Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eurogroup με «άρωμα» λιτότητας - Τα κράτη δεσμεύονται για μείωση δαπανών από το 2025

Eurogroup με «άρωμα» λιτότητας - Τα κράτη δεσμεύονται για μείωση δαπανών από το 2025
«Μια σταδιακή και διαρκής δημοσιονομική εξυγίανση στην Ευρωζώνη συνεχίζει να είναι απαραίτητη»
Σαφή προειδοποίηση στα κράτη της Ευρωζώνης με υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, στέλνει το κοινό ανακοινωθέν του σημερινού (15/7) Eurogroup που συνεδρίασε με για τον δημοσιονομικό προσανατολισμό του νομισματικού μπλοκ για το 2025.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις δαπάνες το 2025 για να μειώσουν τον δανεισμό μετά από χρόνια υψηλών δαπανών για να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά εν μέσω πανδημίας Covid-19 και ενεργειακής κρίσης.
Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι «μια σταδιακή και διαρκής δημοσιονομική εξυγίανση στην Ευρωζώνη συνεχίζει να είναι απαραίτητη», προκειμένου να μειωθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος.
«Τα δημοσιονομικά σχέδια των κυβερνήσεων θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών εντός της ζώνης του ευρώ. Οι εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να είναι συμβατές και σύμφωνες με όσα ορίζει το αναθεωρημένο πλαίσιο, αρχής γενομένης από τους προϋπολογισμούς του 2025», σημειώνεται, με τους υπουργούς να θεωρούν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα ως απαραίτηση για την υποχώρηση του πληθωρισμού και την τόνωση των μακροοικονομικών προοπτικών.
«Να διασφαλίσουμε την ταχεία και συνεπή εφαρμογή του μεταρρυθμισμένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, να προωθήσουμε υγιή και βιώσιμα δημόσια οικονομικά, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και ανθεκτικότητα μέσω μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων και να αποτρέψουμε τα υπερβολικά κρατικά ελλείμματα». Το 2025, το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη προβλέπεται να μειωθεί στο 2,8% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος προβλέπεται σε 90% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023-2025.
Αναφέρεται επίσης «οι προϋποθέσεις για σταδιακή επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας το 2024 και το 2025 παραμένουν» στην Ευρωζώνη, χάρη στην κατανάλωση και την ανθεκτική αγορά εργασία. 
«Προετοιμάζουμε εθνικά μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά-διαρθρωτικά σχέδια σύμφωνα με το αναθεωρημένο πλαίσιο, βασιζόμενα στην καθοδήγηση της Επιτροπής. Τα σχέδια, που αναμένεται να υποβληθούν το φθινόπωρο του 2024, θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή και θα πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο».
«Το Eurogroup θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις και να ενισχύει τον συντονισμό της πολιτικής του. Θα αναθεωρήσουμε τις δημοσιονομικές πολιτικές της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με τα προσχέδια των προϋπολογισμών για το 2025», καταλήγει το κοινό ανακοινωθέν.

Μειώθηκαν οι ανισορροπίες στην Ελλάδα – Υψηλό το χρέος

Τον Ιούνιο, η Κομισιόν έκανε λόγο για βελτιωμένη εικόνα στην ελληνική οικονομία, καθώς οι μακροοικονομικές ανισορροπίες «έχουν μειωθεί αλλά παραμένουν ανησυχητικές».
Βέβαια, οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι θα διερευνηθούν βάσει των μεταρρυθμισμένων δημοσιονομικών κανόνων από την Κομισιόν.
Το 2023 η Ελλάδα κατέγραψε «υπερβολικές ανισορροπίες», κάτι που σημαίνει ότι η εικόνα εντός του 2024 είναι βελτιωμένη. Οι μακροοικονομικές ανισορροπίες συνδέονται με το υψηλό δημόσιο χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την υψηλή ανεργία, υπογραμμίζει η Κομισιόν.
Ο δείκτης δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ συνέχισε να μειώνεται αλλά παραμένει υψηλός, ήτοι 162% το 2023, ενώ οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του χρέους εμφανίζονται χαμηλοί.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο είχε διευρυνθεί σημαντικά κατά τα έτη 2020 έως 2022, μειώθηκε σημαντικά το 2023, αλλά παραμένει αυξημένο σε σχέση με την αυξημένη εγχώρια ζήτηση. 
Με διατήρηση ενός συνετού δημοσιονομικού προσανατολισμού και η συνέχιση της έγκαιρης εφαρμογής του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP) εξακολουθούν να είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη διασφάλιση της επανεξισορρόπησης της οικονομίας, σχολιάζει η Επιτροπή.

«Καμπανάκι» για 7 χώρες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 19/6 ότι ανοίγει το δρόμο για την έναρξη διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος κατά επτά κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Συγκεκριμένα, στην έκθεσή της για το εαρινό Ευρωπαϊκό Εξάμηνο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι δικαιολογείται η έναρξη της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος για τη Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Σλοβακία, τη Μάλτα, την Ουγγαρία και την Πολωνία.
Η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει στο Συμβούλιο να ανοίξει τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος γι' αυτά τα επτά κράτη-μέλη τον Ιούλιο και το φθινόπωρο αναμένεται να προτείνει τις συστάσεις της για διόρθωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, συνολικά δέκα κράτη-μέλη υπερέβησαν πέρυσι το όριο του 3% του ΑΕΠ: Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Σλοβακία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Εσθονία, Ισπανία και Τσεχία, ενώ το 2024 αναμένεται υπέρβαση του ορίου από τη Φινλανδία και τη Σλοβενία.
Σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής, το 2023 η Ιταλία κατέγραψε έλλειμα 7,4% του ΑΕΠ, η Γαλλία (5,5%), η Σλοβακία και η Μάλτα (4,9%) και το Βέλγιο (4,4%).
Οι νέοι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας απαιτούν από τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα να μειώνουν το έλλειμμα κατά τουλάχιστον 0,5 μονάδα ετησίως.
Οι νέοι κανόνες προβλέπουν οικονομικές κυρώσεις 0,1% του ΑΕΠ ετησίως για χώρες που δεν συμμορφώνονται με τις συστάσεις για διορθώσεις του δημοσιονομικού τους ελλείμματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης