Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προεδρία Trump 2.0: Το δολάριο θα θυσιαστεί για την αντιμετώπιση του ολέθριου χρέους – Παρακμή της ηγεμονίας των ΗΠΑ

Προεδρία Trump 2.0: Το δολάριο θα θυσιαστεί για την αντιμετώπιση του ολέθριου  χρέους –   Παρακμή της ηγεμονίας των ΗΠΑ
Ο Mark Sobel γράφει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψουν τα «μαμούθ ελλείμματά» τους εάν θέλουν να διατηρήσουν τα επίπεδα χρέους των ΗΠΑ διαχειρίσιμα τις επόμενες δεκαετίες
Η υπερχρεωμένη οικονομία των ΗΠΑ δεν αντέχει πλέον στο πλαίσιο των γεωπολιτικών ανακατατάξεων, να υποστηρίζει το «υπερβολικό νομισματικό προνόμιο» του δολαρίου και προκειμένου η νέα προεδρία του Donald Trump να μην χαρακτηριστεί από το «σκάσιμο» της δημοσιονομικής βόμβας, δηλαδή απο τη χρεοκοπία, οι προτεραιότητες πρέπει να αλλάξουν.
Δεν θα γίνει, όμως, ο πρώην προεδρος  μια εκδοχή made in USA της πρωθυπουργίας Παπανδρέου στη Ελλάδα.
Η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών δημοσιοποίησε την προεδρική πλατφόρμα του Donald Trump αυτή την εβδομάδα, μια λίστα 20 σημείων που θα καθοδηγούν την άσκηση οικονομικής πολιτικής.
Στο νούμερο 13, ο πρώην πρόεδρος δεσμεύεται να διατηρήσει το δολάριο ως το κύριο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο.
Ωστόσο, μια δεύτερη θητεία του Trump ενδέχεται στην πραγματικότητα να διαβρώσει τον κυρίαρχο ρόλο του δολαρίου, έγραψε ο Mark Sobel, πρόεδρος του Forum των Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων των ΗΠΑ σε σχετική μελέτη.
Αντίθετα, ο κίνδυνος προέρχεται από τη «σοβαρή επιδείνωση» των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών στις ΗΠΑ, καθώς η δημοσιονομική ευρωστία υπό τον Trump με βάση την τωρινή κατάσταση είναι απίθανη, είπε ο Sobel.
«Ενώ η κυριαρχία του δολαρίου παραμένει εδραιωμένη, τόσο η πλατφόρμα όσο και οι πολιτικές Trump θα σήμαιναν μικρότερη εμπιστοσύνη στην αμερικανική ηγεσία, αποδυναμωμένη μακροοικονομική διαχείριση και τεράστια επιβάρυνση στις αγορές για τη χρηματοδότηση μεγάλης προσφοράς ομολόγων», σημείωσε ο πρώην οικονομολόγος του Υπουργείου Οικονομικών.

O δημοσιονομικός γκρεμός

Ο Sobel γράφει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψουν τα «μαμούθ ελλείμματά» τους εάν θέλουν να διατηρήσουν τα επίπεδα χρέους των ΗΠΑ διαχειρίσιμα τις επόμενες δεκαετίες, και ωστόσο οι υποσχέσεις του Trump για μεγάλες φορολογικές περικοπές και καμία μείωση στην Κοινωνική Ασφάλιση ή το Medicare.
Ο Trump υποσχέθηκε επίσης την εφαρμογή καθολικού δασμού 10%, που οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι θα ήταν πληθωριστικός.
Εν τω μεταξύ, τα σχέδια για μαζική μετανάστευση αναμένεται να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των ΗΠΑ, ανέφερε ο Sobel.
Μαζί, αυτά θα επιβαρύνουν τη σταθερότητα του δολαρίου, αν και δεν δίνουν ένα άνοιγμα σε άλλο νόμισμα για να το εκθρονίσουν, είπε.
Ο Sobel είχε προηγουμένως επισημάνει ότι τα αποθέματα δολαρίων θα διολισθούσαν εάν το γεωπολιτικό περιβάλλον συνεχίσει να κατακερματίζεται.
Αυτό φαίνεται επίσης πιθανό υπό την κυβέρνηση Trump.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Trump απείλησε να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ και έβγαλε τις ΗΠΑ από βασικές συμφωνίες, όπως η πυρηνική συμφωνία του Ιράν, η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και η Εταιρική Σχέση Ειρηνικού, έγραψε ο Sobel.
«Παρά τον ισχυρισμό της πλατφόρμας ότι οι συμμαχίες θα ενισχυθούν, θα παραμείνουν οι ΗΠΑ ένας αξιόπιστος εταίρος;
Μπορούν να επιμείνουν οι ισχυροί δεσμοί τους;" ρώτησε.
Και ο Trump επέβαλε πιο συχνά κυρώσεις από ό,τι ο πρόεδρος Biden – η πρακτική αυτή αναφέρεται συχνά ως βασικός λόγος που άλλες χώρες προσπαθούν να αποδολαριοποιήσουν τα αποθεματικά τους.
Ο Sobel δεν αναμένει ότι η κυριαρχία του δολαρίου θα υποχωρήσει με ουσιαστική μορφή τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ακόμα κι αν αυτές οι συνθήκες επιδεινωθούν. Αλλά οι πολιτικές του Τραμπ παρεμποδίζουν την πλατφόρμα του, επισήμανε.
«Η πραγματική πολιτική και οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα συνθήματα», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης