Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραγδαίες εξελίξεις - Η Κίνα αναστέλλει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, λόγω Ταϊβάν

Ραγδαίες εξελίξεις - Η Κίνα αναστέλλει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, λόγω Ταϊβάν
H Κίνα αποφάσισε να αναστείλει τις διαβουλεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον έλεγχο των όπλων και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο, καθώς η Κίνα αποφάσισε να αναστείλει τις διαβουλεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον έλεγχο των όπλων και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων σχετικά με τις αμερικανικές πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Lin Jian, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τετάρτη.
«Εδώ και αρκετό καιρό, οι Ηνωμένες Πολιτείες πωλούν όπλα στην κυβέρνηση της Ταϊβάν παρά την έντονη κινεζική αντίθεση και τις επανειλημμένες διαπραγματεύσεις», τόνισε.
«Η Κίνα αποφάσισε να αναστείλει τις διαβουλεύσεις [για τον έλεγχο των όπλων και τη μη διάδοση] με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Οι ΗΠΑ να σεβαστούν τα βασικά συμφέροντα της Κίνας

Ο διπλωμάτης θεώρησε την αμερικανική πλευρά υπεύθυνη για την απόφαση αυτή και επισήμανε την ετοιμότητα του Πεκίνου να διατηρήσει τις σχετικές επαφές με την Ουάσινγκτον που «βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, την ειρηνική συνύπαρξη και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία».
Ο Lin Jian κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να «σεβαστούν τα βασικά συμφέροντα της Κίνας και να διαμορφώσουν τις απαραίτητες συνθήκες για διάλογο και διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών».
Οι ΗΠΑ και η Κίνα πραγματοποίησαν τον Νοέμβριο σπάνιες συνομιλίες για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να αμβλύνουν τη δυσπιστία ενόψει της συνόδου κορυφής μεταξύ του ηγέτη Joe Biden και του Xi Jinping.
Περαιτέρω διάλογος δεν είχε ανακοινωθεί δημοσίως έκτοτε, με έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου τον Ιανουάριο να προτρέπει το Πεκίνο να ανταποκριθεί «σε ορισμένες από τις πιο ουσιαστικές ιδέες μας σχετικά με τη μείωση του κινδύνου».
Αλλά το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε την Τετάρτη ότι οι πρόσφατες πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν «υπονομεύουν σοβαρά την πολιτική ατμόσφαιρα για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων για τον έλεγχο των όπλων μεταξύ των δύο πλευρών».

Πυρηνική κούρσα

Το Πεντάγωνο σε μια έκθεση που είχε συνταχθεί με εντολή του Κογκρέσου τον περασμένο Οκτώβριο ανέφερε ότι η Κίνα αναπτύσσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο ταχύτερα από ό,τι είχαν προβλέψει νωρίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Κίνα διέθετε περισσότερες από 500 επιχειρησιακές πυρηνικές κεφαλές από τον Μάιο του 2023 και είναι πιθανό να έχει περισσότερες από 1.000 μέχρι το 2030, ανέφερε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν σήμερα περίπου 3.700 πυρηνικές κεφαλές, ενώ υπολείπονται των περίπου 4.500 πυρηνικών κεφαλών της Ρωσίας, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, το οποίο υπολογίζει 410 πυρηνικές κεφαλές για την Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης