Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο… παραένα αποφεύχθηκε πολεμική σύρραξη στην Κίνα – «Συγνώμη… λάθος», είπε η Ιαπωνία

Στο… παραένα αποφεύχθηκε πολεμική σύρραξη στην Κίνα – «Συγνώμη… λάθος», είπε η Ιαπωνία
Ένας Ιάπωνας αξιωματούχος ανέφερε ότι η είσοδος στα κινεζικά χωρικά ύδατα θα μπορούσε να ήταν «διαδικαστικό λάθος»
Στο παραένα αποφεύχθηκε μια πολεμική σύρραξη στα χωρικά ύδατα της Κίνας, καθώς ένα ιαπωνικό αντιτορπιλικό εισήλθε στα κινεζικά ύδατα παρά τις προειδοποιήσεις από κινεζικά πλοία.
Σύμφωνα με το Kyodo News, το Suzutsuki εισήλθε προσωρινά στα νερά της ανατολικής επαρχίας Zhejiang της Κίνας στις 4 Ιουλίου, ενώ η Διοίκηση Ναυτικής Ασφάλειας της Κίνας, είχε εκδώσει ζώνη απαγόρευσης απόπλου από τις 3 Ιουλίου έως τις 5 Ιουλίου, όπου διεξήχθη άσκηση με πραγματικά πυρά σε ορισμένα ύδατα της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας.
Το Suzutsuki, το οποίο στάλθηκε για να παρακολουθήσει την άσκηση με πραγματικά πυρά, κλήθηκε από κινεζικά σκάφη να εγκαταλείψει την περιοχή όταν προχώρησε σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από την ακτή του Zhejiang.
Αντίθετα, το σκάφος «επιτάχυνε και πλοηγήθηκε» στα κινεζικά ύδατα για περίπου 20 λεπτά πριν φύγει.
Το αντιτορπιλικό δεν συμμορφώθηκε με τους κινεζικούς νόμους ότι τα ξένα σκάφη πρέπει να ζητήσουν προηγούμενη άδεια για να εισέλθουν, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι τα ιαπωνικά αντιτορπιλικά που είναι επιφορτισμένα με την επιτήρηση κινεζικών πλοίων συνήθως παραμένουν μακριά από τα χωρικά ύδατα στα ανοιχτά του Zhejiang.
Η κινεζική κυβέρνηση θεωρεί το περιστατικό ως πράξη «σκόπιμης πρόκλησης», ανέφερε το Kyodo News, αλλά το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας ξεκίνησε έρευνα για τον καπετάνιο του αντιτορπιλικού ναυτικού.
Κατά τη διάρκεια ανεπίσημων συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών, ένας Ιάπωνας αξιωματούχος ανέφερε ότι η είσοδος στα κινεζικά χωρικά ύδατα θα μπορούσε να ήταν «διαδικαστικό λάθος».
Η Ιαπωνία διατηρεί τη θέση ότι η είσοδος του αντιτορπιλικού στα κινεζικά ύδατα δεν ήταν παράνομη, ανέφερε το Kyodo News.
Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας παρέχει το δικαίωμα αθώας διέλευσης από χωρικά ύδατα, εφόσον το σκάφος δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παράκτιων χωρών.
Η Κίνα στέλνει συχνά την ακτοφυλακή της και τα στρατιωτικά της σκάφη στα ιαπωνικά χωρικά ύδατα κοντά στα αμφισβητούμενα νησιά Σενκάκου στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.
Τα ακατοίκητα νησιά ελέγχονται από την Ιαπωνία, αλλά η Κίνα τα διεκδικεί ως έδαφός της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης