Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματική κλιμάκωση στη Γάζα: Σφαγή στην Khan Yunis με 71 νεκρούς και 289 τραυματίες - ΟΗΕ: Τελειώνει η βοήθεια

Δραματική κλιμάκωση στη Γάζα: Σφαγή στην Khan Yunis με 71 νεκρούς και 289 τραυματίες - ΟΗΕ: Τελειώνει η βοήθεια
Εκατοντάδες νεκροί από ισραηλινές επιδρομές στην πόλη της Γάζας... ξανά
Δραματική κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα είναι η σφαγή αμάχων στην οποία οδήγησε η επιδρομή που πραγματοποίησε το Σάββατο 13/7 η ισραηλινή αεροπορία πλήττοντας τις σκηνές εκτοπισμένων Παλαιστίνιων προσφύγων στη Khan Yunis όπως κατήγγειλε το γραφείο Τύπου της Hamas.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε αρχικά ότι στο νοσοκομείο Nasser στην Khan Yunis διακομίστηκαν 20 πτώματα και 90 τραυματίες χωρίς να αναφέρει τον τελικό αριθμό των θυμάτων που διακομίστηκαν σε άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις.
Αργότερα επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 71 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κι άλλοι 289 τραυματίστηκαν από την επίθεση στη Khan Yunis, ενώ το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού μετέδωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ στοχοθέτησαν τον στρατιωτικό αρχηγό της Hamas Mohammed Dei, που βρισκόταν στη Khan Yunis, χωρίς να διευκρινίσουν ωστόσο αν ο αρχηγός της Hamas σκοτώθηκε.
Ωστόσο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Hamas χαρακτήρισε ως "ανοησία” την αναφορά του ραδιοφώνου του Ισραηλινού Στρατού.

Δραματική κλιμάκωση του πολέμου

"Όλοι οι μάρτυρες, είναι άμαχοι κι αυτό που συνέβη ήταν μία δραματική κλιμάκωση του πολέμου της γενοκτονίας, με αμερικανική υποστήριξη και παγκόσμια σιωπή”, δήλωσε στο Reuters ο Abu Zukhri, προσθέτοντας ότι η επίθεση έδειξε ότι το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.
Η επίθεση έλαβε χώρα στον καταυλισμό al Mauasi, δυτικά της Khan Yunis, σύμφωνα με ιατρικές πηγές της Γάζας, που σύμφωνα με την πολιτική Άμυνα του παλαιστινιακού θύλακα, είχε οριστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις ως "ασφαλής" ζώνη.
"Οι σκηνές που αναδύονται είναι απίστευτα αιματηρές και καταστροφικές.
Τα θύματα είναι μικρά παιδιά, αθώοι πολίτες, γυναίκες και ηλικιωμένοι.
Το νοσοκομείο al-Kuwaiti μαζί με την ιατρική μονάδα Nasser έχουν κατακλυστεί από τραυματίες.
Οι άνθρωποι είναι απίστευτα πανικόβλητοι και τρομοκρατημένοι, διότι εκεί τους είπαν να πάνε για να βρουν καταφύγιο και εκεί έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες πρόχειρα καταφύγια.
Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες προκειμένου να τους παραδώσουν στα νοσοκομεία πεδίου για να λάβουν ιατρική περίθαλψη".

Εκατοντάδες νεκροί από ισραηλινές επιδρομές στην πόλη της Γάζας

Νωρίτερα το πρωί ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, και κυρίως στην πόλη της Γάζας, όπου ανταποκριτής του AFP έκανε λόγο για πυρά του πυροβολικού και ισραηλινά drones.
Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, στις συνοικίες Τal al Haua και al Sinaa εντοπίστηκαν περίπου 60 πτώματα Παλαιστινίων.
Την Πέμπτη άλλα περίπου 60 πτώματα είχαν βρεθεί σε άλλη συνοικία, τη Sunjayya, μετά την απόσυρση του ισραηλινού στρατού, ο οποίος ανακοίνωσε ότι σκότωσε "περισσότερους από 150 τρομοκράτες" σε δύο εβδομάδες επιχειρήσεων.
Ανταποκριτής του AFP δήλωσε σήμερα ότι άκουσε πυρά του πυροβολικού στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας και στο κεντρικό (στη συνοικία αλ Ρίμαλ), όπως και πυρά από drones στην Τal al Haua.
"Οι στρατιώτες συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στην πόλη της Γάζας.
Σε συνεργασία με την πολεμική αεροπορία οι στρατιώτες εξουδετέρωσαν πολλούς τρομοκράτες την προηγούμενη ημέρα", επεσήμανε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.
Στη Rafah, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, "καταστράφηκαν πολλές είσοδοι τούνελ" και "εξουδετερώθηκαν πολλοί τρομοκράτες της Hamas", ενώ η πολεμική αεροπορία στοχοθέτησε αποθήκη όπου βρίσκονταν τα αλεξίπτωτα πλαγιάς που χρησιμοποιήθηκαν από την παλαιστινιακή οργάνωση στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Έκκληση Guterres προς διεθνείς δωρητές, εξαντλούνται τα χρήματα

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres, ενημέρωσε πως τα χρήματα της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες θα εξαντληθούν ως το Σεπτέμβριο και απηύθυνε έκκληση στους διεθνείς δωρητές να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας (UNRWA), τονίζοντας πως δεν υπάρχει απολύτως καμία άλλη εναλλακτική λύση, παρά τις κατηγορίες και τις επικρίσεις του Ισραήλ.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Guterres υπογράμμισε πως οι Παλαιστίνιοι θα έχαναν απαραίτητο "σωσίβιο" και "την τελευταία αχτίδα ελπίδας" χωρίς την UNRWA.
"Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: δεν υπάρχει καμιά εναλλακτική στην UNRWA", τόνισε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.
"Εκεί που νομίζαμε πως η κατάσταση δεν μπορούσε να γίνει χειρότερη στη Γάζα, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, φρικιαστικά, οι άμαχοι ωθούνται ολοένα πιο βαθιά στην κόλαση", πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τον Antonio Guterres, 195 εργαζόμενοι της UNRWA έχουν σκοτωθεί από το ξέσπασμα του πολέμου.
Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό θυμάτων στις τάξεις υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών εντός των ορίων ένοπλης σύρραξης από την ίδρυση του διεθνούς οργανισμού.

Lazarini: Τελειώνουν τα χρήματα τον Αύγουστο

Ηχηρό καμπανάκι έκρουσε επίσης η γενικός επίτροπος της UNRWA, Philip Lazarini, τονίζοντας το γεγονός πως η υπηρεσία του δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει την αποστολή της μετά τον Αύγουστο, αν δεν λάβει επιπλέον χρηματοδότηση.
Η κατεπείγουσα έκκληση του ΟΗΕ για συγκεντρωθεί ποσό 1,2 δισεκ. δολαρίων ώστε να προσφερθεί βοήθεια στους Παλαιστίνιους ως το τέλος της χρονιάς, καθώς και ακόμη μια πρωτοβουλία, χωρών της περιοχής, δεν έχουν επιτρέψει ως τώρα να εξασφαλιστεί παρά μόλις το 20% των απαραίτητων κεφαλαίων, εξήγησε ο κ. Lazarini.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ, η οποία ιστορικά επικρίνει την UNRWA, κατήγγειλε τον Ιανουάριο ότι κάπου 12 υπάλληλοι της υπηρεσίας πήραν μέρος στην επίθεση που διαπράχθηκε την 7η Οκτωβρίου από τη Hamas.
Το ισραηλινό κράτος έχει αυξήσει εκθετικά την πίεση στην υπηρεσία, που απέλυσε τους κατηγορούμενους εργαζομένους της κι υποσχέθηκε να διενεργήσει εσωτερική έρευνα.
Το αμερικανικό Κογκρέσο απαγόρευσε κάθε νέα χρηματοδότηση στην υπηρεσία· η κυβέρνηση του Joe Biden επέλεξε να ανακατευθύνει κεφάλαια προοριζόμενα για τους παλαιστίνιους αμάχους σε άλλες οργανώσεις, παρότι αναγνωρίζει πως η UNRWA είναι ο μοναδικός φορέας με ευρείες δυνατότητες ως προς τη διανομή βοήθειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης