Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι μεγαλύτεροι... losers της ΕΕ κρατούν την τύχη της Ursula von der Leyen στα χέρια τους

Οι μεγαλύτεροι... losers της ΕΕ κρατούν την τύχη της Ursula von der Leyen στα χέρια τους
Η πρόεδρος της Επιτροπής μπορεί να αναγκαστεί να βασιστεί στους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία, λίγες εβδομάδες μετά την απόρριψή τους από τους ψηφοφόρους στις ευρωεκλογές
Η μοίρα της Ursula von der Leyen κρέμεται από μια κλωστή.
Σύμφωνα με το Politico, κάθε ψήφος θα μετρήσει όταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα προσπαθήσει να πείσει λίγο περισσότερους από τους μισούς από τους 720 ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να της δώσουν δεύτερη θητεία.
Αν αποτύχει στην ψηφοφορία της Πέμπτης, αυτό θα βυθίσει την ΕΕ σε μια πρωτοφανή πολιτική κρίση, οδηγώντας τους εθνικούς ηγέτες να βρουν άλλον υποψήφιο.
Στα χαρτιά, η κατάσταση είναι δύσκολη.
Για να συγκεντρώσει τις 361 ψήφους που χρειάζεται, η von der Leyen έχει εστιάσει την προσοχή της κυρίως στις τρεις ομάδες που την υποστήριξαν το 2019, όταν πέρασε από το Κοινοβούλιο με εννέα ψήφους: το δικό της Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους της Ανανέωσης.
"Δεν είμαι μαθηματικός, αλλά νομίζω ότι με τις τρεις δυνάμεις του κέντρου που υποστηρίζουν την Ursula von der Leyen και αποτελούν μέρος μιας συμφωνίας-πακέτου... έχουμε τους αριθμούς", δήλωσε ο Pedro López, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας της οικογένειας του ΕΛΚ, σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.
Αυτή η άποψη δεν είναι καθολικά διαδεδομένη, σημειώνει το Politico.
Μαζί οι τρεις κεντρώες ομάδες θα μπορούσαν να της δώσουν μια πλειοψηφία περίπου 50 ευρωβουλευτών - αλλά αυτό μόνο αν όλοι αυτοί οι ευρωβουλευτές την ψηφίσουν στη μυστική ψηφοφορία, κάτι που είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα συμβεί.
Σε προηγούμενες ψηφοφορίες για τον πρόεδρο της Επιτροπής, περίπου το 13% του άτυπου συνασπισμού που υποστηρίζει τον υποψήφιο έχει επαναστατήσει.
Οι ευρωβουλευτές και από τις τρεις κεντρώες ομάδες έχουν ήδη δηλώσει δημόσια ότι δεν θα ψηφίσουν τη von der Leyen.
Εάν η ψήφος τους συμφωνεί με τις δημόσιες δηλώσεις τους, η von der Leyen δεν θα μπορεί να βασίζεται σε άτομα όπως η Fianna Fáil της Ιρλανδίας, οι Ρεπουμπλικάνοι της Γαλλίας και οι φιλελεύθεροι στη Γερμανία και τη Ρουμανία, μεταξύ άλλων.
Άλλοι, όπως η γαλλική και η ιταλική σοσιαλιστική αντιπροσωπεία, θα είναι δύσκολο να πειστούν.

Αγώνας δρόμου

Αυτές οι ανησυχίες οδήγησαν τη von der Leyen σε εντατικές συνομιλίες με μεμονωμένους ευρωβουλευτές και πολιτικές ομάδες στο Κοινοβούλιο, με την υπόσχεση να συμπεριλάβει τις επιθυμητές πολιτικές τους στο σχέδιο δράσης της για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει πολύωρες συναντήσεις με τη δική της ομάδα του ΕΛΚ, καθώς και με τους Σοσιαλιστές, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους.
Οι Σοσιαλιστές θα μελετήσουν το πολιτικό της πρόγραμμα όταν αυτό παρουσιαστεί δημοσίως το πρωί της Πέμπτης, αναζητώντας δεσμεύσεις για τη δημιουργία ενός μόνιμου ταμείου της ΕΕ, όπως αυτό που χρησιμοποίησε το μπλοκ για να βοηθήσει στην ανάκαμψη μετά το Κόβιντ, καθώς και φιλόδοξες πολιτικές για την κοινωνική πρόνοια και την κλιματική αλλαγή.
Οι φιλελεύθεροι - ένας από τους μεγαλύτερους χαμένους (25 ολόκληρες έδρες) στις ευρωεκλογές του Ιουνίου που έγειραν το Κοινοβούλιο προς τα δεξιά - ανεβάζουν τώρα την τιμή της υποστήριξής τους, συνειδητοποιώντας ότι ενώ έχουν αποδυναμωθεί, η von der Leyen εξακολουθεί να χρειάζεται τις ψήφους τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης