Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκική Προεδρία για συνάντηση Erdogan - Μητσοτάκη: Αναπτύσσουμε την αλληλεγγύη με την Ελλάδα, στη βάση της καλής γειτονίας

Τουρκική Προεδρία για συνάντηση Erdogan - Μητσοτάκη: Αναπτύσσουμε την αλληλεγγύη με την Ελλάδα, στη βάση της καλής γειτονίας
Ανακοίνωση για τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, εξέδωσε η τουρκική προεδρία.
«Η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης με την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας και ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan μετά την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.
Τέλος, αναφέρεται ότι ο Recep Tayyip Erdogan δήλωσε επίσης πως «θα πρέπει να αυξηθούν οι θετικές προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη και ότι θα ήταν επωφελές για όλες τις χώρες της περιοχής να εργαστούν για να επικρατήσει η ειρήνη σε αυτές τις περιοχές».

H πέμπτη συνάντηση σε 12 μήνες

Υπενθυμίζεται πως την πέμπτη συνάντησή τους εντός των τελευταίων 12 μηνών είχαν στις 10/7 στις 23:00 ώρα Ελλάδος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Ουάσινγκτον.
Ο πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος βγήκαν μαζί από τη αίθουσα που συνεδρίαζαν οι σύμμαχοι των χωρών της Συμμαχίας και κατευθύνθηκαν, χωρίς να κάνουν καμία δήλωση, προς την αίθουσα που θα γινόταν η συνάντηση.
Πρόκειται για μια σύντομη συνάντηση, 10 με 15 λεπτών, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Hakan Fidan Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων -Άννας Μαρίας Μπούρα και Akif Çağatay Kılıç- για την πορεία της προσέγγισης των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, ενώ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις.
Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία
για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών.
Συζήτησαν ακόμα για την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι η χώρα παραμένει διαιρεμένη. Επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.
Η επόμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο 2024, στη Νέα Υόρκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης