Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραλογισμός Ουκρανών: Τι να τα κάνουμε 6 ή 12 F-16; - Θέλουν 130... με 20 πιλότους

Παραλογισμός Ουκρανών: Τι να τα κάνουμε 6 ή 12 F-16; - Θέλουν 130... με 20 πιλότους
Μόνο 20 Ουκρανοί πιλότοι F-16 αναμένεται να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση τους μέχρι το τέλος του 2024, δηλαδή το ήμισυ του προσωπικού που απαιτείται για τη λειτουργία μιας μοίρας 20 αεροσκαφών
(upd) Μετά τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky, ο οποίος έσπευσε να απαξιώσει τα αμερικανικά τανκ Abrams με το επιχείρημα ότι 30 άρματα μάχης δεν μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση στο μέτωπο - αν και αρχικά τα θεωρούσαν game changer - και ότι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μαχητικά αεροσκάφη, ήταν η σειρά του συμβούλου του Zelensky, του Mikhail Podolyak να υποστηρίξει πως 6 με 12 F-16 δεν πρόκειται να αλλάξουν τη δυναμική του πολέμου.
«Η μεταφορά 6-12 μαχητικών F-16 στο Κίεβο δεν θα επιτρέψει στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) να αλλάξουν την κατάσταση στην πρώτη γραμμή.
Επομένως, πρέπει να παραλάβουμε ταυτόχρονα 130 αεροσκάφη» υπογράμμισε ο Podolyak.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια προβληματική επιχειρηματολογία, από τη στιγμή που είναι ευρέως γνωστό πως η Ουκρανία δεν διαθέτει ακόμα εκπαιδευμένους πιλότους στα F-16.
Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι μόνο 20 Ουκρανοί πιλότοι F-16 αναμένεται να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση τους έως το τέλος του 2024, δηλαδή το ήμισυ του προσωπικού που απαιτείται για τη λειτουργία μιας μοίρας 20 αεροσκαφών.
Οι παραληρηματικές απαιτήσεις των Ουκρανών αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο πρόεδρος Zelensky κατά τις επαφές του με τους Ευρωπαίους και τους ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους επιμένει με εμμονικό τρόπο να επαναλαμβάνει διαρκώς την ανάγκη να αυξηθεί η βοήθεια προς το Κίεβο.

Το θέμα είναι η ποσότητα

«Το ζήτημα είναι η ποσότητα.
Εάν έχεις 6 με 12 αεροσκάφη F-16, δεν πρόκειται να αλλάξουν σημαντικά την πορεία των γεγονότων στην πρώτη γραμμή.
Ναι μπορεί να ενισχύσουν τις θέσεις μας σε κάποια σημεία σε επιχειρησιακό – τακτικό επίπεδο..
Αλλά προκειμένου να επηρεάσεις στρατηγικά την κατάσταση στο μέτωπο, πρέπει να λάβεις μια αεροπορική δύναμη της τάξης των 128 με 130 μαχητικών.
Τότε αυτό, ναι, θα έχει μια σημαντική επίδραση» είπε ο Podolyak μιλώντας στο ουκρανικό κανάλι 24.
Μάλιστα ο Podolyak υπογραμμίζει πως οι Δυτικοί πρέπει να μεταφέρουν στο Κίεβο και οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς από τις αποθήκες τους.

Γιατί απορρίψαμε τα Gripen

Όσον αφορά την απόφαση του Κιέβου να απορρίψει την πρόταση για την προμήθεια των σουηδικών μαχητικών Gripen, o Podolyak υποστήριξε ότι αυτό που επιθυμεί η Ουκρανία είναι να έχει μια «ομογενοποιημένη» επιμελητεία.
«Έχει να κάνει κυρίως με τη συντήρηση.
Εάν έχεις έναν μεγάλο αριθμό αεροσκαφών διαφορετικών τύπων, αυτό σημαίνει διαφορετικά μηχανολογικά logistics, διαφορετική συντήρηση, διαφορετικά ανταλλακτικά.
Αυτό είναι από-συγχρονισμός.
Δηλαδή, εάν χρησιμοποιείς πολλούς διαφορετικούς τύπους στρατιωτικού εξοπλισμού, ειδικά εάν αυτοί είναι ιδιαίτερα περίπλοκοι όπως είναι για παράδειγμα η αεροπορία, τα ηλεκτρονικά τους συστήματα που είναι εξαιρετικά περίπλοκος εξοπλισμός, τότε θα χρειαστεί να δαπανήσεις πολύ περισσότερους πόρους σε μηχανική και υλικοτεχνική υποστήριξη καθώς και πολύ περισσότερο χρόνο στο να συγχρονίσεις αυτή την υποστήριξη» υπογράμμισε ο Podolyak.

O Zelensky… χρεώνει τη Δύση

Σημειώνεται πως στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, o Zelensky, αύξησε περαιτέρω τις απαιτήσεις του προς τη Δύση, απαξιώνοντας παράλληλα εμβληματικά δυτικά οπλικά συστήματα.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως τα 31 αμερικανικά τανκ Abrams που είχε προμηθευτεί η Ουκρανία, αποκλείεται να κάνουν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι ένας τέτοιος αριθμός τανκ μπορεί να αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης» είπε ο Zelensky, αναφέροντας πως η Ουκρανία θα χρειαστεί τουλάχιστον 128 μαχητικά αεροσκάφη F-16, διαφορετικά δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στη ρωσική αεροπορία.
«Έτσι, μέχρι τη στιγμή που θα έχουμε 128 αεριωθούμενα αεροσκάφη, δεν θα μπορούμε συγκριθούμε με τους Ρώσους στον ουρανό.
Σε κάθε περίπτωση, θα είναι δύσκολο» επισήμανε ο Zelensky.
Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Μάιο, οι Σύμμαχοι έχουν δεσμευτεί να παρέχουν περίπου 85 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, αλλά το χρονοδιάγραμμα για ορισμένες από αυτές τις παραδόσεις είναι ασαφές.
Τον Ιούνιο, το Politico ανέφερε, επικαλούμενο αξιωματούχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ότι η Δανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία και το Βέλγιο σχεδίαζαν να παραδώσουν περισσότερα από 60 F-16 στην Ουκρανία αυτό το καλοκαίρι, αλλά η Ουκρανία δεν θα είχε πλήρη μοίρα εκπαιδευμένων πιλότοι μέχρι το τέλος του 2025.

Που είναι οι πιλότοι;

Μόνο 20 Ουκρανοί πιλότοι F-16 αναμένεται να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση τους μέχρι το τέλος του 2024, δηλαδή το ήμισυ του προσωπικού που απαιτείται για τη λειτουργία μιας μοίρας 20 αεροσκαφών.
Η Ουκρανία θέλει οι Ηνωμένες Πολιτείες να εκπαιδεύσουν περισσότερους Ουκρανούς πιλότους στα μαχητικά αεροσκάφη F-16, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει χώρος για να δεχτούν περισσότερους πιλότους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Πιεστικός... αποξενώνεται

Στην εμμονική πίεση που ασκεί ο Zelensky στους Συμμάχους αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters.
Ευρωπαίος αξιωματούχος επισημαίνει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος μπορεί να επαναλαμβάνει ακόμα και 15 φορές στους συνομιλητές του σχετικά με το αίτημα του.
«Επαναλαμβάνει 15 φορές αυτό που χρειάζεται, ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα ή να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες.
Δεν ξεχνά να μας το υπενθυμίζει αυτό», είπε ο αξιωματούχος ενώ ένας άλλος αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι ο Zelensky θα πρέπει να πορευτεί πιο προσεκτικά για να «αποφύγει την αποξένωση από τους συμμάχους που χρειαζόμαστε τόσο πολύ».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης