Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρέμει τους ευρωβουλευτές η Ursula, πιθανό να την πετάξουν εκτός Κομισιόν – «Plan B» με Plenkovic ή Μητσοτάκη, λέει το Politico

Τρέμει τους ευρωβουλευτές η Ursula, πιθανό να την πετάξουν εκτός Κομισιόν – «Plan B» με Plenkovic ή Μητσοτάκη, λέει το Politico
Τίποτε δεν είναι σίγουρο για την προεδρία της Κομισιόν...
Μία από τις πλέον κρίσιμες ψηφοφορίες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα, στις 18 Ιουλίου.
Σύμφωνα με το Politico, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πολλά από τα οποία είναι βουλευτές για πρώτη φορά, αναμένεται να αποφασίσουν για το εάν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen αξίζει μια δεύτερη θητεία (η ακριβής ημέρα της ψηφοφορίας θα οριστικοποιηθεί την Πέμπτη).
Να σημειωθεί πως η πρόεδρος του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ έχει ήδη την υποστήριξη της πλειοψηφίας των εθνικών ηγετών, ωστόσο για να τύχει μιας δεύτερης θητείας χρειάζεται τις ψήφους των 361 από τους 720 ευρωβουλευτές.
Εάν αποτύχει, θα πρέπει να αποχωρήσει και οι ηγέτες της ΕΕ να βρουν μια εναλλακτική λύση.
Φυσικά, κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφή για την αξιοπιστία του μπλοκ, αλλά και για την καριέρα της Von der Leyen, λέει το Politico.
Ως εκ τούτου, η επικεφαλής της Κομισιόν και η ομάδα της έχουν σπάσει, στην κυριολεξία, τα τηλέφωνα συναντώντας όσο τον δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές, συχνά κατ’ ιδίαν.
«Πρέπει να διαπραγματευτείτε και να ελπίζετε ότι θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους» είπε ένα άτομο από το στενό περιβάλλον της Von der Leyen. «Υπάρχει μεγάλη διαφορά από την προηγούμενη φορά.
Η ψηφοφορία θα είναι μυστική και θα είναι δύσκολο για τη Von der Leyen και τους ηγέτες των ευρωομάδων να προβούν στο «καλό, παλιομοδίτικο αμερικανικό μαστίγωμα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Θανάσης Μπακόλας, αναφερόμενος στην πρακτική χρήσης κινήτρων ή απειλών ώστε οι ευρωβουλευτές να πειθαρχήσουν.
«Πράγματι, η πρόκληση είναι η τεράστια», είπε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Jose Manuel Baroso, ο οποίος δύο φορές (με επιτυχία) αντιμετώπισε μυστική ψηφοφορία από τους ευρωβουλευτές.
«Είναι πραγματικά ανεξάρτητοι όταν ψηφίζουν κρυφά».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτρέπει συνεχώς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ να είναι διαφανή, να λαμβάνουν υπόψη το αποτέλεσμα των εκλογών στην ΕΕ όταν επιλέγουν ποιος θα αναλάβει τις κορυφαίες θέσεις εργασίας του μπλοκ και να υποστηρίξει το σύστημα Spitzenkandidaten, επεσήμανε η Nathalie Brack, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Université Libre de Bruxelles.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε ότι οι κανόνες του καθιστούν σαφές ότι η εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να πραγματοποιηθεί με μυστική ψηφοφορία.
«Γενικά, οι ψηφοφορίες είναι συχνά μυστικές», είπε ένας εκπρόσωπος, δείχνοντας τους διορισμούς για το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι κανόνες του παιχνιδιού

Για τη Von der Leyen, η μυστική ψηφοφορία εμπεριέχει θετικά και αρνητικά σημεία.
Από τη μια, οι βουλευτές μπορούν να ισχυριστούν δημόσια ότι την αντιπαθούν, αλλά να κλείσουν μυστικές συμφωνίες μαζί της.
Από την άλλη, δεν υπάρχει τρόπος να διασφαλιστεί ότι θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.
Για να περάσει τον πήχη των 361 ψήφων, η Von der Leyen υπολογίζει σε όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη από τις κεντρώες ομάδες που την υποστήριξαν την τελευταία φορά - το δικό της ΕΛΚ, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και οι φιλελεύθεροι Renew έχουν συνολικά σχεδόν 400 θέσεις.
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι βουλευτές που πρόσκεινται στους Fratelli d'Italia, του κόμματος της Ιταλίδας πρωθυπουργού Giorgia Meloni.
Να σημειωθεί πως όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσει η Von der Leyen στο Συμβούλιο της Ε.Ε., η Meloni επέλεξε να απόσχει.
Επίσης, η επικεφαλής της Κομισιόν, μέχρι στιγμής δεν έχει συναντηθεί με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές.
Αλλά ακόμη και μέσα στις κεντρώες ομάδες, υπάρχουν αντιπροσωπείες και νομοθέτες αντιφρονούντων.
Κάποιοι έχουν ήδη πει ανοιχτά ότι δεν θα ψηφίσουν τη Von der Leyen, ενώ μερικοί δημοσίως υποστηρίζουν πως θα μπορούσαν να την υποστηρίξουν, αλλά θα πατήσουν το κουμπί του «Όχι» στο Στρασβούργο.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε μυστική αυτή την ψηφοφορία, είπε η Brack.
«Ο στόχος είναι οι ευρωβουλευτές να μην αντιμετωπίζουν πιέσεις από το κόμμα τους ή την ομάδα τους, ώστε να ψηφίσουν κατά το δοκούν.
Έτσι ενισχύεται η αυτονομία της κοινοβουλευτικής τους εντολής», είπε.

Ώρα για εξαργύρωση

Το ατελείωτο εμπόριο είναι ακριβώς ο λόγος που μια μυστική ψηφοφορία είναι «απολύτως προς όφελος» της Von der Leyen, δήλωσε ο Jacob Morosa - Rassmussen, πρώην επικεφαλής στο πανευρωπαϊκό φιλελεύθερο κόμμα ALDE.
Και φυσικά όσοι έχουν διαπραγματευτεί παραχωρήσεις θα τις εξαργυρώσουν μόνο εάν η Γερμανίδα αξιωματούχος παραμείνει στην εξουσία.
Στην πραγματικότητα, έτσι κέρδισε την πρώτη της θητεία, είπε ο Morosa - Rassmussen σε πρόσφατη ενημέρωση από την εταιρεία συμβούλων APCO Worldwide, όπου είναι τώρα ανώτερος διευθυντής.
Το Πολωνικό Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) «δεν χρειάστηκε να βγει και να πει «ψηφίσαμε τη Von der Leyen» είπε ο Morosa Rassmussen.
Το PiS είναι μέλος της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών μαζί με τους ευρωβουλευτές της Meloni και είχε μια τοξική σχέση με τις Βρυξέλλες για ζητήματα κράτους δικαίου.
Αν δείτε προέδρους κοινοβουλευτικών επιτροπών ή άλλες θέσεις να δίνονται σε «περίεργες» ομάδες ή μεμονωμένα μέλη, πρόσθεσε ο Morosa Rassmussen, «μάλλον θα είναι μέρος της συμφωνίας».

Eφεδρικό σχέδιο

Η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων και ο φόβος του πολιτικού χάους βοηθά τη Von der Leyen.
Ωστόσο, εάν δεν φτάσει τον μαγικό αριθμό των 361, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ένα μήνα για να συζητήσει και να καταλήξει σε άλλον υποψήφιο - ένα αποτέλεσμα που θα ήταν άνευ προηγουμένου και θα μπορούσε να πυροδοτήσει πολιτική κρίση, εφόσον δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος που θα μπορούσε να περάσει εύκολα τόσο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Καλή τύχη στον Plenkovic ή στον Μητσοτάκη σε αυτή την περίπτωση», είπε ένας άλλος αξιωματούχος της ΕΕ, δείχνοντας τον Κροάτη και τον Έλληνα πρωθυπουργό, τα ονόματα των οποίων κυκλοφόρησαν ως εναλλακτικές πριν από τις εκλογές στην ΕΕ.
Η μεγάλη αβεβαιότητα προκύπτει από τον μεγάλο αριθμό των νέων ευρωπαίων ευρωβουλευτών, πολλοί από τους οποίους είναι φιλορώσοι ή ευρωσκεπτικιστές.
«Μερικοί άνθρωποι δεν θα την ψηφίσουν ποτέ γιατί δεν θέλουν να λειτουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Baroso.
fsdafsadasdf.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης