Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο τελευταίος γύρος κόλασης - Οι Ρώσοι απαιτούν παράδοση άνευ όρων Ουκρανίας, σοκ από 47η Ταξιαρχία – Όχι ειρήνη από ΝΑΤΟ

Ο τελευταίος γύρος κόλασης - Οι Ρώσοι απαιτούν παράδοση άνευ όρων Ουκρανίας, σοκ από 47η Ταξιαρχία – Όχι ειρήνη από ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ απαίτησε από ολόκληρο τον κόσμο να μην παρέχει καμία υποστήριξη στη Ρωσία - Jeffrey Sachs (Οικονομολόγος ΗΠΑ): Μηδενικό το ενδιαφέρον για ειρήνη από το ΝΑΤΟ - Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Πρωτοφανές η 47η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία της Ουκρανίας υποχώρησε παρακούοντας εντολές
(upd26) Είναι ξεκάθαρο το τοπίο…
Οι Ρώσοι δεν διαπραγματεύονται πλέον, δεν εξετάζουν καμία συμμετοχή σε φόρμουλες ειρήνης και ζητούν μόνο άνευ όρων παράδοση της Ουκρανίας.
Τώρα οι Ρώσοι μιλούν σωστά.
Το Ουκρανικό θα διευθετηθεί στο πεδίο της μάχης, μόνο η ολική καταστροφή της Ουκρανίας είναι η μόνη ρεαλιστική λύση… αφού το ΝΑΤΟ κλιμακώνει επικίνδυνα.
Το ΝΑΤΟ στην Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσιγκτον, απέκλεισε την ειρήνη, ήδη μετέφερε F-16 και οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να εκσυγχρονίσουν τα άκρως απαρχαιωμένα – 70 ετών – πυρηνικά τους όπλα.
Ταυτόχρονα αποφασίστηκε να επιτραπεί με δυτικά όπλα οι Ουκρανοί να χτυπούν βαθιά στο Ρωσικό έδαφος... αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει στην ολοκληρωτική καταστροφή της Ουκρανίας.
Ο ελεύθερος κόσμος, ο σωστά σκεπτόμενος είναι με την Ρωσία… οι υποστηρικτές του πολέμου είναι απλά με την καταρρέουσα Δύση.
Κατά τους Ουκρανούς… βρισκόμαστε στον τελευταίο γύρο κόλασης… ωστόσο το τι συμβαίνει στο μέτωπο το αποδεικνύει η 47η Ουκρανική μηχανοκίνητη Ταξιαρχία που υποχώρησε παρακούοντας διαταγές, την ώρα που ο Ζelensky ανοίγει διάπλατα τις φυλακές και ρίχνει στο μέτωπο 15.000 κατάδικους ακόμη και με βαριές ποινές για να ενισχύσει τις αποδεκατισμένες του δυνάμεις. 
Μπορεί η Δύση να χρησιμοποιεί το ανδρείκελο τον Zelensky που καταδυναστεύει τους Ουκρανούς αλλά η Ουκρανία είναι τελειωμένη και παρά τις αναφορές για ένταξη στο ΝΑΤΟ…στο μέλλον, όσο υπάρχει Ρωσία είναι αδύνατη η ένταξη της Ουκρανίας στην επιθετική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Το ΝΑΤΟ σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει θα έχει την τύχη του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι έχουν ήδη αρχίσει να μεταφέρουν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Blinken σε εκδήλωση στο πλαίσιο της επετειακής συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.
«Την ώρα που μιλάμε, η μεταφορά των μαχητικών F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αυτά τα μαχητικά θα πετάξουν στον ουρανό της Ουκρανίας αυτό το καλοκαίρι», είπε ο διπλωμάτης.
Όπως αναφέρεται σε κοινή δήλωση των ηγετών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ολλανδίας και της Δανίας, οι σύμμαχοι σκοπεύουν να προμηθεύσουν την Ουκρανία με μοίρες F-16 και ο συνασπισμός θα βοηθήσει στη συντήρηση, τον οπλισμό και την εκπαίδευση πιλότων.
.
Το ΝΑΤΟ απαίτησε από ολόκληρο τον κόσμο να μην παρέχει καμία υποστήριξη στη Ρωσία

Το ΝΑΤΟ απαίτησε από ολόκληρο τον κόσμο να μην παρέχει καμία υποστήριξη στη Ρωσία και καταδικάζει κάθε κράτος που το κάνει αυτό, όπως αποδεικνύεται από την κοινή δήλωση των χωρών.
«Καλούμε όλες τις χώρες να μην παρέχουν καμία βοήθεια στην επιθετικότητα της Ρωσίας.
Καταδικάζουμε όλους εκείνους που διευκολύνουν και με αυτόν τον τρόπο παρατείνουν τις ρωσικές στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.
Συμφώνησαν επίσης να αναπτύξουν συστάσεις για στρατηγικές προσεγγίσεις στις σχέσεις με τη Μόσχα για την επόμενη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας.
Ταυτόχρονα, η δήλωση αναφέρει ότι το ΝΑΤΟ φέρεται ότι δεν επιδιώκει αντιπαράθεση και δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία.
Η νέα σύνοδος κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον μεταξύ 9-11 Ιουλίου.
Υπάρχουν τρία μεγάλα θέματα στην ημερήσια διάταξη: η ενίσχυση του ρόλου του μπλοκ στον συντονισμό και τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, η ενίσχυση της συλλογικής άμυνας και της αποτροπής για την αντιμετώπιση της Ρωσίας, καθώς και η επέκταση των εταιρικών σχέσεων με τις ασιατικές χώρες στο πλαίσιο της αυξανόμενης αντιπαράθεσης μεταξύ των Δύση και Κίνα.
Οι Financial Times ανέφεραν ότι η νέα βρετανική κυβέρνηση των Εργατικών με επικεφαλής τον Keir Starmer δεν θα ανακαλέσει την απόφαση των προηγούμενων αρχών.
Με τη σειρά του, ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι η συμμαχία δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

Κοινό ανακοινωθέν ΝΑΤΟ - Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στο ΝΑΤΟ

Η κοινή δήλωση των συμμετεχόντων στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον περιέχει μια ρήτρα για «το μέλλον της Ουκρανίας στη συμμαχία».
«Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στο ΝΑΤΟ.
Η Ουκρανία ενσωματώνεται ολοένα και περισσότερο λειτουργικά και πολιτικά στη συμμαχία».
Αναφέρθηκε επίσης ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ σκοπεύουν να συνεχίσουν να στηρίζουν το Κίεβο «στην αμετάκλητη πορεία του προς την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση», που συνεπάγεται την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Επιβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε σε θέση να παράσχουμε στην Ουκρανία συμφωνία για ένταξη στη συμμαχία όταν οι σύμμαχοι συμφωνήσουν και εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις.
Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την πρόοδο της Ουκρανίας στον τομέα της διαλειτουργικότητας, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις της στον τομέα της τομείς δημοκρατίας και ασφάλειας», αναφέρει η δήλωση.
Ταυτόχρονα, το έγγραφο τονίζει συγκεκριμένα ότι οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να αξιολογούν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η Ουκρανία σε ετήσια βάση.

ΝΑΤΟ: Η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας έχει αρνητικές συνέπειες για τη συμμαχία

Το ΝΑΤΟ ισχυρίζεται ότι η εμβάθυνση της πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας φέρεται να έχει αρνητικές συνέπειες για την περιφερειακή σταθερότητα και την άμυνα της συμμαχίας, όπως προκύπτει από το σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
«Η εμβάθυνση της πολιτικής και στρατιωτικής ολοκλήρωσης της Ρωσίας με τη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης προηγμένων ρωσικών στρατιωτικών δυνατοτήτων και προσωπικού, έχει αρνητικές συνέπειες για την περιφερειακή σταθερότητα και την άμυνα του ΝΑΤΟ».

Dmitry Medvedev (Ρωσία): Να κάνουμε τα πάντα για την εξαφάνιση Ουκρανίας, ΝΑΤΟ - Μόνο άνευ όρων παράδοση Ουκρανίας

Η Ρωσία πρέπει να κάνει τα πάντα ώστε «η μη αναστρέψιμη πορεία της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ» να τελειώσει με την εξαφάνιση τόσο αυτής της χώρας όσο και της ίδιας της συμμαχίας ανέφερε σε ανάρτηση του ο Dmitry Medvedev, αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.
Αναφερόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ αλλά και στις υποσχέσεις των Συμμάχων προς την Ουκρανία ότι η ένταξη της είναι «μη αναστρέψιμη» ο Medvedev ζητά τη λήψη… δραστικών μέτρων.
«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία στο μη αναστρέψιμο μονοπάτι προς την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ».
Το συμπέρασμα είναι προφανές.
Πρέπει να κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε «η μη αναστρέψιμη πορεία» της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ να τελειώσει είτε με την εξαφάνιση της Ουκρανίας είτε με την εξαφάνιση του ΝΑΤΟ.
Είτε ακόμα και με την εξαφάνιση και των δύο» υποστηρίζει ο Medvedev.

 Μόνο άνευ όρων παράδοση Ουκρανίας


Ο Αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev τόνισε ότι ακόμα κι αν η Ουκρανία συμφωνήσει με τους πιο πρόσφατους όρους του Ρώσου Προέδρου Putin για ειρήνη —δηλαδή την αναγνώριση των εδαφικών διεκδικήσεων της Ρωσίας στην ανατολική και νότια Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εδαφών που η Ρωσία δεν κατέχει επί του παρόντος, και να δεσμευτεί να μην γίνει μέλος του ΝΑΤΟ — και υπογράφει έγγραφα που οδηγούν στην παράδοση της Ουκρανίας, αυτές οι ενέργειες δεν θα αποτελέσουν το «τέλος της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία.
Ο Dmitry Medvedev δήλωσε ότι ακόμα κι αν η Ουκρανία παραδοθεί, η Ρωσία θα χρειαστεί τελικά να καταστρέψει τους εναπομείναντες Ουκρανούς «ριζοσπάστες» και να επιστρέψει «τα εναπομείναντα ουκρανικά εδάφη στους κόλπους της ρωσικής γης».
Ο Dmitry Medvedev υπονόησε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν μόνο αφού υπάρξει μια ριζική αλλαγή στην ουκρανική κυβέρνηση και ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αφού η ουκρανική κοινωνία οργανώσει μια «τρίτη αιματηρή επανάσταση του Maidan» ως απάντηση σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και την προθυμία της Ουκρανίας να εγκαταλείψει τις προοπτικές ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Jeffrey Sachs (Οικονομολόγος ΗΠΑ): Μηδενικό το ενδιαφέρον για ειρήνη από το ΝΑΤΟ

Η τελική δήλωση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον καταδεικνύει μηδενικό ενδιαφέρον εκ μέρους των χωρών της συμμαχίας για εξεύρεση διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία, επιδοκιμάζοντας μόνο τη συνέχισή της σύγκρουσης δήλωσε ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια Jeffrey Sachs.
Η τελική δήλωση αντικατοπτρίζει μηδενικό ενδιαφέρον ή πρόθεση για την εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων στην ουκρανική σύγκρουση.
Αντίθετα, τονίζει το μη αναστρέψιμο της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που δεν θα συμβεί ποτέ λόγω της ρωσικής αντίθεσης, παρατείνοντας έτσι απερίσκεπτα και άσκοπα τον τρέχοντα πόλεμο.
Όπως σημείωσε ο Jeffrey Sachs, το έγγραφο ρίχνει επίσης λανθασμένα την πλήρη ευθύνη για την τρέχουσα σύγκρουση στη Ρωσία, «αγνοώντας εντελώς το πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία, την αποτυχία των συμφωνιών του Μινσκ, καθώς και την επέκταση του ΝΑΤΟ».
«Η Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι μια έντονη νεοσυντηρητική επιβεβαίωση της ηγεμονίας των ΗΠΑ.
Το έγγραφο καλεί το ΝΑΤΟ να διατηρήσει μια «τάξη βασισμένη σε κανόνες», η οποία στην πραγματικότητα είναι μια διάταξη που ιδρύθηκε από τις ΗΠΑ και συχνά έρχεται σε άμεση σύγκρουση με τον Χάρτη του ΟΗΕ.
Ενώ το ΝΑΤΟ είναι αμυντική συμμαχία, έχει επανειλημμένα συμμετάσχει σε επιθετικές επιχειρήσεις για την αλλαγή καθεστώτων, μεταξύ άλλων στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σερβία, τη Λιβύη, την Ουκρανία και άλλες χώρες», κατέληξε ο Jeffrey Sachs.

Fico: Ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα οδηγούσε στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια σύρραξη προειδοποίησε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Robert Fico.
«Καταλαβαίνω τις επιθυμίες της Ουκρανίας, είναι μια κυρίαρχη χώρα, αλλά η ένταξή της στο ΝΑΤΟ είναι απλώς εγγύηση για τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Fico σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook.
Οι δηλώσεις του έγιναν λίγες ώρες αφότου η αντιπροσωπεία της Σλοβακίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον υποστήριξε την κοινή θέση της στρατιωτικής συμμαχίας ότι η εμπόλεμη Ουκρανία βρίσκεται σε «μη αναστρέψιμη πορεία» προς την ένταξη στη συμμαχία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στους εκπροσώπους της χώρας του στη Σύνοδο να επαναλάβουν ότι η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μόνο εφόσον πληροί όλα τα κριτήρια ένταξης και αφού υπογράψουν όλες οι χώρες - μέλη.

Politico: Κίνηση - σοκ σε Ουκρανία, ΝΑΤΟ ετοιμάζει ο Trump - Κόβει τη ροή πληροφοριών

Μια κίνηση σοκ για την Ουκρανία, για το ΝΑΤΟ αλλά και για τους Ευρωπαίους συμμάχους του ετοιμάζει ο Donald Trump εάν αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με το Politico, σκοπεύει να μειώσει τη ροή και την ανταλλαγή πληροφοριών, ο ρόλος των οποίων έχει αποδειχθεί εξαιρετικά κρίσιμος στην εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με έναν Αμερικάνο και τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους, σύμβουλοι του Trump διεμήνυσαν στα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ ότι η μειωμένη ανταλλαγή πληροφοριών θα είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου στο πλαίσιο της μείωσης της υποστήριξης των ΗΠΑ προς το ΝΑΤΟ.
Η αποκάλυψη αυτή έγινε κατά τη διάρκεια συζητήσεων με συμβούλους του Trump σχετικά με τα ευρύτερα σχέδια του για μικρότερη εμπλοκή των ΗΠΑ στις ενέργειες του ΝΑΤΟ.
Η εξέλιξη αυτή, όπως αναφέρει το Politico, θα μπορούσε να έχει τρομερές συνέπειες για την ασφάλεια, ειδικά για την Ουκρανία, η οποία καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να ανταποκριθεί στις επιθέσεις των Ρώσων.
«Είναι η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών που βοήθησε να πειστούν πολλές χώρες του ΝΑΤΟ ότι ο Putin ήταν αποφασισμένος να εισβάλει στην Ουκρανία.
Ορισμένες χώρες δεν πίστευαν ότι η Ρωσία είχε τις δυνατότητες να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη στρατιωτική εκστρατεία» τόνισε ένας εκ των Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, εκπρόσωπος της εκστρατείας του Trump δεν απάντησε άμεσα, αλλά παρέπεμψε σε παλιότερη δήλωση του Trump στο TruthSocial, όπου αναφέρει ότι θα αποκαταστήσει την ειρήνη και θα ξαναχτίσει την αμερικανική δύναμη και αποτροπή στην παγκόσμια σκηνή».
Από την πλευρά του ο Αμερικάνος αξιωματούχος είπε μιλώντας στο Politico ότι ο περιορισμός των πληροφοριών από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει την ικανότητα της Ευρώπης να αντέξει μια ρωσική εισβολή, εάν ο Putin αποφασίσει να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ήπειρο πέρα από την Ουκρανία.

Ryabkov (υφ. Εξωτερικών Ρωσίας): Στρατιωτική απάντηση εάν οι ΗΠΑ αναπτύξουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία

Με στρατιωτική απάντηση στα σχέδια των ΗΠΑ να αναπτύξουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία προειδοποιεί η Ρωσία.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Ryabkov έκανε λόγο για μια ακόμα κίνηση κλιμάκωσης από τις ΗΠΑ.
«Χωρίς νεύρα, χωρίς συναισθήματα, θα αναπτύξουμε, πρώτα απ 'όλα, μια στρατιωτική απάντηση στη νέα απειλή.
Τα σχέδια αυτά του Πενταγώνου είναι ένας από τους κρίκους κλιμάκωσης και στοχεύουν να βλάψουν την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας» υποστήριξε ο Ryabkov.

Ενώ το ΝΑΤΟ… μιλάει για Ρωσική απειλή… οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εκσυγχρονίσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο με 170 δισ αντικαθιστώντας τους απαρχαιωμένους Minuteman III με τους Sentinel

Οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για να προωθήσουν την πυρηνική ατζέντα στην εσωτερική πολιτική.
Σε πρόσφατη δήλωση, το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει το έργο του για την ανάπτυξη ενός νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sentinel, παρά την εκθετική αύξηση του κόστους.
Στόχος είναι η βελτίωση των πυρηνικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ στην τρέχουσα κρίση ασφαλείας.
Το πρόγραμμα Sentinel αναμένεται να αντικαταστήσει όλους τους ακραία απαρχαιωμένους πυρηνικούς πυραύλους Minuteman III των ΗΠΑ.
Το κόστος του έργου υπολογίζεται επί του παρόντος σε 140 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 81% στις εκτιμήσεις κόστους σε σύγκριση με την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.
Το Πεντάγωνο είχε υποσχεθεί προηγουμένως να δαπανήσει 77 δισεκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή των νέων πυραύλων, αλλά τώρα διπλασιάζουν τις επενδύσεις.
Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, όταν ένα έργο αναμένεται να αυξηθεί σε όρους κόστους περισσότερο από 25%, το αρμόδιο τμήμα για την πρόταση πρέπει να επανεξετάσει το πρόγραμμα και να αιτιολογήσει την ανάγκη του στο Κογκρέσο.
Μετά τη μελέτη του έργου, το Πεντάγωνο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στο πρόγραμμα Sentinel και ότι οι Αμερικανοί νομοθέτες θα πρέπει να συναινέσουν το συντομότερο δυνατό, διασφαλίζοντας έτσι την ανανέωση των αμερικανικών πυρηνικών δυνατοτήτων..
«Γνωρίζουμε πλήρως το κόστος.
Αλλά γνωρίζουμε επίσης τους κινδύνους του να μην εκσυγχρονίσουμε τις πυρηνικές μας δυνάμεις και να μην αντιμετωπίσουμε τις πολύ πραγματικές απειλές που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο William LaPlante, υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.
Προφανώς, οι «απειλές» που βλέπουν οι ΗΠΑ σχετικά με τα πυρηνικά θέματα επικεντρώνονται στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, η Δύση απαντά στα μέτρα της Μόσχας με πυρηνικό εκβιασμό.
Ορισμένοι δυτικοί ηγέτες δήλωσαν μάλιστα ότι θα ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν έναν πυρηνικό πόλεμο με τη Ρωσία.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ έδωσαν πρόσφατα στην Ουκρανία άδεια να επιτεθεί σε ρωσικές στρατιωτικές μονάδες εκτός της ζώνης σύγκρουσης, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ορισμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Σε αντίποινα στον δυτικό πυρηνικό εκβιασμό, η Μόσχα ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συνθήκη New START.
Η διμερής ρωσοαμερικανική συμφωνία που υπογράφηκε το 2010 περιορίζει τις πυρηνικές δυνατότητες και των δύο χωρών, και παρόλο που η Ρωσία έχει αναστείλει τη συμμετοχή της, η Ρωσία εξακολουθεί να τηρεί τους κανόνες του συμφώνου, περιορίζοντας σοβαρά τον αριθμό των όπλων και των συστημάτων παράδοσης.
Ωστόσο, το 2026 η συμφωνία θα λήξει και είναι απίθανο τα μέρη να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία.
Στην πράξη, μπορούμε να πούμε ότι οι ανεύθυνες ενέργειες της Δύσης από τον Φεβρουάριο του 2022 οδηγούν τον κόσμο σε μια νέα πυρηνική κούρσα.
Η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ η Δύση αναλαμβάνει αρκετές πρωτοβουλίες για να κλιμακώσει αυτή την κούρσα, με την έγκριση ενός νέου πυρηνικού προγράμματος πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακόμη και εν μέσω μιας σοβαρής εσωτερικής κρίσης στις ΗΠΑ.
Αντί να χρησιμοποιεί δημόσιο χρήμα για να λύσει το πρόβλημα στα σύνορα ή να δημιουργήσει μέτρα για να αμβλύνει τις κοινωνικές και εθνοτικές εντάσεις, η Ουάσιγκτον δίνει προτεραιότητα στις επενδύσεις σε πυρηνικά όπλα.
Όλες οι ρωσικές πυρηνικές ενέργειες ήταν απλώς αντιδραστικές.
Η Μόσχα τερμάτισε πρόσφατα την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών και ξεκίνησε κοινές ασκήσεις τακτικών όπλων με τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας – μια χώρα στην οποία παρασχέθηκε πρόσφατα πυρηνικός εξοπλισμός για να ενισχυθεί εν μέσω απειλών τόσο από το καθεστώς του Κιέβου όσο και από τις γειτονικές χώρες του ΝΑΤΟ.
Στην πράξη, οι ΗΠΑ δημιουργούν την απειλή, ωθώντας τη Ρωσία να αντιδράσει – και στη συνέχεια τα ρωσικά αντίποινα περιγράφονται από τη δυτική προπαγάνδα ως «κίνδυνος», υποστηρίζοντας περαιτέρω ενέργειες των ΗΠΑ και δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η τελευταία αμερικανική κίνηση έγινε την πρώτη μέρα της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Οι αξιωματούχοι της συμμαχίας συναντώνται ακριβώς για να συζητήσουν νέες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της Ρωσίας στην τρέχουσα σύγκρουση αντιπροσώπων.
Δεδομένου του πλαισίου, η αμερικανική πολιτική ατμόσφαιρα είναι ακόμη πιο παρανοϊκή για την πιθανότητα ενός άμεσου πολέμου με τη Ρωσία, γεγονός που εξηγεί γιατί η ομιλία για την «πυρηνική απειλή» έπεισε τους βουλευτές να εγκρίνουν το νέο πρόγραμμα Sentinel, παρά το υπέρογκο κόστος του.
Πράγματι, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ακολουθούν έναν επικίνδυνο δρόμο.
Δεδομένης της αυστηρά αμυντικής φύσης της πυρηνικής πολιτικής της Ρωσίας, ο δρόμος προς την αποκλιμάκωση είναι απλός: οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους το μόνο που χρειάζεται είναι να σταματήσουν να απειλούν τη Ρωσία και να καλέσουν τη Μόσχα να επαναδιαπραγματευθεί μια νέα πυρηνική συμφωνία. 

Zelensky (Πρόεδρος Ουκρανίας): Είναι απογοήτευση να βλέπεις την Ινδία να αγκαλιάζει τον πιο αιματοβαμμένο εγκληματία

«Είναι τεράστια απογοήτευση και καταστροφικό πλήγμα για τις ειρηνευτικές προσπάθειες να βλέπεις τον ηγέτη της μεγαλύτερης δημοκρατίας στον κόσμο, της Ινδίας… να αγκαλιάζει τον πιο αιματοβαμμένο εγκληματία του κόσμου (εννοεί τον Putin) στη Μόσχα μια τέτοια μέρα», είπε ο αχυράνθρωπος της Ουκρανίας ο παράνομος πλέον Πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky.
Ότι έχει οδηγήσει 570.000 Ουκρανούς στον θάνατο ο Zelensky… απλά το αποσιωπά.

Ivan Havrylyuk (Υπουργείο Άμυνας Ουκρανίας): Θα πρέπει να αναλάβουμε την πρωτοβουλία στο μέτωπο με νέα αντεπίθεση

Ο Πρώτος Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Αντιστράτηγος Ivan Havrylyuk τόνισε ότι η ισχυρή δυτική βοήθεια για την ασφάλεια θα είναι κρίσιμη για την ικανότητα της Ουκρανίας να αμφισβητήσει και να καταλάβει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης.
Ο Havrylyuk αμφισβήτησε επίσης την αντίληψη ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα είναι σε θέση να διατηρήσουν επ' αόριστον τις συνεχείς προόδους που υποστηρίζουν τη θεωρία της νίκης του Ρώσου Προέδρου Putin για τη νίκη σε έναν πόλεμο φθοράς στην Ουκρανία.
Ο Havrylyuk δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Ποιοι παράγοντες θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να πραγματοποιήσει αντεπίθεση» στις 9 Ιουλίου όπου δηλώνει ότι η Ουκρανία πρέπει να αμφισβητήσει την πρωτοβουλία και να διεξάγει αντεπιτιθέμενες επιχειρήσεις προκειμένου να εξουδετερώσει τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να παρατείνει τον πόλεμο και να αυξήσει το κόστος για τη Ρωσία.
Δήλωσε ότι η Ουκρανία μπορεί να αμφισβητήσει την πρωτοβουλία εάν η Ουκρανία ενισχύσει τις μάχιμες ταξιαρχίες με προσωπικό, πυρομαχικά και εξοπλισμό και ειδικά στελεχώσει και εξοπλίσει νέες ταξιαρχίες.
Ο Havrylyuk σημείωσε επίσης ότι θα είναι κρίσιμο για την Ουκρανία να δημιουργήσει και να αναπληρώσει με συνέπεια αποθέματα και να εκπαιδεύσει επαρκώς νέο προσωπικό.
Ο Havrylyuk τόνισε ότι η δυτική βοήθεια ασφαλείας θα είναι κρίσιμης σημασίας για τον καθορισμό σε ποια κλίμακα η Ουκρανία μπορεί να επιτύχει τους στόχους της.
Η Ουκρανία αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του ανθρώπινου δυναμικού της και ήδη σχηματίζει πολλές νέες ταξιαρχίες, αλλά η ικανότητα της Ουκρανίας να εξοπλίσει αυτές τις ταξιαρχίες θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το πώς, πότε και σε ποια κλίμακα η Ουκρανία μπορεί να δεσμεύσει νέες ταξιαρχίες για να υποστηρίξει πιθανές αντεπιτιθέμενες επιχειρήσεις.
Οι τρέχουσες αναφορές υποδηλώνουν ότι η Ουκρανία δεν θα είναι σε θέση να εξοπλίσει πλήρως όλες τις νέες ταξιαρχίες.

Mikhail Galuzin (Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ρωσίας): Η Ρωσία δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη νέα σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Mikhail Galuzin δήλωσε σχολιάζοντας το θέμα της νέας συνόδου κορυφής για την Ουκρανία, ότι η ρωσική πλευρά δεν δέχεται τελεσίγραφα και δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε τέτοιες εκδηλώσεις.
«Γνωρίζουμε τις προθέσεις του καθεστώτος του Κιέβου και των δυτικών επιμελητών του να «αποκατασταθούν» για την αποτυχημένη «σύσκεψη κορυφής της ειρήνης» στο Bürgenstock της Ελβετίας στα μέσα Ιουνίου του 2024 και να προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν μια παρόμοια εκδήλωση».
«Η νέα τοποθεσία δεν έχει καθοριστεί, ωστόσο, η γεωγραφία δεν έχει θεμελιώδη σημασία, είναι το περιεχόμενο, με το οποίο όλα είναι εξαιρετικά ξεκάθαρα».
Τόνισε ότι στη Ρωσία ακούνε «την προηγούμενη ρητορική με τη μάταιη ελπίδα να πιέσουν την απολύτως αδιέξοδη «φόρμουλα Zelensky» και επίσης βλέπουν «συνειδητή άγνοια άλλων πρωτοβουλιών για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης», σημείωσε ο Galuzin.
«Δεν δεχόμαστε τέτοια τελεσίγραφα και δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε τέτοιες «συνόδους κορυφής», κατέληξε ο αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Bloomberg: Η Ουκρανία θέλει να πραγματοποιήσει νέα διάσκεψη με τη συμμετοχή της Ρωσίας

Η Ουκρανία θέλει να πραγματοποιήσει μια δεύτερη διάσκεψη για την επίλυση της σύγκρουσης - πριν από τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτή τη φορά με τη συμμετοχή της Ρωσίας, έγραψε η δημοσιογράφος του Bloomberg Jennifer Jacobs.
«Το Κίεβο θέλει να συγκαλέσει μια δεύτερη (μετά την Ελβετία) Σύνοδο Κορυφής για να επιτύχει μια δίκαιη... διευθέτηση στην Ουκρανία πριν από τις αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο - αυτή τη φορά με τη συμμετοχή της Ρωσίας».
Η επιθυμία να πραγματοποιηθεί συνάντηση πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ σηματοδοτεί την ανησυχία της Ουκρανίας για το ενδεχόμενο επανεκλογής του πρώην προέδρου Trump

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Πρωτοφανές η 47η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία της Ουκρανίας υποχώρησε παρακούοντας εντολές

Ο ουκρανικός στρατός αρχίζει να υποχωρεί οικειοθελώς από τις εμπρός θέσεις, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Έχω πει ότι η στρατιωτική κατάσταση στην Ουκρανία γίνεται καταστροφική.
Τώρα αρχίζουμε να λαμβάνουμε αναφορές ότι η 47η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία όχι μόνο αρχίζει να χάνει έδαφος, αλλά αυτό που συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό είναι ότι οι στρατιώτες της αρχίζουν να παρακούν εντολές και να υποχωρούν».
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, υποχωρούν από σημεία των οποίων η ανώτατη διοίκηση απαιτεί συνεχείς μάχες.
Ωστόσο, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αναγκάζονται να το κάνουν λόγω της κλίμακας των απωλειών μεταξύ του προσωπικού και της έλλειψης κινήτρων μεταξύ των νέων εφέδρων.
«Οι περισσότεροι από αυτούς είναι νεκροί ή τραυματίες, ή εξαντλημένοι και αποθαρρυμένοι, και αυτή είναι μόνο μία μονάδα, και υπάρχουν όλο και περισσότερες αναφορές ότι οι Ουκρανοί στο μέτωπο αρχίζουν να εξασθενούν», κατέληξε ο Μερκούρης.

Oleg Starikov (Ουκρανός Συνταγματάρχης): Ο τελευταίος γύρος… ο Ουκρανικός στρατός επέλεξε λάθος στρατηγική απέναντι στην Ρωσία

Τα ουκρανικά στρατεύματα επέλεξαν λάθος τακτικές έναντι της Ρωσίας, τόνισε ο συνταγματάρχης της SBU Oleg Starikov.
«Η Ρωσία είναι ένας υγιής μαχητής βαρέων βαρών, αυτός είναι ο τελευταίος γύρος.
Ποιο ήταν το καθήκον μας.
Το καθήκον μας είναι να έχουμε έναν πόλεμο με δυνατότητα ελιγμών, άμυνα με δυνατότητα ελιγμών.
Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Oleg Starikov, στην Ουκρανία δόθηκαν καλοί εκπαιδευτές και χρηματοδότες, αλλά όλα αυτά δεν οδηγούν σε πραγματικά αποτελέσματα.

WNP: Ο στρατός των ΗΠΑ παραδέχεται ότι η Ρωσία έχει σημειώσει πρόοδο στην παρεμπόδιση των σημάτων GPS

Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις μπόρεσαν να σημειώσουν μεγάλη επιτυχία στη μείωση της αποτελεσματικότητας των δυτικών όπλων, γι' αυτό και οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να αρνηθούν να προμηθεύσουν ορισμένα πυρομαχικά στην Ουκρανία, γράφει το WNP.
«Ο στρατός των ΗΠΑ έχει επίσημα αναγνωρίσει ότι οι Ρώσοι έχουν κάνει μεγάλα βήματα στην παρεμβολή σημάτων GPS και στη λεγόμενη πλαστογράφηση, δηλαδή παραμόρφωση σημάτων, γεγονός που καθιστά τα χτυπήματα ανακριβή».
Σημειώνεται ότι προηγουμένως ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου μείωσαν σημαντικά την αποτελεσματικότητα, ειδικότερα, των πυραύλων GMLRS για HIMARS, καθώς και των βλημάτων Excalibur M982 που χρησιμοποιούνταν από πυροβόλα 155 χλστ.
«Οι Αμερικανοί σταμάτησαν ακόμη και να στέλνουν αυτούς τους πυραύλους στην Ουκρανία».
Το WNP υποστηρίζει ότι αυτό δεν ισχύει μόνο για τα όπλα.
Τα συστήματα παρακολούθησης έχουν επίσης γίνει αναξιόπιστα.
Στα τέλη Μαΐου, η Washington Post ανέφερε ότι πολλά δορυφορικά καθοδηγούμενα πυρομαχικά των ΗΠΑ στην Ουκρανία αποτυγχάνουν λόγω της κορυφαίας απόδοσης των δυνάμεων ηλεκτρονικού πολέμου.

Οι Ρώσοι κατέκτησαν το χωριό Voskhod – Προχωρούν 1 χλμ σε όλο το μέτωπο καθημερινά

Η ρωσική προέλαση στην Ουκρανία συνεχίζεται με τους Ρώσους να υποστηρίζουν πως κατέλαβαν ένα ακόμα χωριό στην επαρχία του Donetsk.
«Μονάδες της ομάδας στρατευμάτων «Κέντρο» βελτίωσαν την τακτική κατάσταση και με ενεργές ενέργειες απελευθέρωσαν το χωριό Voskhod της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk» ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Την ίδια στιγμή ο Andrei Marochko, ο Ρώσος στρατιωτικός ειδικός υποστήριξε πως καθημερινά οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις προελαύνουν κατά 1 χιλιόμετρο σε διάφορες κατευθύνσεις του μετώπου.
«Αν μιλάμε για την προώθηση των στρατευμάτων μας, τότε σε διαφορετικά τμήματα του μετώπου αυτό συμβαίνει με διάφορους τρόπους έως 1 χλμ..
Κάπου οι μονάδες μας προχωρούν, κάπου έχει γίνει μια επιχειρησιακή παύση» τόνισε ο Marochko, αναφέροντας πως ακόμα και οι Ουκρανοί διοικητές αναγνωρίζουν τις επιτυχίες των Ρώσων στον τομέα Svatovsko-Kremensky και στην κατεύθυνση του Kupyansk.

Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν υπερηχητικά όπλα στη Γερμανία από το 2026… αλλά δεν είναι αξιόπιστα

Από το 2026, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αρχίσουν να αναπτύσσουν συστήματα κρούσης μεγάλης εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών όπλων, στη Γερμανία, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεκινήσουν σποραδική ανάπτυξη των δυνατοτήτων πυρός μεγάλης εμβέλειας της Task Force στη Γερμανία το 2026 ως μέρος του σχεδιασμού τους για μόνιμη ανάπτυξη αυτών των δυνατοτήτων στο μέλλον».
Όπως διευκρινίζεται, οι συμβατικές μονάδες πυρός μεγάλου βεληνεκούς θα περιλαμβάνουν πυραύλους SM-6, Tomahawk και υπερηχητικά όπλα που αναπτύσσονται ωστόσο υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία των όπλων αυτών αφού μόνο η Ρωσία έχει υπερηχητικούς πυραύλους δοκιμασμένης αποτελεσματικότητας.
Υποστηρίζεται ότι τα νέα όπλα θα έχουν σημαντικά μεγαλύτερη εμβέλεια από τα σημερινά επίγεια όπλα στην Ευρώπη.

Κίνηση απελπισίας Zelensky: Ανοίγει τις φυλακές και ρίχνει στο μέτωπο 15.000 κατάδικους, ακόμη και ισοβίτες

Η ουκρανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει τις φυλακές και να στρατολογήσει περίπου 15.000 καταδικασμένους εγκληματίες στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, σύμφωνα με τον πρόσφατα υπογραφέντα νέο νόμο στρατολόγησης, ανέφεραν την Πέμπτη 11/7  οι Financial Times, επικαλούμενοι τον υπουργό Δικαιοσύνης της Ουκρανίας Denys Maliuska.
Ο νόμος που ενισχύει τους κανόνες στρατολόγησης της Ουκρανίας τέθηκε σε ισχύ στις 18 Μαΐου.
Με στόχο την αναπλήρωση των ουκρανικών δυνάμεων που έχουν εξαντληθεί από περισσότερα από δύο χρόνια ένοπλης σύγκρουσης με τη Ρωσία, επιβάλλει σε όλους τους Ουκρανούς που είναι υπεύθυνοι για στρατιωτική θητεία να παρουσιαστούν στα γραφεία στρατολογίας εντός 60 ημερών από την ψήφιση του νόμου.
Ο Ουκρανός υπουργός είπε στην εφημερίδα ότι η αρχική κίνηση αναμενόταν να αποφέρει περίπου 5.000 προσλήψεις και ότι υπό τις καλύτερες συνθήκες ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να τριπλασιαστεί.
Σύμφωνα με τον Maliuska, περίπου 2.872 κρατούμενοι έχουν ήδη απελευθερωθεί, ενώ ο συνολικός αριθμός των αιτούντων είναι 5.196, με 368 να απορρίπτονται για λόγους υγείας.
Η πρώτη παρτίδα των αποφυλακισθέντων βρίσκεται ήδη σε στρατιωτική εκπαίδευση και αναμένεται να αναπτυχθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Ο στρατιωτικός νόμος εισήχθη στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Την επόμενη μέρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky υπέγραψε διάταγμα για γενική επιστράτευση.
Ο στρατιωτικός νόμος και η επιστράτευση έχουν παραταθεί επανειλημμένα από τότε.
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο, οι άνδρες ηλικίας από 18 έως 60 ετών απαγορεύεται να φύγουν από την Ουκρανία.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Προέλαση Ρώσων στην πόλη Vovchansk του Kharkiv

Οι ρωσικές δυνάμεις διέσχισαν πρόσφατα τον ποταμό Vovcha στο κέντρο του Vovchansk εν μέσω συνεχιζόμενων μαχών βόρεια και βορειοανατολικά της πόλης Kharkiv στις 10 Ιουλίου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 7 Ιουλίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις διέσχισαν τον ποταμό Vovcha και κατέχουν θέσεις στην οδό Kharkiv στο κέντρο του Vovchansk.
Οι ρωσικές δυνάμεις διέσχισαν τον ποταμό Vovcha και προχώρησαν κατά μήκος των οδών Soborna και Pryluzhna στο κέντρο του Vovchansk.
Σφοδρές μάχες συνεχίστηκαν κοντά σε πολυώροφα κτίρια στο κέντρο του Vovchansk στη βόρεια πλευρά του ποταμού Vovcha.

Προέλαση βορειοδυτικά της Kreminna

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα οριακά βορειοδυτικά της Kreminna εν μέσω συνεχιζόμενων ρωσικών χερσαίων επιθέσεων κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna στις 10 Ιουλίου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 10 Ιουλίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα οριακά νότια του Novovodyane (βορειοανατολικά της Kreminna).
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν οριακά βορειοανατολικά του Stelmakhivka (νοτιοανατολικά του Kupyansk) και του Dzherelne (δυτικά του Svatove).

Εισχωρούν στο Chasiv Yar οι ρώσοι

Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν σε δασικές περιοχές βόρεια και ανατολικά του Chasiv Yar και εδραιώνουν θέσεις στα ερείπια του Kanal Microraion (το ανατολικότερο Chasiv Yar).
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν βόρεια του Chasiv Yar κοντά στο Hryhorivka. ανατολικά του Chasiv Yar κοντά στο Ivanivske και νοτιοανατολικά του Chasiv Yar κοντά στην Andriivka.

Προέλαση στο Toretsk

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα προς την κατεύθυνση του Toretsk.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 10 Ιουλίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν προς τα βόρεια προάστια του Pivdenne (νοτιοανατολικά του Toretsk).
Οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει κέρδη στο νότιο Niu-York (νοτιοδυτικά του Toretsk).
Ένας Ουκρανός στρατιώτης που φέρεται να ενεργούσε κοντά στο Toretsk δήλωσε στις 9 Ιουλίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτοξεύουν βόμβες κατευθυνόμενης ολίσθησης από 3 με 4 εναντίον ουκρανικών θέσεων στο Toretsk κάθε 30 λεπτά.

Υπό διάλυση οι Ουκρανοί δυτικά της Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις δυτικά της Avdiivka στις 10 Ιουλίου και σύμφωνα με πληροφορίες προχώρησαν σε ορισμένες περιοχές.
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Ομάδας Δυνάμεων Khortytsia, Αντισυνταγματάρχης Nazar Voloshyn διέψευσε τους πρόσφατους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Yasnobrodivka (δυτικά της Avdiivka), αν και ορισμένοι Ρώσοι συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν τη Yasnobrodivka και προχωρούν δυτικά προς τη δεξαμενή Karlivske. Επίσης προχώρησαν δυτικά κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου S-050918 στο Yevhenivka και κοντά στα Novooleksandrivka, Vozdvyzhenka, Novoselivka Persha (όλα βορειοδυτικά της Avdiivka).

Vovchansk_Battle_Map_Draft_July_10_2024.png

Kharkiv_Battle_Map_Draft_July_10_2024.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_July_10_2024.png
Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_July_10_2024.png

Toretsk_Battle_Map_Draft_July_10_2024.png
Northwest_Of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_July_10_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης