Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όλο και αυξάνεται το κύμα αντισημιτισμού κατά των Εβραίων της Ευρώπης

Όλο και αυξάνεται το κύμα αντισημιτισμού κατά των Εβραίων της Ευρώπης
«Οι Εβραίοι είναι πιο φοβισμένοι από ποτέ»
Η εβραϊκή κοινότητα της Ευρώπης αντιμετωπίζει «αυξημένο κύμα αντισημιτισμού», με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να «διαβρώνει» την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην καταπολέμησή του μέχρι σήμερα, δήλωσε την Πέμπτη (11 Ιουλίου) παρατηρητής δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Οι δευτερογενείς επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή διαβρώνουν την πρόοδο που με κόπο έχει επιτευχθεί» στην αντιμετώπιση του αντιεβραϊκού μίσους, δήλωσε η διευθύντρια του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Sirpa Rautio.
Αυτό θέτει σε κίνδυνο την επιτυχία της πρώτης στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση του ζητήματος που υιοθετήθηκε το 2021, πρόσθεσε η ίδια.
«Οι Εβραίοι είναι πιο φοβισμένοι από ποτέ», προειδοποίησε η ίδια, καθώς ο οργανισμός της δημοσίευσε έκθεση για τον αντισημιτισμό στην Ευρώπη.
Ακόμη και πριν από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα, η μελέτη διαπίστωσε ότι το 96% των Ευρωπαίων Εβραίων δήλωσαν ότι είχαν αντιμετωπίσει συμπεριφορές αντισημιτισμού κατά το προηγούμενο έτος.
Για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος που είχε η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή στον αντισημιτισμό στην Ευρώπη, η έκθεση βασίστηκε σε πληροφορίες που συλλέχθηκαν από 12 εβραϊκές οργανώσεις το 2024.
«Η διαβούλευση του FRA με εθνικές και ευρωπαϊκές εβραϊκές οργανώσεις-ομπρέλες στις αρχές του 2024 δείχνει μια δραματική αύξηση» των αντισημιτικών επιθέσεων, δήλωσε η Rautio.
Στη Γαλλία, το 74% των Εβραίων αισθάνθηκε ότι η σύγκρουση επηρέασε το αίσθημα της ασφάλειάς τους, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, το 76% ανέφερε ότι κρύβει την εβραϊκή του ταυτότητα «τουλάχιστον περιστασιακά» και το 34% αποφεύγει εβραϊκές εκδηλώσεις ή χώρους «επειδή δεν αισθάνεται ασφαλές», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που συνοδεύει την έκθεση.
Εκτός από τα στοιχεία του 2024, το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης του οργανισμού που εδρεύει στη Βιέννη βασίστηκε σε διαδικτυακή έρευνα που διεξήχθη από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2023 – πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Γάζα.
Το 80% των Εβραίων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι αισθάνονται ότι ο αντισημιτισμός έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια.
Τα πιο συνηθισμένα «αρνητικά στερεότυπα» που αντιμετώπισαν οι ερωτηθέντες κατηγόρησαν τους Εβραίους ότι «κατέχουν εξουσία και έλεγχο στα οικονομικά, τα μέσα ενημέρωσης, την πολιτική ή την οικονομία».
Πολλοί ανέφεραν επίσης ότι συνάντησαν άρνηση του δικαιώματος του Ισραήλ να υπάρχει ως κράτος.
Συνολικά το 4% των ερωτηθέντων το 2023 δήλωσε ότι είχε βιώσει αντισημιτικές σωματικές επιθέσεις κατά τους 12 μήνες πριν από την έρευνα – διπλάσιος αριθμός από αυτόν που καταγράφηκε το 2018.
Περίπου το 60 τοις εκατό αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις προσπάθειες των εθνικών τους κυβερνήσεων να καταπολεμήσουν τον αντισημιτισμό.
Η έρευνα κάλυψε 13 χώρες της ΕΕ στις οποίες κατοικεί το 96% του εβραϊκού πληθυσμού του μπλοκ: Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία.
Παρόμοιες έρευνες έχουν διεξαχθεί το 2013 και το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης