Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουρά για μία συνάντηση με Trump και τον επόμενο ΥΠΕΞ έκαναν οι Ευρωπαίοι - Απούσα οι Ελλάδα, παρόντες Σκόπια, Τουρκία

Ουρά για μία συνάντηση με Trump και τον επόμενο ΥΠΕΞ έκαναν οι Ευρωπαίοι - Απούσα οι Ελλάδα, παρόντες Σκόπια, Τουρκία
H σκιώδης σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ με τον… Trump – Ξαμολήθηκαν οι Ευρωπαίοι να συναντήσουν ανθρώπους του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ
Υπήρχε μια ανεπίσημη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο DC: Συνάντηση με συμμάχους Trump…
Αυτό αναφέρουν πληροφορίες του Politico, καθώς αξιωματούχοι από χώρες του ΝΑΤΟ έσπευσαν να έχουν πρόσβαση στα μέλη του στενού κύκλου του Donald Trump.
Είχαν «ξαμοληθεί» στην πόλη για να συναντηθούν με έμπιστους του Trump και να πάρουν μια αίσθηση της σκέψης του Ρεπουμπλικανού.
Ανάμεσα σε αυτούς που είχαν γεμάτο πρόγραμμα ήταν ο Richard Grenell, για τον οποίο συχνά μιλούν ως πιθανή επιλογή του υπουργού Εξωτερικών.
Μάλιστα, ο Grenell δείπνησε το βράδυ της Κυριακής με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Hristijan Mickoski και πήρε πρωινό τη Δευτέρα με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους στο Waldorf - το χώρο του πρώην ξενοδοχείου Trump στη λεωφόρο Pennsylvania.

Συνεχείς οι συναντήσεις

Συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν και με πρώην κορυφαίους συμβούλους εθνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του απόστρατου υποστράτηγου Keith Kellogg ή John Bolton, σχετικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
«Όλοι συνεχίζουν να μας ρωτούν αν συναντιόμαστε με ανθρώπους του Trump», είπε ένας ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης, ένας από τους επτά Ευρωπαίους.
«Η απάντηση είναι ‘φυσικά’ και είμαστε.» Είμαστε όλοι. Το κάνουμε εδώ και χρόνια.
Αλλά η εγγύτητα αυτή την εβδομάδα ήταν χρήσιμη.»
Ένας πρώην αξιωματούχος του Trump που ασχολείται ανεπίσημα με την εκστρατεία είπε ότι ενώ συναντούσε Ευρωπαίους για την κοσμοθεωρία του επιχειρηματία εδώ και χρόνια, «ήταν πιο εντατική τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.
Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για το πώς μπορεί να είναι η σκέψη του για το ΝΑΤΟ».

Τι έχει πει ο Trump για το ΝΑΤΟ

Μέχρι στιγμής, ο Trump έχει πει ότι μπορεί να αφήσει τη Ρωσία να κάνει «ό,τι διάολο θέλει» στις χώρες του ΝΑΤΟ που δεν ξοδεύουν αρκετά για την άμυνά τους και ισχυρίστηκε, χωρίς να παρέχει σχέδιο, ότι θα μπορούσε να τερματίσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εντός εβδομάδων από την επανεκλογή.
Αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τις πολιτικές που θα εφάρμοζε στην πράξη.
Η πιο υψηλού προφίλ συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη, όταν ο Viktor Orban, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και ένας πολύ δημόσιος υποστηρικτής του Trump θα ταξιδέψει στο Μαρ-α-Λάγκο στη Νότια Φλόριντα μετά το τέλος της συνόδου του ΝΑΤΟ για να συνομιλήσει με τον πρώην πρόεδρο.
Άλλοι ξένοι απεσταλμένοι τόσο σύμμαχοι του Trump όσο και φοβούμενοι την κυβέρνησή του είναι πιθανό να κατέβουν στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι την επόμενη εβδομάδα.
Οι πρεσβευτές που εδρεύουν στην D.C. προσκαλούνται στα συνέδρια των δύο κομμάτων, αλλά πολλοί Ευρωπαίοι εκπρόσωποι έχουν ήδη κλείσει τις πτήσεις και τα δωμάτια ξενοδοχείων τους στο Ουισκόνσιν.
Ενώ οι ξένες κυβερνήσεις διατηρούσαν πάντα επαφή με πιθανές διοικήσεις, η αίσθηση του καθήκοντος συνδυάζεται με μια αίσθηση πανικού φέτος, σύμφωνα με το Politico.
Σε πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες για το τι μπορεί να σημαίνει μια δεύτερη θητεία Trump για την ενότητα της συμμαχίας και την άμυνα της Ουκρανίας.
Ο Bolton, ο τρίτος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Trump, είπε ότι έχει πολλές συνομιλίες με συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα, αν και αρνήθηκε να κατονομάσει.
Ενώ δεν είναι πλέον στον στενό κύκλο του Trump αφού είπε ότι δεν είναι κατάλληλος για το αξίωμα, ο Bolton λέει σε όποιον θα ακούσει ότι ο Trump είναι πιθανό να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμμαχία ως πρόεδρος, μια κίνηση που παραλίγο να δει τον Trump να κάνει κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης του ΝΑΤΟ το 2018.
Η αντίδραση των συμμάχων, είπε, είναι δυσπιστία. «Αλλά, ακόμα κι αν παρέχω την καταστροφή και την κατάθλιψη, θα πρέπει να το πιστέψουν».
Αλλά εκείνοι που θεωρούνται ότι εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στον Trump, όπως ο Grenell, είναι η κύρια έλξη για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Δείπνησε το βράδυ της Κυριακής με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Hristijan Mickoski και πρωινό τη Δευτέρα με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους στο Waldorf - το χώρο του πρώην ξενοδοχείου Trump στη λεωφόρο Pennsylvania.

Ανησυχίες για τον Biden

Το ερώτημα Trump κυριάρχησε στις συζητήσεις μέσα και γύρω από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ακόμη και όταν οι ψίθυροι για την καταλληλότητα του Biden εξακολουθούσαν να υφίστανται.
«Μπορείτε απλώς να αισθανθείτε την πραγματική ανησυχία για το πώς θα κινηθούν οι ΗΠΑ», είπε στο Politico ένας ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης από χώρα του ΝΑΤΟ.
«Η σταθερότητα στις ΗΠΑ είναι τόσο σημαντική για εμάς και όλα φαίνονται τόσο άβολα».
Η σύνοδος κορυφής ξεκίνησε με ένα αξιοσημείωτο διαχωρισμό οθόνης Biden-Trump.
Στην Ουάσιγκτον την Τρίτη, ο Biden πραγματοποίησε μια δυναμική ομιλία προβάλλοντας τη δύναμη του ΝΑΤΟ και την υποστήριξή του στην Ουκρανία.
«Σήμερα, το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό από ποτέ», είπε ο Biden σε αξιωματούχους που συγκεντρώθηκαν στο Mellon Auditorium, στο ίδιο μέρος όπου οι ιδρυτές του ΝΑΤΟ υπέγραψαν τον χάρτη το 1949.
Εν τω μεταξύ, ο Trump είπε στους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση στο Ντοράλ της Φλόριντα ότι «δεν ήξερα τι διάολο ήταν το ΝΑΤΟ πριν» γίνω πρόεδρος.
«Αλλά δεν μου πήρε πολύ για να το καταλάβω, περίπου δύο λεπτά, και το πρώτο πράγμα που κατάλαβα ήταν ότι δεν πλήρωναν.
Πληρώναμε, πληρώσαμε σχεδόν εξ ολοκλήρου για το ΝΑΤΟ, και είπα ότι αυτό είναι άδικο».
Οι συζητήσεις πριν από τη σύνοδο κορυφής επικεντρώθηκαν στην ανάγκη «απόδειξης του Trump» της πολιτικής του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας σε περίπτωση που ο Ρεπουμπλικανός επιστρέψει στην εξουσία.
Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι σύμμαχοι του Trump προειδοποίησαν ως απάντηση ότι οι δυνατές συζητήσεις για προστασία της συμμαχίας ενάντια στον πρώην πρόεδρο ενδέχεται να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.
«Ενισχύει τις αρνητικές αντιλήψεις για την κοινότητα της διατλαντικής πολιτικής μεταξύ των υποστηρικτών του Προέδρου Trump», δήλωσε ο Alex Gray, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην κυβέρνηση Trump που δεν συνδέεται με την εκστρατεία του Ρεπουμπλικανού.
Ο Bolton, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, είπε ότι τέτοιες προσπάθειες είναι «πολύ λάθος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης