Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΝΑΤΟ μιλάει για ρωσική απειλή… αλλά οι ΗΠΑ ρίχνουν 170 δισεκ. στην αντικατάσταση των πυρηνικών Minuteman III με τους Sentinel

Το ΝΑΤΟ μιλάει για ρωσική απειλή… αλλά οι ΗΠΑ ρίχνουν 170 δισεκ. στην αντικατάσταση των πυρηνικών Minuteman III με τους Sentinel
Ενώ το ΝΑΤΟ… μιλάει για Ρωσική απειλή… οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εκσυγχρονίσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο με 170 δισ αντικαθιστώντας τους απαρχαιωμένους Minuteman III με τους Sentinel
Ενώ το ΝΑΤΟ μιλάει για Ρωσική απειλή… οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εκσυγχρονίσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο με 170 δισεκ. αντικαθιστώντας τους απαρχαιωμένους Minuteman III με τους Sentinel.
Οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για να προωθήσουν την πυρηνική ατζέντα στην εσωτερική πολιτική.
Σε πρόσφατη δήλωση, το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει το έργο του για την ανάπτυξη ενός νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sentinel, παρά την εκθετική αύξηση του κόστους.
Στόχος είναι η βελτίωση των πυρηνικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ στην τρέχουσα κρίση ασφαλείας.
Το πρόγραμμα Sentinel αναμένεται να αντικαταστήσει όλους τους ακραία απαρχαιωμένους πυρηνικούς πυραύλους Minuteman III των ΗΠΑ.
Το κόστος του έργου υπολογίζεται επί του παρόντος σε 140 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 81% στις εκτιμήσεις κόστους σε σύγκριση με την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.
Το Πεντάγωνο είχε υποσχεθεί προηγουμένως να δαπανήσει 77 δισεκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή των νέων πυραύλων, αλλά τώρα διπλασιάζουν τις επενδύσεις.
Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, όταν ένα έργο αναμένεται να αυξηθεί σε όρους κόστους περισσότερο από 25%, το αρμόδιο τμήμα για την πρόταση πρέπει να επανεξετάσει το πρόγραμμα και να αιτιολογήσει την ανάγκη του στο Κογκρέσο.
Μετά τη μελέτη του έργου, το Πεντάγωνο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στο πρόγραμμα Sentinel και ότι οι Αμερικανοί νομοθέτες θα πρέπει να συναινέσουν το συντομότερο δυνατό, διασφαλίζοντας έτσι την ανανέωση των αμερικανικών πυρηνικών δυνατοτήτων..
«Γνωρίζουμε πλήρως το κόστος.

Αλλά γνωρίζουμε επίσης τους κινδύνους του να μην εκσυγχρονίσουμε τις πυρηνικές μας δυνάμεις και να μην αντιμετωπίσουμε τις πολύ πραγματικές απειλές που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο William LaPlante, υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.


Προφανώς, οι «απειλές» που βλέπουν οι ΗΠΑ σχετικά με τα πυρηνικά θέματα επικεντρώνονται στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, η Δύση απαντά στα μέτρα της Μόσχας με πυρηνικό εκβιασμό.
Ορισμένοι δυτικοί ηγέτες δήλωσαν μάλιστα ότι θα ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν έναν πυρηνικό πόλεμο με τη Ρωσία.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ έδωσαν πρόσφατα στην Ουκρανία άδεια να επιτεθεί σε ρωσικές στρατιωτικές μονάδες εκτός της ζώνης σύγκρουσης, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ορισμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Σε αντίποινα στον δυτικό πυρηνικό εκβιασμό, η Μόσχα ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συνθήκη New START.
Η διμερής ρωσοαμερικανική συμφωνία που υπογράφηκε το 2010 περιορίζει τις πυρηνικές δυνατότητες και των δύο χωρών, και παρόλο που η Ρωσία έχει αναστείλει τη συμμετοχή της, η Ρωσία εξακολουθεί να τηρεί τους κανόνες του συμφώνου, περιορίζοντας σοβαρά τον αριθμό των όπλων και των συστημάτων παράδοσης.
Ωστόσο, το 2026 η συμφωνία θα λήξει και είναι απίθανο τα μέρη να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία.
Στην πράξη, μπορούμε να πούμε ότι οι ανεύθυνες ενέργειες της Δύσης από τον Φεβρουάριο του 2022 οδηγούν τον κόσμο σε μια νέα πυρηνική κούρσα.

Η Δύση αναλαμβάνει αρκετές πρωτοβουλίες για να κλιμακώσει αυτή την κούρσα

Η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ η Δύση αναλαμβάνει αρκετές πρωτοβουλίες για να κλιμακώσει αυτή την κούρσα, με την έγκριση ενός νέου πυρηνικού προγράμματος πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακόμη και εν μέσω μιας σοβαρής εσωτερικής κρίσης στις ΗΠΑ.
Αντί να χρησιμοποιεί δημόσιο χρήμα για να λύσει το πρόβλημα στα σύνορα ή να δημιουργήσει μέτρα για να αμβλύνει τις κοινωνικές και εθνοτικές εντάσεις, η Ουάσιγκτον δίνει προτεραιότητα στις επενδύσεις σε πυρηνικά όπλα.
Όλες οι ρωσικές πυρηνικές ενέργειες ήταν απλώς αντιδραστικές.
Η Μόσχα τερμάτισε πρόσφατα την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών και ξεκίνησε κοινές ασκήσεις τακτικών όπλων με τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας – μια χώρα στην οποία παρασχέθηκε πρόσφατα πυρηνικός εξοπλισμός για να ενισχυθεί εν μέσω απειλών τόσο από το καθεστώς του Κιέβου όσο και από τις γειτονικές χώρες του ΝΑΤΟ.
Στην πράξη, οι ΗΠΑ δημιουργούν την απειλή, ωθώντας τη Ρωσία να αντιδράσει – και στη συνέχεια τα ρωσικά αντίποινα περιγράφονται από τη δυτική προπαγάνδα ως «κίνδυνος», υποστηρίζοντας περαιτέρω ενέργειες των ΗΠΑ και δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η τελευταία αμερικανική κίνηση έγινε την πρώτη μέρα της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

Οι αξιωματούχοι της συμμαχίας συναντώνται ακριβώς για να συζητήσουν νέες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της Ρωσίας στην τρέχουσα σύγκρουση αντιπροσώπων.
Δεδομένου του πλαισίου, η αμερικανική πολιτική ατμόσφαιρα είναι ακόμη πιο παρανοϊκή για την πιθανότητα ενός άμεσου πολέμου με τη Ρωσία, γεγονός που εξηγεί γιατί η ομιλία για την «πυρηνική απειλή» έπεισε τους βουλευτές να εγκρίνουν το νέο πρόγραμμα Sentinel, παρά το υπέρογκο κόστος του.
Πράγματι, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ακολουθούν έναν επικίνδυνο δρόμο.
Δεδομένης της αυστηρά αμυντικής φύσης της πυρηνικής πολιτικής της Ρωσίας, ο δρόμος προς την αποκλιμάκωση είναι απλός: οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους το μόνο που χρειάζεται είναι να σταματήσουν να απειλούν τη Ρωσία και να καλέσουν τη Μόσχα να επαναδιαπραγματευθεί μια νέα πυρηνική συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης