Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνηση σοκ σε Ουκρανία, ΝΑΤΟ ετοιμάζει ο Trump - Κόβει τη ροή πληροφοριών, περιορίζει την εμπλοκή ΗΠΑ

Κίνηση σοκ σε Ουκρανία, ΝΑΤΟ ετοιμάζει ο Trump - Κόβει τη ροή πληροφοριών, περιορίζει την εμπλοκή ΗΠΑ
H μειωμένη ανταλλαγή πληροφοριών θα είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου μειωμένης υποστήριξης των ΗΠΑ προς το ΝΑΤΟ
Μια κίνηση σοκ για την Ουκρανία, για το ΝΑΤΟ αλλά και για τους Ευρωπαίους συμμάχους του ετοιμάζει ο Donald Trump εάν αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με το Politico, σκοπεύει να μειώσει τη ροή και την ανταλλαγή πληροφοριών, ο ρόλος των οποίων έχει αποδειχθεί εξαιρετικά κρίσιμος στην εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται πως ήταν οι πληροφορίες των Αμερικάνων, οι οποίες προειδοποιούσαν τους Ουκρανούς για την επικείμενη επίθεση της Ρωσίας που τελικά πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 και που τους βοήθησαν να αποκρούσουν τις ρωσικές επιθέσεις τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Μειωμένες πληροφορίες

Σύμφωνα με έναν Αμερικάνο και τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους, σύμβουλοι του Trump διεμήνυσαν στα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ ότι η μειωμένη ανταλλαγή πληροφοριών θα είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου στο πλαίσιο της μείωσης της υποστήριξης των ΗΠΑ προς το ΝΑΤΟ.
Η αποκάλυψη αυτή έγινε κατά τη διάρκεια συζητήσεων με συμβούλους του Trump σχετικά με τα ευρύτερα σχέδια του για μικρότερη εμπλοκή των ΗΠΑ στις ενέργειες του ΝΑΤΟ.

Τεράστιες οι επιπτώσεις

Η εξέλιξη αυτή, όπως αναφέρει το Politico, θα μπορούσε να έχει τρομερές συνέπειες για την ασφάλεια, ειδικά για την Ουκρανία, η οποία καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να ανταποκριθεί στις επιθέσεις των Ρώσων.
«Είναι η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών που βοήθησε να πειστούν πολλές χώρες του ΝΑΤΟ ότι ο Putin ήταν αποφασισμένος να εισβάλει στην Ουκρανία.
Ορισμένες χώρες δεν πίστευαν ότι η Ρωσία είχε τις δυνατότητες να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη στρατιωτική εκστρατεία» τόνισε ένας εκ των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Ουδέν σχόλιο

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, εκπρόσωπος της εκστρατείας του Trump δεν απάντησε άμεσα, αλλά παρέπεμψε σε παλιότερη δήλωση του Trump στο TruthSocial, όπου αναφέρει ότι θα αποκαταστήσει την ειρήνη και θα ξαναχτίσει την αμερικανική δύναμη και αποτροπή στην παγκόσμια σκηνή».
Μάλιστα αναφέρεται πως το ζήτημα αυτό απασχόλησε και τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Ουάσινγκτον.

Δεν θα αντέξουν ούτε οι Ευρωπαίοι

Από την πλευρά του ο Αμερικάνος αξιωματούχος είπε μιλώντας στο Politico ότι ο περιορισμός των πληροφοριών από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει την ικανότητα της Ευρώπης να αντέξει μια ρωσική εισβολή, εάν ο Putin αποφασίσει να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ήπειρο πέρα από την Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Politico, ο πρόεδρος Biden αύξησε τον όγκο των πληροφοριών που μοιραζόταν με τους συμμάχους του σχετικά με τη Ρωσία ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είναι σαφές εάν η κυβέρνηση Trump θα επιστρέψει στο προηγούμενο επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών ή εάν θα τις περιορίσει περαιτέρω.
Μάλιστα το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι πληροφορίες αυτές έρχονται τη στιγμή που το ΝΑΤΟ εντείνει τις προσπάθειες να συγκεντρώσει στοιχεία για ύποπτες πράξεις δολιοφθοράς σε όλη την Ευρώπη.

Κατηγορούν τη Ρωσία

«Η Ρωσία αυτή τη στιγμή διαπράττει πραγματικές πράξεις εμπρησμού και δολιοφθοράς και σχεδιάζει δολοφονίες σε συμμαχικό έδαφος σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία μεταξύ των εγχώριων πληθυσμών μας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.
«Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει την ανταλλαγή πληροφοριών εντός του ΝΑΤΟ προκειμένου να βοηθήσουν στην υποστήριξη της απάντησης σε αυτές τις εκστρατείες δολιοφθοράς.
Και αυτό έχει πραγματικό αντίκτυπο» επισήμανε ο αξιωματούχος.
Όπως επισημαίνεται, οι ΗΠΑ μοιράζονταν πάντα ορισμένες πληροφορίες με τους συμμάχους τους για να τους βοηθήσουν, για παράδειγμα, να προετοιμαστούν για μια πιθανή τρομοκρατική επίθεση ή να βοηθήσουν τη συμμαχία να ενισχυθεί έναντι μιας άμεσης στρατιωτικής απειλής.

Η πρώτη θητεία Trump

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Trump, οι αξιωματούχοι στις υπηρεσίες πληροφοριών ακολούθησαν τη γραμμή, ανταλλάσσοντας πληροφορίες με τους στενότερους συνεργάτες ασφαλείας του, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της συμμαχίας Five Eyes.
Ωστόσο, δεν ξεπερνούσε τα απαιτούμενα ή τα συνήθη όρια.

Τι έκανε ο Biden

Βάσει του δημοσιεύματος, η κυβέρνηση Biden πήγε σε άλλο επίπεδο αυτήν την ευθύνη.
Συγκεκριμένα, επινόησε μια στρατηγική για να ενισχύσει τη συλλογή πληροφοριών της για τη Ρωσία και να μοιραστεί ευρέως αυτές τις πληροφορίες με τους συμμάχους της σε όλο τον κόσμο.
Έχει μοιραστεί ευαίσθητες πληροφορίες με συμμάχους σε τηλεγραφήματα, σε διπλωματικές συνομιλίες σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής, και σε ενημερώσεις μεταξύ κορυφαίων ηγετών των υπηρεσιών πληροφοριών και των ομολόγων τους.

Βαθύς αρνητικός αντίκτυπος

«Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ και με την Ουκρανία ήταν απολύτως απαραίτητη για την αντιμετώπιση της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας καθώς και για την αποκάλυψη και την αποτροπή άλλων αποσταθεροποιητικών ρωσικών δραστηριοτήτων στην Ευρώπη και πέραν αυτής», δήλωσε ο John Brennan, πρώην διευθυντής της CIA.
«Μια διακοπή ή σημαντική μείωση της ανταλλαγής πληροφοριών των ΗΠΑ με συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ θα είχε άμεσο, βαθύ και δυνητικά μακροχρόνιο αρνητικό αντίκτυπο στα δυτικά συμφέροντα ασφαλείας» αναφέρει ο Brennan.
Όπως αναφέρεται, η αυξημένη ανταλλαγή πληροφοριών από την κυβέρνηση Biden ήταν επίσης μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής και της στρατιωτικής ισχύος σε γωνιές του πλανήτη όπου κυριαρχούσαν παραδοσιακά οι ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων χωρών στην Αφρική.
«Οι πληροφορίες των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ τα τελευταία τρία χρόνια παρείχαν στους εταίρους της Ουάσιγκτον ζωτικής σημασίας πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις της Ρωσίας στο έδαφος στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών ελιγμών και των τακτικών προόδων της» ανέφερε ο Αμερικάνος αξιωματούχος.

CIA: Ζωτικής σημασίας οι πληροφορίες

Σε μια ομιλία του στο Georgia Tech το 2022, ο διευθυντής της CIA Bill Burns είπε ότι η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών ήταν «ζωτικής σημασίας» για τον πόλεμο στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος είχε προσφέρει πολύτιμα μαθήματα σχετικά με «πώς να αναπτύξει κανείς καλές υπηρεσίες πληροφοριών… και να τις αναπτύξει ανοιχτά και δημιουργικά για να απαξιώσει τις ψευδείς αφηγήσεις στις οποίες τόσο συχνά ευδοκιμούν οι αντίπαλοι».
Αν και οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δημιουργήσει γραφεία πληροφοριών υψηλού επιπέδου, οι πληροφορίες των ΗΠΑ είναι συχνά πιο ισχυρές, δήλωσαν αξιωματούχοι, ιδιαίτερα σε ορισμένα ζητήματα που σχετίζονται με τη Ρωσία.
Χωρίς λεπτομερή ανταλλαγή πληροφοριών, οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα γίνουν ακόμα πιο εύκολος στόχος για τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης