Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η τεράστια και αβάσταχτη γελοιότητα των κυρώσεων – Χάος και αναταραχή στη Δύση λόγω Microsoft ενώ στη Ρωσία όλα λειτουργούν ρολόι

Η τεράστια και αβάσταχτη γελοιότητα των κυρώσεων – Χάος και αναταραχή στη Δύση λόγω Microsoft ενώ στη Ρωσία όλα λειτουργούν ρολόι
Η Ρωσία δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα, καθώς η Microsoft λόγω των κυρώσεων έχει αποσυνδέσει τις ρωσικές εταιρείες
Σχετικά Άρθρα
(upd) Πανικός και παγκόσμιο χάος προκλήθηκε στη Δύση από την κατάρρευση των πληροφοριακών συστημάτων, με την μπλε οθόνη του θανάτου (BSOD) να θέτει εκτός λειτουργίας επικοινωνίες, χρηματιστήρια, ΜΜΕ, τράπεζες και μεταφορές.
Η Microsoft ανακοίνωσε ότι επιδιορθώθηκε το πρόβλημα, ωστόσο τα κατάλοιπα των συνεπειών από τα προβλήματα κυβερνοασφάλειας εξακολουθούν να επηρεάζουν κάποιες εφαρμογές και υπηρεσίες του Office 365.
Η μεγάλης κλίμακας διακοπή προκλήθηκε από ένα κρίσιμο σφάλμα φόρτωσης σε συσκευές που βασίζονται στα Windows, το οποίο ονομάζεται Blue Screen of Death (BSOD).
Στον αντίποδα η Ρωσία δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα, καθώς η Microsoft λόγω των κυρώσεων έχει αποσυνδέσει τις ρωσικές εταιρείες.
Η εκτεταμένη διακοπή λειτουργίας της Microsoft αποκάλυψε τον αδύναμο κρίκο στην τεχνολογική θωράκιση της Δύσης
, δήλωσε ο Florian Philippot, αρχηγός του γαλλικού κόμματος Les Patriotes (Πατριώτες).
«Χάρη στις διεθνείς κυρώσεις, η Ρωσία μπόρεσε να αποφύγει το χάος που προκάλεσε η παγκόσμια διακοπή λειτουργίας της Microsoft.
Τι ανατροπή!
Όσοι πιστεύουν ότι είναι οι ισχυρότεροι αποδείχθηκαν οι πιο αδύναμοι», έγραψε στο προφίλ του στο X.
Νωρίτερα, η αρμόδια υπηρεσία τεχνολογικής εποπτείας της Ρωσίας δήλωσε ότι δεν είχε ειδοποιηθεί από τις ρωσικές εταιρείες για τυχόν προβλήματα που προκλήθηκαν από τη διακοπή λειτουργίας της Microsoft.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της εταιρείας Platforma NTI, Nikita Utkin, δήλωσε στο TASS ότι η Ρωσία μπόρεσε να καρπωθεί τα οφέλη της υποκατάστασης των εισαγωγών λογισμικού.
Είπε, ότι «ορισμένα συστήματα μπορεί να επηρεαστούν από τη διακοπή λειτουργίας και στη Ρωσία, αλλά αυτό δεν αφορά την πρόσβαση σε λογισμικό καθεαυτό, αλλά τη λειτουργικότητα των υπηρεσιών cloud που τις περισσότερες φορές δεν είναι τόσο κρίσιμες».

Χάος και αναταραχή

Την Παρασκευή (19/7/2024), ένα ευρύ φάσμα χωρών ανέφερε διακοπές στο λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft.
Οι κορυφαίες παγκόσμιες τράπεζες, οι αεροπορικές εταιρείες, τα μέσα ενημέρωσης και ορισμένες άλλες επιχειρήσεις επηρεάστηκαν.
Η CrowdStrike,
μια αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας, ανακοίνωσε ότι αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα μετά από «μία βλάβη που εντοπίστηκε σε μία μόνο ενημέρωση περιεχομένου για κεντρικούς υπολογιστές των Windows».
Η εταιρεία έκανε γνωστό πως, «το πρόβλημα εντοπίστηκε, απομονώθηκε και επιδιορθώθηκε».
Το πρόβλημα δεν επηρέασε τη Ρωσία καθώς η Microsoft αποσύνδεσε τις περισσότερες ρωσικές εταιρείες από την πλατφόρμα cloud Azure.
Οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου ανακοίνωσαν την προσωρινή αναστολή των πτήσεων.
Η American Airlines, η Delta Airlines, η United Airlines και η Allegiant Air
ακύρωσαν πολλές από τις πτήσεις τους, ενώ η Turkish Airlines ενημέρωσε τους πελάτες ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα με το check-in και την κράτηση.
Το διεθνές αεροδρόμιο του Σίδνεϊ και το αεροδρόμιο του Βραδεμβούργου του Βερολίνου προειδοποίησαν για μεγαλύτερους χρόνους αναμονής λόγω της διακοπής της πληροφορικής.
Το Εδιμβούργο και η Ισπανία ενημέρωσαν τους επιβάτες ότι οι περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιούνται χειροκίνητα.
Η διακοπή επηρέασε επίσης νοσοκομεία, τράπεζες, τηλεοπτικά κανάλια και ιστότοπους.
Η Microsoft είπε ότι οι υπηρεσίες αποκαθίστανται σταδιακά μετά το πρόβλημα.

Στη Ρωσία όλα λειτούργησαν ρολόι

Το πρόβλημα της Δύσης δεν επηρέασε τη λειτουργία των αεροδρομίων και των επιχειρήσεων στη Ρωσία.
Η υπηρεσία Τύπου του αεροδρομίου Domodedovo της Μόσχας ανέφερε ότι η διακοπή πληροφορικής δεν επηρέασε τη λειτουργία του αεροδρομίου.
Το αεροδρόμιο θα μπορούσε να μεταβεί στο ρωσικό εφεδρικό σύστημα εγγραφής Astra σε περίπτωση που η διακοπή διαταράξει τη λειτουργία των συστημάτων του αεροδρομίου.
Το διεθνές αεροδρόμιο Sheremetyevo της Μόσχας ανέφερε επίσης ότι δεν υπήρχαν προβλήματα στη λειτουργία των συστημάτων του.
Το ρωσικό υπουργείο Ψηφιακής Ανάπτυξης επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν διακοπές στη λειτουργία των επιχειρήσεων σε ολόκληρη τη Ρωσία.
«Η κατάσταση με το παγκόσμιο πρόβλημα της Microsoft έδειξε για άλλη μια φορά τη σημασία της αντικατάστασης των εισαγωγών ξένου λογισμικού, κυρίως σε κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής πληροφοριών», ανέφερε το υπουργείο.

Ανεπηρέαστες και οι ρωσικές τράπεζες

Τα συστήματα των VTB και Sberbank λειτουργούν κανονικά εν μέσω παγκόσμιας διακοπής λειτουργίας της Microsoft, ανέφεραν οι υπηρεσίες Τύπου των δύο ρωσικών τραπεζών.
«Το παγκόσμιο πρόβλημα προκλήθηκε από μια εσφαλμένη ενημέρωση της εφαρμογής CrowdStrike, η οποία δεν χρησιμοποιείται στην υποδομή της VTB και δεν επηρέασε την απόδοση των υπηρεσιών του Ομίλου», είπε η υπηρεσία Τύπου της τράπεζες στο TASS.
Η τράπεζα σημείωσε ότι από το 2019 εργάζεται για να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της από τις ξένες τεχνολογίες.
Επί του παρόντος, το ποσοστό των συστημάτων εφαρμογών VTB χωρίς ξένες τεχνολογίες είναι 85%.
Με τη σειρά της, η υπηρεσία Τύπου της Sberbank ανακοίνωσε πως όλα τα συστήματα λειτουργούν στην εντέλεια.
«Όλα τα συστήματα της Sber λειτουργούν κανονικά, δεν βλέπουμε καμία αστοχία», ανέφερε η τράπεζα.

Η Αυστραλία σήμανε πρώτη συναγερμό

Η Αυστραλία ήταν η πρώτη χώρα στην οποία σήμανε συναγερμός όταν χιλιάδες συσκευές Windows βγήκαν εκτός σύνδεσης σε ολόκληρη την ήπειρο.
Οι τρεις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της χώρας — Qantas, Jetstar και Virgin — επλήγησαν.
Οι αρχές της χώρας αναγκάστηκαν να συγκαλέσουν έκτακτη σύσκεψη.
Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες ανέφεραν προβλήματα αμέσως μετά.
Ο βρετανικός τηλεοπτικός σταθμός Sky News αναγκάστηκε να διακόψει τη μετάδοση όλων των προγραμμάτων του.
Τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Μαλαισίας, οι βρετανικές εταιρείες σιδηροδρόμων, οι τράπεζες της Νέας Ζηλανδίας, τα νοσοκομεία, οι τράπεζες, τα ταχυδρομεία, τα συστήματα έκτακτης ανάγκης στο Ισραήλ, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην Αλάσκα, ακόμη και η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι επηρεάστηκαν επίσης από την παγκόσμια διακοπή της πληροφορικής.
Οι μετοχές της Microsoft έχασαν περισσότερο από το 3% της αξίας τους στο πλαίσιο της παγκόσμιας διακοπής λειτουργίας.
Οι μετοχές της Crowdstrike υποχώρησαν κατά 15%.
Σύμφωνα με το Register, η βλάβη στα συστήματα της Microsoft προκλήθηκε από σφάλμα σε μια ενημέρωση του προγράμματος Falcon, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αντιμετώπιση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.
Το CrowdStrike μπορεί να αποκληθεί ένα σύστημα προστασίας από ιούς για εταιρικούς χρήστες, γεγονός που εξηγεί τον ασήμαντο αριθμό προβλημάτων για τους οικιακούς υπολογιστές.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης