Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρώπη σε πορεία αυτογελοιοποίησης - Οι «Δημοκράτες» στήνουν… πραξικόπημα στην προεδρία Orban

Ευρώπη σε πορεία αυτογελοιοποίησης - Οι «Δημοκράτες» στήνουν… πραξικόπημα στην προεδρία Orban
Ενοχλεί τις Βρυξέλλες η ειρηνευτική πρωτοβουλία Orban για την Ουκρανία
Σε ιδιαίτερα επικίνδυνα μονοπάτια που δεν απέχουν διόλου... από μια πορεία αυτογελοιοποίησης και κυρίως πλήρους απαξίωσης των ευρωπαϊκών ιδεωδών και αρχών κινούνται οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι θέλουν να τιμωρήσουν τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Victor Orban για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες που ανέλαβε με τις επισκέψεις του σε Ουκρανία, Ρωσία και Κίνα με απώτερο στόχο την προώθηση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του ουκρανικού ζητήματος.
Είναι χαρακτηριστικό πως το κόμμα Renew του Γάλλου προέδρου Macron καλεί... σε «πραξικόπημα» κατά της προεδρίας της ΕΕ που έχει αναλάβει από την 1η Ιουλίου η Ουγγαρία ενώ δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica αναφέρει πως οι χώρες της ΕΕ σκοπεύουν να τιμωρήσουν τη Βουδαπέστη μποϊκοτάροντας υπουργικές άτυπες συνεδριάσεις.

Το Renew του Macron καλεί σε πραξικόπημα

Σε «πραξικόπημα» κατά της προεδρίας Orban στην ΕΕ καλεί το Renew Europe του ηττημένου Macron.
Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της φιλελεύθερης ομάδας Renew Europe κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να διερευνήσει όλα τα μέσα για να σταματήσει την προεδρία της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ.
Η Valérie Hayer, πρόεδρος της οργάνωσης Renew Europe και σύμμαχος του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron, δήλωσε σήμερα ότι «ο Ούγγρος πρωθυπουργός υπονομεύει τις θέσεις που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ενεργεί αντίθετα με τα συμφέροντά μας και αυτό πρέπει να σταματήσει».
«Ήρθε η ώρα να τιθασεύσουμε την απατεωνίστικη προεδρία του Viktor Orbán στο Συμβούλιο», είπε και πρόσθεσε:
«Η δήθεν ειρηνευτική του αποστολή αποτελεί απειλή για την ασφάλεια, η απομονωμένη επικοινωνία του είναι μόνο προπέτασμα καπνού για τα δικά του συμφέροντα και αποτυγχάνει παταγωδώς.
Οι πρόσφατες επιθέσεις της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων και σε ένα παιδικό νοσοκομείο στο Κίεβο, 48 ώρες μετά από μια υποτιθέμενη ειρηνευτική αποστολή, είναι απλά αρρωστημένες», τόνισε η Valérie Hayer.

Μποϊκοτάζ σε άτυπες συνεδριάσειες της ΕΕ

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica υποστηρίζει ότι οι χώρες της ΕΕ σκοπεύουν να τιμωρήσουν τη Βουδαπέστη μποϊκοτάροντας υπουργικές άτυπες συνεδριάσεις κατά τη διάρκεια της ουγγρικής προεδρίας.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι περισσότερες χώρες της ΕΕ εξέφρασαν έντονη δυσαρέσκεια για τη διπλωματική δραστηριότητα του Orban.
Ως αποτέλεσμα, ένας άλλος «υγειονομικός κλοιός» κτίζεται γύρω από τη Βουδαπέστη, που θα καταστήσει τον Ούγγρο ηγέτη... άσχετο με τις αποφάσεις στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος αυτών των πρωτοβουλιών είναι να «στειρώσουν την ουγγρική προεδρία» και να την καταστήσουν «ακίνδυνη και ασήμαντη», δεδομένου ότι η διαδικασία τερματισμού της θα ήταν πολύ μακρά και περίπλοκη.

Υποβιβάζονται τα άτυπα ευρωπαϊκά συμβούλια

«Ουσιαστικά, όλα τα άτυπα ευρωπαϊκά συμβούλια θα αγνοηθούν και θα υποβιβαστούν σε καθεστώς.
Οι Υπουργοί θα παρευρεθούν σε περιορισμένο αριθμό συνεδριάσεων.
Στον Ούγγρο πρωθυπουργό δεν θα ανατεθούν άλλες πολιτικές ευθύνες εκτός από τις επίσημες διαδικασίες που συνδέονται με την εξαμηνιαία προεδρία.
Ποτέ πριν αυτή η λειτουργία δεν είχε τόσο καθαρά επίσημο χαρακτήρα, όπως αυτή τη φορά» επισημαίνει το δημοσίευμα.

Ηγετική παρουσία Orban – Συναντά και… τον Trump μετά τους Zelensky, Putin και Xi Jinping

Σε έναν καθοριστικό παράγοντα για την επίλυση του ουκρανικού ζητήματος εξελίσσεται ο Ούγγρος πρωθυπουργός Victor Orban, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, γεγονός που έχει προκαλέσει... παράκρουση στις Βρυξέλλες.
Έτσι μετά τις διαδοχικές επισκέψεις του σε Ουκρανία, Ρωσία και Κίνα όπου και συναντήθηκε με τους προέδρους Zelensky, Putin και Xi Jinping, o Orban προγραμματίζει μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ να συναντηθεί και με τον Donald Trump, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Σε όλες τις επαφές του ο Orban διαμηνύει πως έχει απόλυτη επίγνωση του ρόλου και του «βάρους» που έχει η Ουγγαρία στην παγκόσμια σκηνή, αναφέροντας πως οι προσπάθειες του αποσκοπούν στο να δώσει ώθηση σε όλους τους εμπλεκόμενους να προχωρήσουν σε κατάπαυση πυρός και σε διαπραγματεύσεις για την ειρηνική επίλυση του ουκρανικού.
Και μπορεί ο Orban να λέει πως το ουκρανικό θα επιλυθεί από τις μεγάλες δυνάμεις, ωστόσο είναι ενδεχομένως ο μόνος πολιτικός παγκοσμίως που έχει τόσο καλή και πλήρη γνώση – και μάλιστα άμεση από τις προσωπικές του επαφές – για το που βρισκόμαστε σήμερα όσον αφορά τις απαιτήσεις των μερών για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Όσον αφορά τη συνάντηση Orban – Trump δεν έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω πληροφορίες πέρα από το ότι η συνάντηση θα γίνει στην έπαυλη του Trump στο Mar a Lago στην Φλόριντα καθώς και ότι ο Trump δεν έχει ζητήσει σε καμία περίπτωση από τον Orban να διαμορφώσει τις βάσεις για μια ειρηνευτική συνομιλία μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης