Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός από τον δείκτη Buffett – Υψηλότερα ακόμη και από τη φούσκα Dot-Com και το κραχ των subprimes δανείων

Συναγερμός από τον δείκτη Buffett – Υψηλότερα ακόμη και από τη φούσκα Dot-Com και το κραχ των subprimes δανείων
Θα προβλέψει ο «Δείκτης Buffett» άλλο κραχ της αγοράς λόγω υψηλών αποτιμήσεων σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα του ΑΕΠ
Λίγοι επενδυτές έχουν περισσότερη εμπειρία στην αγορά από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Berkshire Hathaway, Warren Buffett.
Μετά το κραχ του Dot-Com Bubble το 2000, ο Buffett σημείωσε ότι η σύγκριση της κεφαλαιοποίησης των μετοχών με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) είναι η καλύτερη ένδειξη για το εάν οι μετοχές είναι υπερτιμημένες ή υποτιμημένες σε τρέχουσες τιμές.
Ο δείκτης, που ονομάζεται «Δείκτης Warren Buffett» υπολογίζεται εξετάζοντας την αναλογία του συνολικού δείκτη της αγοράς σε σύγκριση με το ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Ο συνολικός δείκτης αγοράς παρακολουθείται από τον Wilshire 5000, ο οποίος είναι ένας σταθμισμένος δείκτης κεφαλαιοποίησης της αγοράς που παρακολουθεί όλες τις εισηγμένες των ΗΠΑ, που αποτελούνται από περισσότερες από 3.000 εταιρείες.
Επί του παρόντος, η αναλογία Wilshire 5000 προς το ΑΕΠ βρίσκεται περίπου στο 195% σύμφωνα με τον Barchart, υψηλότερη από την αναλογία που προηγήθηκε της συντριβής της φούσκας της dot-com καθώς και της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης το 2007-2008.
Το 2000, όταν οι μετοχές του Διαδικτύου όπως το Pets.com έφτασαν σε ιστορικά κερδοσκοπικά επίπεδα, ο δείκτης Buffett ήταν περίπου 140%.
Το 2007, ενόψει της κρίσης των ενυπόθηκων δανείων subprime που προκάλεσε τον όλεθρο στην οικονομία για χρόνια, ο δείκτης ήταν περίπου 110%.
Στη σημερινή αγορά, τα υψηλότερα επιτόκια ελάχιστα μείωσαν τις αποτιμήσεις μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας όπως η Tesla ή η NVIDIA, η καθεμία από τις οποίες διαπραγματεύεται με αναλογίες τιμής προς μελλοντικά κέρδη πάνω από 50, πολύ υψηλότερο από τον ιστορικό μέσο όρο για τις εταιρείες του S&P 500 σύμφωνα με το Macrotrends.
Ωστόσο, οι προβλέψεις για την αύξηση των κερδών παραμένουν ισχυρές, υποδεικνύοντας ότι, ενώ οι εταιρείες μπορεί να φαίνονται υπερτιμημένες σήμερα, αυτοί οι πολλαπλασιαστές μπορεί να είναι χαμηλοί καθώς τα κέρδη συνεχίζουν να αυξάνονται.
Ο Ryan Detrick, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στο Carson Group, μοιράστηκε πρόσφατα ένα γράφημα στο X που δείχνει ότι οι προσδοκίες για τα μελλοντικά κέρδη αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, βοηθώντας ενδεχομένως να εξηγήσουν γιατί οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλά ασφάλιστρα για μετοχές σε τρέχουσες τιμές.
Θα προβλέψει ο «Δείκτης Buffett» άλλο κραχ της αγοράς λόγω υψηλών αποτιμήσεων σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα του ΑΕΠ;
Θα εξαρτηθεί από το εάν τα κέρδη συνεχίσουν να αυξάνονται, οδηγώντας έτσι το ΑΕΠ υψηλότερα και φέρνοντας τον λόγο Wilshire 5000 προς το ΑΕΠ πιο κοντά στους ιστορικούς του μέσους όρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης