Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πρόεδρος της Κένυας ανακοίνωσε τη διάλυση της κυβέρνησης, 2 εβδομάδες μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις με τους 39 νεκρούς

Ο πρόεδρος της Κένυας ανακοίνωσε τη διάλυση της κυβέρνησης, 2 εβδομάδες μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις με τους 39 νεκρούς
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κένυας, 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 350 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Ο Πρόεδρος της Κένυας William Ruto, ανακοίνωσε τη διάλυση της κυβέρνησης, ενώ όπως είπε μόνο ο αντιπρόεδρος Rigati Gachagua και ο υπουργός Εξωτερικών Musalia Mudavadi θα διατηρήσουν τις θέσεις τους.
«Μετά από συζήτηση […] αποφάσισα να διαλύσω το υπουργικό συμβούλιο, εκτός από τον αντιπρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών που παραμένουν στο πόστο τους», είπε ο ίδιος σε ομιλία του δύο εβδομάδες μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις για το φορολογικό που οδήγησαν στον θάνατο 39 άτομα.
Προηγουμένως, ξεκίνησε επίσης διάλογο με την αντιπολίτευση και υπέγραψε νομοσχέδιο για τη σύσταση ανεξάρτητης εκλογικής επιτροπής για τις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2027.
Διαδηλώσεις κατά των αυξήσεων φόρων, οι οποίες ζητούσαν επίσης την παραίτηση του προέδρου, ξεκίνησαν στην Κένυα στις 18 Ιουνίου. Στις 25 Ιουνίου, διαδηλωτές πυρπόλησαν τα κτίρια του κοινοβουλίου και του δημοτικού συμβουλίου στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κένυας, 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 350 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.
Ο πρόεδρος είπε όμως ότι έχει επίσημα ενημερωθεί μόνο για 19 θανάτους.
Το σχέδιο νόμου προέβλεπε αύξηση του συντελεστή φόρου προστιθέμενης αξίας στους τομείς των μεταφορών, των τροφίμων και των κινητών επικοινωνιών. Ο πρόεδρος της Κένυας απέσυρε το νομοσχέδιο, προειδοποιώντας ότι θα αναγκάσει την κυβέρνηση να δανειστεί έως και 1 τρισεκατομμύριο σελίνια Κένυας (περίπου 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια) από ξένες αγορές. Το δημόσιο χρέος της χώρας είναι περίπου 10 τρισεκατομμύρια σελίνια Κένυας (77 δισεκατομμύρια δολάρια), ή περίπου το 70% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης