Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με δημοσκόπηση στο Χ θα αποφασίσει ο Φειδίας για την ψήφο στην Von der Leyen

Με δημοσκόπηση στο Χ θα αποφασίσει ο Φειδίας για την ψήφο στην Von der Leyen
«Ό,τι πείτε, θα το κάνω», δήλωσε ο ίδιος όταν ανάρτησε ένα γκάλοπ στο X το Σάββατο 13 Ιουλίου, με το ερώτημα αν πρέπει να ψηφίσει υπέρ ή κατά του διορισμού της von der Leyen
Ο Κύπριος YouTuber και πλέον ευρωβουλευτής Κύπρου, Φειδίας Παναγιώτου, ενδέχεται να καταψηφίσει την Ursula von der Leyen για εκ νέου Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από δημοσκόπηση που ανήρτησε στο Χ για να αποφασίσει με βάση τη γνώμη του κόσμου.
Μετά την εκλογή του ως ευρωβουλευτής, ο Φειδίας Παναγιώτου καταφεύγει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαμορφώσει την πολιτική του ατζέντα με βάση τα αιτήματα των ακολούθων του. Είναι όμως και ένας από τους 720 ευρωβουλευτές που θα ψηφίσουν για τη θέση της von der Leyen στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Ό,τι πείτε, θα το κάνω», δήλωσε ο ίδιος όταν ανάρτησε ένα γκάλοπ στο X το Σάββατο 13 Ιουλίου, με το ερώτημα αν πρέπει να ψηφίσει υπέρ ή κατά του διορισμού της von der Leyen.
Περίπου το 85% των 120.961 ατόμων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, του απάντησαν ότι θα πρέπει να ψηφίσει κατά του διορισμού της, στην ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουλίου την Πέμπτη.
Η δημοσκόπηση έκλεισε στις 15:54 μ.μ. χθες (15 Ιουλίου).
Η δημοσκόπησή του στα ελληνικά είχε παρόμοιο αποτέλεσμα, με 81,6% από περίπου 1.000 ψήφους κατά της von der Leyen.
Οι επικριτές του Παναγιώτου για τη δημοκρατία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είπαν ότι οι Κύπριοι που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί, δεν ψηφίζουν στις δημοσκοπήσεις του.
Πολλοί χρήστες του Χ, συμπεριλαμβανομένων και Κυπρίων, ωστόσο, επαίνεσαν την εκδοχή της άμεσης δημοκρατίας του Ευρωβουλευτή. Υπήρχαν και αυτοί όμως που διαμαρτυρήθηκαν: «Αυτό θα έπρεπε να είναι παράνομο, η Κύπρος ψήφισε για τη λήψη των αποφάσεών σου και τώρα εμπλέκεις όλο τον πληθυσμό του κόσμου για μια ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο», δήλωσε ο Νικόλας Α, ο οποίος δηλώνει Έλληνας που ζει στην Κύπρο.
Η αγγλόφωνη δημοσκόπηση, η οποία συγκέντρωσε πολύ περισσότερες απαντήσεις, προωθήθηκε από τον δισεκατομμυριούχο της τεχνολογίας Elon Musk, ο οποίος δημοσίευσε ένα από τα βίντεο που περιγράφει τη δημοσκόπηση το Σάββατο, λέγοντας: «Ο Φειδίας έχει δίκιο. Σούπερ σημαντική απόφαση».
Οποιοσδήποτε μπορεί να ψηφίσει στη δημοσκόπηση του X και η αναδημοσίευση του Musk προσέλκυσε πλήθος οπαδών της Tesla και της κρυπτογράφησης, και όχι μόνο Κύπριων πολιτών, με βάση τις απαντήσεις στη δημοσκόπηση του.
«Ελπίζω να είστε εντάξει με το να ψηφίζουν οι Αμερικανοί!
Μόλις το έκανα, και ψήφισα όχι», ανέφερε ένας χρήστης, με το ψευδώνυμο «JKash MAGA Queen».
Μια αντίστοιχη ερώτηση που δημοσίευσε ο Παναγιώτου στον λογαριασμό του στο TikTok, την οποία δεν αναδημοσίευσε ο Musk, φαίνεται ότι κέρδισε λιγότερη προσοχή, με μόνο περίπου 4.700 likes.
Δεν είναι σαφές ωστόσο, αν ο Παναγιώτου θα ενεργήσει βάσει αυτής της δημοσκόπησης δεδομένης της κριτικής, αλλά έχει δηλώσει την πρόθεσή του να το κάνει.
Η ομάδα του δεν απάντησε στο αίτημα του Euractiv για σχολιασμό κατά τη στιγμή της δημοσίευσης.
Η δημοσκόπηση είναι σύμφωνη με τη γενική έκκληση του Παναγιώτου. Κατέβηκε ως ένα πλήρες αουτσάιντερ, χωρίς γνωστή πολιτική ατζέντα.
Ο YouTuber ήταν ειλικρινής σχετικά με το ότι δεν γνωρίζει τίποτα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ότι δεν αντέχει την κυριαρχία των «σπασίκλων» στις Βρυξέλλες.
Μια προηγούμενη δημοσκόπηση του TikTok καθόρισε ότι θα προσχωρούσε στους μη εγγεγραμμένους παρά στους Πράσινους. Είπε ότι πάνω από το 10% των Κυπρίων ψήφισε, με πλειοψηφία 76% υπέρ της ένταξής του στους Ανεξάρτητους και όχι στους Πράσινους. Δεν είναι σαφές πώς ο Παναγιώτου μπόρεσε να προσδιορίσει την εθνικότητα των ψηφοφόρων της δημοσκόπησης.
Με την προσχώρησή του στους Ανεξάρτητους , θα τεθεί το ερώτημα πόσο πραγματική επιρροή μπορεί να έχει στις τροπολογίες και τις εκθέσεις στη Βουλή.
Η άνοδος της φήμης του Παναγιώτου είναι στενά συνδεδεμένη με τον Musk.
Το βίντεο που παρακολούθησαν οι περισσότεροι στο YouTube αφορά την επιτυχημένη προσπάθειά του να πάρει μια αγκαλιά από τον ήρωά του, τον ιδρυτή της Tesla και της SpaceX Musk.
Σε έναν καταιγισμό αναρτήσεων στο X το βράδυ της Παρασκευής 12 Ιουλίου, ο Musk, ο οποίος ως CTO και πρόεδρος του X, δήλωσε ότι θα μηνύσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού αυτή κατηγόρησε το X για παραβίαση του νόμου περί ψηφιακών υπηρεσιών.
Αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο η αρχή της άμεσης εκπροσώπησης του Παναγιώτου με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης: «Βλέπουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον μιας πιο άμεσης δημοκρατίας, ίσως με περισσότερους ανεξάρτητους ανθρώπους να ηγούνται του δρόμου», δήλωσε σε ένα 37λεπτο βίντεο στο YouTube σχετικά με την πολιτική του εκστρατεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης