Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη Biden: Hamas και Ισραήλ συμφώνησαν επί της αρχής σε εκεχειρία στη Γάζα - Στην κόψη του ξυραφιού οι συνομιλίες

Αποκάλυψη Biden: Hamas και Ισραήλ συμφώνησαν επί της αρχής σε εκεχειρία στη Γάζα - Στην κόψη του ξυραφιού οι συνομιλίες
«Οι αρχές έχουν πλέον συμφωνηθεί από το Ισραήλ και τη Hamas» τονίζει μέσω X ο Αμερικανός πρόεδρος
Το Ισραήλ και η παλαιστινιακή οργάνωση Hamas συμφώνησαν σε μια σειρά βασικών αρχών για την προώθηση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, αποκάλυψε μέσω του δικτύου  X ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden.
«Πριν από έξι εβδομάδες, έθεσα ολοκληρωμένες αρχές για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και την επιστροφή των ομήρων. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει, και αυτά είναι περίπλοκα ζητήματα, αλλά οι αρχές έχουν πλέον συμφωνηθεί από το Ισραήλ και τη Hamas. Η ομάδα μου σημειώνει πρόοδο, και δεσμεύομαι να το φέρω πέρα», έγραψε σχετικά ο Αμερικανός ηγέτης.


Ο τελευταιός γύρος διαβουλεύσεων για μια πιθανή συμφωνία μεταξύ της Hamas και του Ισραήλ, όπως και η επανέναρξη των έμμεσων συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών της σύγκρουσης, ουσιαστικά δρομολογήθηκε μετά το θετικό νεύμα της παλαιστινιακής οργάνωσης στην πρόταση του Biden.
Ακολούθως, στις 3 Ιουλίου, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu και η Mossad ανέφεραν ότι έλαβαν, μέσω των μεσολαβητών, την απάντηση των εκπροσώπων της οργάνωσης και προανήγγειλαν πως θα προετοίμαζαν τη δική τους απάντηση.
Την επόμενη μέρα, η Hamas ανέφερε ότι ο επικεφαλής του Πολιτικού της Γραφείου Ismail Haniyeh προέβη σε διαβουλεύσεις με την Αίγυπτο, το Κατάρ και την Τουρκία και διερεύνησε τις επιλογές για μια διευθέτηση στη Γάζα.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Joe Biden

«Πριν από έξι εβδομάδες παρουσίασα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για το πώς θα επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και επιστροφή των ομήρων στην πατρίδα. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και πρόκειται για πολύπλοκα ζητήματα, αλλά το πλαίσιο αυτό έχει πλέον συμφωνηθεί τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη Χαμάς. Η ομάδα μου σημειώνει πρόοδο και είμαι αποφασισμένος να τα καταφέρουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν.

Η πρόταση Biden για κατάπαυση πυρός σε τρία στάδια

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει εισηγηθεί ο Αμερικανός πρόεδρος για μια διευθέτηση στη Λωρίδα της Γάζας, η κατάπαυση του πυρός θα προβλέπει 3 στάδια.
Η Φάση 1 συνεπάγεται πλήρη κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των στρατιωτών του IDF από τη Γάζα, μερική απελευθέρωση ορισμένων από τους εναπομείναντες ομήρους, ανταλλαγή για Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και είσοδο 600 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη λωρίδα. Αυτή η φάση θα διαρκέσει έξι εβδομάδες.
Η Φάση 2 προβλέπει «μόνιμο τέλος των εχθροπραξιών».
Εάν χρειαστεί περισσότερο από έξι εβδομάδες για να φτάσουμε στη φάση 2, η εκεχειρία των έξι εβδομάδων θα παραταθεί.
Την ίδια στιγμή θα υπάρξει απελευθέρωση των υπόλοιπων ζωντανών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών.
Αυτό θα σημάνειεπίσης την οριστική παύση των εχθροπραξιών.
Η 3η Φάση περιλαμβάνει την αποκατάσταση της Λωρίδας της Γάζας.
Μόλις επιτευχθεί, αυτή η φάση θα περιλαμβάνει επίσης την επιστροφή των λειψάνων των ομήρων που πέθαναν κατά την αιχμαλωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης