Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Έκλεψε» τη Βουλή από τους Αριστερούς ο Macron, με ad-hoc συμμαχία με τη Δεξιά – Ετοιμάζει και τον επόμενο πρωθυπουργό

«Έκλεψε» τη Βουλή από τους Αριστερούς ο Macron, με ad-hoc συμμαχία με τη Δεξιά – Ετοιμάζει και τον επόμενο πρωθυπουργό
Ο Macron κέρδισε την ψήφο στη Βουλή και κράτησε ζωντανές τις ελπίδες του συνασπισμού
Με μια συμφωνία την τελευταία στιγμή ο Emmanuel Macron κατάφερε, με τη βοήθεια δεξιών βουλευτών, να κερδίσει μια βασική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, ανοίγοντας την πόρτα να διαδραματίσει περισσότερο από το αναμενόμενο ρόλο στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της χώρας.
Οι δύο πολιτικές ομάδες έκαναν μια ad-hoc συμμαχία για να επανεκλέξουν την Yaël Braun-Pivet ως επικεφαλής της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, του τέταρτου υψηλότερου αξιωματούχου στη Γαλλία.
Η ψηφοφορία θεωρήθηκε ευρέως ως ένα τεστ για το ποιος θα μπορούσε να συνεργαστεί στο διαιρεμένο κοινοβούλιο της Γαλλίας για να ορίσει έναν μελλοντικό πρωθυπουργό.
Συνδυάζοντας τις δυνάμεις τους, οι κεντρώοι και η κεντροδεξιά είχαν την πολιτική δυναμική, ενώ παράλληλα έδωσαν ένα εκπληκτικό πλήγμα στους αντιπάλους τους πιο αριστερά.
Η νίκη της Braun-Pivet «καθιστά πιθανό ότι ο Macron θα είναι σε θέση να διορίσει έναν πρωθυπουργό από το στρατόπεδό του», δήλωσε ο Matthieu Hocque, πολιτικός αναλυτής στο think tank Millénaire για τη δημόσια πολιτική στο Παρίσι.
«Στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης ήταν πάντα στο ίδιο στρατόπεδο με τον πρωθυπουργό, θα ήταν ιστορικό αν δεν συνέβαινε».

Λύσεις στα αδιέξοδα

Η δραματική ψηφοφορία της Πέμπτης ήρθε μόλις 11 ημέρες αφότου το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), μια ευρεία συμμαχία αριστερών κομμάτων, εξασφάλισε μια αιφνιδιαστική νίκη στις πρόωρες εκλογές, κερδίζοντας τις περισσότερες έδρες.
Αλλά υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας.
Το ασαφές αποτέλεσμα των εκλογών έθεσε τη γαλλική πολιτική σκηνή σε αναταραχή, απειλώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ με μήνες ή και χρόνια πολιτικής παράλυσης.
Όμως, η ψηφοφορία της Πέμπτης το βράδυ στην Εθνοσυνέλευση δείχνει ότι μπορεί να είναι ορατό ένα στενό μονοπάτι μέσα από το αδιέξοδο.
Αφού η κεντροδεξιά απέσυρε τον δικό της υποψήφιο μετά τον πρώτο γύρο, η Braun-Pivet και ο αντίπαλός της από τα αριστερά, ο κομμουνιστής βουλευτής André Chassaigne, είχαν με μόλις οκτώ ψήφους διαφορά.
Η Braun-Pivet κέρδισε τελικά χάρη στην υποστήριξη λίγων μόνο ανεξάρτητων βουλευτών.
Παρά την επιτυχία τους μέσω της ενότητας, το στρατόπεδο του Macron και οι συντηρητικοί ενδέχεται να μην συνεχίσουν τη συνεργασία τους.
Ένας συντηρητικός νομοθέτης, στον οποίο δόθηκε η ανωνυμία για να μιλήσει, είπε ότι η νεοσυσταθείσα πολιτική ομάδα της Ρεπουμπλικανικής Δεξιάς θα ακολουθήσει μια βήμα-βήμα προσέγγιση, εστιάζοντας τις προσπάθειές της σε αυτό το στάδιο στην εξασφάλιση βασικών θέσεων στην Εθνοσυνέλευση αντί στη συζήτηση για την οικοδόμηση κυβέρνησης μαζί.
Η Ρεπουμπλικανική Δεξιά έχει εγγραφεί επίσημα ως μέρος της αντιπολίτευσης, πρόσθεσε ο νομοθέτης.
Οι συντηρητικοί είχαν προηγουμένως απορρίψει δημοσίως την προοπτική ενός καθαρού συνασπισμού με το στρατόπεδο υπέρ του Macron, αλλά σηματοδοτούσαν σταθερά ότι είναι ανοιχτό να βρουν κοινό έδαφος για την πολιτική — προτείνοντας ένα «νομοθετικό πακέτο» που επικεντρώνεται σε πολιτικές που στοχεύουν στην «καλύτερη αναγνώριση της εργασίας και αποκαθιστώντας την εξουσία».

Υπό κατάρρευση η αριστερή συμμαχία

Το NFP, εν τω μεταξύ, φαίνεται τώρα να είναι πιο κοντά στην κατάρρευση από ποτέ.
Οι εσωκομματικές διαμάχες της συμμαχίας την εμπόδισαν να συσπειρωθεί πίσω από έναν μόνο υποψήφιο πρωθυπουργό, και ακόμη και η συμφωνία για τον Chassaigne - έναν ευγενικό και σεβαστό βουλευτή - απαιτούσε διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν μέχρι την προηγούμενη ημέρα της ψηφοφορίας.
Αρκετά από τα μέλη του αντέδρασαν άσχημα μετά την ψηφοφορία, κατηγορώντας την ομάδα Ensemble που υποστηρίζει τον Macron και το δικαίωμα των Ρεπουμπλικάνων ότι υπονόμευσαν τη βούληση του λαού με την επίτευξη συμφωνίας κεκλεισμένων των θυρών που κράτησε τη σύμμαχο του προέδρου στη θέση της, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του ήρθε δεύτερο στην βουλευτικές εκλογές.
Μια χούφτα βουλευτές αποδοκίμασαν την Braun-Pivet κατά την επανεκλογή της.
Όταν είπε ότι οι Γάλλοι «επέστρεψαν στις κάλπες», ένας βουλευτής φώναξε «όχι για σένα».
«Πολλοί από τους συμπολίτες μας θα αναρωτηθούν εάν πρόκειται για άρνηση της δημοκρατίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία ο Charles de Courson, βετεράνος κεντρώος βουλευτής και αντίπαλος του Macron.
Ο Courson συμμετείχε στους δύο πρώτους γύρους της Πέμπτης πριν αποσυρθεί πριν από την τελική ψηφοφορία.
Η οικοδόμηση συνασπισμού και το διακομματικό συμβιβασμό συμβιβάζουν σπάνιες ασκήσεις στη γαλλική πολιτική.
Αλλά μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα ήταν πιθανότατα πολύ εύθραυστη για να επιβιώσει, και χωρίς κανένα πολιτικό κόμμα να πλησιάζει στην επίτευξη της απόλυτης πλειοψηφίας στις πρόωρες εκλογές, μια κυβέρνηση συνασπισμού φαίνεται να είναι από καιρό το πιο πιθανό αποτέλεσμα.
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή.
Πρέπει να συνεννοηθούμε, πρέπει να συνεργαστούμε, πρέπει να συμβιβαστούμε, πρέπει να κάνουμε διάλογο, πρέπει να ακούσουμε και να προχωρήσουμε», είπε η Braun-Pivet στη νικητήρια ομιλία της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης