Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκρηξη στην αγορά κακάο λόγω Γκάνας – Απώλειες 1,4 δισ. δολ. γράφουν οι short

Έκρηξη στην αγορά κακάο λόγω Γκάνας – Απώλειες 1,4 δισ. δολ. γράφουν οι short
Εμπορικοί οίκοι όπως οι Cargill και Barry Callebaut χρησιμοποιούν την αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για να αντισταθμίσουν ή να εξασφαλίσουν τις τιμές του κακάο
Πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε παράγωγα κακάο κινδυνεύουν να χάσουν οι μεγάλοι εμπορικοί οίκοι, αφού η κορυφαία παραγωγός Γκάνα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που περιόρισαν σημαντικά τις παγκόσμιες προμήθειες, απέτυχε να παραδώσει κόκκους αυτή τη σεζόν, αναγκάζοντας τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τις short θέσεις.
Τον Απρίλιο, το Συμβούλιο Κακάο της Γκάνας μίλησε με μεγάλους traders σχετικά με την καθυστέρηση παράδοσης εκατοντάδων χιλιάδων τόνων κακάο μέχρι την επόμενη καλλιεργητική περίοδο λόγω μείωσης των αποθεμάτων.
Σύμφωνα με το Reuters, το διοικητικό συμβούλιο ετοιμάζεται να καθυστερήσει πάνω από 350.000 μετρικούς τόνους φασολιών αυτή τη σεζόν, επικαλούμενος έξι γνώστες του κλάδου.
Αυτό είναι περίπου το ήμισυ των κόκκων κακάο που πωλούνται συνήθως σε μια εποχή.
Στην αγορά προθεσμιακών συμβάσεων κακάο, oι απώλειες από τις καθυστερήσεις παράδοσης θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 4.000 δολάρια ανά τόνο, όπερ σημαίνει απώλειες περίπου 1,4 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
«Καθόμαστε κοιτάζοντας τις οθόνες μας, ελάχιστα διαπραγματευόμαστε», είπε στο Reuters επικεφαλής trader κακάο σε παγκόσμιο εμπορικό οίκο, προσθέτοντας ότι η παγκόσμια αγορά κακάο σε φυσικό και προθεσμιακά συμβόλαια έχει σταματήσει λόγω της αστάθειας.
Εμπορικοί οίκοι όπως οι Cargill και Barry Callebaut χρησιμοποιούν την αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για να αντισταθμίσουν ή να εξασφαλίσουν τις τιμές του κακάο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης