Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ινδία κάλεσε εσπευσμένα τον Ουκρανό πρέσβη για πρωτοφανή επίθεση Zelensky σε Modi - Διπλωματική αυτοκτονία για Κίεβο

Η Ινδία κάλεσε εσπευσμένα τον Ουκρανό πρέσβη για πρωτοφανή επίθεση Zelensky σε Modi - Διπλωματική αυτοκτονία για Κίεβο
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky επέκρινε το ταξίδι του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi στη Ρωσία, όπου, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία
Στο κόκκινο βρίσκονται οι σχέσεις της Ουκρανίας με την Ινδία, στην οποία το Κίεβο προσέβλεπε για μία θετική στάση απέναντι στη Ρωσία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky επέκρινε το ταξίδι του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi στη Ρωσία, όπου, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Η ινδική εφημερίδα The Economic Times ανέφερε στις 16 Ιουλίου ότι το Νέο Δελχί εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στον Ουκρανό πρεσβευτή για τα σχόλια του Zelensky.
Σύμφωνα με τους The Economic Times, το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ουκρανό επιτετραμμένο στις 15 Ιουλίου για να θέσει το θέμα, προσθέτοντας ότι «αυτό δείχνει ξεκάθαρα τη δυσαρέσκεια του Νέου Δελχί με την ουκρανική στάση» κατά του Modi.

Χυδαία επίθεση


Ο Zelensky είχε χαρακτηρίσει το ταξίδι του Ινδού πρωθυπουργού στη Ρωσία «καταστροφικό πλήγμα στις ειρηνευτικές προσπάθειες» και είπε: «Είναι απογοητευτικό να βλέπεις τον ηγέτη της μεγαλύτερης δημοκρατίας στον κόσμο να αγκαλιάζει τον πιο διαβόητο εγκληματία του κόσμου στη Μόσχα», αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Ο ισχυρισμός ότι ο Modi είχε καταφέρει ένα «καταστροφικό πλήγμα στις ειρηνευτικές προσπάθειες» έχει προφανώς ενοχλήσει τον Ινδό ηγέτη, καθώς υποστηρίζει με συνέπεια τις ειρηνευτικές προσπάθειες.
Υπενθυμίζεται πως ο Modi είπε μάλιστα στον Putin στη Μόσχα ότι «για ένα λαμπρό μέλλον, για τις μελλοντικές γενιές, η ειρήνη είναι απαραίτητη.
Πιστεύουμε ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να λύσει προβλήματα.
Οι λύσεις και οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν μπορούν να πετύχουν ανάμεσα σε βόμβες, όπλα και σφαίρες».

Εχθρική στάση των Ουκρανών απέναντι στη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου

Σύμφωνα με τους The Economic Times, λόγω των σχολίων του Zelensky, η Ινδία ανέβαλε μια συνάντηση κοινής ομάδας εργασίας με την Ουκρανία για πολιτιστικά θέματα.
Αυτό δείχνει πόσο χαμηλού επιπέδου είναι οι σχέσεις Ινδίας-Ουκρανίας, ειδικά σε σύγκριση με τη σχέση που έχει η χώρα της Νότιας Ασίας με τη Ρωσία, όπως αντικατοπτρίζεται στην επίσκεψη του Modi στη Ρωσία στις 8 και 9 Ιουλίου.
«Οι δεσμοί Ινδίας-Ουκρανίας είναι στο ναδίρ λόγω των στρατιωτικών σχέσεων του Κιέβου με το Πακιστάν και την ουκρανική κριτική για τις ινδικές πυρηνικές δοκιμές το 1998», εξήγησε η ινδική εφημερίδα.
Ωστόσο, ενώ ο Zelensky ισχυρίζεται αστήρικτα ότι ο Modi έφερε ένα «καταστροφικό πλήγμα στις ειρηνευτικές προσπάθειες», ο Putin ευχαρίστησε τον Ινδό ηγέτη για τις προσπάθειές του να επιλύσει ειρηνικά την ουκρανική σύγκρουση.
«Εκτιμώ την προσοχή σας στα πιο έντονα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας να βρούμε κάποιους τρόπους επίλυσης της ουκρανικής κρίσης, πρώτα απ' όλα ειρηνικά», δήλωσε ο Putin στις 8 Ιουλίου. Στην ίδια συνάντηση, ο Putin δήλωσε ότι η Ρωσία και η Ινδία έχουν μια προνομιακή στρατηγική εταιρική σχέση και πως οι χώρες τους συνδέονται με φιλία.
«Οι χώρες μας έχουν μια πολύ παλιά φιλία, καλές σχέσεις που έχουν εδραιωθεί εδώ και δεκαετίες και φέτος γιορτάζουμε 77 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.
Σήμερα, οι σχέσεις μας έχουν τον χαρακτήρα μιας ιδιαίτερης προνομιακής στρατηγικής εταιρικής σχέσης.
Είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί σας και δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων», πρόσθεσε.
Ενώ η Ρωσία και η Ινδία έχουν δεσμευθεί σε μια ακμάζουσα συνεργασία, όπως σημείωσαν οι Economic Times, το Κίεβο παραδοσιακά ανταγωνίζεται την Ινδία. Στο πρόσφατο παρελθόν Ινδοί φοιτητές στην Ουκρανία αντιμετώπισαν εχθρότητα και ρατσισμό.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba ισχυρίστηκε τον Μάρτιο ότι οι στενοί δεσμοί του Νέου Δελχί με τη Μόσχα βασίστηκαν σε μια «σοβιετική κληρονομιά» που «εξατμίζεται».

Στενές σχέσεις Ρωσίας - Ινδίας

Καθώς οι δεσμοί Νέου Δελχί-Κίεβου συνεχίζουν να επιδεινώνονται, οι δεσμοί της Ινδίας με τη Ρωσία έχουν μόνο ενισχυθεί, ειδικά μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Modi στη Μόσχα.
Σε ένα παράδειγμα, στις 11 Ιουλίου, η Ινδία απείχε από ένα ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ζητούσε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της επιχείρηση κατά της Ουκρανίας και να αποσύρει επειγόντως το στρατιωτικό και άλλο μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό της από τον πυρηνικό σταθμό Zaporizhia.
Οι ρωσικές εταιρείες εξήγαγαν αγαθά αξίας 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ινδία τον Μάιο, κατά ένα τρίτο περισσότερα από τον προηγούμενο μήνα και 18% περισσότερα από το 2023.
Οι εξαγωγές ινδικών εταιρειών στη Ρωσία αυξήθηκαν επίσης κατά 5% σε σύγκριση με τον Απρίλιο και κατά 40% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 425,4 εκατομμύρια δολάρια.
Τα εμβάσματα από τη Ρωσία στην Ινδία αυξήθηκαν 11,4% στα 28,7 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο πεντάμηνο του 2024 ενώ οι εξαγωγές της Ινδίας αυξήθηκαν κατά ένα τέταρτο στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή του έτους.
Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο αυξήθηκε κατά 12%, φθάνοντας τα 30,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 48% του εμπορίου για το 2023. Ταυτόχρονα, Ινδία και Ρωσία συμφώνησαν να αυξήσουν το διμερές εμπόριο στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.
Αυτοί οι εμπορικοί δεσμοί θα συμβάλουν στον εμπλουτισμό της ταχέως αναπτυσσόμενης Ινδίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης