Ο Ford υποστηρίζει ότι η δήλωση τυο ΝΑΤΟ δεν είναι ορθολογική γιατί αντί να παρουσιάζει τις αρχές και τις προτεραιότητες της συμμαχίας με τρόπο που θα μπορούσε να παρέχει τη βάση για συμφωνίες διαπραγματεύσεων με άλλα έθνη, επιδόθηκε... άγρια σε διατύπωση καταχρηστικών σκοπών.
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ στην 75η σύνοδο κορυφής της Ουάσινγκτον φαίνεται να ετοιμάζονται για το σενάριο της τέλειας γεωπολιτικής καταιγίδας, καθώς θέτουν σε εφαρμογή το πολεμικό σενάριο της... Δύσης εναντίον όλων χαρακτηρίζοντας ανοικτά ως εχθρούς τη Ρωσία αλλά και την Κίνα αλλά και προετοιμάσθηκαν την πιθανότητα επανεκλογής του Donald Trump τον προσεχή Νοέμβριο, με την αλλαγή που θα φέρει στην ευρωπαϊκή και αμερικανική εξωτερική πολιτική - καθώς ο Τrump έχει δεσμευθεί σε μια πολιτική αντίθεση με αυτή του κόμματος του πολέμου που έχουν συγκροτήσει η δυτικές ελίτ και προβλέπεται να ακολουθήσει μια πολιτική απομονωτισμού... και όχι παγκόσμιου χωροφύλακα.
«Το ΝΑΤΟ, σχεδόν υστερικό βρίσκεται αντιμέτωπο με την αποτυχία των εμμονικών προσπαθειών του να ''περιορίσει'' τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και τη ΛΔΚ [Βόρεια Κορέα] και την επικείμενη πιθανή εκλογή ενός σκεπτικιστή για το ΝΑΤΟ Trump ως προέδρου των ΗΠΑ», είπε πρώην πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου, στη Συρία και πολιτικός σχολιαστής Peter Ford.
Η συμμαχία των 32 εθνών αποκάλυψε τη νέα της διακήρυξη, στην οποία υπογράμμισε, την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει τη Ρωσία και την Κίνα για την υπεράσπιση αυτού που αποκαλούσε διεθνές δίκαιο και των σκοπών και των αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ.
Την ίδια ώρα
Ωστόσο, η δήλωση δεν έκανε καμία αναφορά στα δικαιώματα άλλων εθνών και συμμαχιών να ερμηνεύουν αυτές τις έννοιες διαφορετικά από το ΝΑΤΟ.
Ο νεοϊμπεριαλισμός και η διεθνής τάξη με κανόνες
Ο Ford υποστηρίζει ότι η δήλωση δεν είναι ορθολογική γιατί αντί να παρουσιάζει τις αρχές και τις προτεραιότητες της συμμαχίας με τρόπο που θα μπορούσε να παρέχει τη βάση για συμφωνίες διαπραγματεύσεων με άλλα έθνη, επιδόθηκε... άγρια σε διατύπωση καταχρηστικών σκοπών.
«Αν ψυχίατρος διάβαζε την υπερβολικά πολυσύνθετη, επαναλαμβανόμενη, αυτοδικαιολογούμενη δήλωση του ΝΑΤΟ θα διέγνωσε αμέσως ένα άτομο με νευρικό κλονισμό», είπε ο Ford.
Ο πρώην διπλωμάτης του Ηνωμένου Βασιλείου είπε επίσης ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αρνούνται πεισματικά να κατανοήσουν τον κόσμο, να αναγνωρίσουν τις φιλοδοξίες των άλλων εθνών ενώ προσκολλώνται σε παλιές πνευματικές κατασκευές, όπως η υποτιθέμενη «τάξη που βασίζεται σε κανόνες» (rules based order).
«Το ότι η δήλωση χρησιμοποιεί επανειλημμένα τον αγαπημένο, αλλά μετά τη Γάζα εντελώς απαξιωμένο όρο του ΝΑΤΟ «τάξη βασισμένη σε κανόνες» υπογραμμίζει ότι ο οργανισμός βρίσκεται σε παθολογική άρνηση, ανίκανος να δει τον εαυτό του όπως τον βλέπουν οι άλλοι», είπε ο Ford.
Την ίδια ώρα, υπάρχει πίεση για αύξηση των αμυντικών δαπανών καθώς επί του παρόντος, τα δύο τρίτα των μελών του (23 από τα 32) έχουν εκπληρώσει αυτή τη δέσμευση και θα δαπανήσουν συνολικά 1,47 τρισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα φέτος
Μέλη μόνο κατ'όνομα και δεσμεύσεις ως τις αμερικανικές εκλογές
To ρήγμα απο Τουρκία και Ουγγαρία
Αυτή η άρνηση επεκτάθηκε στην άρνηση να αναγνωριστεί ότι, ενώ το ΝΑΤΟ μπορεί να έχει αποκτήσει περισσότερα μέλη, στην πραγματικότητα έχει αποκτήσει περισσότερες υποχρεώσεις παρά περιουσιακά στοιχεία, ενώ δύο τουλάχιστον βασικά κράτη - η Τουρκία και η Ουγγαρία - είναι όλο και περισσότερα μέλη μόνο κατ' όνομα!
Ο Ford υποστηρίζει επίσης ότι η διακήρυξη σηματοδοτεί κυρίως τη δέσμευση του ΝΑΤΟ να συνεχίσει να τροφοδοτεί την σύγκρουση στην Ουκρανία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά δεν βλέπει ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει μόνο μέχρι τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.
«Δεν μπορούμε παρά να προσευχόμαστε ώστε η Ρωσία και η Κίνα να είναι αρκετά λογικές για να δουν μέσα από την έκρηξη και να περιμένουν τι θα συμβεί», πρόσθεσε ο Ford.
Χιονοστιβάδα ψευδών και τεράστια πίεση
Ο πρόεδρος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Eduard Lozansky συμφώνησε ότι η δήλωση ήταν παράλογη και χειρότερη, κάτι που φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στο χείλος της αβύσσου.
«Η χιονοστιβάδα των ψεμάτων είναι εκπληκτική· το μεγαλύτερο είναι ότι το ΝΑΤΟ είναι απλώς ένας αμυντικός οργανισμός και δεν εμπλέκεται σε αυτόν τον πόλεμο [στην Ουκρανία] όταν, στην πραγματικότητα, όχι μόνο εμπλέκεται αλλά τον έχει προκαλέσει», είπε ο Lozansky.
Το ΝΑΤΟ ισχυρίστηκε ότι υπερασπίζεται τις δυνάμεις της ελευθερίας και της προόδου στον κόσμο, αλλά οι στρατιωτικές και επιθετικές πολιτικές του εναντίον τόσων πολλών εθνών υπονόμευσαν τη δική του ρητορική, είπε.
Ο Lozanksy είπε επίσης ότι δεν ήταν σίγουρος γιατί η Ουγγαρία και η Σλοβακία υπέγραψαν τη διακήρυξη, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες δηλώσεις τους, αλλά υπέθεσε ότι ίσως έπρεπε να υποκύψουν στην τεράστια πίεση - κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν σε ανυπάκουα μέλη.
Η διακήρυξη είναι ένα παράδειγμα εγχειριδίου αυτοκρατορικής υπερβολής
Ο συνταγματικός ιστορικός των ΗΠΑ και πολιτικός σχολιαστής Dan Lazare είπε ότι η διακήρυξη διαβάζεται σαν ένα αρχαϊκό έγγραφο από το μακρινό παρελθόν, τόσο άσχετο με την πραγματικότητα που μοιάζει με κάτι που ο βασιλιάς Luis XVI θα είχε εκδώσει πριν από τη Γαλλική Επανάσταση.
"Η διακήρυξη είναι ένα παράδειγμα εγχειριδίου αυτοκρατορικής υπερβολής", είπε ο Lazare, προσθέτοντας ότι ενώ η συμμαχία ισχυρίζεται ότι οι εχθροί πιέζουν από όλες τις πλευρές, το ΝΑΤΟ επεκτείνει την εμβέλειά του σε όλο και πιο μακρινά σημεία του πλανήτη.
«Σύμφωνα με το έγγραφο...
- ανοίγει ένα γραφείο συνδέσμου στην Ιορδανία,
- επεκτείνει τις επιχειρήσεις στο Κουβέιτ και
- συζητά τη στρατηγική με τα έθνη AUKUS [Αυστραλία-Ηνωμένο Βασίλειο-Ηνωμένες Πολιτείες]», ενώ επίσης
- διακηρύσσει την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού ότι επηρεάζει άμεσα την ευρω- Ασφάλεια του Ατλαντικού, είπε ο Lazare.
"Αλλά γιατί να σταματήσουμε εκεί; Γιατί να μην επεκτείνουμε τις επιχειρήσεις στην Ανταρκτική ή στο Στενό του Μαγγελάνου;"
Ο Lazare είπε ότι ορισμένα στοιχεία της δήλωσης ήταν ιδιαίτερα υπερβολικά ακόμη και για τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, όπως η διακήρυξη ότι τα μέλη της συμμαχίας δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τα νέα εδάφη της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.
«Αλλά δεν γνωρίζει το ΝΑΤΟ ότι ο πληθυσμός της Κριμαίας έχει δείξει επανειλημμένα ότι δεν θέλει καμία σχέση με την Ουκρανία και ότι η φόρμουλα είναι επομένως μια συνταγή για ατελείωτο πόλεμο;»
Ενώ η δήλωση κατηγορεί τη Ρωσία για δολιοφθορά, πράξεις βίας και προκλήσεις στα συμμαχικά σύνορα, μεταξύ άλλων κακόβουλων δραστηριοτήτων, είναι ευρέως γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ ήταν υπεύθυνοι για τη μεγαλύτερη πράξη δολιοφθοράς καταστρέφοντας τους αγωγούς Nordstream 2. είπε.
Ειρωνική η δήλωση για Κίνα
Ωστόσο, ο Lazare χαρακτήρισε την επίθεση της Διακήρυξης του ΝΑΤΟ στην Κίνα ως ιδιαίτερα ειρωνική, είπε ο Lazare.
«Τι περιμένει το ΝΑΤΟ να κάνει η Κίνα - να κρατήσει το παλτό της Αμερικής ενώ τελειώνει τη Μόσχα και μετά να κατευθύνει την επιθετικότητά της προς το Πεκίνο;» είπε ο Lazare.
Αν η Ουάσιγκτον ήθελε πραγματικά να βάλει τέλος στην εμβάθυνση της συνεργασίας Ρωσίας-Κίνας, θα πρέπει να προσπαθήσει να μειώσει τη ένταση, να ρίξει τους τόνους και να υιοθετήσει μια πιο συνεργατική και λογική προσέγγιση, είπε.
«Καμία χώρα δεν θα φύγει σύντομα, οπότε οι Ηνωμένες Πολιτείες καλύτερα να μάθουν να ζουν μαζί της», πρόσθεσε ο Lazare.
Τελευταία προσπάθεια στήριξης μιας συμμαχίας που... διαλύεται
Ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικών Υποθέσεων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Bo Grosscup, θεώρησε τη δήλωση ως μια απελπισμένη ύστατη προσπάθεια να στηριχθεί η αξιοσέβαστη και καταρρέουσα συμμαχία πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.
«Αξιολογώ τη συνάντηση και τη δήλωση ως...
- μια προσπάθεια στήριξης του ΝΑΤΟ πριν από τις εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ και την πιθανότητα νίκης του Trump», είπε ο Grosscup, προσθέτοντας πως,
- η δήλωση σχεδιάστηκε επίσης για να κάνει μια ισχυρή δήλωση υποστήριξης προς την Ουκρανία στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας.
- «Τέλος, η δήλωση είναι πολύ σαφής ότι το ΝΑΤΟ επεκτείνει τις δυνατότητες και τις δεσμεύσεις του στον Ειρηνικό και τη Μέση Ανατολή/Αφρικάνικα θέατρα», είπε ο Grosscup.
Η δήλωση είχε σκοπό,
- να δείξει σε φίλους και επικριτές του ΝΑΤΟ ότι η συμμαχία εξακολουθεί να είναι μια ισχυρή δύναμη στον κόσμο που πρέπει να υπολογίζεται - μια δήλωση ενότητας και αποφασιστικότητας που - -
- αμφισβητεί οποιαδήποτε ιδέα της κατάρρευσής της μεταξύ των επικριτών, ωστόσο,
- η διακήρυξη δεν κάνει τίποτα για να αλλάξει την αδυσώπητη παγκόσμια πραγματικότητα και
- δεν θα αλλάξει σημαντικά τη δυναμική των σχέσεων μεγάλων δυνάμεων, τόνισε ο Grosscup, καταλήγοντας πως,
- η διακήρυξη θα αυξήσει σοβαρά περαιτέρω τις ήδη σοβαρές παγκόσμιες εντάσεις καθώς η Κίνα και η Ρωσία θα τη δουν ως μια επιθετική πράξη.
Το ράλι των αμυντικών δαπανών
Οι γεωπολιτικές εντάσεις και κυρίως οι εξελίξεις στο Ουκρανικό οδηγούν το ΝΑΤΟ σε κατακόρυφη αυξηση των αμυντικάνω δαπανών.
Την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024, η ισχυρότερη στρατιωτική συμμαχία του κόσμου δήλωσε επίσημα ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε «μη αναστρέψιμη» πορεία προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεσμεύτηκε να παράσχει στο Κίεβο τουλάχιστον 43 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια.
Το 2006, οι υπουργοί Άμυνας της συμμαχίας συμφώνησαν να δεσμεύσουν τουλάχιστον το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους (ΑΕΠ) σε αμυντικές δαπάνες για να εξασφαλίσουν τη στρατιωτική ετοιμότητα της συμμαχίας.
Επί του παρόντος, τα δύο τρίτα των μελών του (23 από τα 32) έχουν εκπληρώσει αυτή τη δέσμευση και θα δαπανήσουν συνολικά 1,47 τρισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα φέτος.
Αυτό είναι υψηλότερο από μόλις 10 χώρες που πληρούσαν την κατευθυντήρια γραμμή του 2% το 2023 και τρεις χώρες που εκπλήρωσαν τη δέσμευση το 2014.
Ποια είναι τα 32 μέλη του ΝΑΤΟ;
Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε το 1949 από 12 κράτη μέλη – Βέλγιο, Καναδά, Δανία, Γαλλία, Ισλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.
Στόχος του ήταν να περιορίσει τη σοβιετική επέκταση και να ενθαρρύνει την πολιτική ολοκλήρωση στην Ευρώπη.
Τα τελευταία 75 χρόνια, τα μέλη του έχουν αυξηθεί σε 32 μέλη με τη Φινλανδία και τη Σουηδία να γίνονται οι τελευταίες χώρες που προσχωρούν το 2023 και το 2024, αντίστοιχα.
Πόσα ξοδεύει κάθε μέλος του ΝΑΤΟ;
Τον Φεβρουάριο, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε: «Το 2024, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη θα επενδύσουν συνολικά 380 δισεκατομμύρια δολάρια στην άμυνα. Για πρώτη φορά, αυτό ανέρχεται στο 2 τοις εκατό του συνδυασμένου ΑΕΠ τους».
Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να πραγματοποιούν τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες στον κόσμο με διαφορά.
Σε όρους δολαρίου, οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περίπου τα 2/3 των ετήσιων αμυντικών δαπανών των χωρών του ΝΑΤΟ, με προϋπολογισμό περίπου 967 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 3,4% της οικονομίας των 28,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ.
Οι επόμενοι τέσσερις μεγαλύτερο ως προς τις δαπάνες σε όρους δολαρίων είναι η Γερμανία (97,7 δισ. δολ, το Ηνωμένο Βασίλειο (82,1 δισ. δολ.), η Γαλλία (64,3 δισ. δολ.) και η Πολωνία (34,9 δισ. δολ.).
Το γράφημα δείχνει την αναλογία των στρατιωτικών δαπανών του ΝΑΤΟ από τις ΗΠΑ σε σύγκριση με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ που αντιπροσωπεύονται σε σταθερές τιμές σε δολάρια ΗΠΑ του 2015.
Το 2014, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και τον Καναδά επένδυσαν 250 δισεκατομμύρια δολάρια, ή περίπου το 1,43% του συλλογικού τους ΑΕΠ, για την άμυνα. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σταθερά την τελευταία δεκαετία και αναμένεται να φτάσει τα 430 δισ. δολάρια, ή 2,02% , φέτος.
Ως μέρος του ΑΕΠ, η Πολωνία (4,1 %), η Εσθονία (3,4 %), οι ΗΠΑ (3,4 τοις εκατό), η Λετονία (3,2%) και η Ελλάδα (3,1%) δαπανούν τα περισσότερα ενώ η Ισπανία (1,3 %), η Σλοβενία (1,3%), το Λουξεμβούργο (1,3%), το Βέλγιο (1,3 τοις εκατό) και ο Καναδάς (1,4%) ξοδεύουν τα λιγότερα.
Σε σύγκριση με το 2014, η Λετονία, η Λιθουανία και η Ουγγαρία είχαν τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες με τη Λετονία και τη Λιθουανία να αυξάνουν τις δαπάνες τους κατά περισσότερο από 300 % και την Ουγγαρία να αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες κατά 225%.
www.bankingnews.gr
«Το ΝΑΤΟ, σχεδόν υστερικό βρίσκεται αντιμέτωπο με την αποτυχία των εμμονικών προσπαθειών του να ''περιορίσει'' τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και τη ΛΔΚ [Βόρεια Κορέα] και την επικείμενη πιθανή εκλογή ενός σκεπτικιστή για το ΝΑΤΟ Trump ως προέδρου των ΗΠΑ», είπε πρώην πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου, στη Συρία και πολιτικός σχολιαστής Peter Ford.
Η συμμαχία των 32 εθνών αποκάλυψε τη νέα της διακήρυξη, στην οποία υπογράμμισε, την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει τη Ρωσία και την Κίνα για την υπεράσπιση αυτού που αποκαλούσε διεθνές δίκαιο και των σκοπών και των αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ.
Την ίδια ώρα
Ωστόσο, η δήλωση δεν έκανε καμία αναφορά στα δικαιώματα άλλων εθνών και συμμαχιών να ερμηνεύουν αυτές τις έννοιες διαφορετικά από το ΝΑΤΟ.
Ο νεοϊμπεριαλισμός και η διεθνής τάξη με κανόνες
Ο Ford υποστηρίζει ότι η δήλωση δεν είναι ορθολογική γιατί αντί να παρουσιάζει τις αρχές και τις προτεραιότητες της συμμαχίας με τρόπο που θα μπορούσε να παρέχει τη βάση για συμφωνίες διαπραγματεύσεων με άλλα έθνη, επιδόθηκε... άγρια σε διατύπωση καταχρηστικών σκοπών.
«Αν ψυχίατρος διάβαζε την υπερβολικά πολυσύνθετη, επαναλαμβανόμενη, αυτοδικαιολογούμενη δήλωση του ΝΑΤΟ θα διέγνωσε αμέσως ένα άτομο με νευρικό κλονισμό», είπε ο Ford.
Ο πρώην διπλωμάτης του Ηνωμένου Βασιλείου είπε επίσης ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αρνούνται πεισματικά να κατανοήσουν τον κόσμο, να αναγνωρίσουν τις φιλοδοξίες των άλλων εθνών ενώ προσκολλώνται σε παλιές πνευματικές κατασκευές, όπως η υποτιθέμενη «τάξη που βασίζεται σε κανόνες» (rules based order).
«Το ότι η δήλωση χρησιμοποιεί επανειλημμένα τον αγαπημένο, αλλά μετά τη Γάζα εντελώς απαξιωμένο όρο του ΝΑΤΟ «τάξη βασισμένη σε κανόνες» υπογραμμίζει ότι ο οργανισμός βρίσκεται σε παθολογική άρνηση, ανίκανος να δει τον εαυτό του όπως τον βλέπουν οι άλλοι», είπε ο Ford.
Την ίδια ώρα, υπάρχει πίεση για αύξηση των αμυντικών δαπανών καθώς επί του παρόντος, τα δύο τρίτα των μελών του (23 από τα 32) έχουν εκπληρώσει αυτή τη δέσμευση και θα δαπανήσουν συνολικά 1,47 τρισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα φέτος
Μέλη μόνο κατ'όνομα και δεσμεύσεις ως τις αμερικανικές εκλογές
To ρήγμα απο Τουρκία και Ουγγαρία
Αυτή η άρνηση επεκτάθηκε στην άρνηση να αναγνωριστεί ότι, ενώ το ΝΑΤΟ μπορεί να έχει αποκτήσει περισσότερα μέλη, στην πραγματικότητα έχει αποκτήσει περισσότερες υποχρεώσεις παρά περιουσιακά στοιχεία, ενώ δύο τουλάχιστον βασικά κράτη - η Τουρκία και η Ουγγαρία - είναι όλο και περισσότερα μέλη μόνο κατ' όνομα!
Ο Ford υποστηρίζει επίσης ότι η διακήρυξη σηματοδοτεί κυρίως τη δέσμευση του ΝΑΤΟ να συνεχίσει να τροφοδοτεί την σύγκρουση στην Ουκρανία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά δεν βλέπει ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει μόνο μέχρι τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.
«Δεν μπορούμε παρά να προσευχόμαστε ώστε η Ρωσία και η Κίνα να είναι αρκετά λογικές για να δουν μέσα από την έκρηξη και να περιμένουν τι θα συμβεί», πρόσθεσε ο Ford.
Χιονοστιβάδα ψευδών και τεράστια πίεση
Ο πρόεδρος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Eduard Lozansky συμφώνησε ότι η δήλωση ήταν παράλογη και χειρότερη, κάτι που φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στο χείλος της αβύσσου.
«Η χιονοστιβάδα των ψεμάτων είναι εκπληκτική· το μεγαλύτερο είναι ότι το ΝΑΤΟ είναι απλώς ένας αμυντικός οργανισμός και δεν εμπλέκεται σε αυτόν τον πόλεμο [στην Ουκρανία] όταν, στην πραγματικότητα, όχι μόνο εμπλέκεται αλλά τον έχει προκαλέσει», είπε ο Lozansky.
Το ΝΑΤΟ ισχυρίστηκε ότι υπερασπίζεται τις δυνάμεις της ελευθερίας και της προόδου στον κόσμο, αλλά οι στρατιωτικές και επιθετικές πολιτικές του εναντίον τόσων πολλών εθνών υπονόμευσαν τη δική του ρητορική, είπε.
Ο Lozanksy είπε επίσης ότι δεν ήταν σίγουρος γιατί η Ουγγαρία και η Σλοβακία υπέγραψαν τη διακήρυξη, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες δηλώσεις τους, αλλά υπέθεσε ότι ίσως έπρεπε να υποκύψουν στην τεράστια πίεση - κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν σε ανυπάκουα μέλη.
Η διακήρυξη είναι ένα παράδειγμα εγχειριδίου αυτοκρατορικής υπερβολής
Ο συνταγματικός ιστορικός των ΗΠΑ και πολιτικός σχολιαστής Dan Lazare είπε ότι η διακήρυξη διαβάζεται σαν ένα αρχαϊκό έγγραφο από το μακρινό παρελθόν, τόσο άσχετο με την πραγματικότητα που μοιάζει με κάτι που ο βασιλιάς Luis XVI θα είχε εκδώσει πριν από τη Γαλλική Επανάσταση.
"Η διακήρυξη είναι ένα παράδειγμα εγχειριδίου αυτοκρατορικής υπερβολής", είπε ο Lazare, προσθέτοντας ότι ενώ η συμμαχία ισχυρίζεται ότι οι εχθροί πιέζουν από όλες τις πλευρές, το ΝΑΤΟ επεκτείνει την εμβέλειά του σε όλο και πιο μακρινά σημεία του πλανήτη.
«Σύμφωνα με το έγγραφο...
- ανοίγει ένα γραφείο συνδέσμου στην Ιορδανία,
- επεκτείνει τις επιχειρήσεις στο Κουβέιτ και
- συζητά τη στρατηγική με τα έθνη AUKUS [Αυστραλία-Ηνωμένο Βασίλειο-Ηνωμένες Πολιτείες]», ενώ επίσης
- διακηρύσσει την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού ότι επηρεάζει άμεσα την ευρω- Ασφάλεια του Ατλαντικού, είπε ο Lazare.
"Αλλά γιατί να σταματήσουμε εκεί; Γιατί να μην επεκτείνουμε τις επιχειρήσεις στην Ανταρκτική ή στο Στενό του Μαγγελάνου;"
Ο Lazare είπε ότι ορισμένα στοιχεία της δήλωσης ήταν ιδιαίτερα υπερβολικά ακόμη και για τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, όπως η διακήρυξη ότι τα μέλη της συμμαχίας δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τα νέα εδάφη της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.
«Αλλά δεν γνωρίζει το ΝΑΤΟ ότι ο πληθυσμός της Κριμαίας έχει δείξει επανειλημμένα ότι δεν θέλει καμία σχέση με την Ουκρανία και ότι η φόρμουλα είναι επομένως μια συνταγή για ατελείωτο πόλεμο;»
Ενώ η δήλωση κατηγορεί τη Ρωσία για δολιοφθορά, πράξεις βίας και προκλήσεις στα συμμαχικά σύνορα, μεταξύ άλλων κακόβουλων δραστηριοτήτων, είναι ευρέως γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ ήταν υπεύθυνοι για τη μεγαλύτερη πράξη δολιοφθοράς καταστρέφοντας τους αγωγούς Nordstream 2. είπε.
Ειρωνική η δήλωση για Κίνα
Ωστόσο, ο Lazare χαρακτήρισε την επίθεση της Διακήρυξης του ΝΑΤΟ στην Κίνα ως ιδιαίτερα ειρωνική, είπε ο Lazare.
«Τι περιμένει το ΝΑΤΟ να κάνει η Κίνα - να κρατήσει το παλτό της Αμερικής ενώ τελειώνει τη Μόσχα και μετά να κατευθύνει την επιθετικότητά της προς το Πεκίνο;» είπε ο Lazare.
Αν η Ουάσιγκτον ήθελε πραγματικά να βάλει τέλος στην εμβάθυνση της συνεργασίας Ρωσίας-Κίνας, θα πρέπει να προσπαθήσει να μειώσει τη ένταση, να ρίξει τους τόνους και να υιοθετήσει μια πιο συνεργατική και λογική προσέγγιση, είπε.
«Καμία χώρα δεν θα φύγει σύντομα, οπότε οι Ηνωμένες Πολιτείες καλύτερα να μάθουν να ζουν μαζί της», πρόσθεσε ο Lazare.
Τελευταία προσπάθεια στήριξης μιας συμμαχίας που... διαλύεται
Ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικών Υποθέσεων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Bo Grosscup, θεώρησε τη δήλωση ως μια απελπισμένη ύστατη προσπάθεια να στηριχθεί η αξιοσέβαστη και καταρρέουσα συμμαχία πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.
«Αξιολογώ τη συνάντηση και τη δήλωση ως...
- μια προσπάθεια στήριξης του ΝΑΤΟ πριν από τις εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ και την πιθανότητα νίκης του Trump», είπε ο Grosscup, προσθέτοντας πως,
- η δήλωση σχεδιάστηκε επίσης για να κάνει μια ισχυρή δήλωση υποστήριξης προς την Ουκρανία στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας.
- «Τέλος, η δήλωση είναι πολύ σαφής ότι το ΝΑΤΟ επεκτείνει τις δυνατότητες και τις δεσμεύσεις του στον Ειρηνικό και τη Μέση Ανατολή/Αφρικάνικα θέατρα», είπε ο Grosscup.
Η δήλωση είχε σκοπό,
- να δείξει σε φίλους και επικριτές του ΝΑΤΟ ότι η συμμαχία εξακολουθεί να είναι μια ισχυρή δύναμη στον κόσμο που πρέπει να υπολογίζεται - μια δήλωση ενότητας και αποφασιστικότητας που - -
- αμφισβητεί οποιαδήποτε ιδέα της κατάρρευσής της μεταξύ των επικριτών, ωστόσο,
- η διακήρυξη δεν κάνει τίποτα για να αλλάξει την αδυσώπητη παγκόσμια πραγματικότητα και
- δεν θα αλλάξει σημαντικά τη δυναμική των σχέσεων μεγάλων δυνάμεων, τόνισε ο Grosscup, καταλήγοντας πως,
- η διακήρυξη θα αυξήσει σοβαρά περαιτέρω τις ήδη σοβαρές παγκόσμιες εντάσεις καθώς η Κίνα και η Ρωσία θα τη δουν ως μια επιθετική πράξη.
Το ράλι των αμυντικών δαπανών
Οι γεωπολιτικές εντάσεις και κυρίως οι εξελίξεις στο Ουκρανικό οδηγούν το ΝΑΤΟ σε κατακόρυφη αυξηση των αμυντικάνω δαπανών.
Την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024, η ισχυρότερη στρατιωτική συμμαχία του κόσμου δήλωσε επίσημα ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε «μη αναστρέψιμη» πορεία προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεσμεύτηκε να παράσχει στο Κίεβο τουλάχιστον 43 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια.
Το 2006, οι υπουργοί Άμυνας της συμμαχίας συμφώνησαν να δεσμεύσουν τουλάχιστον το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους (ΑΕΠ) σε αμυντικές δαπάνες για να εξασφαλίσουν τη στρατιωτική ετοιμότητα της συμμαχίας.
Επί του παρόντος, τα δύο τρίτα των μελών του (23 από τα 32) έχουν εκπληρώσει αυτή τη δέσμευση και θα δαπανήσουν συνολικά 1,47 τρισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα φέτος.
Αυτό είναι υψηλότερο από μόλις 10 χώρες που πληρούσαν την κατευθυντήρια γραμμή του 2% το 2023 και τρεις χώρες που εκπλήρωσαν τη δέσμευση το 2014.
Ποια είναι τα 32 μέλη του ΝΑΤΟ;
Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε το 1949 από 12 κράτη μέλη – Βέλγιο, Καναδά, Δανία, Γαλλία, Ισλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.
Στόχος του ήταν να περιορίσει τη σοβιετική επέκταση και να ενθαρρύνει την πολιτική ολοκλήρωση στην Ευρώπη.
Τα τελευταία 75 χρόνια, τα μέλη του έχουν αυξηθεί σε 32 μέλη με τη Φινλανδία και τη Σουηδία να γίνονται οι τελευταίες χώρες που προσχωρούν το 2023 και το 2024, αντίστοιχα.
Πόσα ξοδεύει κάθε μέλος του ΝΑΤΟ;
Τον Φεβρουάριο, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε: «Το 2024, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη θα επενδύσουν συνολικά 380 δισεκατομμύρια δολάρια στην άμυνα. Για πρώτη φορά, αυτό ανέρχεται στο 2 τοις εκατό του συνδυασμένου ΑΕΠ τους».
Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να πραγματοποιούν τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες στον κόσμο με διαφορά.
Σε όρους δολαρίου, οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περίπου τα 2/3 των ετήσιων αμυντικών δαπανών των χωρών του ΝΑΤΟ, με προϋπολογισμό περίπου 967 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 3,4% της οικονομίας των 28,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ.
Οι επόμενοι τέσσερις μεγαλύτερο ως προς τις δαπάνες σε όρους δολαρίων είναι η Γερμανία (97,7 δισ. δολ, το Ηνωμένο Βασίλειο (82,1 δισ. δολ.), η Γαλλία (64,3 δισ. δολ.) και η Πολωνία (34,9 δισ. δολ.).
Το γράφημα δείχνει την αναλογία των στρατιωτικών δαπανών του ΝΑΤΟ από τις ΗΠΑ σε σύγκριση με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ που αντιπροσωπεύονται σε σταθερές τιμές σε δολάρια ΗΠΑ του 2015.
Το 2014, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και τον Καναδά επένδυσαν 250 δισεκατομμύρια δολάρια, ή περίπου το 1,43% του συλλογικού τους ΑΕΠ, για την άμυνα. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σταθερά την τελευταία δεκαετία και αναμένεται να φτάσει τα 430 δισ. δολάρια, ή 2,02% , φέτος.
Ως μέρος του ΑΕΠ, η Πολωνία (4,1 %), η Εσθονία (3,4 %), οι ΗΠΑ (3,4 τοις εκατό), η Λετονία (3,2%) και η Ελλάδα (3,1%) δαπανούν τα περισσότερα ενώ η Ισπανία (1,3 %), η Σλοβενία (1,3%), το Λουξεμβούργο (1,3%), το Βέλγιο (1,3 τοις εκατό) και ο Καναδάς (1,4%) ξοδεύουν τα λιγότερα.
Σε σύγκριση με το 2014, η Λετονία, η Λιθουανία και η Ουγγαρία είχαν τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες με τη Λετονία και τη Λιθουανία να αυξάνουν τις δαπάνες τους κατά περισσότερο από 300 % και την Ουγγαρία να αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες κατά 225%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών