Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς ο Orban δημιουργεί γέφυρα μεταξύ Trump και Putin για ειρήνη στην Ουκρανία – Γιατί του αξίζει Nobel Eιρήνης

Πώς ο Orban δημιουργεί γέφυρα μεταξύ Trump και Putin για ειρήνη στην Ουκρανία – Γιατί του αξίζει  Nobel Eιρήνης
Γιατί ο Viktor Orbán αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης και αναδεικνύεται σε «Ρομπέν των (ευρωπαϊκών) Δασών» σε αντίθεση με το κόμμα του πολέμου των ελίτ της Δϋσης
O ηγέτης της Ουγγαρίας Viktor Orbán δίνει μια μοναχική μάχη κατά του κόμματος του πολέμου που έχουν συγκροτήσει οι ελίτ της Δύσης στις δύο πλευρες του Ατλαντικού.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός συναντήθηκε με πρώην αμερικανό πρόεδρο Donald Trump την Πέμπτη 11 Ιουλίου και συζήτησαν τις «δυνατότητες ειρήνευσης», δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, καθώς ο Orban πιέζει για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στο ευρωπαϊκό κατεστημένο.
Προφανώς ξέρει ότι ο άνεμος είναι ενάντιος.. αλλά γιατί έχει αναλάβει το ρόλο του ειρηνοποιού;
Πρώτον, σύμφωνα με μια ανάλυση του Newsweek (11/7) όπου ο Orban κατηγορείται ως «μαριονέτα» του Putin γίνεται αποδεκτό ότι είναι ο μόνος που μπορεί να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Trump και Putin - λόγω της αξιοπιστίας του - ώστε να διαμορφωθεί το απαραίτητο πλαίσιο για την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Οι διαβουλεύσεις χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, όπως η πρόσφατη στην Ελβετία,, είναι απλώς μια ανοησία και χάσιμο χρόνου.
Δεύτερον, παρά την οξεία ρητορική η οποία χαρακτήρισε την τελευταία ανακοίνωση του ΝΑΤΟ και την τεχνητή διατήρηση εκ μέρους του της σύγκρουσης στην Ουκρανία, έχει αρχίσει να γίνεται αποδεκτό ότι υπάρχει σοβαρή κόπωση των λαών όσον αφορά το κόστος του ουκρανικού πολέμου και η κοινή γνώμη της Δύσης (ακόμη και με την… υποψία μιας ενεργειακής κρίσης τον προσεχή χειμώνα) θα πιέσει ασφυκτικά για τερματισμό της θερμής συγκρουσης με αποδοχή των δεδεμένων επί του πεδίου.
Δηλαδή των εδαφών που επανέκτησε η Ρωσική Ομοσπονδία.
Τρίτον, οι συνέπειες της Ουκρανικής συγκρουσης έχουν αναδιατάξει ήδη τις γεωπολιτικές ισορροπίες.
Το μονοπώλιο της αμερικανικής ηγεμονίας στην παγκοσμιοποίηση έχει de facto απολεσθεί και ο Orban είναι από τους πρώτους ηγέτες που αναγνωρίζουν αυτή την πραγματικότητα και γι’ αυτό οι πρωτοβουλίες του έχουν παγκόσμια εμβάλεια – αν δούμε τις πρωτεύουσες τις οποίες επισκέφτηκε...

Η συνάντηση

Ο Trump, ο πρώην Ρεπουμπλικανός πρόεδρος που είναι και πάλι υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο στις εκλογές του Νοεμβρίου, και ο Orban συναντήθηκαν στο σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα «ως τον επόμενο σταθμό της ειρηνευτικής αποστολής του», είπε ο εκπρόσωπος του Όρμπαν.
«Η συζήτηση αφορούσε τις δυνατότητες ειρήνης».
«Ευχαριστώ Viktor. Πρέπει να υπάρχει ΕΙΡΗΝΗ και γρήγορα.
Πάρα πολλοί άνθρωποι πέθαναν σε έναν πόλεμο που δεν έπρεπε να ξεκινήσει ποτέ!»
Ο Trump αργότερα έκανε ανάρτηση τα μεσάνυχτα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Ο εθνικιστής ηγέτης Orban, επί μακρόν υποστηρικτής του Trump, πραγματοποίησε αιφνιδιαστικές επισκέψεις στο Κίεβο, τη Μόσχα και το Πεκίνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε μια αυτοαποκαλούμενη «ειρηνευτική αποστολή», εξοργίζοντας τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Συγκεκριμένα, η συνάντησή του στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin εξόργισε ορισμένα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία είπαν ότι το ταξίδι έδωσε νομιμότητα στον Putin όταν η Δύση θέλει να τον απομονώσει για τον πόλεμo στην Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο είπε την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 ότι ο Orbanδεν είχε ενημερώσει τον Putin για τα σχέδιά του να συναντηθεί με τον Τραμπ και ότι ο Πούτιν δεν μετέφερε κανένα μήνυμα στον Trump μέσω του Orban.
Ο Orban ταξίδεψε στο Κίεβο πριν επισκεφθεί τη Μόσχα, αλλά δεν είπε στον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky για την αποστολή του στη Ρωσία, είπε ο Zelensky την Πέμπτη απορρίπτοντας τη φιλοδοξία του Orban να αναλάβει ειρηνευτική πρωτοβουλία.
«Δεν μπορούν όλοι οι ηγέτες να κάνουν διαπραγματεύσεις.
Πρέπει να έχετε κάποια (διαπραγματευτική) ισχύ για αυτό» είπε ο Zelensky σε συνέντευξη Τύπου στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

To μοναδικό πολιτικό θάρρος του ειρηνοποιού 

Ο  πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orbán, ξεχωρίζει για το θάρρος, το θράσος και την επιμονή του στη σφαίρα της σύγχρονης πολιτικής.
- Η αδιάκοπη επιδίωξή του για ειρήνη, ακόμη και εν μέσω εκτεταμένης κριτικής,
- οι ακούραστες προσπάθειές του στη διπλωματία και
- η σταθερή δέσμευσή του στην εθνική και παγκόσμια σταθερότητα, υπογραμμίζει το είδος ηγεσίας που χρειάζεται απεγνωσμένα ο κόσμος σήμερα, γι' αυτό και αξίζει σοβαρή εξέταση για το Νόμπελ Ειρήνης.
Το Νόμπελ Ειρήνης, παρά τις αντιπαραθέσεις του, παραμένει μια από τις υψηλότερες διακρίσεις για τη συμβολή στην παγκόσμια ειρήνη και συμφιλίωση.
Ιστορικοί αποδέκτες, από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2012 για τη μετατροπή της Ευρώπης από ήπειρο πολέμου σε ήπειρο ειρήνης, έως τον Henry Kissinger και τον Barack Obama για τις διπλωματικές τους προσπάθειες, έχουν δημιουργήσει προηγούμενο για την αναγνώριση των μετασχηματιστικών προσπαθειών στις διεθνείς σχέσεις.
Ενώ ορισμένες αποφάσεις έχουν πυροδοτήσει συζητήσεις, το βραβείο συνεχίζει να τιμά αυτούς που πραγματικά αγωνίζονται για την παγκόσμια αρμονία.

Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, ο Viktor Orbán είναι κεντρικό πρόσωπο στην ουγγρική πολιτική.


Η θητεία του οδήγησε την Ουγγαρία να ξεπεράσει την οικονομική κρίση του 2008 και να αναδυθεί με ενισχυμένη εθνική κυριαρχία και οικονομική σταθερότητα.
Οι πολιτικές του Orbán επικεντρώθηκαν στη μείωση του εθνικού χρέους, στην αύξηση της απασχόλησης και στην υποστήριξη των οικογενειών, ενισχύοντας έτσι μια κοινωνική συνοχή που είναι απαραίτητη για τη διαρκή ειρήνη.
Η οικονομική σταθερότητα, τελικά, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της κοινωνικής ηρεμίας.

Πρόσφατα, οι διπλωματικές αποστολές του Orbán τόνισαν περαιτέρω την ακλόνητη δέσμευσή του στην ειρήνη.

Ως επικεφαλής της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ, είναι στην πρώτη γραμμή της διεθνούς διπλωματίας, ιδιαίτερα όσον αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Οι προληπτικές επισκέψεις του σε βασικούς ηγέτες -συμπεριλαμβανομένου του Volodymyr Zelensky στο Κίεβο, του Vladimir Putin στη Μόσχα, του Xi Jinping στο Πεκίνο και στη συνέχεια, του Donald Trump στη Φλόριντα- καταδεικνύουν την αφοσίωσή του στη συνεργασία με τους παγκόσμιους ηγέτες και την προώθηση του διαλόγου.
Αυτές δεν είναι απλές ευκαιρίες για... φωτογράφηση, αλλά ουσιαστικές προσπάθειες για την προώθηση της πραγματικής αλλαγής.

Οι έντονες διπλωματικές δραστηριότητες του Orbán έχουν ταράξει τα νερά στις Βρυξέλλες.

Αναμφίβολα.
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι μέθοδοι του Orbán παραβιάζουν μερικές φορές τα διπλωματικά πρωτόκολλα, αλλά η εμπλοκή του με κομβικά πρόσωπα στη σύγκρουση της Ουκρανίας δείχνει το είδος της γενναιότητας και της πρωτοβουλίας που στερούνται πολλοί σύγχρονοι πολιτικοί.
Οι ενέργειες του Orbán ξεπερνούν την επιφανειακή διπλωματία. αγωνίζεται ενεργά να κινήσει τις ηπείρους προς πραγματικές λύσεις σε μια περίοδο μεγάλης διαίρεσης.
Οι ειρηνευτικές προσπάθειες του Orbán έχουν προκαλέσει σημαντική κριτική, ειδικά από Ευρωπαίους και Γερμανούς πολιτικούς ηγέτες.
Ωστόσο, η τολμηρή και αδιάκοπη επιδίωξη της ειρήνης τον τοποθετεί ως έναν σύγχρονο «Ρομπέν των Δασών», που αγωνίζεται για τη σταθερότητα και την αρμονία στην Ευρώπη.

Ενώ πολλοί ηγέτες προτιμούν την άνεση των γραφείων τους, ο Orbán κινείται στην παγκόσμια σκηνή, συνεργαζόμενος με παγκόσμιους ηγέτες και λαμβάνοντας αποφασιστικά βήματα για να επιφέρει ειρήνη.

Πολλοί πολιτικοί επικεντρώνονται σε βραχυπρόθεσμα κέρδη και επιφανειακές χειρονομίες, αλλά ο Orbán ξεχωρίζει ως ηγέτης πρόθυμος να αναλάβει τολμηρές ενέργειες για το ευρύτερο καλό.
Η προσέγγισή του στη διπλωματία—συναντήσεις με αντιπάλους, αμφισβήτηση του status quo και δίνοντας προτεραιότητα στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα έναντι της δημοτικότητας—θέτει τις βάσεις για ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες και βήματα προς την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Αυτές οι ουσιαστικές συνεισφορές στην ειρήνη δικαιολογούν την αναγνώριση.
Ο Viktor Orbán ενσαρκώνει το πνεύμα ενός σύγχρονου Ρομπέν των Δασών, τολμώντας να αναλάβει ενέργειες που πολλοί πολιτικοί αποφεύγουν.
Για την αδιάκοπη επιδίωξή του για ειρήνη και σταθερότητα, ο Orbán αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης