Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει ταμείο «ειρήνης» για να στηρίξει τον αλβανικό στρατό – Εξοπλισμοί 13 εκατ. ευρώ

Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει ταμείο «ειρήνης» για να στηρίξει τον αλβανικό στρατό – Εξοπλισμοί 13 εκατ. ευρώ

Ύμνοι Borrell για την Αλβανία

Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει τον στρατό της Αλβανίας χρησιμοποιώντας τη λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης», επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες.
Σε δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουλίου, το Υπουργικό Συμβούλιο είπε ότι θα παραδώσει εξοπλισμό αξίας 13 εκατομμυρίων ευρώ στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.
Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ παρέχει βοήθεια στον στρατό με αυτόν τον τρόπο.
Αξιωματούχοι των Βρυξελλών επέμειναν ότι η χρηματοδότηση της «ειρήνης» θα λάβει τη μορφή «εξοπλισμού που δεν έχει σχεδιαστεί για την παροχή θανατηφόρου δύναμης».
Αυτό φέρεται να περιλαμβάνει την παροχή οχημάτων ελαφριάς θωράκισης, τα οποία οι Βρυξέλλες περιέγραψαν ως «εξοπλισμένα για να παρέχουν υψηλή κινητικότητα και ευελιξία σε όλους τους τύπους εδάφους και καιρικές συνθήκες και να διασφαλίζουν την προστασία του προσωπικού από ελαφρά όπλα και εκρηκτικά».
Δεν είναι σαφές εάν αυτά τα οχήματα θα μπορούσαν να οπλιστούν από τις Αλβανικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά την παράδοση.
Ερωτηθέν για λεπτομέρειες σχετικά με τα οχήματα, το Συμβούλιο αρνήθηκε να σχολιάσει.
Μιλώντας για την ανακοίνωση, ο Borrell περιέγραψε την Αλβανία ως σημαντικό εταίρο της ΕΕ που ευθυγραμμίζεται με την «πολιτική ασφαλείας» του μπλοκ.
«Η σημερινή απόφαση είναι ένα σημαντικό ορόσημο στη συνεργασία μας για την ασφάλεια και την άμυνα», είπε.
«Αντικατοπτρίζει επίσης την εκτίμησή μας για την πλήρη ευθυγράμμιση της Αλβανίας με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, η οποία είναι μια πολύ σαφής έκφραση της στρατηγικής επιλογής της Αλβανίας για ένα μέλλον εντός της ΕΕ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης