Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στρατηγικό σημείο για το ΝΑΤΟ η Μαύρη Θάλασσα - Θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει τον έλεγχο

Στρατηγικό σημείο για το ΝΑΤΟ η Μαύρη Θάλασσα - Θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει τον έλεγχο
Η κατάληψη της Μαύρης Θάλασσας από το ΝΑΤΟ –μια πύλη προς τη Μεσόγειο Θάλασσα, τη Διώρυγα του Σουέζ, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή– αποτελεί μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής του μπλοκ
Σχετικά Άρθρα
Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ (9-11/7) στην Ουάσινγκτον θα φέρει στο επίκεντρο τη στρατηγική της Συμμαχίας στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Mircea Geoana.
Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, έχουν προκαλέσει ουκ ολίγες φορές με τις αποφάσεις τους για τη Μαύρη Θάλασσα, όπως η πτήση των δικών τους drones. 
«Το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει το καθεστώς του Κιέβου να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, ώστε τελικά να συμμεριστεί τη θέση της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών σχετικά με τη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε σχετικά στο Sputnik ο Vasily Dandykin, απόστρατος του Ρωσικού Ναυτικού. «Θα συζητήσουν πώς να αναγκάσουν τη Ρωσία να εγκαταλείψει την Κριμαία (...) και να αφήσει την Αζοφική Θάλασσα, την οποία τώρα ελέγχουμε πλήρως».
Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας αποτελεί στρατηγικό σημείο, καθώς σχηματίζει έναν δεσμό μεταξύ της Ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής.
Είναι κλειδί για το περιφερειακό εμπόριο, ενώ λειτουργεί επίσης ως κόμβος διανομής ενέργειας για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που προέρχονται από τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.
Η κατάληψη της Μαύρης Θάλασσας από το ΝΑΤΟ –μια πύλη προς τη Μεσόγειο Θάλασσα, τη Διώρυγα του Σουέζ, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή– αποτελεί μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής του μπλοκ για τον περιορισμό της Ρωσίας και την επιβολή μιας στρατηγικής ήττας εναντίον της.
Το 2004, η Συμμαχία απορρόφησε τα παράκτια κράτη της Μαύρης Θάλασσας σε Βουλγαρία και Ρουμανία.
Από το πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την παρουσία του στις -ουκρανικές- ακτές της Μαύρης Θάλασσας και στην Αζοφική Θάλασσα. Ωστόσο, η επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία απέτρεψε τα σχέδια του ΝΑΤΟ να χτίσει εκεί στρατιωτικές βάσεις.
Από τον Φεβρουάριο του 2022, το ΝΑΤΟ ενίσχυσε την ανατολική πλευρά του και άρχισε να χτίζει μια νέα βάση κοντά στο λιμάνι της Κωνστάντζας της Μαύρης Θάλασσας, στη Ρουμανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης