Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιο σοκ από την άνανδρη φονική επίθεση κατά Trump: Να βρεθούν ποιοι τον ήθελαν νεκρό – Τα σενάρια πολιτικού χάους

Παγκόσμιο σοκ από την άνανδρη φονική επίθεση κατά Trump: Να βρεθούν ποιοι τον ήθελαν νεκρό – Τα σενάρια πολιτικού χάους
Αποτροπιασμός για την ακραία πολιτική βία – Τα σενάρια για πολιτική εκτροπή
Οι παγκόσμιοι ηγέτες κατήγγειλαν και καταδίκασαν την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου Donald Trump και εξέδωσαν εκφράσεις αλληλεγγύης ζητώντας να βρεθούν αυτοί που ήθελαν νεκρό τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, για παράδειγμα, εξέφρασε αυτό που νιώθουν πολλοί, δηλώνοντας την Κυριακή 14/7 ότι ήταν «σοκαρισμένος» από την απόπειρα θανάτωσης του Trump.
«Προσευχόμαστε για την ασφάλειά του και την ταχεία ανάρρωση», αφού η σφαίρα έκοψε το αυτί του.
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi «καταδίκασε με τον έντονο τρόπο» την «επίθεση στον φίλο του» Trump.
«Η βία δεν έχει θέση στην πολιτική και τις δημοκρατίες.
Ευχηθείτε ταχεία ανάρρωση», δημοσίευσε σε ανάρτησή του στο X.
Ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες δηλώσεις ήταν ο Πρόεδρος της Αργεντινής Xavier Milei, ο οποίος κατηγόρησε γρήγορα τη «διεθνή αριστερά» για αυτό που αποκάλεσε «άνανδρη απόπειρα δολοφονίας».
«Σε πανικό της ήττας στις κάλπες, καταφεύγουν στην τρομοκρατία για να επιβάλουν την οπισθοδρομική και αυταρχική τους ατζέντα», είπε ο ηγέτης, παρά τις λίγες επίσημες πληροφορίες για τα κίνητρα του δράστη σε αυτό το πρώιμο σημείο.
Ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping εξέφρασε τη «συμπόνια και τη συμπάθειά του» σε μια σύντομη επίσημη δήλωση και προέτρεψε τον κόσμο να απορρίψει τη βία ως πολιτική λύση.
Το γραφείο του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin δήλωσε επίσης ότι «καταδικάζει σθεναρά κάθε μορφή πολιτικής βίας» και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θεατή που σκοτώθηκε στον πυροβολισμό, σύμφωνα με τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας.
Η δήλωση σημειώνει ότι ο Putin δεν σκοπεύει να τηλεφωνήσει στον Trump  - για ευνόητους λόγους όπως ο καθείς μπορεί να κατανοήσει.
Αλλά ο εκπρόσωπος Dimitry Peskov περιέγραψε με ενδιαφέρον ότι «η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε από αυτή τη διοίκηση κατά τη διάρκεια του πολιτικού αγώνα… ενάντια στον Trump οδήγησε σε αυτό που αντιμετωπίζει σήμερα η Αμερική».
Ο Peskov συνέχισε λέγοντας τα εξής:
«Μετά από πολυάριθμες προσπάθειες απομάκρυνσης του Trump από την πολιτική σκηνή με τη βοήθεια νομικών εργαλείων, δικαστηρίων, εισαγγελικών αρχών, απόπειρες πολιτικής απαξίωσης και συμβιβασμού του υποψηφίου, ήταν σαφές σε όλους τους εξωτερικούς παρατηρητές ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας.
Τα μηνύματα εκ μέρους των διεθνών ηγετών είχαν τις εξής κοινές συνιστάμένες.
Πρώτον, αναδεικνύουν την ισχυρή πολιτική πόλωση που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό των δυτικών κρατών με κάποιες πολιτικές δυνάμεις, όπως συγκεκριμένα ο Δημοκρατικοί, να οδηγούνται στην πολιτική δαιμονοποίηση του αντιπάλου τους με αποτέλεσμα να δίνουν ένα «σήμα» για την εκδήλωση ακραίας πολιτικής βίας την οποία η Δύση θεωρούσε παρελθόν – όπως εν προκειμένω η συγκεκριμένη απόπειρα δολοφονίας.
Δεύτερον, η ελίτ των παγκοσμιοποιητών του Davos θέλοντας να μην επιτρέψει τη πολιτική αλλαγή η οποία θα αναδείξει το έθνος – κράτος ως το επικέντρο της επιστροφής της πολιτικής θέλει να θέσει στο πολιτικό περιθώριο τους ηγέτες όσων τους αντιπολιτεύονται και τους οπαδούς τους.
Είναι μια μοναδική περίπτωση όπου κοινωνικές μειοψηφίες θέλουν να ανατρέψουν τα αποτελέσματα από τη άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος των πολιτών να να επιβληθούν ως «πεφωτισμένες» ελίτ και μειοψηφικές στο φρόνημα της πλειονότητας των πολιτικών.
Ο Trump παρουσιάζεται ως... εσωτερικός εχθρός και ο Vladimir Putin ως εξωτερικός από τις ναυαρχίδες των ΜΜΕ της πολιτικής και οικονομικής ελίτ.
Τρίτον, τα συμφέροντα που έχουν συνασπιστεί γύρω από την κυβέρνηση Biden είναι τεράστια.
Αν υπολογίσει κάποιος τα συμβόλαια του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις μέχρι το 2023 αυτά ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια δολάρια.
Εάν ο Trump πετύχει deal με τον Putin και υπάρξει – όπως θα επιθυμούσαν όλοι οι υγιώς σκεπτόμενοι πολίτες – ειρήνευση στην Ουκρανία με «δίκαιους όρους» όπως διακαώς επιθυμούν και οι Ρώσοι αυτοί έχουν να χάσουν πολλά.
Qui Bono? Ποιος ωφελείται λοιπόν από τον ενδεχόμενο θάνατο του  -μάλλον κατά κοινή παραδοχή και σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις - μελλοντικου προέδρου των ΗΠΑ;
Το ίδιο ισχύει και μια σωρεία κλάδων του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας που έχουν συνδέσει την ανάπτυξη τους όχι με την αγορά αλλά με την πρόσδεσή τους στο Λευκό Οίκο.
Αρκεί να ακολουθήσουμε το χρήμα.
Τέταρτον, αυτό που θέλουν να επιτύχουν για να εκβιάσουν την ψήφο των πολιτών στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου είναι να ενισχύουν τα σενάρια πολιτικού χάους και σημαντικής κοινωνικής και οικονομικής αστάθειας.
Ενας νεκρός Trump θα ήταν το καλύτερο φόβητρο για όσους επιθυμούν κοινωνική ομαλότητα.
Η πολιτικής όξυνση και τα σενάρια ενός «ήπιου εμφυλίου» τα οποία συστηματικά διακινούν οι Δημοκρατικοί το τελευταίο διάστημα επικαλούμενοι τα γεγονότα της 6ης Νοεμβρίου 2020 κάνουν λόγο για μια πρωτοφανή δημοκρατική εκτροπή.
Ο Trump θα προκαλέσει πολιτική ανομία και συνθήκες βίας μη αποδεχόμενος το (προαποφασισμένο;) αποτέλεσμα των εκλογών.
gunman.JPG
Trump_1.png
Τα συγκλονιστικά γεγονότα 


Μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του υποψηφίου Προέδρου Donald Trump σε προεκλογική συγκέντρωση στην περιοχή Butler της Πολιτείας της Pennsylvania, την οποία πολλοί αναλυτές στις πρώτες εκτιμήσεις τους, πιστεύουν ότι έχει την ρίζα της στην πολωμένη πολιτική ατμόσφαιρα που επικρατεί στις ΗΠΑ, καθ' οδόν για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ τραυματίστηκε από την επίθεση με πυροβολισμούς, ήταν αιμόφυρτος στο δεξί αφτί, όπως δείχνουν και οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου, αλλά η κατάσταση της υγείας του είναι καλή.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, βγήκε από το νοσοκομείο, όπου του έκαναν και προληπτικά εξετάσεις, ενώ στις 15 Ιουλίου 2024, σκοπεύει να παραστεί στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, όπως ανακοίνωσε η προεκλογική του ομάδα.
Ο πρώην πρόεδρος σε ένα απίστευτο κενό ασφαλείας που προηγήθηκε, απομακρύνθηκε μετά από τους σωματοφύλακες του, σε ένα περιστατικό που έλαβε χώρα σε από τις πιο κρίσιμες Πολιτείες για τις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στις 5 Νοεμβρίου 2024.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ακούστηκαν αρχικά τρεις πυροβολισμοί και κρότοι, ενώ επικράτησε πρωτοφανές χάος και πανδαιμόνιο.
Ο δράστης ο 20χρονος Thomas Matthew Crooks, είναι νεκρός.
Ο 20χρονος, σύμφωνα με την εφημερίδα Washinghton Post, η οποία επικαλείται τον εκλογικό κατάλογο της πολιτείας, είναι εγγεγραμμένος ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικανών.
Σύμφωνα με μαρτυρίες των πολιτών, ο δράστης ήταν μάλιστα ελεύθερος σκοπευτής.
Νεκρός είναι επίσης ένας πολίτης που βρισκόταν στην προεκλογική εκδήλωση.
«Κόσμος έτρεχε παντού, κάποιοι τραυματίστηκαν από το κοινό, ο πρόεδρος έπεσε το έδαφος για να προστατευθεί και άμεσα φυγαδεύτηκε με ένα τεθωρακισμένο όχημα», είπε αμερικανός υποστηρικτής του, που βρισκόταν στην ομιλία.

FBI: To περιστατικό ερευνάται ως απόπειρα δολοφονίας

Το FBI κατονόμασε τον 20χρονο Thomas Matthew Crooks ως δράστη της απόπειρας δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.
Oι ομοσπονδιακοί ερευνητές ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι «το FBI ταυτοποίησε τον Thomas Matthew Crooks, 20 ετών, από το Bethel Park της Πενσιλβάνια, ως το πρόσωπο που εμπλέκεται στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Donald Trump στις 13 Ιουλίου, στο Butler της Πενσιλβάνια. Παραμένει μια ενεργή και συνεχιζόμενη έρευνα".
To περιστατικό ερευνάται ως απόπειρα δολοφονίας κατά του D. Trump από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI).
«Πρόκειται για μια ενεργή σκηνή εγκλήματος», ανέφερε ο Kevin Rojek, ειδικός πράκτορας επικεφαλής του γραφείου του FBI στην Πενσιλβάνια, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο Kevin Rojek εξήγησε ότι προτεραιότητα πλέον είναι να εντοπιστεί το κίνητρο του δράστη και να διευκρινιστεί αν εμπλέκονται και άλλοι στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Trump.
Πρόσθεσε δε, πως δεν υπάρχει ενεργή απειλή.

Η στιγμή της επίθεσης

Ο Donald Trump έδειχνε στο πλήθος εκείνη τη στιγμή της αιχμηρής ομιλίας του, ένα γράφημα με τους αριθμούς των συνοριακών διελεύσεων από παράνομους μετανάστες όταν το κόσμος ξεκίνησε να ουρλιάζει και να τρέχει από τους πυροβολισμούς.
Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και υποψήφιος με τους Ρεπουμπλικανούς φάνηκε να κρατά με το δεξί του χέρι τον λαιμό του, ενώ υπήρχε αίμα στο πρόσωπό του.
Πριν μπει στο αμάξι της φρουράς του, ύψωσε γροθιά προς τον κόσμο για να δείξει πως είναι καλά, αναφέρει το AP.
Οι αλήθειες του Donald Trump, φαίνεται ξεκάθαρα πια πως πονάνε και επιχειρήθηκε η οριστική φίμωση του, με τις Μυστικές Υπηρεσίες να χαρακτηρίζουν επίσημα το περιστατικό, «ως απόπειρα δολοφονικής επίθεσης».
Το πρώτο μήνυμα Trump μετά την απόπειρα δολοφονίας: Ένιωσα τη σφαίρα να σκίζει το δέρμα μο
Ο πρώην πρόεδρος Donald Trump μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, δήλωσε ότι χτυπήθηκε από μια σφαίρα στο «πάνω μέρος του δεξιού του αυτιού».
Ο Trump μέσω Truth Social είπε ότι «κατάλαβα αμέσως ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, άκουσα πυροβολισμούς και ένιωσα τη σφαίρα να σκίζει το δέρμα μου».

Οι δηλώσεις Trump μετά την απόπειρα δολοφονίας του:
«Θέλω να ευχαριστήσω τις Μυστικές Υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών και όλες τις Αρχές Επιβολής του Νόμου για την ταχεία ανταπόκρισή τους στο περιστατικό που μόλις έλαβε χώρα στο Butler της Πολιτείας της Pennsylvania.
Το πιο σημαντικό, θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του πολίτη που σκοτώθηκε, καθώς και στην οικογένεια ενός άλλου ατόμου που τραυματίστηκε σοβαρά.
Είναι απίστευτο ότι μια τέτοια πράξη μπορεί να γίνει στη χώρα μας.
Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό τίποτα για τον δράστη, ο οποίος είναι πλέον νεκρός.
Με πυροβόλησαν με μια σφαίρα που τρύπησε το πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού.
Κατάλαβα αμέσως ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στο ότι άκουσα έναν ήχο και ένιωσα τη σφαίρα να σκίζει το δέρμα.
Είχα πολλή αιμορραγία, οπότε κατάλαβα τι συνέβαινε. Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΕΥΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ!"

«Δεν θα φοβηθούμε, αλλά αντίθετα θα διατηρήσουμε την πίστη μας αψηφώντας τη μοχθηρότητα» σημειώνει ο Trump, στέλνοντας την αγάπη του ίδιου και της ομάδας του στα θύματα της επίθεσης και τις οικογένειές τους.
«Αυτή τη στιγμή, είναι σημαντικότερο από ποτέ, να παραμείνουμε ενωμένοι, να δείξουμε τον αληθινό χαρακτήρα μας ως Αμερικανοί, παραμένοντας δυνατοί και αποφασισμένοι και να μην αφήσουμε το Κακό να νικήσει» αναφέρει η ανακοίνωση.
«Αγαπώ πραγματικά τη χώρα μας και σας αγαπώ όλους και ανυπομονώ να μιλήσω στους πολίτες του μεγάλου μας έθνους αυτή την εβδομάδα από το Ουισκόνσιν», έγραψε επιπλέον ο Trump.

Υπενθυμίζεται ότι στο Ουισκόνσιν πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Εθνικό Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος την ερχόμενη εβδομάδα.
Είναι τη δεύτερη ανάρτησή του από τότε που πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε στη χθεσινή προεκλογική συγκέντρωση.
Σε ανακοίνωσή τους, οι Μυστικές Υπηρεσίες ανέφεραν ότι ο Trump είναι ασφαλής και ότι τα μέτρα για την προστασία του έχουν εφαρμοστεί.
Πρόσθεσαν ότι η έρευνα βρίσκεται εν εξελίξει και ότι περαιτέρω πληροφορίες θα δημοσιοποιηθούν όταν θα είναι διαθέσιμες.
Ενώ παράλληλλα στις έρευνες συμμετέχει και το FBI.

Επέστρεψε στον Λευκό Οίκο ο Biden - Τηλεφωνική επικοινωνία με Trump, το πρώτο μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ: Προσεύχομαι για αυτόν και την οικογένειά του

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον D. Trump, μετά την απόπειρα δολοφονίας του, είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ J. Biden, όπως έκανε γνωστό αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Στο μεταξύ, στην Ουάσιγκτον επέστρεψε εσπευσμένα ο Biden από την κατοικία στο Rehoboth Beach, Delawar, μετά την απόπειρα δολοφονίας του D. Trump, ώστε να ενημερώνεται συνεχώς για τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Επίσης, ο Biden συνομίλησε με τον κυβερνήτη της Πενσιλβάνιας και τον δήμαρχο της πόλης.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του για την επίθεση κατά του Donald Trump, ανέφερε πως «έχω ενημερωθεί για τους πυροβολισμούς στη συγκέντρωση του Donald Trump στην Pennsylvania.
Είμαι ευγνώμων που ακούω ότι είναι ασφαλής και τα πάει καλά.
Προσεύχομαι για αυτόν και την οικογένειά του και για όλους όσους ήταν στην εκδήλωση, καθώς αναμένουμε περαιτέρω πληροφορίες.
Η Jill κι εγώ είμαστε ευγνώμονες στις Μυστικές Υπηρεσίες που διασφάλισαν την ασφάλεια του. Δεν υπάρχει χώρος για τέτοιου είδους βία στην Αμερική. Πρέπει να ενωθούμε ως ένα έθνος για να το καταδικάσουμε».
Ο Biden βρισκόταν στο Rehoboth Beach, στο Delaware, στο σπίτι του το Σάββατο (διαφορά με ώρα Αμερικής), αλλά παρακολουθούσε τη λειτουργία στην Καθολική Εκκλησία του Αγίου Έντμουντ όταν σημειώθηκε ο πυροβολισμός.
Την ίδια ώρα, η αντιπρόεδρος Kamala Harris ενημερώθηκε επίσης για το περιστατικό στη συγκέντρωση του πρώην προέδρου Trump, σύμφωνα με το γραφείο της.
Η Harris επιστρέφει στην Ουάσιγκτον, αναφέρεται σε μια πρώτη ανακοίνωση.


Robert Fico: Θέλουν να του κλείσουν το στόμα

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico παρέθεσε τις ομοιότητες που, όπως λέει εκείνος, βλέπει μεταξύ της επίθεσης εναντίον του Donald Trump και εκείνης της οποίας ήταν θύμα ο ίδιος, πριν από περίπου δύο μήνες.
«Ενά σενάριο σαν φωτοτυπία» έγραψε στον ιστότοπό του ο 59χρονος Fico που δέχτηκε τέσσερις σφαίρες ενώ χαιρέτιζε τους υποστηρικτές του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σε μια πόλη της κεντρικής Σλοβακίας.
Υποβλήθηκε σε χειρουργικές επεμβάσεις και επανήλθε στα καθήκοντά του την περασμένη εβδομάδα.
Ο Fico κατηγόρησε τη σλοβακική αντιπολίτευση ότι υποθάλπει το μίσος εναντίον του.
«Εάν ο δράστης της επίθεσης στον Donald Trump μιλούσε σλοβακικά, θα του αρκούσε να διαβάσει τις (τοπικές) εφημερίδες Dennik N, Sme ή Aktuality, για να αποκτήσει την επιθυμία να φτιάξει τα πράγματα», σχολίασε
«Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Trump προσπαθούν να τον φιμώσουν και, όταν δεν τα καταφέρνουν, εξαγριώνουν τόσο πολύ το κοινό που ένας κακομοίρης αρπάζει το όπλο του», υποστήριξε εξάλλου ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.

Matteo Salvini: Η Αριστερά οπλίζει τα χέρια των αδύναμων μυαλών

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας, Matteo Salvini, συνέδεσε την Κυριακή (14/7/2024) την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και Ρεπουμπλικανού υποψήφιου Donald Trump με φερόμενους «βίαιους τόνους» από πρόσωπα της Αριστεράς του υπόλοιπου ακραίου πολιτικού φάσματος.
«Η ρητορική βίας της Αριστεράς οπλίζει τα χέρια των αδύναμων μυαλών», δήλωσε ο Salvini, ο ηγέτης του δεξιού κόμματος Lega, μέσω των social media.
«Συνέβη στις ΗΠΑ, είχε συμβεί και στην Ιταλία εναντίον του Berlusconi», πρόσθεσε, προφανώς αναφερόμενος στην επίθεση του 2009 στον εκλιπόντα Ιταλό πρώην πρωθυπουργό που του ζήτησε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο αφού ένας διαδηλωτής πέταξε ένα αγαλματίδιο στο πρόσωπο.
Ελπίζω να μην ξανασυμβεί».

Nancy Pelozi: «Ευχαριστώ τον Θεό που ο πρώην πρόεδρος είναι ασφαλής. Καθώς μαθαίνουμε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό το φρικιαστικό περιστατικό, ας προσευχηθούμε όλοι όσοι παρευρίσκονται στη συγκέντρωση του πρώην Προέδρου σήμερα να είναι σώοι».

Ανάρτηση από τον Elon Musk - Ο πιο ψύχραιμος υποψήφιος Πρόεδρος σαν τον Theodore Roosevelt

Ο μεγιστάνας της Tesla και ιδιοκτήτης του X δημοσίευσε με τη σειρά του το βίντεο, όπου φαίνεται και η στιγμή που ο Trump δείχνει καλά στην Υγεία του, αν και ματωμένος, μετά από τους πυροβολισμούς, και μάλιστα απευθύνεται στο πλήθος.
«Υποστηρίζω πλήρως τον Πρόεδρο Trump και ελπίζω στην ταχεία ανάκαμψή του», ανέφερε σχετικά ο Musk.
Κατά τον Musk οι ΗΠΑ γνωρίζουν τον «πιο ψύχραιμο» υποψήφιο για τη θέση του αρχηγού κράτους από την 26η Πρόεδρος Theodore Roosevelt.
«Την τελευταία φορά που η Αμερική είχε έναν τόσο ψύχραιμο υποψήφιο για πρόεδρο, ήταν ο Theodore Roosevelt», έγραψε ο Musk.
Επίσης σημείωσε σε ανάρτησή του στο δίκτυο X ότι τους τελευταίους 8 μήνες προσπάθησαν να τον σκοτώσουν δύο φορές.
"Επικίνδυνοι καιροί.
David Sachs (Αμερικανός Επενδυτής): Πριν 1,5 μήνα ο δημοσιογράφος Tucker Carlson είχε προειδοποιήσει για απόπειρα δολοφονίας κατά του Trump

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος David Sachs υπενθύμισε στους Αμερικανούς ότι ο διάσημος δημοσιογράφος Tucker Carlson προειδοποίησε πριν από ενάμιση μήνα για την απειλή απόπειρας δολοφονίας στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Trump
«Ο Tucker Carlson είχε δίκιο», έγραψε ο David Sachs στη σελίδα του X (πρώην Twitter) μετά την απόπειρα δολοφονίας σε συγκέντρωση του Trump στην Πενσυλβάνια.
Ο Tucker Carlson εξέφρασε την άποψη στις 31 Μαΐου ότι ο Ρεπουμπλικανός θα μπορούσε να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο εάν δεν είχε σκοτωθεί πριν από τότε.
«Θα κερδίσει τις εκλογές αν δεν σκοτωθεί πρώτα, αλλά αυτό σημαίνει το τέλος του δικαιότερου συστήματος δικαιοσύνης στον κόσμο», επεσήμανε ο δημοσιογράφος.

Bill Ackman: Δίνω το χρίσμα μου στον Donald Trump

 Ο γνωστός δισεκατομμυριούχος και διαχειριστής μεγάλων hedge funds Bill Ackman έδωσε σήμερα 14/7 κι επίσημα την υποστήριξη του στον Donald Trump για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Μόλις έδωσα το χρίσμα μου στον Trump», έγραψε ο γνωστός δισεκατομμυριούχος στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, μετά τον πυροβολισμό που δέχθηκε ο Trump στο δεξί αυτί κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης νωρίτερα το Σάββατο (13/7).
«Αλλά με ξέρεις. Γράφω μεγάλες αναρτήσεις για σημαντικά θέματα. Θέλω οι άνθρωποι να καταλάβουν τη σκέψη μου, ώστε να σημαίνει περισσότερα και να βοηθήσω τους άλλους να φτάσουν στο σωστό μέρος», εξήγησε αργότερα, απαντώντας σε έναν χρήστη του X.
Ο Ackman σκεφτόταν να στηρίξει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο ήδη από τον Μάιο και σχεδίαζει να ανακοινώσει ούτως ή άλλως μέσω X, ανέφεραν το Reuters και άλλα μέσα ενημέρωσης.
Πάντως ένας εκπρόσωπος του γνωστού επιχειρηματία δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Διεθνή μηνύματα στήριξης

Οι ξένοι ηγέτες καταδικάζουν την επίθεση, δηλώνοντας τη στήριξη τους στον Donald Trump με πρώτο τον πολιτικό του αντίπαλο στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές Joe Biden.
«Όλος ο κόσμος πρέπει να καταδικάσει» την επίθεση, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, ο οποίος συνομίλησε με τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του στις εκλογές.
Von der Leyen: «Η πολιτική βία δεν έχει θέση σε μια δημοκρατία»
Charles Michel: «Η πολιτική βία είναι απολύτως απαράδεκτη σε μια δημοκρατία»
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metzola δήλωσε συγκλονισμένη για «τη φρικτή επίθεση», υπογραμμίζοντας ότι «η πολιτική βία είναι απαράδεκτη, δεν πρέπει να έχει θέση στις κοινωνίες μας».
Ο πρόεδρος Macron "ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση" στον πρώην πρόεδρο και εξέφρασε την "αγανάκτησή" του. Πρόκειται για μια τραγωδία για τις δημοκρατίες μας.
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz χαρακτήρισε «ειδεχθή» την απόπειρα δολοφονίας Trump και πρόσθεσε ότι η πολιτική βία αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock σχολίασε ότι η απόπειρα δολοφονίας κατά του Donald Trump σηματοδοτεί «σκοτεινούς καιρούς» για την αμερικανική δημοκρατία
Ο Πολωνός πρόεδρος Andrej Duda έκανε λόγο για μια "στιγμή σοκ για το σύνολο του ελεύθερου και δημοκρατικού κόσμου»
Ο γ.γ. του ΟΗΕ Guterres "καταδικάζει απερίφραστα" και κάνει λόγο για "ενέργεια πολιτικής βίας"
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer δήλωσε «σοκαρισμένος». «Η πολιτική βία υπό οποιαδήποτε μορφή δεν έχει θέση στις κοινωνίες μας.
Ο Ούγγρος ομόλογός του Viktor Orban σημείωσε ότι «οι σκέψεις και οι προσευχές μου» είναι με τον Donald Trump «αυτές τις σκοτεινές ώρες».
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni επεσήμανε ότι «παρακολουθώ με τρόμο» την κατάσταση στην Πενσιλβάνια και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον Αμερικανό πρώην πρόεδρο. Η βία δεν πρέπει ποτέ να επικρατεί», εκτίμησε.
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Luis Ignacio Lula da Silva ζήτησε από τους υπέρμαχους της δημοκρατίας και του πολιτικού διαλόγου να «καταδικάσουν σθεναρά» την επίθεση εναντίον του Trump.
Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα κατήγγειλε μια «απαράδεκτη ενέργεια». «Ως ηγέτες της δημοκρατίας και της ειρήνης καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας».
Ο πρόεδρος της Χιλής Gabriel Boric καταδίκασε την επίθεση: «Η βία είναι μια απειλή κατά των δημοκρατιών και αποδυναμώνει τη συνύπαρξη. Πρέπει όλοι να την απορρίψουμε».
«Παρά τις βαθιές μας ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, η βία, απ’ όπου κι αν προέρχεται, πρέπει πάντα να απορρίπτεται από όλους», τόνισε ο πρόεδρος της Βολιβίας Luis Arce.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida ζήτησε «να παραμείνουμε σταθερά ενάντια σε κάθε μορφή βίας που αμφισβητεί τη δημοκρατία», ενώ ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» στον Trump.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Anthony Albanese χαρακτήρισε «ανησυχητική» την επίθεση, ενώ εξέφρασε την ανακούφισή του που ο Ρεπουμπλικάνος είναι σώος και αβλαβής. «Δεν υπάρχει θέση για τη βία στη δημοκρατική διαδικασία», υπογράμμισε. Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός Chris Luxon. «Καμία χώρα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει τέτοια πολιτική βία», επεσήμανε.
Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Lai Zhing-te απηύθυνε «τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια» στα θύματα, εκτιμώντας με τη σειρά του ότι «η πολιτική βία υπό όλες της τις μορφές δεν είναι ποτέ αποδεκτή στις δημοκρατίες μας».
H Ρωσία διά της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova έστειλε μήνυμα προς τις ΗΠΑ: Αποτιμήστε τις πολιτικές σας... υποκινούν πολιτικό μίσος κατά πολιτικών αντιπάλων, χωρών, λαών.
«Σοκαρισμένος» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ο Jens Stoltenberg από την απόπειρα δολοφονίας... Η πολιτική βία δεν έχει θέση στις δημοκρατίες μας.
Δριμεία καταδίκη της επίθεσης κατά του Trump από Erdogan: Ως Τουρκία θα σταθούμε στο πλευρό του λαού των φίλων και σύμμαχων μας ΗΠΑ".

Κ. Μητσοτάκης: Απαράδεκτη η βία σε μια δημοκρατική κοινωνία

Αποτροπιασμένος από την επίθεση στον πρώην πρόεδρο Trump.
Η πολιτική βία είναι απαράδεκτη στις δημοκρατικές κοινωνίες μας.
Του ευχόμαστε πλήρη και γρήγορη ανάρρωση.
Εκφράζουμε επίσης τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των περαστικών που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν στην επίθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης