Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταδικασμένα τα F-16, καμία τύχη σε αερομαχίες οι Ουκρανοί - Έρχεται ταπείνωση για Δύση - Προέλαση Ρώσων στο Donetsk

Καταδικασμένα τα F-16, καμία τύχη σε αερομαχίες οι Ουκρανοί - Έρχεται ταπείνωση για Δύση - Προέλαση Ρώσων στο Donetsk
Το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να εμπλακεί άμεσα σε σύγκρουση με τη Ρωσία, απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα της κατάρριψης ρωσικών αεροπλάνων στον ουκρανικό εναέριο χώρο
(upd28) Με τον ανώτατο διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Syrsky να φέρεται να συμφωνεί με μια κατάπαυση πυρός και με την παράδοση του ουκρανικού στρατού καθώς δεν πιστεύει στη νίκη, οι Ρώσοι συνεχίζουν την προέλαση τους σε όλη τη γραμμή του μετώπου, και ιδιαίτερα στην περιοχή του Donetsk όπου τις τελευταίες ημέρες κερδίζουν ολοένα και περισσότερα εδάφη και οικισμούς.
Με τον ρωσικό στρατό να προελαύνει και να κάνει επίδειξη πυγμής, εξαπολύοντας σε διάστημα μιας εβδομάδας περισσότερες από 700 βόμβες ολίσθησης, πάνω από 170 επιθετικά drones και περίπου 80 πυραύλους, ο επόμενος στόχος που θα κατακτηθεί, εκτιμάται ότι είναι η περιοχή του Pokrovsk στο Donetsk.
Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότεροι στρατιωτικοί αναλυτές και ειδικοί επισημαίνουν πως τα αμερικανικά F-16 που αναμένονται στην Ουκρανία όχι απλά δεν πρόκειται να αλλάξουν την ισορροπία του πολέμου, αλλά αντιθέτως είναι καταδικασμένα απέναντι στη ρωσική αεροπορία.
Όπως αναφέρεται μάλιστα, οι Ουκρανοί πιλότοι δεν πρόκειται να έχουν καμία τύχη απέναντι στους Ρώσους ενώ εκτιμάται πως μοναδική αποστολή τους… θα είναι απλά να αποσπούν την προσοχή των ρωσικών μαχητικών… για περίπου 10 λεπτά έτσι ώστε να μπορέσουν να επιφέρουν κάποιο πλήγμα σε άλλο σημείο του μετώπου.
Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά απαισιόδοξο σκηνικό, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg… νίπτει τας χείρας του, τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να εμπλακεί άμεσα σε σύγκρουση με τη Ρωσία, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την ιδέα της κατάρριψης ρωσικών αεροπλάνων στον ουκρανικό εναέριο χώρο.

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Καμία εμπλοκή του ΝΑΤΟ

Με κατηγορηματικό τρόπο απέρριψε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση Ουκρανίας – Ρωσίας ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Σε δηλώσεις του στο ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι TSN ο Stoltenberg είπε πως τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να συμμετέχουν άμεσα στην ουκρανική σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης της κατάρριψης ρωσικών αεροπλάνων και πυραύλων στον ουκρανικό εναέριο χώρο.
«Η πολιτική του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη.
Δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη σύγκρουση.
Θα στηρίξουμε την Ουκρανία στην καταστροφή των ρωσικών αεροσκαφών, αλλά το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί άμεσα» υποστήριξε ο Stoltenberg, τονίζοντας ότι η Συμμαχία θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της αεράμυνας της χώρας.

Cyril de Lattre (Γάλλος ειδικός): Καταδικασμένα τα F-16 στο ουκρανικό μέτωπο

Ένα αμερικανικό F-16 σε περίπτωση αερομαχίας με ρωσικό μαχητικό στο ουκρανικό μέτωπο είναι καταδικασμένο υποστηρίζει ο Γάλλος ειδικός αναλυτής Cyril de Lattre.
«Σε περίπτωση αερομαχίας, το F-16 δεν έχει καμία πιθανότητα εναντίον ενός ρωσικού μαχητικού, ό,τι τύπου κι αν είναι, δεδομένου ότι ο πιλότος θα παίξει μεγάλο ρόλο.
Οι Ουκρανοί πιλότοι δεν έχουν μαχητική εμπειρία στη χρήση του F-16, και η εκπαίδευσή τους δεν είναι αρκετά μεγάλη ώστε να διορθώσει αυτή την ανεπάρκεια» αναφέρει ο de Lattre.
Όπως λέει, το F-16 είναι ένα γρήγορο και αρκετά ευέλικτο μαχητικό πολλαπλών ρόλων, το οποίο ταυτόχρονα είναι κατώτερο σε ευελιξία από την τελευταία γενιά ρωσικών αεροσκαφών, ενώ επισήμανε ότι το F-16 που κάηκε ολοσχερώς στην ουκρανική στέπα θα χρησιμεύσει ως κακή διαφήμιση για το αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα.

Cyril de Lattre (Γάλλος ειδικός): Στόχος των Ουκρανών… η απόσπαση των Ρώσων για δέκα λεπτά

Σύμφωνα με τον de Lattre, η ουκρανική πολεμική αεροπορία αυτό που θα επιχειρήσει με τα F-16 είναι να προσπαθήσει να τα χρησιμοποιήσει για να αποσπάσει την προσοχή των ρωσικών μαχητικών από τις ενέργειες των άλλων αεροσκαφών της.
Όπως επισημαίνει, σε αυτό το στάδιο, η Δανία και η Ολλανδία θα μεταφέρουν μόνο έξι μαχητικά F-16 στην Ουκρανία.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γραμμή του μετώπου είναι μεγάλη, πάνω από 1.000 χλμ.
Επομένως, είναι απίθανο τα F-16 να παραμείνουν συνεχώς στον αέρα εν αναμονή μιας αεροπορικής μάχης με ένα ρωσικό μαχητικό.
Ως εκ τούτου, θα ήταν λογικό εάν η τακτική της Ουκρανίας συνίσταται στην απόσπαση της προσοχής των ρωσικών μαχητικών για περίπου 10 λεπτά, προκειμένου να δοθεί χρόνος σε άλλο ουκρανικό αεροσκάφος να ολοκληρώσει την αποστολή του» τονίζει ο Γάλλος ειδικός.
Όσον αφορά τα όπλα που θα μπορούν να φέρουν τα F-16 o Γάλλος ειδικός υποστηρίζει πως αυτό θα εξαρτηθεί από την αποστολή τους: επίθεση επίγειων στόχων στην πρώτη γραμμή από χαμηλό ύψος, καταπολέμηση εναέριων στόχων ή χτυπήματα στο βάθος της Ρωσίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει ότι είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης των πιλότων για τη χρήση διαφόρων οπλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ.
«Σίγουρα θα δούμε τουλάχιστον τον πύραυλο AIM-120 αέρος-αέρος» επισημαίνει ο de Lattre.

Gallagher Fenwick (Γάλλος ειδικός): Έρχεται ταπείνωση για τη Δύση

Η μεταφορά των μαχητικών F-16 στην Ουκρανία θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για τη Δύση και μάλιστα να εξελιχθεί σε ταπείνωση για αυτήν υποστηρίζει ο Γάλλος ειδικός στον τομέα των διεθνών σχέσεων Gallagher Fenwick.
«Η εμφάνιση ενός αεροσκάφους F-16 στην Κόκκινη Πλατεία θα μπορούσε πραγματικά να είναι ταπεινωτικό για τη Δύση», δήλωσε ο Fenwick μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι LCI αναφερόμενος στο σενάριο αναχαίτισης και ... έκθεσης του αμερικανικού μαχητικού.
Επιπλέον, ο Fenwick σημείωσε ότι η Δύση θα πρέπει επίσης να είναι έτοιμη και για άλλες αρνητικές συνέπειες, όπως ότι εάν τα μαχητικά αναχαιτιστούν, τότε οι ειδικοί θα μπορούν να μελετήσουν όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του F-16.

Alexander Stepanov (Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας): Τα F-16 μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τον αποκλεισμό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας

Από την πλευρά του ο Alexander Stepanov, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και διευθυντής προγράμματος της Ακαδημίας Πολιτικών Επιστημών καθώς και ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Λατινικής Αμερικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών υποστηρίζει ότι τα F-16 μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τον αποκλεισμό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Σύμφωνα με τον Stepanov, οι ΗΠΑ μέσω της Ουκρανίας, μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα F-16 αλλά και τα τουρκικά drones Bayraktar προκειμένου να ναρκοθετήσουν τη Μαύρη Θάλασσα και να εμποδίσουν τις κινήσεις του ρωσικού στόλου.
Όπως λέει, στόχος είναι να μετατραπούν οι βόμβες MK-84 γενικής χρήσης σε θαλάσσιες νάρκες.
«Οι κύριοι φορείς των βομβών αυτών είναι μαχητικά F-16 και drones Akinci και Aksungur που είναι ικανά να ρίξουν νάρκες από μεγάλα υψόμετρα, μακριά από τα συστήματα αεράμυνας χαμηλού και μεσαίου υψόμετρου.
Τα ευρωπαϊκά κράτη με το να παρέχουν στο Κίεβο, F-16 και διάφορα UAV Bayraktar, δίνουν τη δυνατότητα στον εχθρό να χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνολογία, για να ναρκοθετήσουν τη Μαύρη Θάλασσα και να εμποδίσουν τη δραστηριότητα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας» λέει ο Stepanov.
Όπως υποστηρίζει, στο πλαίσιο του υβριδικού πολέμου που εξαπέλυσε η Δύση και της εντατικοποίησης του αμερικανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος προς αυτή την κατεύθυνση, το σαμποτάζ στις θαλάσσιες επικοινωνίες γίνεται πλέον κανόνας.

Yan Gagin (Ρωσία): Οι Ουκρανοί έχουν χάσει το 80% της αεροπορίας τους

Οι Ουκρανοί έχουν χάσει πάνω από το 80% των αεροσκαφών τους από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης
υποστηρίζει ο Yan Gagin, Ρώσος στρατιωτικός ειδικός.
«Από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, η αεροπορία των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας μειώθηκε κατά 80%.
Ότι απέμεινε και δεν καταστράφηκε ήταν καλά κρυμμένο, βγήκε από επισκευή και μεταφέρθηκε σε κράτη της ανατολικής Ευρώπης.
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία εξακολουθεί να ελέγχει τους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία» τονίζει ο Gagin, επισημαίνοντας πως η εμφάνιση των F-16 δεν θα επιφέρει κάποια σημαντική αλλαγή στην πρώτη γραμμή, από τη στιγμή μάλιστα που το μαχητικό αυτό δεν συμβαδίζει και με τις σύγχρονες απαιτήσεις για αερομαχίες.
Υπενθυμίζεται πως στις 10 Ιουλίου, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε κοινή δήλωση των ηγετών της Δανίας, της Ολλανδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τα σχέδια παροχής μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία.

Orban (Ούγγρος πρωθυπουργός): Προτάσεις στους Ευρωπαίους ηγέτες για την ειρήνη στην Ουκρανία

Τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε ένα πρωτοφανές… μποϊκοτάζ στην εκ περιτροπής προεδρία της Ουγγαρίας στην ΕΕ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Victor Orban έστειλε προτάσεις στους ηγέτες της ΕΕ για την επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης.
Έχοντας επισκεφθεί διαδοχικά Κίεβο, Μόσχα, Πεκίνο και έχοντας δώσει το παρών στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, ο Orban έστειλε τις προτάσεις του στους Ευρωπαίους ηγέτες για τους τρόπους, με τους οποίους θα μπορούσε να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία.
«Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε γραπτώς τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα αποτελέσματα του πρώτου σταδίου των διαπραγματεύσεων, την ειρηνευτική αποστολή και τις προτάσεις της Ουγγαρίας.
Αν η Ευρώπη θέλει ειρήνη και θέλει να έχει αποφασιστική φωνή για την επίλυση της στρατιωτικής σύγκρουσης και τον τερματισμό της αιματοχυσίας, τότε πρέπει τώρα να αναπτύξει και να εφαρμόσει μια αλλαγή στην πολιτική της» ανέφερε ο Balazs Orban, σύμβουλος του Ούγγρου πρωθυπουργού.
Όπως είπε μιλώντας στην εφημερίδα Magyar Nemzet, «το σχέδιο του Orban βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο γραφείο κάθε πρωθυπουργού της ΕΕ».
Σύμφωνα με τον Balazs Orban, αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει μια «ρεαλιστική αξιολόγηση της κατάστασης, ρεαλιστικούς στόχους και ένα κατάλληλο χρονοδιάγραμμα» για δράση.
«Σε αυτό βασίζεται η προσέγγισή μας», τόνισε ο Balazs Orban.

H Ισπανία στέλνει 10 Leopard 2A4 στην Ουκρανία

Δέκα άρματα μάχης Leopard 2A4 ανακοίνωσε η Ισπανία ότι αποστέλλει στην Ουκρανία.
«Η μεταφορά των 10 αρμάτων μάχης Leopard 2A4 στην Ουκρανία άρχισε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επισκευής τους» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας.
Όπως αναφέρεται, το φορτίο θα φτάσει σε λιμάνι της Πολωνίας πριν από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Bild: Απόγνωση στο επιτελείο Zelensky - Ολοένα και λιγότερη η υποστήριξη της Δύσης

Η απόγνωση φέρεται πως έχει κυριεύσει το επιτελείο του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky καθώς διαπιστώνεται πως η υποστήριξη της Δύσης είναι όλο … και πιο ελλιπής.
Δημοσίευμα της Bild κάνει λόγο για απελπισία στο Κίεβο καθώς όπως αναφέρεται, όλοι όσοι συνομιλούν με έμπιστα πρόσωπα του Ουκρανού προέδρου αυτές τις μέρες διαπιστώνουν μια «εντεινόμενη απόγνωση λόγω της έλλειψης σαφών λύσεων» που, σύμφωνα με το Κίεβο, θα καθιστούσαν δυνατή την προστασία της Ουκρανίας όσο το δυνατόν περισσότερο.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι αρχές στο Κίεβο είναι απογοητευμένες με τα αποτελέσματα της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, και κυρίως λόγω της απόφασης της Δύσης να μην μεταφέρει νέα επιθετικά όπλα στην Ουκρανία και να μην επιτρέψει στους Ουκρανούς να πλήξουν στόχους βαθύτερα μέσα στη ρωσική επικράτεια.

Προελαύνουν οι Ρώσοι στο Donetsk - Σκληρές μάχες στο Pokrovsk

Και ενώ ένα ακόμα... υπερόπλο της Δύσης φαίνεται ότι δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα στο ουκρανικό μέτωπο, οι Ρώσοι εξακολουθούν να προελαύνουν σε όλο το μέτωπο, και ιδιαίτερα στην περιοχή του Donetsk.
Οι Ουκρανοί παραδέχονται ότι τελούν υπό ασφυκτική πίεση και διαρκείς επιθέσεις στις περιοχές Toretsk και Pokrovsk, όπου και αναφέρεται ότι αυτή τη στιγμή αποτελεί το πιο καυτό σημείο σε όλη την πρώτη γραμμή του πολέμου.
Πέρα όμως από το Donetsk, οι Ρώσοι επιτίθενται με σφοδρότητα και στην κατεύθυνση του Kharkiv, και συγκεκριμένα στις περιοχές Hlyboky και Vovchansk καθώς και στην κατεύθυνση του Lyman, κοντά σε Makiivka και Grekivka.

Καταιγισμός από βόμβες ολίσθησης

Ενδεικτικό της δύναμης πυρός των Ρώσων αλλά και της πίεσης που ασκούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι ότι μέσα σε μια εβδομάδα πραγματοποίησαν επιθέσεις, εξαπολύοντας περισσότερες από 700 βόμβες ολίσθησης, περισσότερα από 170 επιθετικά drones και περίπου 80 πυραύλους κατά ουκρανικών θέσεων και υποδομών.

Κατάρριψη ουκρανικού MiG-29 και 36 drones σε ένα 24ωρο

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο κατέρριψε ένα ακόμα ουκρανικό μαχητικό MiG-29 καθώς και ότι αναχαίτισε συνολικά 36 drones.
Αναχαιτίσεις drones καταγράφηκαν στις περιοχές Kursk, Bryansk και Oryol αλλά και στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Σεβαστούπολης, Mikhail Razvozhaev, θραύσματα του drone έπεσαν σε μια ιδιωτική κατοικία χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.

Τι συνέβη στο μέτωπο το τελευταίο 24ωρο

Πέρα από τις αναχαιτίσεις ουκρανικών drones πάνω από τις ρωσικές επαρχίες, οι Ρώσοι εξαπέλυσαν επίθεση κατά τρένου στην περιοχή του Kharkiv, κατά θέσης αεράμυνας στην Οδησσό ενώ οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις προέλασαν στην Tykhoe, στο Berestovoe, στην Novoselovka Pervaya ενώ σφοδρές συγκρούσεις αναφέρθηκαν σε Volchansk και Krasnogorovka.
Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τις μάχες του τελευταίου 24ωρου σε Krasny Liman, σε Chasiv Yar, σε Donetsk, σε νότιο Donetsk και στην Kherson, οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως εξουδετέρωσαν περισσότερους από 1.500 Ουκρανούς στρατιώτες.
Μάλιστα αναφέρεται πως η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε 33 ουκρανικά drones και 10 πυραύλους HIMARS.
11_55.jpg
Επιπλέον, αναφέρεται πως οι ρωσικές δυνάμεις προωθήθηκαν περαιτέρω στα νότια προάστια του οικισμού New York, τη στιγμή που αναφέρονται ιδιαίτερα σφοδρές μάχες σε Pivdenoe, Pivnichnoe και Druzhba.
12_41.jpg
Προέλαση των Ρώσων καταγράφεται επίσης σε Novoselovka Pervaya και Evgenovka ενώ μάχες αναφέρονται σε Vozdvyzhenka και κοντά στο Lozovatskoe καθώς και στα νότια προάστια του Alexandropol και του Kalinovo.
13_26.jpg
Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν στα ανατολικά προάστια του Berestove ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται στα νότια του Peschanoe.
Οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν επιθέσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων κοντά στο Sinkovka.
15_16.jpg
Παράλληλα, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κοντά στο Tykhoe ενώ οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στο κέντρο του Volchansk.
16_11.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης