Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan (Τουρκία): Ξεκινάμε νέες διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Erdogan (Τουρκία): Ξεκινάμε νέες διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
Η Τουρκία συνεχίζει την προσπάθεια για τον τερματισμό του ουκρανο-ρωσικού πολέμου «μέσω της επίτευξης δίκαιης ειρήνης», τονίζει ο Erdogan
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Tayyip Erdogan δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Zelensky στην Ουάσιγκτον, ότι η Άγκυρα ξεκίνησε προσπάθειες για την επανέναρξη της συμφωνίας των σιτηρών και ότι είναι έτοιμη για οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες, προκειμένου να διευθετηθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, όπως έκανε γνωστό ο Τούρκος ηγέτης στο τέλος της συνάντησης.
«Ο Πρόεδρος Erdogan ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία συνεχίζει την προσπάθεια για τον τερματισμό του ουκρανο-ρωσικού πολέμου μέσω της επίτευξης δίκαιης ειρήνης και ξεκίνησε τις εργασίες για την επανέναρξη της πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα. Σκοπός είναι να θέσουμε τις βάσεις για την ειρήνη», ανέφερε σχετι΄κα το Γραφείο Τύπου της τουρκικής προεδρίας
Η Τουρκία αναμένει ότι η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας θα επανεισαχθεί σε νέα μορφή. Μέσω της δημιουργίας διαδρόμου για προμήθειες σε αφρικανικές χώρες και άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν προγράμματα επισιτιστικής ασφάλειας, είχε τονίσει ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Putin, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στις 3 Ιουλίου.
Η συμφωνία για τα σιτηρά που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Ιουλίου 2022 έπαψε να ισχύει στις 17 Ιουλίου 2023.
Ο κύριος στόχος της συμφωνίας - η παράδοση σιτηρών σε άπορες χώρες, δεν υλοποιήθηκε και η Δύση έφερε τον κύριο όγκο των ουκρανικών σιτηρών σε δικά της εδάφη, έχει εξηγήσει επανειλημμένα ο Ρώσος Πρόεδρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης