Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Παγκόσμιο πόλεμο» κήρυξε το ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας - Άλλαξε δόγμα, από αμυντική συμμαχία, έγινε επιθετικό μπλοκ

«Παγκόσμιο πόλεμο» κήρυξε το ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας -  Άλλαξε δόγμα, από αμυντική συμμαχία, έγινε επιθετικό μπλοκ
Το μεγαλύτερο μέρος της διακήρυξης της 75ης Συνόδου έρχεται σε αντίθεση με οποιαδήποτε αμυντική πρόθεση του στρατιωτικού μπλοκ καθώς το ΝΑΤΟ επιδιώκει τώρα συγκεκριμένες πολεμικές και προπολεμικές προσπάθειες εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας σε πολλές περιοχές.
Η διακήρυξη της 75ης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον δεν είναι τίποτα άλλο από ένα έγγραφο «άπληστου και περιφρονητικού παγκόσμιου πολέμου» στον οποίο η Ρωσία και η Κίνα θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή, δήλωσε η βετεράνος αναλύτρια του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας και συνταξιούχος αντισυνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Karen Kwiatkowski.
«Θα πρέπει [η Ρωσία και η Κίνα] να το διαβάσουν προσεκτικά και να αποκαλύψουν λίγη από την υποκρισία της.
Είναι ουσιαστικά ένα έγγραφο άπληστου παγκόσμιου πολέμου, που έγινε από μια ρηχή συμμαχία που δεν έχει κερδίσει κανέναν πόλεμο στον οποίο έχει εμπλακεί, ή ενεπλάκη άμεσα από την δημιουργία του», είπε η Kwiatkowski σε συνέντευξή του.

Η διακήρυξη

Την Τετάρτη, τα μέλη του ΝΑΤΟ εξέδωσαν κοινή Δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ουάσιγκτον, η οποία περιγράφει, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών:
- τις προσπάθειες της συμμαχίας να απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία,
- να ενισχύσει την ασφάλεια της συμμαχίας στην ανατολική της πλευρά,
- να αυξήσει τη βοήθεια ασφαλείας για την Ουκρανία και,
- να ισχυριστεί ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε «μη αναστρέψιμη πορεία» προς το ΝΑΤΟ.

Προειδοποίηση προς Κίνα

Η δήλωση καλούσε την Κίνα «να σταματήσει κάθε υλική και πολιτική υποστήριξη στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας», η οποία φέρεται να περιλαμβάνει «τη μεταφορά υλικών διπλής χρήσης, όπως εξαρτήματα όπλων, εξοπλισμό και πρώτες ύλες που χρησιμεύουν ως εισροές για τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας.
"Η κινεζική αποστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε έντονα, λέγοντας ότι η δήλωση ήταν «γεμάτη με ψυχροπολεμική νοοτροπία και πολεμική ρητορική».
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Κίνα δεν έχει παράσχει φονικά όπλα σε κανένα μέρος της σύγκρουσης, δήλωσαν Κινέζοι αξιωματούχοι. Ο Kwiatkowski πρόσθεσε ότι η δήλωση δεν είναι παρά ένα εργαλείο για τον εμπλουτισμό των αμερικανικών στρατιωτικών εταιρειών.

Αλλαγή... δόγματος

«Είναι ένα γραφειοκρατικό έγγραφο που ταιριάζει περισσότερο σε προσκλήσεις για ένα σύστημα πυραμίδας κατασκευαστών όπλων των ΗΠΑ παρά ένας λειτουργικός οδηγός για το μέλλον του ΝΑΤΟ», σχολίασε η Kwiatkowski σε συνέντευξή της.
Ταυτόχρονα, το έγγραφο χρησιμεύει ως προειδοποίηση προς τον υπόλοιπο κόσμο ότι η στρατιωτική συμμαχία δεν βλέπει όρια στις εδαφικές της φιλοδοξίες και με το τρέχον επίπεδο χρηματοδότησης θα αποτελέσει απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια και το εμπόριο στη Μαύρη Θάλασσα και τις περιοχές του Ειρηνικού, πρόσθεσε ο Kwiatkowski.
Σύμφωνα με την Kwiatkowski, το μεγαλύτερο μέρος της διακήρυξης έρχεται σε αντίθεση με οποιαδήποτε αμυντική πρόθεση του στρατιωτικού μπλοκ καθώς το ΝΑΤΟ επιδιώκει τώρα συγκεκριμένες πολεμικές και προπολεμικές προσπάθειες εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας σε πολλές περιοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης