Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλιπαρούν τον Obama να «διώξει» τον Biden οι Δημοκρατικοί – Παρασκηνιακές κινήσεις και από την Pelosi, οι 2 εβδομάδες μαρτύριο

Εκλιπαρούν τον Obama να «διώξει» τον Biden οι Δημοκρατικοί – Παρασκηνιακές κινήσεις και από την Pelosi, οι 2 εβδομάδες μαρτύριο
Τόσο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ όσο και η πρώην πρόεδρος της Βουλής εξέφρασαν ανησυχίες για το πόσο πιο δύσκολο πλέον είναι ο Biden να νικήσει τον Donald Trump
Σχετικά Άρθρα
Να αναλάβουν δράση για τη σωτηρία των εκλογών ζητούν σε δύο εκ των εξεχουσών προσωπικοτήτων οι Δημοκρατικοί τα τελευταία 24ωρα, μετά και τη νέα γκάφα του υποψηφίου Joe Biden στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Ο Barack Obama και η Nancy Pelosi βρίσκονται σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με όλα τα στελέχη των Δημοκρατικών σχετικά με τον Joe Biden και το μέλλον της εκστρατείας του το 2024.
Τόσο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ όσο και η πρώην πρόεδρος της Βουλής εξέφρασαν ανησυχίες για το πόσο πιο δύσκολο πλέον είναι να νικήσει τον Donald Trump.
Αλλά και σύμφωνα με το CNN, κανένας από τους δύο δεν είναι σίγουρος τι να κάνει.

Biden: Συνεχίζω, είμαι ο κατάλληλος... αλλά είπε τον Zelensky… Putin

Παρά τις πιέσεις που δέχεται από τους Δημοκρατικούς βουλευτές και χορηγούς να αποχωρήσει από την κούρσα για τη διεκδίκηση του προεδρικού αξιώματος ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, ο Joe Biden κατά τη διάρκεια της χθεσινής μακράς συνέντευξης τύπου, υποστήριξε ότι είναι ο κατάλληλος, ότι έχει τα προσόντα και ότι συνεχίζει μέχρι τέλους.
«Είμαι αποφασισμένος να είμαι υποψήφιος, όμως νομίζω πως είναι σημαντικό να καθησυχαστούν οι φόβοι» επεσήμανε ο Biden, ο οποίος εμφανίστηκε πολύ καλύτερα σε σχέση τουλάχιστον με το τραγικό debate που είχε πριν μερικές ημέρες με τον Donald Trump.
Ο Biden υποστήριξε ότι θα «τελειώσει τη δουλειά» που άρχισε το 2020 και διαβεβαίωσε πως θα είναι ακόμα ικανός, αν επανεκλεγεί, να «αντιμετωπίσει» τους προέδρους της Κίνας και της Ρωσίας σε τρία χρόνια.

Έκανε την Kamala Harris… Donald Trump

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι χαίρει άκρας πνευματικής υγείας και διαύγειας, ο Biden δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί και υπέπεσε σε νέες, σοβαρές γκάφες.
Για παράδειγμα μπέρδεψε την Kamala Harris… με τον Donald Trump.
«Δεν θα είχα επιλέξει τον αντιπρόεδρο Τραμπ αν δεν θεωρούσα πως έχει τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος» είπε ο Biden εννοώντας την Kamala Harris, ολίσθημα που έσπευσε να εκμεταλλευτεί άμεσα ο Trump, ο οποίος τον ειρωνεύτηκε λέγοντας: «Σπουδαία δουλειά, Joe».

Απελπισμένοι οι Δημοκρατικοί

Οι Δημοκρατικοί είναι απελπισμένοι σε μια αποκαρδιωτική εσωτερική διαμάχη, ώστε να μπορέσουν να έχουν ελπίδες να νικήσουν τον πρώην πρόεδρο.
Και εκλιπαρούν είτε τον Obama είτε την Pelosi να τους βοηθήσουν να φτάσουν εκεί, γνωρίζοντας ότι ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Chuck Schumer δεν έχει την εμπιστοσύνη του Biden και ότι ο ηγέτης της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Hakeem Jeffries δεν έχει το βάθος της σχέσης για να μεταδώσει το μήνυμα.
Το CNN μίλησε με περισσότερα από δώδεκα μέλη του Κογκρέσου, στελέχη και πολλούς ανθρώπους σε επαφή τόσο με τον Obama όσο και με την Pelosi, πολλοί από τους οποίους λένε ότι το τέλος για την υποψηφιότητα του Biden είναι ξεκάθαρο και σε αυτό το σημείο είναι απλώς θέμα πώς θα εξελιχθεί, ακόμη και μετά τη συνέντευξη Τύπου στο ΝΑΤΟ το βράδυ της Πέμπτης.
Και αν αυτοί οι δύο αισθάνονται διαφορετικά, λένε αρκετοί κορυφαίοι Δημοκρατικοί, πρέπει να το πουν ξεκάθαρα το συντομότερο δυνατό, προτού γίνει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές.
Πολλοί από τους συναδέλφους της Pelosi ελπίζουν ότι μπορεί να δώσει τέλος στην αναταραχή που έχει κατακλύσει τους Δημοκρατικούς τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Και σε ένα μεγάλο μέρος τους, αυτό το τέλος μπορεί να έρθει αν και όταν πει στον Biden ότι πρέπει να εγκαταλείψει.
Η Pelosi έχει μιλήσει με τον Biden μετά τη συζήτηση, αλλά στο διάστημα που μεσολάβησε, κατέστησε σαφές ότι δεν βλέπει την απόφαση του Biden να παραμείνει στην κούρσα ως οριστική.
Όμως εκείνη, μέσω βοηθού της, αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Ο ρόλος Obama

Η απόφαση του Obama να μην κάνει κανένα δημόσιο σχόλιο για δύο εβδομάδες άφησε αρκετούς κορυφαίους Δημοκρατικούς να αισθάνονται ότι τους άφησε να ατονήσουν κρατώντας την ίδια στάση που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τη μεταπροεδρία του.
Μετά τη συζήτηση, δημοσίευσε στο X, «Συμβαίνουν κακές νύχτες debate. Πιστέψτε με, το ξέρω», επαναλαμβάνοντας αυτό το συναίσθημα σε έναν έρανο στη Νέα Υόρκη για τους Δημοκρατικούς της Βουλής το βράδυ μετά την παράσταση του Biden.
Ο πρώην πρόεδρος δεν είχε καν σχεδιάσει να κάνει κάποια δημόσια δήλωση, αλλά οι βοηθοί του Biden και του Obama συντόνισαν για να δημοσιοποιηθεί αυτή η ανάρτηση με τρόπο που αντικατόπτριζε τα λεγόμενα της προεκλογικής εκστρατείας του Biden ότι η πρώτη συζήτηση επανεκλογής του Obama το 2012 πήγε επίσης άσχημα.

Ο ρόλος Obama

Αλλά ο βαθύτερος σκεπτικισμός του Obama για την ικανότητα του φίλου του να κερδίσει την επανεκλογή είναι ένα από τα χειρότερα κρυμμένα μυστικά στην Ουάσιγκτον.
Όταν γραφτεί η ιστορία αυτής της εξαιρετικής περιόδου των δύο εβδομάδων της αμερικανικής πολιτικής, τα δακτυλικά αποτυπώματα του Obama και της Pelosi θα είναι πολύ πιο εμφανή από ό,τι είναι γνωστό σήμερα, λένε στο CNN άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.
«Παρακολουθούν και περιμένουν τον Πρόεδρο Biden να καταλήξει σε μια απόφαση μόνος του», δήλωσε στο CNN ένας μακροχρόνιος Δημοκρατικός, κοντά σε όλους αυτούς, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να αποφύγει να θεωρηθεί ως ασέβεια προς τον Biden.
Ο Obama έχει περισσότερες κλήσεις από ό,τι κάνει, λένε άνθρωποι που του έχουν μιλήσει.
Όταν μιλάει με ανήσυχους δημοκρατικούς δωρητές και αξιωματούχους, ακούει περισσότερο παρά μιλάει, αποφεύγοντας προσεκτικά να πάρει θέσεις που υποθέτει ότι θα διαρρεύσουν γρήγορα.
Αυτή ήταν επίσης η προσέγγιση του Obama στη συνομιλία που είχε με τον Biden μετά τη συζήτηση, την οποία ο σημερινός πρόεδρος πρότεινε σε άλλους να ζητήσει από τον πρώην πρόεδρο να τον υποστηρίξει να ξεπεράσει την αναταραχή.
Ωστόσο, ο Obama παρέμεινε στη στάση του να είναι «ιδιωτικός σύμβουλος».
Σε συνομιλίες με ορισμένους Δημοκρατικούς τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο Obama απέκρουσε την ιδέα ότι θα μπορούσε να ωθήσει τον Biden τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, ακόμη κι αν το ήθελε, κάτι που υπογραμμίζει τη μακροχρόνια περίπλοκη, αλλά πιστή, σχέση τους.
Και είναι ακόμη πιο περίπλοκο κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσής τους: από τότε που άφησαν πίσω τους τα καθήκοντά τους – και τα εβδομαδιαία γεύματά τους στον Λευκό Οίκο για οκτώ χρόνια – οι δυο τους έχουν μιλήσει πολύ λιγότερο από ό,τι έλεγαν συχνά κάποιοι από τους συμβούλους τους.
Αν ο πρώην πρόεδρος προσπάθησε πράγματι να οδηγήσει τον Biden να φύγει, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τον Obama, γνωρίζει το πρίσμα μέσα από το οποίο θα μπορούσε να φανεί.
Ο Biden έχει γράψει ότι ένιωθε ότι ο Obama δεν τον ενθάρρυνε στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών τους μήνες μετά τον θάνατο του γιου του Μπο το 2015.
Αν και ο Obama πιστεύει ότι προσπαθούσε να βοηθήσει τον τότε αντιπρόεδρό του να επικεντρωθεί στη θλίψη του και όχι να μπει σε μια απίστευτα σκληρή προεκλογική εκστρατεία κατά της Hillary Clinton και του Bernie Sanders, ίσως δεν θα πήγαινε έτσι ένα άλλο debate.

Η Pelosi έσπασε ξανά το φράγμα

Καθώς οι Δημοκρατικοί της Βουλής αποχώρησαν από την ιδιωτική συνεδρίασή τους το πρωί της Τρίτης, πολλοί ένιωσαν ότι τα χειρότερα μπορεί να είχαν τελειώσει για τον πρόεδρο.
Τα περισσότερα από τα σχόλια κατά του Biden στη συνάντηση είχαν προέλθει από μέλη που τον είχαν ήδη ζητήσει να φύγει.
Στη συνέχεια, η Pelosi πήγε στο «Morning Joe» του MSNBC το πρωί της Τετάρτης για μια προγραμματισμένη εμφάνιση και εκμεταλλεύτηκε την παρουσία του σε μια εκπομπή που είναι γνωστό ότι παρακολουθεί ο πρόεδρος για να θέσει μεγάλες αμφιβολίες για την υποψηφιότητά του.
Ιδιωτικά, έλεγε στους συναδέλφους της να σταματήσουν να ντροπιάζουν τον Biden όσο οι ηγέτες του ΝΑΤΟ βρίσκονταν στην πόλη.
Αλλά ακόμη περισσότεροι Δημοκρατικοί έλαβαν τα σχόλιά της ως ανοιχτό πέρασμα για να εκδώσουν τις δηλώσεις τους καλώντας τον Biden να παραιτηθεί.
Η Pelosi γνωρίζει τον Biden εδώ και δεκαετίες.
Είναι μεγαλύτερη από αυτόν κατά τρία χρόνια.
Υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους υπερασπιστές του, συμπεριλαμβανομένων και των προκριματικών του 2020.
Τελείωσε ως ομιλήτρια και δεν έχει τίποτα να χάσει.
«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, εάν ο Biden καταλήξει να παραιτηθεί ως υποψήφιος, θα αποδειχθεί ο πιο σημαντικός ηγέτης των Δημοκρατικών», είπε ένας Δημοκρατικός της Βουλής.
«Είναι αυτή που βρίσκεται σε μια κατάσταση όπως αυτή, ειδικά από γενιά σε γενιά, που έχει την αξιοπιστία να σταθμίσει κάτι που είναι τόσο ευαίσθητο και σημαντικό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης