Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ανεπίδεκτοι μαθήσεως» οι Αμερικανοί στην ιστορία - Ακραίος κίνδυνος νέου κύκλου πολιτικής βίας, από την επίθεση στον Trump

«Ανεπίδεκτοι μαθήσεως» οι Αμερικανοί στην ιστορία - Ακραίος κίνδυνος νέου κύκλου πολιτικής βίας, από την επίθεση στον Trump
Μετά από μια θητεία Trump και μια τετραετία ακραίου λόγου υψηλής αντιπαράθεσης, διώξεων και πολέμου, όλα δείχνουν διαφορετικά: η πολιτική βία έχει σηκώσει κεφάλι με σχεδόν τρομακτική κανονικότητα σε περιόδους που η ακραία πόλωση έχει φτάσει σε σημεία που δεν έχουν εμφανιστεί σε όλη την ιστορία της χώρας

Οι πολιτικές δολοφονίες και η πολιτική βία, δεν είναι άγνωστο πεδίο ούτε στον κόσμο, ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όμως στην περίπτωση των ΗΠΑ και κάποιων χωρών λειτούργησαν ως «καμπανάκι» για την απομάκρυνση του πολιτικού λόγου, από την διχαστική ρητορική, από την ακρότητα προς την μετριοπάθεια.
Μετά από μια θητεία Trump και μια τετραετία ακραίου λόγου υψηλής αντιπαράθεσης, διώξεων και πολέμου, όλα δείχνουν διαφορετικά: η πολιτική βία έχει σηκώσει κεφάλι με σχεδόν τρομακτική κανονικότητα σε περιόδους ακολουθώντας την ακραία πόλωση που έχει φτάσει σε σημεία που δεν έχουν εμφανιστεί σε την ιστορία της χώρας ως τώρα.
Η διάθεση και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος δεν παραπέμπει σε ψυχραιμία, όπως έγραψαν οι Financial Times.
Τόσο οι Δημοκρατικοί, όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν χρησιμοποιήσει τον φόβο για να παρακινήσουν τη βάση τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και αμφότεροι έχουν προειδοποιήσει ότι μια νίκη του αντιπάλου τους τον Νοέμβριο θα σημάνει το τέλος της Αμερικής όπως την ξέρουμε.

Δεν είναι ευνοϊκό το κλίμα

Αλλά υπάρχει προηγούμενο, κατά τη διάρκεια της ζωής πολλών από όσους εξακολουθούν να εμπλέκονται στην αμερικανική πολιτική, κατά το οποίο σε εξίσου πολωμένες στιγμές, το κύμα πολιτικών επιθέσεων καυτηριάστηκε, λόγω της δύναμης του μέτρου στην αμερικανική κοινωνία, που επανέφερε την συζήτηση από τα άκρα, από το 1968.
Τότε δολοφονήθηκε ο Martin Luther King στο ξενοδοχείο Lorraine στο Μέμφις και ο Robert Kennedy μετά τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στην Καλιφόρνια, αλλά τέσσερις φοιτητές διαδηλωτές πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από την Εθνική Φρουρά του Οχάιο μόλις δύο χρόνια αργότερα, ενώ ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα George Wallace τραυματίστηκε από έναν ένοπλο στην εκστρατεία των Δημοκρατικών το 1972.
Τότε, η χώρα δεν διαλύθηκε κι αυτό αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων.
Οι ριζοσπάστες στα αριστερά οργάνωσαν μεγάλες και οργισμένες διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ και, ακραίες αντιπολεμικές ομάδες όπως οι Weathermen πραγματοποίησαν επιθέσεις με βόμβες που είχαν σκοπό να πυροδοτήσουν επανάσταση.
Στα δεξιά, η δολοφονία του Κινγκ ήταν απλώς η πιο σημαντική σε ένα όργιο βίας εναντίον Αφροαμερικανών και υπερασπιστών των πολιτικών δικαιωμάτων που κράτησε δέκα χρόνια.
Αλλά μέχρι το 1976, η εθνική πολιτική είχε γίνει ξανά βαρετή
Ένας αξιοπρεπής αν και χωρίς έμπνευση πρώην ποδοσφαιρικός ήρωας, ο Gerald Ford, έθεσε υποψηφιότητα για επανεκλογή εναντίον του Jimmy Carter.
Ένας διαταραγμένος ένοπλος προσπάθησε να πυροβολήσει τον Ronald Reagan το 1981, αλλά όχι για πολιτικούς λόγους.

Ρεπουμπλικάνοι όπως στον Ronald Reagan,  οι Αμερικανοί είναι «σήμερα όλοι... MAGA»


Όταν ο Ronald Reagan πυροβολήθηκε στις 30 Μαρτίου 1981, η πληγή του δεν έγινε αμέσως αντιληπτή.
Μόλις άρχισε να αιμορραγεί από το στόμα, το αυτοκίνητο μεταφέρθηκε από τον Λευκό Οίκο στο νοσοκομείο.
Η ιστορία λέει ότι κατά την άφιξη, ο πρόεδρος είπε στους χειρουργούς: «Ελπίζω απλώς να είστε Ρεπουμπλικάνοι.»
Ένας γιατρός λέγεται ότι απάντησε: «Σήμερα, κύριε Πρόεδρε, είμαστε όλοι Ρεπουμπλικάνοι».

Οι Αμερικανοί φοβούνται όλο και περισσότερο την πολιτική βία

Ας ελπίσουμε ότι αυτό το περιστατικό δεν θα απομυθοποιηθεί ποτέ.
Είναι πολύ καλή ιστορία: για Αμερικανούς που δεν δίστασαν να βάλουν τη χώρα τους μπροστά από την πολιτική που τόσο συχνά τη μαστίζει.
Η επίθεση στον Reagan ήταν η τελευταία (γνωστή) απόπειρα δολοφονίας σε βάρος προέδρου – μέχρι πριν από λίγες ώρες.
Οι πυροβολισμοί κατά του προέδρου Trump σε συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια του προκάλεσαν αιμορραγία.
Δύο άνθρωποι έχουν πεθάνει.
Δεν γνωρίζουμε ακόμη τις πλήρεις λεπτομέρειες του πυροβολισμού, αλλά από ό,τι φαίνεται στο βίντεο, είναι ξεκάθαρο ότι ο πρώην πρόεδρος είναι πολύ τυχερός που είναι ζωντανός.

Υπάρχει μόνο μία κατάλληλη απάντηση σε τέτοιες φρικαλεότητες. Σήμερα, είμαστε όλοι MAGA (Make America Great Again)

Ή τουλάχιστον, οι περισσότεροι από εμάς είμαστε.
Η αμερικανική πολιτική έχει βυθιστεί τόσο χαμηλά στο βόθρο της πολιτικής απελπισίας, θα υπάρξουν πολύ λίγοι που δεν μπορούν να αναγκαστούν να το πουν αυτό.
Αντί να έχουν το χιούμορ του Reagan ή την ανθρωπιά των γιατρών, δεν θα διστάσουν να συνεχίσουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά σε ένα έθνος που ήδη φλέγεται.
Αυτές οι συμπεριφορές είναι όμως κατακριτέες.
Αν υπάρχει κάτι που συνδέει τον εθνικό ιστό της Αμερικής, είναι ότι τέτοιες περιπτώσεις βίας δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές.
Οι μεγαλύτεροι θαυμαστές και οι μεγαλύτεροι επικριτές του Trump δεν θα πρέπει να διστάσουν να συμφωνήσουν σε αυτό το θέμα.
Ορισμένοι ήδη δίνουν το παράδειγμα.
Ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία Mitt Romney – ένας διάσημος αντι -Trump- ερ – γράφει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «είναι ανακουφισμένος που ο πρώην πρόεδρος είναι ασφαλής και τα πάει καλά».
Ο Bernie Sanders εύχεται στον Trump «ταχεία ανάρρωση.»
Γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι αυριανές συζητήσεις θα συνεχιστούν.
Σήμερα, είναι μια στιγμή για εθνική ενότητα

Το μάθημα είναι ότι η αμερικανική δημοκρατία έχει αποδειχθεί ανθεκτική.... αλλά οι Αμερικανοί ανεπίδεκτοι στο μάθημα της ιστορίας!

Ιστορικά, φαίνεται πως έχει ξεχαστεί πως οι ΗΠΑ βίωσαν έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο στο έδαφός τους, ακολουθούμενο από μια συγκλονιστική προεδρική δολοφονία.
Όμως ο κόσμος δεν ήταν όπως τότε....μεσολάβησε μια χρυσή εποχή, και οι ΗΠΑ έγιναν η πιο σημαντική οικονομική δύναμη στον κόσμο.
Αν το παρελθόν είναι οδηγός, η απόπειρα δολοφονίας κατά του Donald Trump θα προκαλέσει σοκ για το αμερικανικό πολιτικό σύστημα, επιτρέποντας σε φωνές λογικής να επιβληθούν εκ νέου.
Αλλά πολλά από όσα συνέβησαν στις ΗΠΑ από τότε που εμφανίστηκε ο Trump στην πολιτική σκηνή ήταν τόσο πρωτόγνωρα, που ακόμη και τα μαθήματα της αμερικανικής ιστορίας μπορεί να μην παρέχουν πλέον έναν αξιόπιστο οδηγό για το αν θα επιστρέψει ο πολιτικός λόγος στην μετριοπάθεια ή θα κυλήσει σε ακόμη μεγαλύτερη βία.
Η νέα δήλωση του Trump δείχνει τον δρόμο προς την μετριοπάθεια.

Η αλλαγή


Και, ίσως, είναι μια στιγμή για αλλαγή.
Οι Αμερικανοί φοβούνται όλο και περισσότερο την πολιτική βία – το είδος που διαδραματίζεται σε ολόκληρη τη χώρα, από τους δρόμους του Μανχάταν μέχρι το Πόρτλαντ, τα τελευταία χρόνια.
Φυσικά οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί δεν θα αρχίσουν να παίζουν καλά.
Αλλά όταν τα μικρά μαγαζιά έφτιαχναν τις βιτρίνες τους κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκλογών του 2022, αυτό θα μπορούσε να ήταν μια ένδειξη ότι ο πολιτικός λόγος είχε πάει λίγο πολύ μακριά.
Θα υπάρξει μεγάλη πίεση τώρα για τους Δημοκρατικούς να μετριάσουν τη ρητορική τους για τον Trump ως «δικτάτορα» και «δεσπότη»: το είδος των λέξεων που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο για να δικαιολογήσουν τις πολιτικές εξεγέρσεις.
Κρίσιμα ερωτήματα που τέθηκαν στους Δημοκρατικούς σχετικά με το τι είδους αποτελέσματα περίμεναν όταν αναφέρθηκαν στον πρώην πρόεδρο ως «υπαρξιακή απειλή» για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εν τω μεταξύ, οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να σταματήσουν να αναφέρονται στον σημερινό Πρόεδρο ως «εγκληματία».
Τα αποτελέσματα των εκλογών θα μπορούσαν να γίνουν σεβαστά.
Οι απόπειρες φυλάκισης πολιτικών αντιπάλων θα μπορούσαν να καταργηθούν.

Ο επόμενος πρόεδρος

Μια νίκη Trump τον Νοέμβριο δεν φαινόταν ποτέ πιο πιθανή από τώρα.
Η απογοήτευση των ψηφοφόρων με την οικονομία – και η κατάρρευση του Biden στο πρόσφατο debate – είχαν ήδη τον πρώην πρόεδρο σε έναν αρκετά καλό δρόμο προς τη νίκη.
Αλλά αυτή η στιγμή - που συμβολίζεται από έναν αιμορραγικό Trump, που στέκεται με τη γροθιά του στον αέρα - θα έχει περισσότερο αντίκτυπο στους ψηφοφόρους από ό,τι θα μπορούσε ποτέ να έχει οποιαδήποτε συζήτηση ή γραμμή επίθεσης.
Το έθνος πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή τη δυνατότητα τώρα και να προετοιμαστεί για το πώς θα χειριστεί οποιοδήποτε αποτέλεσμα με ευγένεια.

«Όπλισε» το χέρι του επίδοξου δολοφόνου του Trump ο Biden;

Στον Joe Biden φαίνεται ότι πέφτει η προσοχή για τον ηθικό αυτουργό της απόπειρας δολοφονίας του Donald Trump, με ορισμένους από τους πιο πιστούς συμμάχους του πρώην προέδρου στο Κογκρέσο να ισχυρίζονται ότι ο Biden «όπλισε» το χέρι του επίδοξου δολοφόνου.
Σε μια σειρά αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πιστοί του Trump, όπως η γερουσιαστής Marsha Blackburn (R-TN), ο βουλευτής Mike Collins της Τζόρτζια και η εκπρόσωπος του Κολοράντο Lauren Boebert προσπάθησαν να συνδέσουν την επίθεση του ελεύθερου σκοπευτή με τη γλώσσα που χρησιμοποιούσε ο Biden.
Σήμερα, έγινε μια απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου Trump».
Αυτή ήταν μια αναφορά σε μια δημοσίευση στο Politico που ο Biden είπε σε ιδιωτική κλήση τη Δευτέρα: «Έχω μια δουλειά και αυτή είναι να νικήσω τον Donald Trump.
Είμαι απολύτως βέβαιος ότι είμαι ο καλύτερος άνθρωπος που μπορώ να το κάνω αυτό.
Λοιπόν, τελειώσαμε να μιλάμε για τo debate, ήρθε η ώρα να βάλουμε τον Trump σε μπελάδες».
Δεν ήταν μόνη.

Στο X, ο Collins έγραψε: «Ο Joe Biden έστειλε τις εντολές».
Ο Boebert δημοσίευσε: «Ήρθε η ώρα να προκαλέσουμε στον Trump προβλήματα.» - Joe Biden. ΝΤΡΟΠΗ του.
" Οι Δημοκρατικοί ήθελαν να συμβεί αυτό

Και στο Truth Social του Trump, η βουλευτής της Τζόρτζια Marjorie Taylor Greene δημοσίευσε: «Οι Δημοκρατικοί ήθελαν να συμβεί αυτό.
Ήθελαν να φύγει ο Trump εδώ και χρόνια και είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να συμβεί αυτό».
Συνέχισε να επιτίθεται σε μια ομάδα Δημοκρατικών του Κογκρέσου που είχαν υποστηρίξει το νομοσχέδιο DISGRACED Former Protectees Bill, ένα κομμάτι της προτεινόμενης νομοθεσίας που προσπαθούσε να τερματίσει την προστασία της Μυστικής Υπηρεσίας για όσους καταδικάστηκαν για κακούργημα.
Ο Trump έχει καταδικαστεί για 34 κακούργημα για ψευδή επιχειρηματικά αρχεία στη Νέα Υόρκη.

Και ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Tim Scott ​​κατηγόρησε «τη ριζοσπαστική Αριστερά και τα εταιρικά μέσα ενημέρωσης» ότι βοήθησαν και υποστήριξαν την απόπειρα δολοφονίας. «Ας είμαστε ξεκάθαροι: Αυτή ήταν μια απόπειρα δολοφονίας που υποβοηθήθηκε και υποκινήθηκε από τη ριζοσπαστική Αριστερά και τα εταιρικά μέσα ενημέρωσης που αποκαλούσαν ασταμάτητα τον Trump απειλή για τη δημοκρατία, τους φασίστες ή ακόμα χειρότερα», ανέφερε.

Οι άλλοι αντιπρόεδροι του GOP, ο κυβερνήτης της Βόρειας Ντακότα, Doug Burgum και ο γερουσιαστής από τη Φλόριντα, Marco Rubio, και η Nikki Haley, η ηττημένη αντίπαλός του Ρεπουμπλικανός Trump, επέλεξαν να εκδώσουν δηλώσεις υποστήριξης και συμπαράστασης.

Vans: Ρητορική μίσους εμπνέουν φράσεις όπως, o «Trump είναι φασίστας που πρέπει να σταματήσει πάση θυσία...»

Λίγο μετά την απόπειρα ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής J.D. Vans (R-Ohio), έγραψε στο Χ πως, «Η κεντρική παραδοχή της εκστρατείας του Biden είναι ότι ο πρώην πρόεδρος Donald Trump είναι ένας αυταρχικός φασίστας που πρέπει να σταματήσει πάση θυσία».
«Αυτή η ρητορική οδήγησε άμεσα στην απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Trump»

Rasmussen: Φταίει η πόλωση, η ακραία ρητορική, ο διχασμός

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βιώσει μια αυξανόμενη πόλωση όλα αυτά τα χρόνια μέχρι την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, δήλωσε ο συνταξιούχος αντισυνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού και πολιτικός σύμβουλος Earl Rasmussen,  με αφορμή την επίθεση κατά του Trump που κατέληξε σε τραυματισμό του ιδίου, δύο ακόμη ατόμων και τον θάνατο ενός υποστηρικτή του.
Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σκότωσαν τον δράστη και η αστυνομία της πολιτείας Πενσυλβάνια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου περιέγραψε την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου Donald Trump ως επίθεση μοναχικού λύκου, αλλά αναζητά άλλους πιθανούς υπόπτους.
"Έχουμε δει με τα χρόνια τον αυξανόμενο διχασμό εντός της χώρας.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, απίστευτα σχόλια πιθανότατα προκάλεσαν ακόμη περισσότερο διχασμό", είπε ο Rasmussen, προσθέτοντας ότι τέτοιες συμπεριφορές και στοχευμένες ενέργειες δεν έχουν θέση στις ΗΠΑ και ότι «Και τα δύο πολιτικά κόμματα πρέπει να μετριάσουν τη ρητορική και να διαχειριστούν τη βάση τους».

«Πολιτικός μάρτυρας» ο Donald Trump για τους Αμερικανούς - Έχει επιζήσει μετά από απόπειρα δολοφονίας, δίκες και διώξεις

Δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος πρόεδρος των που να έχει κυνηγηθεί σε τέτοιο βαθμό από το αντίπαλο στρατόπεδο.
Ένα αντίπαλο στρατόπεδο που σχεδόν "όπλισε" το χέρι του επίδοξου δολοφόνου του και τώρα αποσύρει τις πολιτικές διαφημίσεις για λίγες ημέρες ως ένδειξη συμπαράστασης στον Donald Trump.
H απόπειρα του Σαββάτου 13/7/2024 σηματοδότησε μια νέα στιγμή στη σκοτεινή ιστορία της πολιτικής βίας της Αμερικής.
Φέρνει επίσης μια άλλη ανατροπή στη γεμάτη φετινή κούρσα στον Λευκό Οίκο μεταξύ Trump και Joe Biden.
Η επίθεση σημειώθηκε μόλις δύο ημέρες πριν από το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Ουισκόνσιν, το οποίο ξεκινά τη Δευτέρα, και όπου ο Trump θα επιβεβαιωθεί ως υποψήφιος πρόεδρος του κόμματός του.
Ακολούθησε επίσης αναταραχή τριών εβδομάδων στη δημοκρατική πλευρά σχετικά με την ικανότητα του Biden να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία.

"Πολιτικός επιζών"

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ο πολιτικός αντίκτυπος δεν ήταν αμέσως σαφής - αλλά οι σύμμαχοι του Trump τον έθεταν ως τον απόλυτο επιζώντα.
Στα μάτια τους, ήταν ήδη πολιτικός μάρτυρας, έχοντας αντιμετωπίσει δεκάδες ποινικές διώξεις τα τελευταία δύο χρόνια.
Αλλά η υπέρβαση μιας απόπειρας δολοφονίας πυροδότησε νέες εκφράσεις αφοσίωσης, θαυμασμού και εξύμνησης του πρώην προέδρου μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και άλλων στην τροχιά του Maga.
Ο Trump είναι «ασταμάτητος», έγραψε στα social media ο Mike Johnson, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
«Η εκδήλωση έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την υποστήριξη του πρώην προέδρου Trump αναδεικνύοντας το σθένος του, παρακινώντας τη βάση του και προκαλώντας συμπάθεια», έγραψε σε σημείωμα ο Rob Casey, αναλυτής της Signum Global Advisors, μια ομάδα ανάλυσης πολιτικής.
Ο Marco Rubio, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από τη Φλόριντα και υποψήφιος για την υποψηφιότητα του Trump, είπε ότι «ο Θεός προστάτεψε» τον πρώην πρόεδρο.
Ο Bernie Moreno, ένας Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τη Γερουσία των ΗΠΑ στο Οχάιο, χαρακτήρισε τον Trump «αμερικανικό θρύλο».
Ο στρατηγός Keith Kellogg, εξωτερικός βοηθός για την εθνική ασφάλεια, είπε ότι είχε δεχτεί «πολλές φορές πυρά» και «αποκάλυψε τον χαρακτήρα σου».

Κύμα συμπαράστασης και στήριξης

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των ειδήσεων για τον πυροβολισμό, ο Trump κέρδισε επίσης την έγκριση του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο και ιδιοκτήτη του X, του Elon Musk.
«Τελευταία φορά που η Αμερική είχε έναν τόσο σκληρό υποψήφιο ήταν ο Theodore Roosevelt», έγραψε ο Musk σε μια από τις πολλές αναρτήσεις για τον Trump.
Ο δισεκατομμυριούχος hedge fund Bill Ackman είπε επίσης ότι υποστηρίζει «επίσημα» τον Trump.
Οι αγορές στοιχημάτων για το αποτέλεσμα των εκλογών κινήθηκαν απότομα υπέρ του Trump.
Ο Ronald Reagan απολάμβανε μια σύντομη έκρηξη δημοσκοπήσεων αφού επέζησε από απόπειρα δολοφονίας το 1981.
Ο πυροβολισμός διέκοψε επίσης έναν προκλητικό κύκλο ειδήσεων για τον Biden, ο οποίος αγωνίστηκε να ξεπεράσει μια καταστροφική απόδοση στη συζήτηση του περασμένου μήνα κατά του Trump, με περίπου 20 Δημοκρατικούς νομοθέτες να τον καλούν να παραιτηθεί από την κούρσα την περασμένη εβδομάδα.
«Το περιστατικό είναι επίσης πιθανό να ωφελήσει τον Πρόεδρο Biden, μετατοπίζοντας μέρος της εστίας μακριά από ανησυχίες σχετικά με την ηλικία και την οξύνοιά του, αφαιρώντας την πίεση που του ασκείται να εγκαταλείψει τον αγώνα και ενδεχομένως να τον εδραιώσει περαιτέρω στην επιθυμία του να ολοκληρώσει την εκστρατεία», είπε ο Casey.

Aποσύρονται οι πολιτικές διαφημίσεις για λίγες ημέρες

Ο Biden καταδίκασε τον πυροβολισμό σε δηλώσεις του από την πολιτεία του Ντέλαγουερ, όπου περνούσε το Σαββατοκύριακο, και προσπάθησε να ρίξει τους τόνους.
«Δεν υπάρχει μέρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία. Είναι άρρωστο. Είναι άρρωστο.
Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ενώσουμε αυτή τη χώρα», είπε σε τηλεοπτικά σχόλια.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τηλεφώνησε αργότερα στον Trump και επέστρεψε βιαστικά στον Λευκό Οίκο.
Όμως ο Biden ακολουθεί τον Trump στις περισσότερες δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο και σε πολιτείες σε πεδίο μάχης και τα σχέδιά του να κλιμακώσει τις επιθέσεις του στον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έχουν τεθεί σε αναμονή.
Η εκστρατεία του προέδρου είπε ότι «εργαζόταν για να αποσύρουμε τις τηλεοπτικές μας διαφημίσεις το συντομότερο δυνατό».
Ενώ ο Biden θα σταματήσει ή θα μετριάσει τις επιθέσεις του στον Trump, ορισμένοι σύμμαχοι του Trump δεν κρατήθηκαν, κατηγορώντας την «αριστερά», τα μέσα ενημέρωσης, το Δημοκρατικό κόμμα και ακόμη και τον ίδιο τον Biden για τη επίθεση στην Πενσυλβάνια, ακόμη και πριν από την ταυτότητα ή το κίνητρο του ο σκοπευτής είχε εδραιωθεί.

Αυξάνεται το επίπεδο ασφαλείας...

Ο εμπειρογνώμονας Earl Rasmussen σημείωσε ότι υπήρξε σοβαρή αστοχία ασφαλείας που επέτρεψε στον ένοπλο να πλησιάσει τόσο κοντά.
"Καταλαβαίνω ότι βρισκόταν σε ένα κτίριο που βρισκόταν έξω από τη ζώνη ασφαλείας.
Ωστόσο, ήταν μόνο ίσως 150 μέτρα μακριά.
Αυτά τα κτίρια θα έπρεπε να είχαν καθαριστεί σχολαστικά και αν δεν φυλάσσονταν από την ασφάλεια/μυστική υπηρεσία, θα έπρεπε να τα παρακολουθούν συνεχώς.
Επιπλέον, οι ελεύθεροι σκοπευτές φάνηκαν αργοί να αντιδράσουν
Γενικά, ενώ η προσωπική ασφάλεια γύρω από τον Trump ήταν καλή, υπήρχε ένα προφανές κενό στην υποστήριξη ασφαλείας», είπε ο Rasmussen.
Πλέον η εκστρατεία του αποφάσισε να αυξήσει το επίπεδο ασφαλείας

Ποια τα κίνητρα του «καλού μαθητή» Thomas Matthew Crooks να επιχειρήσει την δολοφονία τελικά;

Ο Thomas Matthew Crooks, 20, από το Bethel Park, ένα προάστιο του Pittsburgh περίπου μια ώρα νότια από το σημείο όπου έγινε η απόπειρα δολοφονίας, αποφοίτησε από το Bethel Park High School το 2022.
Ήταν ένας από τους σχεδόν 25 του σχολείου που κέρδισαν ένα "βραβείο αστεριών" 500 δολαρίων από τo ίδρυμα National Math and Science Initiative.
Βιντεοσκοπημένο υλικό από της τελετή αποφοίτησή του τον δείχνει να περπατά στη σκηνή υπό το ελάχιστο χειροκρότημα και να ποζάρει για λίγο με έναν υπάλληλο του σχολείου, ανέφεραν οι New York Times.
Μια έρευνα από το Fox News Digital αποκάλυψε ότι ο Crooks θα γινόταν 21 ετών αυτόν τον Σεπτέμβριο και στο ιστορικό του δεν είχε βεβαρημένο μητρώο ή άλλες ανοιχτές ποινικού ή αστικού χαρακτήρα διώξεις.
Ωστόσο, το γεγονός που προξενεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι επρόκειτο για έναν δεδηλωμένο και εγγεγραμμένο μέλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.
Λόγω ηλικίας είχε προλάβει να συμμετάσχει μόνο σε πολιτειακές, και όχι ομοσπονδιακές εκλογικές διαδικασίες ως ψηφοφόρος. 
Τα αρχεία, βέβαια, δείχνουν ότι έκανε μια δωρεά 15 δολαρίων στο Progressive Turnout Project, μια επιτροπή πολιτικής δράσης με έδρα το Σικάγο που υποστηρίζει τους Δημοκρατικούς υποψηφίους για δημόσια αξιώματα και ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει «βασικές δημοκρατικές εκλογικές κατηγορίες: νέους, μειονότητες και άτομα με χαμηλό εισόδημα». 
Ο Crooks ήταν τότε 17 ετών.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω  πολιτική οργάνωση δεν απάντησε στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Shinzo Abe, Robert Fico, Donald Trump - Είναι επικίνδυνο σήμερα να είσαι πατριώτης...

Επικίνδυνο, ακόμη και για τη ζωή κάποιου, φαίνεται ότι είναι να είσαι πατριώτης, καθώς μετά τον Robert Fico, τον Σλοβάκο πρωθυπουργό, ήρθε η απόπειρα και κατά του Donald Trump στις ΗΠΑ.
Η απόπειρα κατά του Robert Fico: Ήταν μία από τις χειρότερες δοκιμασίες που θα μπορούσε να περάσει άνθρωπος, αλλά ο Robert Fico, αφού έδωσε μάχη για τη ζωή του, κατάφερε και βγήκε νικητής.
Ήταν άλλωστε μόλις τον Μάιο του 2024 που δέχτηκε την επίθεση αφού τον πυροβόλησαν τέσσερις φορές από μικρή απόσταση.
Ο Fico είχε δηλώσει ότι θαυμάζει τον Viktor Orbán, καθώς εξυπηρετεί τα συμφέροντα και διατηρεί τις αξίες του ουγγρικού λαού και χρησιμοποιεί ίδια φρασεολογία με τον Donald Trump και τον Vladimir Putin.
Μάλιστα, έχει εμπνευστεί και νομοσχέδια από τον Ρώσο Πρόεδρο και πιο συγκεκριμένα έναν νόμο που προβλέπει ότι κάθε Μ.Κ.Ο. που λαμβάνει χρηματοδότηση άνω των 5.000 ευρώ από ξένες πηγές, θα χαρακτηρίζεται ως αλλοδαπή οργάνωση που εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα.

Η δολοφονία του Shinzo Abe: Σοκ και θλίψη είχε προκαλέσει στην ιαπωνική κοινωνία η δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Shinzo Abe τον Ιούλιο του 2022, σε μία χώρα όπου υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί στην οπλοκατοχή και όπου η πολιτική βία είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο.
Ο Shinzo Abe δέχτηκε επίθεση ενόπλου στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του και μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος στο νοσοκομείο, όπου αργότερα κατέληξε.
Ο Abe είχε δεχθεί κριτική λόγω της διαχείρισης, επί των ημερών του, της πανδημίας, με αυστηρά μέτρα που πήρε.
Επίσης, η χαρακτηριστική οικονομική πολιτική του Abe -γνωστή ως Abenomics- θεωρήθηκε ότι τον βοηθούσε να επιστρέψει στην ανάπτυξη κατά την πρώτη του θητεία.
Ωστόσο οι προσπάθειές του αντιμετώπισαν μια μεγάλη πρόκληση όταν η χώρα μπήκε ξανά σε ύφεση την άνοιξη του 2020 με την πανδημία.
Αυτή και άλλες επιβραδύνσεις αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα της προσέγγισής του, ενώ αμφιλεγόμενη ήταν και η πολιτική του κατά του κορωνοϊού.
(Σημείωση: η φωτογραφία του άρθρου είναι από τους ΝΥTimes και δείχνει στον κύκλο την πορεία της σφαίρας)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης