Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η UBS προβλέπει οικονομικό χάος: Ο νομισματικός πόλεμος είναι βόμβα για τα συναλλαγματικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών

Η UBS προβλέπει οικονομικό χάος: Ο νομισματικός πόλεμος είναι βόμβα για τα συναλλαγματικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών
Γεωπολιτικός κίνδυνος: Η  μεγαλύτερη ανησυχία για το 87% των 40 κεντρικών τραπεζών που ρωτήθηκαν από την UBS ήταν η περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, Κίνας και ΗΠΑ, καθώς και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Στο πλαίσιο ενός πλανητικού νομισματικού πολέμου που διεξάγεται με αφορμή το Ουκρανικό, οι διαχειριστές των συναλλαγματικών αποθεματικών των κεντρικών τραπεζών ανησυχούν όλο και περισσότερο για την ασφάλεια των περιουσιακών στοιχείων τα οποία εγγυώνται την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, επικαλούμενοι τον αυξανόμενο γεωπολιτικό κίνδυνο σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα της UBS Group AG.
Η χρήση των συναλλαγματικών αποθεμάτων ως όπλων στο πλαίσιο των γεωπολιτικών εντάσεων ταξινομήθηκε ως κορυφαίος κίνδυνος από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων, ποσοστό διπλάσιο από το αντίστοιχο του περασμένου έτους.
Η μεγαλύτερη ανησυχία για το 87% των 40 κεντρικών τραπεζών που ρωτήθηκαν από την UBS ήταν η περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, Κίνας και ΗΠΑ, καθώς και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Η ανησυχία είναι ότι τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσαν να υποστούν κυρώσεις, να κατασχεθούν ή να αξιοποιηθούν από τις αντίπαλες πλευρές εάν κλιμακωθούν οι συγκρούσεις σε ένα περιβάλλον ακραίας γεωπολιτικής αστάθειας.

Ένα σχέδιο που συμφωνήθηκε σε διάφορα διεθνή fora όπως στους G7 νωρίτερα αυτό το έτος για τη χρήση κερδών από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας σε ξένο νόμισμα για να ενισχθιεί η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας έχει δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο που κινδυνεύει να υπονομεύσει το καθεστώς των συναλλαγματικών αποθεμάτων ως το πιο ρευστό και ασφαλές καταφύγιο για τον πλούτο μιας χώρας.
Αυτά τα γεγονότα «αυξάνουν περαιτέρω τον κίνδυνο τα συναλλαγματικά αποθέματα να μην θεωρούνται πλέον ασφαλές καταφύγιο για τις κεντρικές τράπεζες», δήλωσε ο Massimiliano Castelli, επικεφαλής των παγκόσμιων αγορών ομολόγων της UBS Asset Management.
Πρόσθεσε ότι ο χρυσός μπορεί να εκτοξευθεί εκ νέου από τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εν τάσεις».


Εντείνεται ο γεωπολιτικός κίνδυνος - Η σύγκρουση με την Κίνα θα διαρκέσει και μετά το 2026

 
Η προοπτική κλιμάκωσης του πολιτικού κινδύνου υπογραμμίστηκε στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ την Τετάρτη 10 Ιουλίου, η οποία χρησιμοποίησε τη σκληρότερη γλώσσα που έχει χρησιμοποιήσει η συμμαχία ποτέ ενάντια στη στρατιωτική υποστήριξη της Κίνας για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι μισοί από τους διευθυντές αποθεματικών που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι η σύγκρουση θα συνεχιστεί και μετά το 2026.
Η ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία σε γιουάν, στο μεταξύ, μειώθηκε λόγω ανησυχιών για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.
Το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι είχαν επενδύσει ή σκέφτονταν να επενδύσουν στο γιουάν μειώθηκε στο 70% από 72% πέρυσι, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 2017.

Μαζικός δημοσιονομικός εκτροχιασμός


Οι διαχειριστές των αποθεματικών ανησυχούν επίσης περισσότερο για τον πολιτικό κατακερματισμό και την προοπτική δημοσιονομικού εκτροχιασμού πολλών κρατών από ό,τι πριν από ένα χρόνο.
Το ποσοστό των συμμετεχόντων που ανέφεραν τα μη βιώσιμα επίπεδα χρέους ως κύριο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία υπερδιπλασιάστηκε στο 37%.
Με αφορμή την 80ή επέτειο του Bretton Woods, η φετινή έρευνα της UBS ρώτησε επίσης τους συμμετέχοντες σχετικά με τους παγκόσμιους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, τους οποίους οι περισσότεροι θεώρησαν ότι κατέστησαν παρωχημένοι χωρίς μεταρρυθμίσεις.
Μόνο το ένα τρίτο πιστεύει ότι η τρέχουσα διεθνής χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική είναι αρκετά ανθεκτική για να επιβιώσει στις τρέχουσες προκλήσεις που περιλαμβάνουν την εισοδηματική ανισότητα, την κλιματική αλλαγή και τις δημογραφικές αλλαγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης