Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Brezhnev πέθανε στα 75, ο Chernenko στα 73, ο Biden είναι 81 και ο Trump 78 - Οι ΗΠΑ είναι η νέα Σοβιετική Ένωση

Ο Brezhnev πέθανε στα 75, ο Chernenko στα 73, ο Biden είναι 81 και ο Trump 78 - Οι ΗΠΑ είναι η νέα Σοβιετική Ένωση
Σημάδι παρακμής η γεροντοκρατία...
Στις 25 Φεβρουαρίου 1985, οι Σοβιετικοί προσήλθαν στις κάλπες και, όπως συνηθιζόταν, οι κορυφαίοι ηγέτες τους ψήφισαν συνοδεία εκπροσώπων του Τύπου – και όχι μόνον.
Ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ Konstantin Chernenko ψήφισε σε απευθείας σύνδεση.
Επειδή είχε μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για δύο μήνες, το κοινό διψούσε να τον δει…
Υποτίθεται ότι είχε εμφανιστεί σε εκλογικό τμήμα του Κρεμλίνου.
Περιτριγυρισμένος από κυβερνητικούς αξιωματούχους και φωτογράφους, σηκώθηκε και ακούμπησε σε έναν βοηθό. Έδειχνε αδύναμος. Μουρμούρισε μερικά «χαίρετε».
Αντί να καθησυχάζει τους πολίτες ότι η ΕΣΣΔ βρισκόταν σε υγιή χέρια, η εμφάνισή του στην τηλεόραση προκάλεσε σάλο σε εθνικό επίπεδο:
Ποιος, ακριβώς, είναι υπεύθυνος για το τεράστιο, μονοκομματικό, οπλισμένο με πυρηνικά κράτος;
Το 2024, οι Ηνωμένες Πολιτείες, που φαινομενικά έχουν ένα ανοιχτό πολιτικό σύστημα στο οποίο δεν θα μπορούσε να λάβει χώρα ένα τέτοιο θέαμα, αντιμετωπίζουν ένα παρόμοιο -αν και μάλλον παρατεταμένο δράμα- που έχει να κάνει με την υγεία του ηγέτη τους.
Τον περασμένο μήνα, o Πρόεδρος Joe Biden έκανε μια εμφάνιση απέναντι στον μεγάλο πολιτικό αντίπαλό του, τον πρώην Πρόεδρο Donald Trump, κατά τη διάρκεια της οποίας εμφανίστηκες αδύναμος και μπερδεμένος.
Έκτοτε, η αυτοπροσωπογραφία του ως ικανού ηγέτη έχει καταρρεύσει.
Εύλογα τελεί υπό πολιορκία από παλιούς υποστηρικτές που θέλουν την απόσυρσή του και την αντικατάστασή του ενόψει εκλογών.
Ο παραλληλισμός μεταξύ της κατάστασης Biden και των εξασθενημένων Σοβιετικών ηγετών της δεκαετίας του 1980 –ο Chernenko ήταν ο τελευταίος από τους τρεις άρρωστους ανώτατους αξιωματούχους που πέθανε στην εξουσία– εύλογα προκαλεί συγκρίσεις με την παρακμάζουσα ΕΣΣΔ.
Πριν από τέσσερα χρόνια, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Princeton, Harold James, έγραψε ένα δοκίμιο με τίτλο «Ύστερη Σοβιετική Αμερική», στο οποίο περιέγραψε τις ΗΠΑ υπό τον Trump ως σοβιετική πολιτική παρακμή.
«Αν δεν ήταν ήδη προφανές, όλος ο κόσμος γνωρίζει πλέον ότι οι ΗΠΑ στερούνται στρατηγικού προσανατολισμού και ισχυρής εκτελεστικής ηγεσίας» έγραψε ο James.

Σοβιετικού τύπου αδυναμίες

Τον περασμένο μήνα ο συντηρητικός σχολιαστής Niall Ferguson έκανε μια διάλεξη.
Περιέγραψε τις σοβιετικού τύπου αδυναμίες των ΗΠΑ: υπερβολική επιβάρυνση με ξένες ευθύνες, στρατός με απαρχαιωμένο εξοπλισμό, παρακμή των προτύπων εκπαίδευσης και υγείας και χαμηλή οικονομική παραγωγικότητα σε μια υπερχρεωμένη οικονομία.
«Θα μπορούσατε να μου πείτε μια άλλη προηγμένη κοινωνία, στην οποία το βιοτικό επίπεδο μειώθηκε, τα ποσοστά θνησιμότητας αυξήθηκαν, 100.000 άνθρωποι τον χρόνο πέθαιναν από υπερβολική δόση ναρκωτικών;
Μπορώ να σκεφτώ μόνο ένα άλλο παράδειγμα, και αυτό είναι η Σοβιετική Ένωση;» ρώτησε ο Ferguson.
Η ομοιότητα με τη Σοβιετική Ένωση είναι βάσιμη… και θα μπορούσε να στηριχθεί και στο γεγονός πως οι ηγέτες και των δύο χωρών ήταν και είναι υπερήλικες…
Ο Leonid Brezhnev ήταν 75 ετών και αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας για τουλάχιστον δύο χρόνια.
Ο διάδοχός του, Yuri Andropov, ήταν μόλις 68 ετών και πέθανε έχοντας μόλις 15 μήνες στην εξουσία μετά από σοβαρά καρδιακά προβλήματα.
Ο Chernenko πέθανε στα 73 του, μόλις δύο εβδομάδες αφότου επισκέφθηκε το εκλογικό τμήμα για το οποίο μιλήσαμε πιο πάνω…
Έμεινε στην εξουσία μόνο 11 μήνες, είχε μακρές κρίσεις καρδιακών προβλημάτων, πνευμονική νόσο και κίρρωση ήπατος.
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, o Biden είναι 81 και την περασμένη Τρίτη κόλλησε Covid (για τρίτη φορά). Ο δε Trump είναι 78.
Οι μυστικές υπηρεσίες της ΕΣΣΔ έκρυβαν συστηματικά αναφορές υγείας των κομμουνιστών ηγετών.
Ο θάνατός τους, αφού ανακοινώθηκε, οδήγησε σε ίντριγκες και φαύλους αγώνες εξουσίας.
Μετά τον θάνατο του Josef Stalin το 1953, ο Nikita Khrushchev εξάλειψε τον κορυφαίο αντίπαλό του, τον αρχηγό της μυστικής αστυνομίας Laventriy Beria, εκτελώντας τον με την κατηγορία προδοσία.
Την ημέρα της τελευταίας δημόσιας εμφάνισης του Chernenko, ο Mikhail Sergeyevich Gorbachev εμφανίστηκε επίσης στην τηλεόραση σε μια πραγματική κάλπη, παρουσία Ρώσων και ξένων ρεπόρτερ.
Είχε ήδη υπογράψει κυβερνητικά διατάγματα στο όνομα του Chernenko.
Πίσω στο παρόν, οι ίντριγκες πίσω από την πλάτη του Biden δίνουν και παίρνουν…
Μέχρι το debate με τον Trump, τα προβλήματα υγείας του κρατούνταν μακριά από τη δημόσια σφαίρα.
Μετά το debate… δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται…
Σε μια περίεργη παραδοχή, το CNN αναγνώρισε ότι η ψυχική υγεία του Biden ήταν σε πτώση δύο χρόνια.
«Αυτό είναι ένα από αυτά, ξέρετε, τα μυστικά που τα ξέρουν όλοι», είπε ο έμπειρος πολιτικός ρεπόρτερ του CNN, Chuck Todd.
«Είναι η ιστορία την οποία όλοι γνωρίζουν και… για την οποία όλοι φοβούνταν να μιλήσουν».
Μετά την καταστροφή, ο Biden προέβη σε μια σειρά από ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εμφανίσεις, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.
Τα λεκτικά λάθη στιγμάτισαν τις εμφανίσεις του.
Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που φιλοξένησε στην Ουάσιγκτον, προσφώνησε τον επισκεπτόμενο Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky Vladimir Putin.
Προσφώνησε επίσης την αντιπρόεδρό του, Kamala Harris, «Αντιπρόεδρο Trump».
Μια σειρά από διαρροές στα μέσα ενημέρωσης έχουν αποκαλύψει τις προσπάθειες κορυφαίων στελεχών του κόμματος να πείσουν τον Biden να φύγει.
Μεταξύ αυτών των εκθέσεων, ο ρόλος της πρώην ηγέτη του Κογκρέσου, Nancy Pelosi αλλά και ο Barack Obama.
Τελευταίως, οι Δημοκρατικοί αφήνουν να διαρρεύσει η είδηση πως ο Biden είναι πρόθυμος να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τον προεκλογικό αγώνα.
Στην πιο πρόσφατη συνέντευξή του, ο πρόεδρος είπε ότι θα παραιτηθεί μόνο αν του το έλεγαν οι γιατροί – προσθέτοντας ότι «η ηλικία δίνει λίγη σοφία».
Προφανώς, αυτό σημαίνει ότι η Pelosi και η συμβουλή της θα κερδίσουν τον διαγωνισμό σοφίας. Άλλωστε είναι 84 ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης