Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden σε αποδρομή, Macron σε κατάθλιψη, Scholz σε κατάρρευση, Stoltenberg σε αποχώρηση, Starmer σε άγνοια… αυτή ήταν η Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Biden σε αποδρομή, Macron σε κατάθλιψη, Scholz σε κατάρρευση, Stoltenberg σε αποχώρηση, Starmer σε άγνοια… αυτή ήταν η Σύνοδος του ΝΑΤΟ
Τι έκαναν οι ηγέτες των μεγάλων χωρών στην Ουάσινγκτον;
Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden μπέρδεψε τον Volodimir Zelensky με τον Vladimir Putin, ο Emmanuel Macron βρίσκεται σε πρωτοφανή εσωστρέφεια μετά το εκλογικό Βατερλό, ο Olaf Scholz βλέπει την κυβέρνησή του να καταρρέει και ο Jens Stoltenberg μετρά αντίστροφα για την αποχώρησή του από Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Και μέσα σε όλους αυτούς, ο μόλις εκλεγμένος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Keir Starmer, να προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει…
Αυτή ήταν η σύνοδος του ΝΑΤΟ, των 32 χωρών της μεγαλύτερης Συμμαχίας της ιστορίας, που συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον για την 75η επετειακή σύνοδο.
Ένα συνονθύλευμα δηλαδή από τις χώρες μέλη που δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την Ουκρανία, στη «μη αναστρέψιμη πορεία της» προς την ένταξη στη Συμμαχία, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν πρόθυμες να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα, για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση του πολέμου.

Biden σε αποδρομή

Να αναλάβουν δράση για τη σωτηρία των εκλογών προσπαθούν οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ τα τελευταία 24ωρα, μετά και τη νέα γκάφα του υποψηφίου Joe Biden στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι χαίρει άκρας πνευματικής υγείας και διαύγειας, ο Biden δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί και υπέπεσε σε νέες, σοβαρές γκάφες.
Για παράδειγμα μπέρδεψε την Kamala Harris… με τον Donald Trump.
«Δεν θα είχα επιλέξει τον αντιπρόεδρο Τραμπ αν δεν θεωρούσα πως έχει τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος» είπε ο Biden εννοώντας την Kamala Harris, ολίσθημα που έσπευσε να εκμεταλλευτεί άμεσα ο Trump, ο οποίος τον ειρωνεύτηκε λέγοντας: «Σπουδαία δουλειά, Joe».

Macron σε κατάθλιψη

Μια διακριτική άφιξη, συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών και καμία προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.
Ο Emmanuel Macron, στον οποίο συνήθως αρέσει να εκμεταλλεύεται τη συμμετοχή του σε μεγάλα διεθνή γεγονότα, κράτησε χαμηλό προφίλ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.
Εν μέσω πολιτικής κρίσης μετά τη διάλυση της Εθνικής Συνέλευσης, ο Γάλλος πρόεδρος παρέλειψε την τελετή της πρώτης ημέρας για την 75η επέτειο της συμμαχίας, στην οποία παρευρέθηκαν ο Joe Biden και όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ.

Scholz σε κατάρρευση

Το SPD του Scholz παρουσίασε το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του με 13,9% στις πρόσφατες ευρωεκλογές, υπολειπόμενο όχι μόνο των αρχικών του αντιπάλων, του μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατών και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CDU/CSU) με 30% των ψήφων, αλλά και του AfD με 15,9% των ψήφων.
Η αμφισβήτηση του από το δικό του ακροατήριο, θα επηρεάσει ενδεχομένως και την επιρροή του στην ΕΕ.
Αυτό θα μπορούσε να έχει πολύ σημαντικές συνέπειες για την κατάσταση στο εσωτερικό της ΕΕ και για τις σχέσεις της Ευρώπης με την Ουκρανία και τη Ρωσία, σύμφωνα με τους ξένους, την ώρα που λόγω της αδυναμίας Biden ζητείται από τον Scholz να αναλάβει μεγαλύτερη δράση.

Stoltenberg σε αποχώρηση

Tο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο αποφάσισε να διορίσει τον Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte ως τον επόμενο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Ο Mark Rutte, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Συμμαχίας, θα αναλάβει τα καθήκοντά του ως Γενικού Γραμματέα την 1η Οκτωβρίου 2024, όταν λήξει η θητεία του Jens Stoltenberg έπειτα από δέκα χρόνια στο τιμόνι της Συμμαχίας.

Starmer σε άγνοια

Η πρεμιέρα, του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας Keir Starmer σε επίσημη συνάντηση με διεθνείς ηγέτες που έγινε στη Σύνοδο για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον αλλά και η πρώτη ευκαιρία για ένα τετ-α-τετ με τον Joe Biden, συνέπεσε με τον κρίσιμο αγώνα πρόκρισης της Εθνικής Αγγλίας στο Euro 2024.
Ανάρτησε ένα βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) σημειώνοντας "διάλεξα τη στιγμή να πεταχτώ από τις συναντήσεις στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και να τσεκάρω το σκορ..."
Πήρε πολύ σοβαρά την παρουσία του στη Σύνοδο...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης