Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα ύψη τα «στοιχήματα» νίκης Trump στη Wall Street – Κύμα υποστήριξης και από τα μεγάλα στελέχη, ποια assets «παίζουν» τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ

Στα ύψη τα «στοιχήματα» νίκης Trump στη Wall Street – Κύμα υποστήριξης και από τα μεγάλα στελέχη, ποια assets «παίζουν» τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ
Συσπειρώνονται υπέρ του Trump οι ηγέτες των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ – Μεγάλα ονόματα στηρίζουν τον επόμενο πρόεδρο
Ένα πράγμα είναι πλέον ξεκάθαρο στις χρηματοπιστωτικές αγορές: Το «trade Trump» κερδίζει δυναμική.
Η σειρά στοιχημάτων - βασισμένη στην προσδοκία ότι η επιστροφή του Ρεπουμπλικανού στον Λευκό Οίκο θα οδηγούσε σε φορολογικές περικοπές, υψηλότερους δασμούς και χαλαρότερους κανονισμούς - είχε ήδη κερδίσει έδαφος από τότε που η κακή απόδοση του προέδρου Joe Biden στο debate του περασμένου μήνα έθεσε σε κίνδυνο την εκστρατεία επανεκλογής του.
Αλλά οι συναλλαγές πήραν μεγαλύτερο βάθος, με τον Trump να κινητοποιεί τους υποστηρικτές και να τραβάει τη συμπάθεια επιδεικνύοντας προκλητική ανθεκτικότητα μετά από πυροβολισμό στο αυτί στην Πενσυλβάνια.
Τα ομόλογα υποχώρησαν καθώς οι συναλλαγές ξεκίνησαν τη Δευτέρα, με τους μακροπρόθεσμους τίτλους να οδηγούν σε απώλειες στα στοιχήματα που θα τονώσουν την ανάπτυξη.
Δηλαδή τις δημοσιονομικές και εμπορικές πολιτικές του Trump.
Η απόδοση των 30ετών ομολόγων ανήλθε στο 4,44%, ξεπερνώντας για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο τους διετείς τίτλους, αυξάνοντας την καμπύλη.
Το δολάριο σημείωσε άνοδο έναντι των περισσότερων ομολόγων, με το μεξικάνικο πέσο να υποχωρεί περισσότερο από 1%.
Το Bitcoin έκανε το μεγαλύτερο άλμα σε σχεδόν δύο μήνες, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στον δείκτη S&P 500 για τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 0,4%.

Το trade Trump

«Βλέπετε το αγαπημένο trade μιας προεδρίας Trump που είναι μια κλίση της καμπύλης», δήλωσε ο Fredrik Repton, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στη Neuberger Berman.
«Φαίνεται ότι θα δούμε περισσότερα premium στις αγορές στο μέλλον».
Σίγουρα, υπάρχει ακόμα αρκετός χώρος για εκπλήξεις, με σχεδόν τέσσερις μήνες πριν από την προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ.
Η εμφάνιση πολιτικής βίας μπορεί να εμβαθύνει την ανησυχία για την αστάθεια στις ΗΠΑ και να ωθήσει τους επενδυτές σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, επισκιάζοντας ενδεχομένως μέρος της θέσης στην αγορά που έχει ήδη λάβει χώρα ενόψει των εκλογών.
Επιπλέον, ορισμένοι επενδυτές μπορεί να θέλουν να κλείσουν πρόωρα κέρδη ή να είναι επιφυλακτικοί για να μπουν βαθύτερα σε μια ήδη γεμάτη θέση.
«Ο πολιτικός κίνδυνος είναι δυαδικός και δύσκολο να αντισταθμιστεί, και η αβεβαιότητα ήταν υψηλή, όπως συμβαίνει με τη στενή φύση του προεκλογικού αγώνα», δήλωσε η Priya Misra, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην JPMorgan Investment Management.
«Αυτό προσθέτει αστάθεια.
Νομίζω ότι αυξάνει περαιτέρω τις πιθανότητες για μια σάρωση των Ρεπουμπλικάνων».

Οι κίνδυνοι

Ενώ οι traders γενικά δεν αναμένουν ότι η απόπειρα δολοφονίας του Trump θα εκτροχιάσει τη χρηματιστηριακή τροχιά μακροπρόθεσμα, είναι πιθανή μια ανάκαμψη στις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις των τιμών.
Η αγορά έχει ήδη παλέψει με εικασίες ότι οι αποτιμήσεις έχουν γίνει υπερβολικά υψηλές, δεδομένης της έκρηξης των μετοχών τεχνητής νοημοσύνης και των κινδύνων που ενέχουν τα αυξημένα επιτόκια και η πολιτική αβεβαιότητα.
Αλλά οι επενδυτές ανέμεναν επίσης ότι οι μετοχές των τραπεζών, της υγειονομικής περίθαλψης και της βιομηχανίας πετρελαίου θα ωφεληθούν από μια νίκη Trump.
«Η επίθεση θα ενισχύσει την αστάθεια», δήλωσε ο David Mazza, Διευθύνων Σύμβουλος της Roundhill Investments, προβλέποντας ότι οι επενδυτές θα μπορούσαν να αναζητήσουν προσωρινή ασφάλεια σε αμυντικές μετοχές, όπως εταιρείες mega-cap.
Σύμφωνα με τον ίδιο «προσθέτει επίσης υποστήριξη για μετοχές που τα πηγαίνουν καλά σε μια καμπύλη αποδόσεων που κλιμακώνεται, ειδικά για τα χρηματοοικονομικά».
Η αντίδραση απηχεί αυτό που φάνηκε μετά την πρώτη προεδρική συζήτηση στα τέλη Ιουνίου, όταν η αδύναμη απόδοση του Biden θεωρήθηκε ότι τροφοδοτούσε τις πιθανότητες εκλογής του Trump.
Ενώ οι έμποροι ομολόγων τιμολογούν σε τουλάχιστον δύο μειώσεις επιτοκίων το 2024, μια σημαντική ώθηση στις προεκλογικές πιθανότητες του Trump θα μπορούσε να ωθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να παραμείνει σε αναμονή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον Michael Purves, Διευθύνοντα Σύμβουλο και ιδρυτή της Tallbacken Capital Advisors.
«Οι δεδηλωμένες πολιτικές του Trump είναι —τουλάχιστον τώρα— πιο πληθωριστικές από του Biden», έγραψε, «και πιστεύουμε ότι η Fed θα θέλει να περιμένει όσο το δυνατόν περισσότερο».

Συσπειρώνονται υπέρ του Trump οι ηγέτες των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ – Μεγάλα ονόματα στηρίζουν τον επόμενο πρόεδρο

Όλο και περισσότεροι ηγέτες της επιχειρηματικής Αμερικής βρίσκονται πλέον στο πλευρό του Donald Trump.
Οι ηγέτες των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ αντιδρούν με σοκ, θλίψη και προσευχές στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Trump κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης το Σάββατο στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια.
Ο Trump χτυπήθηκε από μια σφαίρα που τρύπησε το πάνω δεξί του αυτί ενώ απευθυνόταν στο πλήθος από το βήμα στην εκδήλωση.
Ένας από τους παρευρισκόμενους, ο Corey Comperatore, σκοτώθηκε από τους πυροβολισμούς, ενώ άλλοι δύο συμμετέχοντες τραυματίστηκαν.
Ο δράστης, ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί ως ο 20χρονος Thomas Matthew Crooks, σκοτώθηκε από το προσωπικό ασφαλείας.
Οι αρχές δεν έχουν αποκαλύψει τα κίνητρα του πυροβολισμού και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η πράξη πολιτικής βίας προκάλεσε αντιδράσεις από αρκετούς εξέχοντες επιχειρηματικούς ηγέτες και στελέχη των ΗΠΑ, καθώς και από κορυφαίους εμπορικούς ομίλους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Tim Cook

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, έγραψε σε μια ανάρτηση στο X, πρώην Twitter: "Προσεύχομαι για την ταχεία ανάρρωση του Προέδρου Trump.
Οι σκέψεις μου είναι μαζί του, τα άλλα θύματα και την οικογένεια Trump.
Καταδικάζω έντονα αυτή τη βία".

Ο επιχειρηματίας Mark Cuban

Ο Cuban, ένας δισεκατομμυριούχος επενδυτής και μακροχρόνιος επικριτής του Trump, έγραψε σε μια ανάρτηση στο X αμέσως μετά την απόπειρα δολοφονίας ότι ήλπιζε ότι «ο πρώην πρόεδρος είναι καλά και κανείς άλλος δεν να μην έχει τραυματιστεί» και ότι οι αρχές θα «έπιαναν τον ηλίθιο που το έκανε».
Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του προς τους «ανθρώπους της Μυστικής Υπηρεσίας που έβαλαν τον εαυτό τους» σε κίνδυνο για να προστατεύσουν τον πρώην πρόεδρο.
Αφού προέκυψαν αναφορές για το θάνατο ενός από τους συμμετέχοντες στο ράλι που πυροβολήθηκε στην απόπειρα δολοφονίας, ο Cuban έγραψε: "Αυτό είναι αποκαρδιωτικό.
Ας ελπίσουμε ότι υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε να στηρίξουμε αυτό το άτομο και την οικογένειά του."
Ο Cuban προειδοποίησε επίσης τους οπαδούς και τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να προσέχουν από απάτες που πραγματοποιούνται από αυτούς που χρησιμοποιούν ψεύτικους λογαριασμούς και bots για να αξιοποιήσουν την αντίδραση και τη συμπάθεια του κοινού προς τα θύματα, γράφοντας: «Όταν συμβαίνει τραγωδία και φρικτά γεγονότα όπως η απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Trump , αναδεικνύει αυτούς τους λογαριασμούς που κάνουν τα πράγματα χειρότερα και δυσάρεστα."

Ο CEO της JPMorgan Chase, Jamie Dimon

«Είμαστε βαθιά λυπημένοι για την πολιτική βία και την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Trump χθες το βράδυ», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, σε ένα μήνυμα προς όλους τους υπαλλήλους της JPMorgan Chase την Κυριακή, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.
«Εκ μέρους ολόκληρης της ηγετικής μας ομάδας, οι σκέψεις μας σήμερα είναι με τον πρώην Πρόεδρο, την οικογένειά του και τις οικογένειες εκείνων που τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν τραγικά», συνέχισε ο Dimon.
"Πρέπει να είμαστε σταθερά ενωμένοι ενάντια σε οποιεσδήποτε πράξεις μίσους, εκφοβισμού ή βίας που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τη δημοκρατία μας ή να προκαλέσουν βλάβη.
Μόνο μέσω εποικοδομητικού διαλόγου μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις πιο σκληρές προκλήσεις του έθνους μας."

Ο συνιδρυτής της Amazon Jeff Bezos και ο CEO Andy Jassy

Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής και επιχειρηματίας της Amazon, Jeff Bezos, ο οποίος έχει διαπληκτιστεί με τον Trump για πολιτικά ζητήματα την τελευταία δεκαετία, επαίνεσε την απάντηση του πρώην προέδρου στην απόπειρα δολοφονίας σε μια ανάρτησή του στο X.
"Ο πρώην Πρόεδρός μας έδειξε τεράστια χάρη και θάρρος κάτω από την κυριολεκτική φωτιά απόψε.
Τόσο ευγνώμων για την ασφάλειά του και τόσο λυπημένος για τα θύματα και τις οικογένειές τους", έγραψε ο Bezos το Σάββατο στο X.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon Andy Jassy έγραψε σε μια ανάρτηση το Σάββατο, "Είναι δύσκολο να χωνέψεις αυτό που συνέβη στην Πενσυλβάνια σήμερα. Απλά απαίσιο.
Οι σκέψεις μου είναι στις οικογένειες των θυμάτων. Χαίρομαι που ο Πρόεδρος Trump είναι ασφαλής και ελπίζω να αναρρώσει γρήγορα".

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella

"Απλώς δεν υπάρχει χώρος για οποιοδήποτε είδος βίας στην κοινωνία μας.
Στέλνω τις καλύτερες ευχές μου στον Πρόεδρο Trump για ταχεία ανάρρωση και σε όλους όσους επηρεάστηκαν από το σημερινό φρικτό γεγονός", έγραψε ο Nadella στο X.

Elon Musk

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Elon Musk ανακοίνωσε την υποστήριξή του στον πρώην πρόεδρο Trump μετά την απόπειρα δολοφονίας.
Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Elon Musk – ο οποίος πρόσφατα δώρισε σε ένα σούπερ PAC που υποστηρίζει τον πρώην Πρόεδρο Trump, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg – ανακοίνωσε την υποστήριξή του στην προεδρική εκστρατεία του Trump στον απόηχο της απόπειρας δολοφονίας.
«Υποστηρίζω πλήρως τον Πρόεδρο Trump και ελπίζω για ταχεία ανάρρωσή του», έγραψε ο Musk το Σάββατο σε ανάρτησή του στο X.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg

Ο Mark Zuckerberg, Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook και της μητρικής εταιρείας του Instagram Meta, δημοσίευσε στην εφαρμογή κειμένου του Instagram Threads: "Προσευχόμαστε για γρήγορη ανάρρωση για τον Πρόεδρο Trump.
Αυτή είναι μια τόσο θλιβερή μέρα για τη χώρα μας.
Η πολιτική βία υπονομεύει τη δημοκρατία και πρέπει πάντα να καταδικάζεται. "

BlackRock

Ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, η BlackRock, δημοσίευσε μια δήλωση την Κυριακή σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας:
"Η απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου Trump είναι αποτρόπαια.
Είμαστε ευγνώμονες που ο πρώην Πρόεδρος Trump δεν τραυματίστηκε σοβαρά και σκεφτόμαστε όλους τους αθώους περαστικούς και τα θύματα αυτής της απαίσιας πράξης, ειδικά το άτομο που σκοτώθηκε.
Όπως επικοινώνησε η ηγετική μας ομάδα προς τους συναδέλφους χθες το βράδυ, η BlackRock καταδικάζει σθεναρά την πολιτική βία οποιουδήποτε είδους και θα κάνουμε αυτό που μπορούμε για να προωθήσουμε την ευγένεια και την ενότητα στη χώρα».
Η δήλωση εξήγησε επίσης την εμφάνιση του Crooks σε μια διαφήμιση που παρήγαγε η εταιρεία πριν από δύο χρόνια: «Το 2022, παρουσιάσαμε μια διαφήμιση με έναν δάσκαλο από το Bethel Park High School, στην οποία αρκετοί απλήρωτοι μαθητές εμφανίζονταν για λίγο στο παρασκήνιο, συμπεριλαμβανομένου του Thomas Matthew Crooks.
Θα διαθέσουμε όλο το βίντεο στις αρμόδιες αρχές και αφαιρέσαμε το βίντεο από την κυκλοφορία από σεβασμό προς τα θύματα».

O επενδυτής Bill Ackman

Ο δισεκατομμυριούχος Bill Ackman, ο ιδρυτής της Pershing Square Capital Management, έγραψε μια μακροσκελή ανάρτηση στο X ανακοινώνοντας ότι υποστηρίζει τον πρώην Πρόεδρο Trump στις φετινές προεδρικές εκλογές.
«Έφτασα σε αυτήν την απόφαση πριν από λίγο καιρό, καθώς πολλοί ακόλουθοι του @X έχουν ήδη καταλάβει από τις υποστηρικτικές αναρτήσεις μου για τον Trump και τις επικρίσεις μου στον @POTUS Biden», έγραψε ο Ackman.
«Ο λόγος για τον οποίο δεν το έχω κάνει ακόμη επίσημα είναι ότι θέλω να εξηγήσω λεπτομερώς τη σκέψη μου και να αναφερθώ στα επιχειρήματα που προβάλλουν άλλοι εναντίον του Trump».
Πρόσθεσε ότι σχεδιάζει να εξηγήσει το σκεπτικό του για την υποστήριξη του Trump σε μια «μακροσκελή» ανάρτηση, αλλά ότι «απλώς δεν είχα τον χρόνο ούτε ένιωσα το επείγον» να το γράψω πριν από την απόπειρα δολοφονίας.

Εμπορικό Επιμελητήριο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός εμπορικός όμιλος στη χώρα, εξέδωσε μια δήλωση το Σάββατο που έγραφε: «Με ανακούφιση ακούμε ότι ο Πρόεδρος Trump είναι ασφαλής μετά τους πυροβολισμούς στη συγκέντρωση του και είμαστε βαθιά λυπημένοι για τα γεγονότα και την τραγική απώλεια ζωής αθώων.
Δεν υπάρχει θέση στη δημοκρατία μας για πράξεις βίας.
Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να ενώσουμε τις δημοκρατικές αξίες που μας καθορίζουν ως έθνος.

Business Roundtable

Η Business Roundtable, μια ομάδα CEO σε κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες, εξέδωσε μια δήλωση το Σάββατο στην οποία ανέφερε: «Θρηνούμε για την απώλεια αθώων ζωών και νιώθουμε ανακούφιση που ο Πρόεδρος Trump είναι ασφαλής.
Καλούμε όλους τους Αμερικανούς να απορρίψουν την πολιτική βία και να δεσμευτούν επίλυση πολιτικών διαφορών ειρηνικά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης