Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Το «τόξο των συγκρούσεων» στο επίκεντρο Συνόδου Κορυφής με ΕΕ

Βρετανία: Το «τόξο των συγκρούσεων» στο επίκεντρο Συνόδου Κορυφής με ΕΕ
Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης για την παράνομη μετανάστευση και την ενέργεια, όταν συναντηθούν στο εξοχικό σπίτι
Το «τόξο των συγκρούσεων και της αστάθειας» που απειλεί τα σύνορα της Ευρώπης θα βρεθεί στο επίκεντρο της επικείμενης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC) κοντά στο Λονδίνο, δήλωσε το Σάββατο (13 Ιουλίου) η νέα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ αναμένεται να υποδεχθεί πάνω από 45 Ευρωπαίους ηγέτες στο Blenheim Palace, δυτικά του Λονδίνου, την Πέμπτη.
Θα συναντηθεί επίσης με τον Ιρλανδό ηγέτη Σάιμον Χάρις και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν εκτός της συνόδου κορυφής, καθώς η νέα κυβέρνησή του «προσπαθεί να ανοικοδομήσει τις σχέσεις με τους βασικούς ευρωπαίους εταίρους».
Στη σύνοδο κορυφής θα συζητηθούν «μερικά από τα πιο πιεστικά ζητήματα όλων των γενεών» που αντιμετωπίζει η ήπειρος, ανέφερε η κυβέρνηση Στάρμερ σε δελτίο Τύπου.
Το ΝΑΤΟ, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και το Συμβούλιο της Ευρώπης θα παρευρεθούν για πρώτη φορά σε σύνοδο του EPC, «καταδεικνύοντας τη σημασία της ενότητας ως απάντηση στο τόξο των συγκρούσεων και της αστάθειας εντός και πλησίον των ευρωπαϊκών συνόρων», πρόσθεσε το Εργατικό Κόμμα.
Ο Στάρμερ προειδοποίησε ότι «η Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ορισμένων από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας», υπογραμμίζοντας «τον βάρβαρο πόλεμο της Ρωσίας» που «συνεχίζει να αντηχεί σε όλη την ήπειρό μας».
Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης για την παράνομη μετανάστευση και την ενέργεια, όταν συναντηθούν στο εξοχικό σπίτι – τη γενέτειρα του Ουίνστον Τσόρτσιλ.
«Δεν μπορούμε να είμαστε θεατές σε αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και να προχωρήσουμε παραπέρα, όχι μόνο για τους θαρραλέους Ουκρανούς στην πρώτη γραμμή του μετώπου ή για εκείνους που πλανώνται από χώρα σε χώρα, αλλά για να κοιτάξουν οι μελλοντικές μας γενιές πίσω με υπερηφάνεια για όσα πέτυχε η ήπειρός μας μαζί», δήλωσε ο Στάρμερ πριν από τη σύνοδο κορυφής.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε υποστηρίξει με σθένος την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, υποσχέθηκε να «αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, συνεργαζόμενο για να προωθήσει την πρόοδο σε αυτές τις προκλήσεις των γενεών».
Κατά την πρώτη του εβδομάδα στην ηγεσία, ο Στάρμερ επανέλαβε την «ακλόνητη» υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ουκρανία και αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη συνάντηση για να πιέσει για τη συνέχιση της διεθνούς στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης ενόψει του «δύσκολου χειμώνα».
Η εν λόγω σύνοδος θα είναι η τέταρτη συνεδρίαση της EPC από την ίδρυση της ομάδας τον Οκτώβριο του 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης