Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χρήση χημικών όπλων από την Ουκρανία – Σοκάρουν οι καταγγελίες δύο τραυματισμένων στρατιωτών της Ρωσίας με βαριά εγκαύματα

Χρήση χημικών όπλων από την Ουκρανία – Σοκάρουν οι καταγγελίες δύο τραυματισμένων στρατιωτών της Ρωσίας με βαριά εγκαύματα

Οι Ουκρανικές δυνάμεις ρίχνουν χημικά όπλα

Σχετικά Άρθρα
Στις 19 Ιουνίου, ένας βοηθός του επικεφαλής του DPR Denis Pushilin, Yan Gagin, και ο σύντροφός του δέχθηκαν επίθεση από ένα ουκρανικό drone και μεταφέρθηκαν στο περιφερειακό νοσοκομείο Volnovakha με πολλαπλά τραύματα από σκάγια.
Οι ουκρανικές δυνάμεις έριξαν πυρομαχικά που περιείχαν μια τοξική ουσία στον βοηθό του αρχηγού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Yan Gagin.
«Εκτός από τα τραύματα από σκάγια, δέχτηκα βαθιά χημικά εγκαύματα, κάτι που δείχνει ότι ο εχθρός χρησιμοποίησε ορισμένες τοξικές χημικές ουσίες», είπε στο Sputnik.
Ο Gagin ήλπιζε ότι όλες οι πληροφορίες σχετικά με τη χρήση τοξικών ουσιών από την Ουκρανία θα τεκμηριωθούν, θα διαδοθούν και θα έρθουν στο φως στα Ηνωμένα Έθνη.
Επιθυμούσε επίσης να χρησιμεύσει ως αποδεικτικό στοιχείο σε ένα διεθνές στρατιωτικό δικαστήριο κατά των Ουκρανών Ναζί και εγκληματιών πολέμου.

Θυμίζουμε πως ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Ουκρανία προετοιμάζουν έρευνα κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο επικεφαλής των Δυνάμεων Ακτινοβολίας, Χημικής και Βιολογικής Άμυνας της Ρωσίας, Αντιστράτηγος Igor Kirillov.
«Ένα από τα λεγόμενα ανεξάρτητα κράτη πρόκειται να ξεκινήσει έρευνα και να κατασκευάσει στοιχεία που υποτίθεται ότι αποδεικνύουν ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε τοξικά χημικά κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», είπε ο αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη διαθέσει περίπου 400.000 δολάρια για την παραποίηση αποδεικτικών στοιχείων. Η Ουάσιγκτον ελέγχει πλήρως τις δραστηριότητες του ΟΑΧΟ, σημείωσε ο Kirilov.
«Για να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς με ανεπιθύμητα κράτη, η Ουάσιγκτον δημιούργησε έναν μηχανισμό απόδοσης στον οργανισμό, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για τη διερεύνηση περιπτώσεων χρήσης χημικών όπλων στη Συρία», τόνισε ακόμα.
Τον Μάρτιο, η Ρωσία ενημέρωσε τον ΟΑΧΟ για τα σχέδια του Κιέβου να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση με τη χρήση αμερικανικών χημικών όπλων.
Η Ρωσική πλευρά

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΑΧΟ και ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ολλανδία, , ανακοίνωσε επίσης τα σχέδια του Κιέβου να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση με αμερικανικά χημικά όπλα.
«Τους ενημερώσαμε, μεταξύ άλλων, για τα σχέδια των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών, που αποκάλυψε η ρωσική FSB, να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού, κυβερνητικών αξιωματούχων, πολιτικών και δημοσίων προσώπων χρησιμοποιώντας ένα ανάλογο της τοξικής ουσίας BZ που παράγεται στο ΗΠΑ», είπε.
Η ουσία περιλαμβάνεται στο Παράρτημα 2 του Παραρτήματος Χημικών Προϊόντων της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα, σημείωσε ο αξιωματούχος.
Ο Tarabrin είπε αργότερα ότι ο OPCW είχε λάβει πληροφορίες από τη Ρωσία.
Ο οργανισμός θα εξετάσει την παρεχόμενη αναφορά ανάλογα.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα για μια «ισορροπημένη» και αποπολιτικοποιημένη θέση της οργάνωσης.
Τον Μάιο, ο OPCW απάντησε ότι «τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία αλληλοκατηγορήθηκαν για χρήση χημικών όπλων», αλλά «οι πληροφορίες που είχε στη διάθεσή της η γραμματεία δεν ήταν επαρκώς τεκμηριωμένες».

Η Ουκρανία χρησιμοποίησε χημικά όπλα στο Soledar και στο Bakhmut

Ο σύμβουλος του αρχηγού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ δήλωσε το 2023 ότι ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα στις κατευθύνσεις εχθροπραξιών Soledar και Bakhmut (Artemovsk).
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξαν αναφορές για ναυτία, εμετό και ζάλη μεταξύ των Ρώσων μαχητών.
Σημείωσε επίσης ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έκαναν χρήση χημικών όπλων.
«Αυτό το είδος συνέβη σε όλη την πρώτη γραμμή, όταν τα βιομηχανικά ελικόπτερα ψέκαζαν ουσίες από ειδικά δοχεία που προκαλούσαν ναυτία, ασφυξία και βήχα», δήωσε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης