Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένας νέος, ασύμμετρος κίνδυνος απειλεί να εξαφανίσει τις ΗΠΑ: Τα αποσχιστικά κινήματα

Ένας νέος, ασύμμετρος κίνδυνος απειλεί να εξαφανίσει τις ΗΠΑ: Τα αποσχιστικά κινήματα
Οι αναλυτές λένε ότι αυτό το μεγάλο αποσχιστικό ρεύμα πιθανότατα συνδέεται με την αυξανόμενη πόλωση εντός της αμερικανικής κοινωνίας
Άκρως ανησυχητικά, υπαρξιακής φύσεως ευρήματα ανέδειξε μια πρόσφατη δημοσκόπηση για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως τις γνωρίζαμε , καθώς αποκάλυψε ότι το ένα τέταρτο των πολιτών των ΗΠΑ υποστηρίζει αποσχιστικά κινήματα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας.
Οι αναλυτές λένε ότι αυτό το μεγάλο αποσχιστικό ρεύμα πιθανότατα συνδέεται με την αυξανόμενη πόλωση εντός της αμερικανικής κοινωνίας.
Αυτή η τάση αποτυπώνεται γλαφυρά στον αυξημένο κομματικό φανατισμό και στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των τοπικών κυβερνήσεων και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ειδικά όσον αφορά την ασφάλεια των συνόρων και τη μετανάστευση.
Τελευταιό, δε, εντάχθηκε το Νιου Χάμσαϊρ στις τάξεις των αμερικανικών πολιτειών, οι πολίτες των οποίων σκέφτονται σοβαρά την προοπτική της ανεξαρτητοποίησης.
Το τοπικό Κίνημά του για την Ανεξαρτησία - NHEXIT - έχει κατηγορήσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι έφερε το έθνος στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
"Υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες στην Ουάσιγκτον, DC, και είναι υπεύθυνοι για να σύρουν το έθνος στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Όχι μόνο αυτό, αλλά βγάζουν χρήματα από τα πορτοφόλια των φορολογουμένων κάθε χρόνο, καταπατώντας τα δικαιώματα του Νιού Χάμσαϊρ πολίτες», δήλωσε η επικεφαλής του NHEXIT Now Carla Gericke σε δήλωσή της στο Newsweek.


sputnik_usa_.JPG

Όπως καταμαρτυράται και από το ως άνω, εξόχως ενδεικτικό γράφημα, σε όλες τις ΗΠΑ, το 23% των ενηλίκων θα υποστήριζε την έξοδο της πολιτείας τους από την Ένωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov τον Φεβρουάριο. 

Ποιες άλλες πολιτείες είναι διατεθειμένες να πάρουν χωριστούς δρόμους από την κεντρική κυβέρνηση

Περίπου το 36% των ερωτηθέντων κατοίκων της Αλάσκας θα υποστήριζε την απόσχιση και τον σχηματισμό ανεξάρτητης κυβέρνησης.
Το Κόμμα Ανεξαρτησίας της Αλάσκας (AIP) διεξάγει εκστρατεία για ένα δημοψήφισμα εντός της πολιτείας για την ανεξαρτησία.
Η Αλάσκα έχει διαφωνήσει κατά του καθεστώτος ενός «ψευδοκράτους» από τότε που εγκρίθηκε ο νόμος ANILCA (Alaska National Interest Lands Conservation Act), σύμφωνα με την AIP.
Στο Τέξας, το 31% των ενηλίκων θα υποστήριζε την ανεξαρτησία.
Το Εθνικιστικό Κίνημα του Τέξας (TNM) είδε μάλιστα  το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας Lone Star να απορρίπτει το αίτημά του για ένα μη δεσμευτικό δημοψήφισμα απόσχισης για το προκριματικό ψηφοδέλτιο των Ρεπουμπλικανών του Τέξας το 2024.
Οι εκκλήσεις για απόσχιση στην πολιτεία που κάποτε ήταν μέρος του Μεξικού, και για λίγο είχε το καθεστώς ανεξάρτητου έθνους από το 1836 έως το 1845, έχουν αυξηθεί εν μέσω της διαμάχης του Κυβερνήτη Greg Abbott με τον Λευκό Οίκο για την παράνομη μετανάστευση.
Την ίδια στιγμή, το 29% υποστηρίζει την απόσχιση στην Καλιφόρνια. 
Το Εθνικό Κόμμα της Καλιφόρνια (CNP) και το κίνημα Yes California έχουν υποθέσει ότι η ισχυρή και ευημερούσα Golden State πληρώνει περισσότερους φόρους από ό,τι λαμβάνει από τις δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Παράλληλα, το κίνημα «Greater Idaho» αντιπροσωπεύει 12 κομητείες του Ανατολικού Όρεγκον που επιδιώκουν να αποσχιστούν από το Όρεγκον και να ενταχθούν στο Αϊντάχο.
Οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι οι φιλελεύθεροι στα δυτικά δεν μοιράζονται τους «παραδοσιακούς τρόπους ζωής» τους.
Ισχυρίζονται επίσης ότι η αγροτική τους περιοχή είναι «περιθωριοποιημένη» από ένα αστικό νομοθετικό σώμα.
Ένα πολιτικό κίνημα υπό τον τίτλο «Ελεύθερη Λουιζιάνα» ιδρύθηκε πρόσφατα στην ομώνυμη πολιτεία, όπου το 23% θα υποστήριζε την απόσχιση.
Υποστηρίζει την αποχώρηση, είτε κατά μόνας είτε ως μέρος μιας «ομοσπονδίας πολιτειών της μέσης Αμερικής».
Και αυτό διότι όπως διαμηνύουν οι εκπρόσωποι του κινήματος, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποτυγχάνει να προστατεύσει τους κατοίκους από τη μετανάστευση, τους εγκληματίες και άλλα προβλήματα.
Οι αυτόχθονες ακτιβιστές στη Χαβάη υποστηρίζουν την αποκατάσταση της αυτάρκειας του νησιωτικού έθνους από τότε που η μοναρχία ανατράπηκε και η Χαβάη προσαρτήθηκε από τις ΗΠΑ στα τέλη του 19ου αιώνα. Αυτοί οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι αυτές οι ενέργειες ήταν παράνομες και ζητούν την ανάκτηση του πολιτισμού και της γλώσσας των ιθαγενών ως μέρος του κινήματος για την κυριαρχία της βάσης.
Σε άλλες πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη (28%), η Οκλαχόμα (28%), η Νεμπράσκα (25%), η Δυτική Βιρτζίνια (25%) υπάρχει επίσης λαϊκή υποστήριξη για την ανεξαρτησία, αποκάλυψε η έρευνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης