Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX +0,72% - Υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX +0,72% - Υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε κατά 0,4% τον Μάιο
Ήπια άνοδο σημείωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, ο οποίος υποχώρησε στο 3%, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες. 
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 0,72%, στις 18.540 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,36%, στις 8.223 μονάδες.
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύτηκε στις 7.627 μον. με άνοδο +0,71%.
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIΒ διαμορφώθηκε στις 34.318 μον. με κέρδη 0,03%.

Οι μετοχές των κατασκευών ηγήθηκαν, με άνοδο 0,45%.

Πληθωρισμός 3% στις ΗΠΑ

Ο ετήσιος πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες διαμορφώθηκε στο 3% τον Ιούνιο, υποχωρώντας από το 3,3% του Μαΐου, σύμφωνα με το Labor Statistics Bureau.
Σε επίπεδο μήνα, η αύξηση των τιμών ήταν της τάξεως του 0,1%, ενισχύοντας τις προσδοκίες για τα περιθώρια μείωσης του επιτοκίου της Federal Reserve.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones προέβλεψαν ότι ο δείκτης θα υποχωρούσε στο 3,1% σε ετήσια και στο 0,1% σε μηνιαία βάση.
Ο δείκτης ενέργειας αυξήθηκε κατά 1% για το 12μηνο που έληξε τον Ιούνιο, ενώ το ποσοστό ήταν 2% χαμηλότερο σε μηνιαία βάση.
Οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν άνοδο 2,2% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα το 2023, ενώ μηνιαία αυξήθηκε 0,2%.
Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών τροφίμων και ενέργειας, ήταν στο 3,3% σε ετήσια βάση, έναντι 3,4% τον Μάιο.Σε μηνιαία βάση, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,1%, λιγότερο από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Ανάπτυξη στη Βρετανία

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε κατά 0,4% τον Μάιο, ανακάμπτοντας από τη μηδενική ανάπτυξη του Απριλίου και υπερβαίνοντας τις προβλέψεις για 0,2%.
Η βρετανική λίρα σημείωσε άνοδο 0,1% στο υψηλότερο επίπεδό της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ εδώ και τέσσερις μήνες, ενώ διαπραγματεύεται επίσης ελαφρώς υψηλότερα έναντι του ευρώ.
Η Goldman Sachs αναβάθμισε την περασμένη εβδομάδα την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποφασιστική νίκη του Εργατικού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές της χώρας.

Πάνω από τις 42.000 μονάδες το Τόκιο

Στην Ασία,  ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 42.000 μονάδων, εν μέσω ευρύτερης ανόδου στις αγορές της περιοχής, μετά τα κέρδητων αμερικανικών εταιρειών Big Tech, λόγω της αισιοδοξίας για μείωση των επιτοκίων της Fed.
Τα αμερικανικά features παρουσίασαν μικρή μεταβολή, αφού τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq Composite έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης