Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tajani: Η ΕΚΤ το παράκανε πιέζοντας την UniCredit να εγκαταλείψει τη Ρωσία

Tajani: Η ΕΚΤ το παράκανε πιέζοντας την UniCredit να εγκαταλείψει τη Ρωσία
Η ΕΚΤ έχει ζητήσει από τους δανειστές υπό την εποπτεία της να παράσχουν έναν «σαφή οδικό χάρτη» για την έξοδο από τη ρωσική αγορά.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άσκησε υπερβολικές πιέσεις τελικά στην ιταλική τράπεζα UniCredit για να εγκαταλείψει τη Ρωσία, δήλωσε την Παρασκευή (12 Ιουλίου) ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Antonio Tajani.
Οι τράπεζες της ευρωζώνης που εξακολουθούν να εμπλέκονται με τη Ρωσία για πάνω από δύο χρόνια μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία έχουν δεχθεί αυξανόμενες πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες από τις εποπτικές αρχές της Ένωσης, καθώς και από τις αρχές των ΗΠΑ, σχετικά με τους δεσμούς τους με τη χώρα.
Η ΕΚΤ έχει ζητήσει από τους δανειστές υπό την εποπτεία της να παράσχουν έναν «σαφή οδικό χάρτη» για την έξοδο από τη ρωσική αγορά.
«Μου φαίνεται ότι η ΕΚΤ το έχει παρακάνει», δήλωσε ο Tajani, πρώην επίτροπος της ΕΕ και πρώην ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, σε συνέντευξη Τύπου.
Η UniCredit δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αμφισβητεί τους όρους που έθεσε η ΕΚΤ για να περιορίσει τον κίνδυνο έκθεσής της στη Ρωσία και ζητά απόφαση από το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, καθώς και πάγωμα του αιτήματος μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου.
Οι αποφάσεις του δικαστηρίου διαρκούν κατά μέσο όρο περίπου 20 μήνες, αλλά η απόφαση επί του αιτήματος αναστολής θα πρέπει να διαρκέσει μόνο λίγες εβδομάδες.
Η θέση των ιταλικών αρχών, όμως, δεν εμφανίζεται ενιαία.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Fabio Panetta δήλωσε τον Μάιο ότι οι ιταλικές τράπεζες θα πρέπει να «βγουν» από τη Ρωσία λόγω των κινδύνων φήμης, ενώ μια πηγή προσκείμενη στην πρωθυπουργό Georgia Meloni δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη ότι η Ρώμη δεν παίζει κανένα ρόλο στο θέμα.
Η UniCredit κατέχει την AO UniCredit, την 15η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας βάσει ενεργητικού, με 56 υποκαταστήματα στο τέλος του περασμένου έτους και προσωπικό πλήρους απασχόλησης περίπου 3.150 ατόμων.
Ερωτηθείς ποιος ήταν ο ρόλος της κυβέρνησης στην υπόθεση, ο Ταγιάνι υπερασπίστηκε την απόφαση της UniCredit να προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.
«Είναι σωστό για μια ιταλική εταιρεία που έχει δεχθεί επίθεση να ζητήσει δικαστικές διευκρινίσεις σε επίπεδο ΕΕ», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Ρώμη ήθελε να «προστατεύσει τις ιταλικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία εντός των κανόνων που επιβάλλουν οι κυρώσεις».
«Ως υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός, λέω ότι η προσφυγή σε δικαστήριο της ΕΕ σημαίνει να ζητάμε διευκρινίσεις για κανόνες που δεν είναι σαφείς, δεν σημαίνει να αψηφούμε την ΕΚΤ», είπε.
«Δεν μπορείτε να ζητήσετε από αυτές τις εταιρείες να υποστούν οικονομική ζημία», πρόσθεσε ο Tajani.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης