Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμβολική ανταρσία Χριστοδουλίδη: Δεν κατέθεσε στεφάνι στους καταδρομείς του πραξικοπήματος - «Συγχωροχάρτι σε κανέναν»

Συμβολική ανταρσία Χριστοδουλίδη: Δεν κατέθεσε στεφάνι στους καταδρομείς του πραξικοπήματος - «Συγχωροχάρτι σε κανέναν»
«Oι πραγματικοί υπαίτιοι του πραξικοπήματος, οι συνεργάτες της χούντας στην Κύπρο δεν έχουν τιμωρηθεί» σημειώνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, Ιωάννη Παπαμελετίου, των ηγεσιών της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και άλλων επισήμων τελέστηκε το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, το μνημόσυνο πεσόντων κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 προς υπεράσπιση της νομιμότητας και της Δημοκρατίας, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Γεώργιου.
Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Πρέσβης επί τιμή, Περικλής Νεάρχου.
Μετά το μνημόσυνο τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων.
Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, η Πρόεδρος της Βουλής, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων και συγγενείς των πεσόντων.

Στην παρουσία ΠτΔ το επίσημο μνημόσυνο πεσόντων στο πραξικόπημα

cache_980x980_Analog_medium_812622_11354288_24_07_15_103843.png

Αν θέλουμε να πάμε μπροστά πρέπει να είμαστε και ειλικρινείς, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά το μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, στο οποίο παρέστη.
Επεσήμανε παράλληλα πως «δεν είμαι εδώ για να δώσω συγχωροχάρτι σε κανέναν».
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά το μνημόσυνο και το τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για προάσπιση ό,τι πιο σημαντικού έχουμε, που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».
«Είμαστε εδώ να καταδικάσουμε με τον πιο έντονο τρόπο το προδοτικό πραξικόπημα, δεν υπάρχουν οι όποιες δικαιολογίες», είπε.
Την ίδια στιγμή, συνέχισε, «είναι σημαντικό να πάρουμε και τα μηνύματα και όλοι εμείς που εμπλεκόμαστε στοn δημόσιο διάλογο της χώρας μας, αυτό το διάστημα τουλάχιστον θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, έτσι ώστε, με πλήρη σεβασμό σε διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις να μην δημιουργούμε, άθελά μας, αυτό θέλω να πιστεύω, τις οποιεσδήποτε συνθήκες, σε μια περίοδο που όλοι γνωρίζουμε ότι η πόλωση, η τοξικότητα, η αμφισβήτηση του κάθε τι, είναι εκείνο που επικρατεί».
«Άρα εμείς που συμμετέχουμε στον δημόσιο διάλογο έχουμε μια ευθύνη περισσότερο, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνουν ποτέ ξανά τέτοιου είδους συνθήκες», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν κατατέθηκε στεφάνι της Κυβέρνησης «στους άλλους τάφους», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε «δεν είμαι εδώ για να δώσω συγχωροχάρτι σε κανέναν, απολύτως σε κανένα».
Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, 50 χρόνια μετά, ως ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που γεννήθηκε εκείνη την περίοδο, «θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Φυσικά και υπάρχουν ευθύνες. Την ίδια στιγμή όμως, οφείλω να είμαι ειλικρινής και τολμηρός προς τον κυπριακό λαό».
Ανέφερε ότι προέρχεται από τη γενιά που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια εκείνης της δύσκολης περιόδου και ότι δεν έχει κομματική ταυτότητα, «άρα μπορώ να μιλήσω πιο ανοιχτά και πιο τολμηρά».
«Και θέλω να σας πω κάτι σήμερα, γιατί πρέπει να δούμε μπροστά σε τούτη τη χώρα», είπε, σημειώνοντας ότι μέσα στο πλαίσιο του κλάδου ελαίας «που πολύ ορθά», όπως είπε, έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, «οι πραγματικοί υπαίτιοι του πραξικοπήματος, οι συνεργάτες της χούντας στην Κύπρο δεν έχουν τιμωρηθεί και θεωρούμε όλοι ότι με αυτή τη συμπεριφορά, τιμωρούμε τους πραγματικούς υπαίτιους».
«Όλοι ξέρουμε ποιοι ήταν οι πραγματικοί υπαίτιοι, χρησιμοποιήθηκε ο κλάδος ελαίας για να προστατευτούν αυτοί και ο απλός λαός, αυτά τα παιδιά που δεν δικαιολογώ, δεν υπάρχει δικαιολογία σας το λέω ξανά, για να μην ακούσω οτιδήποτε, αλλά θεωρώ ότι έχω ευθύνη ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως κάποιος που προέρχεται από τη γενιά του 1974, ως κάποιος που δεν έχει κομματική ταυτότητα να είμαι ειλικρινής, να είμαι τολμηρός και να μην κρύβομαι πίσω από τις λέξεις», ανέφερε.
Αν θέλουμε πραγματικά αυτές οι μέρες να μας γίνονται μάθημα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «πρέπει να βλέπουμε τον κυπριακό λαό στα μάτια και όχι να κρυβόμαστε πίσω από επαναλαμβανόμενα συνθήματα, γιατί για συνθήματα πρόκειται».
Άρα, συνέχισε, «αν θέλουμε να πάμε μπροστά πρέπει να είμαστε και ειλικρινείς».

Στους τάφους των καταδρομέων

cache_980x980_Analog_medium_812622_11354288_24_07_15_103843_1.png

Σημειώνεται πως τρισάγιο τελέστηκε και στους τάφους των καταδρομέων και εθνοφρουρών που «ευρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία» την ημέρα του πραξικοπήματος και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, στην παρουσία κομματικών αξιωματούχων από τον ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης