Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pfizer: Ξεκινούν οι δοκιμές για το χάπι αδυνατίσματος - Θα λαμβάνεται μία φορά την ημέρα

Pfizer: Ξεκινούν οι δοκιμές για το χάπι αδυνατίσματος - Θα λαμβάνεται μία φορά την ημέρα
Η Pfizer δήλωσε ότι σχεδιάζει να διεξάγει περισσότερες δοκιμές αρχικού σταδίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους για να προσδιορίσει την ιδανική δόση του φαρμάκου, με τα αποτελέσματα να αναμένονται το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο CNBC
Η Pfizer σχεδιάζει να προωθήσει ένα καθημερινό χάπι απώλειας βάρους σε δοκιμές μεσαίου σταδίου φέτος, με την ελπίδα ότι το πειραματικό φάρμακο θα βοηθήσει την εταιρεία να εισέλθει σε μια αγορά που προβλέπεται να αξίζει περισσότερα από 100 δισ. δολάρια ετησίως.
Η Pfizer προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση νωρίτερα την Πέμπτη 11/7 αναφορικά με το σκεύασμα Danuglipron αφού είδε «ενθαρρυντικά» δεδομένα σε μια τρέχουσα μελέτη αρχικού σταδίου. «Η παχυσαρκία είναι ένας βασικός θεραπευτικός τομέας για την Pfizer και η εταιρεία διαθέτει έναν ισχυρό αγωγό τριών κλινικών και αρκετών προκλινικών υποψηφίων», δήλωσε ο απερχόμενος Επικεφαλής Επιστημονικός Διευθυντής της Pfizer.
Η εταιρεία αξιολόγησε διάφορα σκευάσματα του φαρμάκου που χορηγούνται μία φορά την ημέρα και εντόπισε ένα με «το πιο ευνοϊκό προφίλ» όσον αφορά την ασφάλεια και τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά ο οργανισμός στο φάρμακο.
Η Pfizer δήλωσε ότι σχεδιάζει να διεξάγει περισσότερες δοκιμές αρχικού σταδίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους για να προσδιορίσει την ιδανική δόση του φαρμάκου, με τα αποτελέσματα να αναμένονται το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο CNBC.
Το Danuglipron «έχει επιδείξει καλή αποτελεσματικότητα σε μία δοσολογία δύο φορές ημερησίως και πιστεύουμε ότι ένα σκεύασμα που χορηγείται μία φορά ημερησίως έχει τη δυνατότητα να έχει ανταγωνιστικό προφίλ στο χώρο των GLP-1 από το στόμα», δήλωσε στην ανακοίνωση ο Ντόλστεν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία δεν παρατήρησε κανένα θέμα ασφάλειας του ήπατος σε ασθενείς που έλαβαν σκευάσματα του φαρμάκου άπαξ ημερησίως.
Η Pfizer είναι μία από τις πολλές φαρμακοβιομηχανίες που αγωνίζονται να κερδίσουν ένα κομμάτι της αγοράς για μια ιδιαίτερα δημοφιλή κατηγορία φαρμάκων για την απώλεια βάρους και τον διαβήτη που ονομάζονται GLP-1. Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι η βιομηχανία θα αξίζει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Ο φαρμακευτικός γίγαντας διέκοψε τον Δεκέμβριο μια έκδοση του danuglipron δύο φορές ημερησίως, αφού οι ασθενείς αντιμετώπισαν προβλήματα ανοχής του φαρμάκου σε μια μελέτη μεσαίου σταδίου. Εκείνη την εποχή, η Pfizer δήλωσε ότι τα πρώιμα δεδομένα της μελέτης για την άπαξ ημερησίως χορηγούμενη έκδοση θα «ενημέρωναν για την πορεία προς τα εμπρός».
Ωστόσο, οι επενδυτές ήταν απαισιόδοξοι για τις δυνατότητες της εταιρείας στον χώρο των GLP-1 από τότε που απέσυρε ένα διαφορετικό χάπι που χορηγείται μία φορά την ημέρα τον Ιούνιο του 2023 λόγω αυξημένων ηπατικών ενζύμων σε ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία. Αυτά ήταν μεταξύ μιας σειράς αποτυχιών που αντιμετώπισε η Pfizer πέρυσι, πέρα από τη ραγδαία πτώση από τον Covid, η οποία έπληξε τη μετοχή της. Παρόλα αυτά, η Pfizer διαθέτει και άλλα πειραματικά φάρμακα για την παχυσαρκία σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης. Η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει πώς θα λειτουργήσουν αυτές οι θεραπείες.
Η Pfizer πιστεύει επίσης ότι τα GLP-1 είναι μόνο η επιφάνεια αναφορικά με το «τι θα δούμε στην παχυσαρκία», όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Αλμπέρτ Μπουρλά κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου τον Ιούνιο.
Το danuglipron της Pfizer είναι ένα GLP-1 που συμβάλει την απώλεια βάρους με τον ίδιο τρόπο όπως η ένεση Wegovy της Novo Nordisk και η θεραπεία διαβήτη Ozempic. Τα φάρμακα μιμούνται μία μόνο ορμόνη που παράγεται στο έντερο και ονομάζεται GLP-1, η οποία δίνει σήμα στον εγκέφαλο όταν ένα άτομο είναι χορτάτο.
Οι ενέσεις από τη Novo Nordisk και την Eli Lilly έχουν αυξήσει τη ζήτηση κατά το τελευταίο έτος, παρά τις υψηλές τιμές τους και την περιορισμένη ασφαλιστική κάλυψη. Οι δύο -μαζί με την Pfizer και άλλους φαρμακοβιομήχανους- αγωνίζονται να αναπτύξουν από του στόματος εκδοχές που είναι πιο βολικές για τους ασθενείς και πιο εύκολες στην παρασκευή, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση των ελλείψεων εφοδιασμού στις ΗΠΑ.
Η ενημέρωση της Pfizer σχετικά με το danuglipron έρχεται λίγες ημέρες αφότου η εταιρεία δήλωσε ότι αναζητά διάδοχο του Dolsten, ο οποίος θα αποχωρήσει μετά από περισσότερα από 15 χρόνια στη φαρμακοβιομηχανία. Ο Ντόλστεν διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβολίου Covid της Pfizer.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης