Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Milei κερδίζει τον σεβασμό της Ευρώπης – Ο οικονομολόγος έγινε πολιτικός και οι νέοι τον βλέπουν ως φάρο ελπίδας για την αναγέννηση της Αργεντινής

Ο Milei κερδίζει τον σεβασμό της Ευρώπης – Ο οικονομολόγος έγινε πολιτικός και οι νέοι τον βλέπουν ως φάρο ελπίδας για την αναγέννηση της Αργεντινής
Στην Αργεντινή και στο εξωτερικό, ο Javier Milei αναγνωρίζεται για την ισχυρή —και, μέχρι στιγμής, επιτυχημένη— οικονομική του πολιτική
Σχετικά Άρθρα
Πρόσφατα, ο Javier Milei έκανε περιοδεία στην Ευρώπη.
Αρχικά είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί τον Ισπανό Πρόεδρο Sánchez.
Ωστόσο, οι δηλώσεις του για τη σύζυγο του Sánchez επισκίασαν τη συνάντηση.
Ο Milei είναι γνωστός για τις υπερβολικές, άμεσες και συχνά λαϊκιστικές δηλώσεις του.
Οι νέοι Αργεντίνοι, ειδικότερα, τον βλέπουν ως φάρο ελπίδας που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα πίσω στην παλιά της δόξα του 1913, μια εποχή που η Αργεντινή κατατάχθηκε ανάμεσα στις δέκα πιο πλούσιες χώρες κατά κεφαλήν παγκοσμίως, ξεπερνώντας τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Στην Γερμανία

Επόμενος σταθμός ήταν η Γερμανία.
Πριν συναντηθεί με τον Καγκελάριο Olaf Scholz, ο Milei τιμήθηκε με το Μετάλλιο Hayek από το Ίδρυμα Hayek στο Αμβούργο στις 22 Ιουνίου.
Αυτό το μετάλλιο είχε απονεμηθεί στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, στον Πολωνό μεταρρυθμιστή Leszek Balcerowicz.
Στην εγκωμιαστική ομιλία του, ο Stefan Kooths, πρόεδρος της Hayek Society και οικονομολόγος, εξήγησε ότι οι Hayekians βλέπουν τον Javier Milei ως έναν από εκείνους τους σπάνιους πολιτικούς πρωτοπόρους που εμφανίζονται σε περιόδους μεγαλύτερης ανάγκης να βοηθήσουν μια οικονομικά και κοινωνικά κατεστραμμένη χώρα.
Ο Kooths τόνισε ότι ο Αργεντινός πρόεδρος δεν είναι λαϊκιστής, αλλά μάλλον εκλαϊκευτής των ιδεών της ελεύθερης αγοράς.
Ο Milei υποστηρίζει μια θεμελιώδη αλλαγή κατεύθυνσης χωρίς λαϊκιστικές υποσχέσεις ή την πατερναλιστική στάση ενός διαρκώς διευρυνόμενου κράτους πρόνοιας που διαχειρίζεται τελικά την αυξανόμενη φτώχεια.
Αντίθετα, ο Milei επαναφέρει στους συμπατριώτες του την αυτοπεποίθησή τους, και αυτό ακριβώς τους δίνει νόμιμη ελπίδα.
Στην ομιλία του, ο Milei παρουσιάστηκε ως ένας διαφοροποιημένος και προσαρμοστικός οικονομολόγος και στη συνέχεια εξιστόρησε την εξέλιξη της σκέψης του, ξεκινώντας από τα κεϋνσιανά οικονομικά και στη συνέχεια φτάνοντας στις θεωρίες της Αυστριακής Σχολής.
Εξήγησε ότι, όπως πολλοί στην Αργεντινή, αρχικά σπούδασε και δίδαξε κεϋνσιανά οικονομικά.
Στην αναζήτηση πειστικών απαντήσεων σε πιεστικά ερωτήματα, σταδιακά ανέπτυξε τη δική του σκέψη.
Επειδή είχε μια συγγένεια με τα μαθηματικά μοντέλα, αρχικά ένιωθε άνετα στον κόσμο της κεϋνσιανής και της νεοκεϋνσιανής μακροοικονομικής ισορροπίας.
Σύντομα όμως συνειδητοποίησε ότι αυτά τα μοντέλα έδιναν επανειλημμένα λανθασμένα αποτελέσματα και δημιούργησαν ανεκπλήρωτες προσδοκίες.
Στη συνέχεια εμβάθυνε στη νεοκλασική μικροοικονομική θεωρία της λήψης αποφάσεων, των δομών της αγοράς και του ανταγωνισμού.

Από οικονομολόγος, πολιτικός

Στην Αργεντινή, ο Milei μεταμορφώθηκε από οικονομολόγος σε πολιτικός κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι τηλεοπτικές του εμφανίσεις έγιναν δημοφιλείς, μέχρι που η Αριστερά έπεισε τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να σταματήσουν να του δίνουν βήμα.
Αυτό τον οδήγησε να ιδρύσει ένα νέο κόμμα και να εκστρατεύσει στους δρόμους.
Τον Νοέμβριο του 2023, ο Milei εξελέγη πρόεδρος της Αργεντινής με 55% των ψήφων.
Έκτοτε, ξεκίνησε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην ιστορία της Αργεντινής, καταργώντας 13 υπουργεία και μειώνοντας δραστικά τις δημόσιες δαπάνες.
Ίδρυσε επίσης το Υπουργείο Ανθρώπινου Κεφαλαίου για να ενώσει τα καθήκοντα των διαλυμένων υπουργείων.

Συσπείρωση, ενότητα και αποδοχή

Ο Milei είναι μια πολωτική φιγούρα, με υψηλή βαθμολογία αποδοχής στη Νότια Αμερική.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 55,7% των Αργεντινών υποστηρίζει τη γραμμή του, τοποθετώντας τον ως τον πιο δημοφιλή ηγέτη στην ήπειρο.
Οι σκληρές οικονομικές του μεταρρυθμίσεις άρχισαν να δείχνουν επιτυχία, με τον πληθωρισμό να πέφτει και ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα να επιτυγχάνεται για πέντε συνεχείς μήνες.
Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, ο Milei σημείωσε μια σαφή στροφή προς τη Δύση, υποστηρίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, την Ουκρανία και το Ισραήλ.
Αυτό το σημείο καμπής χαιρετίστηκε θετικά από τον πληθυσμό, καθώς το 48% των Αργεντινών υποστηρίζει τον νέο γεωπολιτικό προσανατολισμό, παρά την παραδοσιακά αντιαμερικανική στάση της ηπείρου.

Βασικός στόχος η οικονομική ανάπτυξη

Βασικός στόχος του Milei παραμένει η οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Η κυβέρνησή του έχει σεβαστεί τους κοινοβουλευτικούς κανόνες, αλλά αντιμετωπίζει αντίσταση και διαμαρτυρίες από την αντιπολίτευση.
Ο Αργεντινός πρόεδρος είναι πεπεισμένος ότι μόνο μια ραγδαία, συγκλονιστική αλλαγή μπορεί να επαναφέρει την Αργεντινή στον σωστό δρόμο.
Προέτρεψε μάλιστα το κοινό του στο Αμβούργο να υπερασπιστεί με πάθος τις ιδέες του για ελευθερία, υποστηρίζοντας ότι, παρά την αρχική αντίσταση, θα επικρατήσουν στο τέλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης