Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξέφυγε η κατάσταση στο Μπαγκλαντές: Ακύρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο το επίμαχο άρθρο για να κατευνάσει την οργή των φοιτητών

Ξέφυγε η κατάσταση στο Μπαγκλαντές: Ακύρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο το επίμαχο άρθρο για να κατευνάσει την οργή των φοιτητών
Οι υπηρεσίες Ίντερνετ και αποστολής μηνυμάτων στο Μπανγκλαντές έχουν ανασταλεί από την Πέμπτη, ενώ η αστυνομία εφαρμόζει σκληρά μέτρα σε βάρος των διαδηλωτών
Σχετικά Άρθρα
(upd)Μετά την παράταση που έλαβε την Κυριακή 21 Ιουλίου, η ισχύς του στρατιωτικού νόμου που κηρύχθηκε στο Μπανγκλαντές με την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, ώστε να τεθούν υπό έλεγχο οι βίαιες διαδηλώσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας παρενέβη και ήρε τις περισσότερες από τις ποσοστώσεις στις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, που πυροδότησαν τις μεγάλες διαδηλώσεις και βίαιες ταραχές στη χώρα, στις οποίες δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Το τμήμα εφέσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε απόφαση δικαστηρίου κατώτερης βαθμίδας που είχε επαναφέρει τις ποσοστώσεις, αποφασίζοντας ότι το 93% των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα θα είναι ανοικτό σε υποψηφίους με αξιοκρατικό τρόπο, χωρίς να ισχύουν ποσοστώσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Sheikh Hasina είχε καταργήσει το σύστημα ποσοστώσεων το 2018, αλλά το δικαστήριο κατώτερης βαθμίδας το επανέφερε τον περασμένο μήνα, πυροδοτώντας έντονες διαμαρτυρίες που κλιμακώθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών φοιτητών και αστυνομικών δυνάμεων.

Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές πώς οι διαδηλωτές θα αντιδράσουν στην απόφαση αυτή.

Υπενθυμίζεται πως οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών φοιτητών και αστυνομίας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 114 ανθρώπους, σύμφωνα με το Reuters, όμως σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου τουλάχιστον 133 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αυτή την εβδομάδα στο Μπανγκλαντές.
Ο στρατός κατέβηκε στους δρόμους, στρατιώτες ανέλαβαν περιπολείες και την περιφρούρηση των δρόμων της πρωτεύουσας Ντάκα, το επίκεντρο των κινητοποιήσεων οι οποίες κλιμακώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας.

«Κάτω» οι επικοινωνίες

Οι υπηρεσίες Ίντερνετ και αποστολής μηνυμάτων στο Μπανγκλαντές έχουν ανασταλεί από την Πέμπτη, με τη χώρα να είναι ουσιαστικά αποκομμένη, ενώ η αστυνομία εφαρμόζει σκληρά μέτρα σε βάρος των διαδηλωτών που αψηφούν την απαγόρευση για δημόσιες συναθροίσεις.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε την Παρασκευή παρατάθηκε έως σήμερα στις 15.00 (τοπική ώρα, 12.00 ώρα Ελλάδας), μέχρι την ακροαματική διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστήριο, και θα συνεχιστεί για μη προκαθορισμένο διάστημα μετά από δίωρη αναστολή προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να προμηθευτούν τα απαραίτητα, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Τα πανεπιστήμια και τα κολλέγια είναι κλειστά από την Τετάρτη.
bangladesh41.jpg
Το επαχθές νομοσχέδιο

Από τις αρχές Ιουλίου πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις με αίτημα να τερματιστεί σύστημα ποσοστώσεων στις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, το οποίο δεσμεύει περισσότερες από τις μισές θέσεις δημοσίων υπαλλήλων για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.
Περίπου το 30% αυτών των πολύ περιζήτητων θέσεων εργασίας προορίζονται για συγγενείς βετεράνων που πολέμησαν στον πόλεμο ανεξαρτησίας του Μπαγκλαντές από το Πακιστάν το 1971, μια θεμελιώδη στιγμή στην ιστορία του έθνους.
Πολλές από τις σύγχρονες πολιτικές ελίτ της χώρας σχετίζονται με αυτή τη γενιά – συμπεριλαμβανομένης της πρωθυπουργού Hasina, κόρης του Sheikh Mujibur Rahman, του ευρέως αναγνωρισμένου ιδρυτή του σύγχρονου Μπαγκλαντές που δολοφονήθηκε το 1975.
Οι αποκλειστικοί ρόλοι συνδέονται με την ασφάλεια της εργασίας και τις υψηλότερες αμοιβές και οι διαδηλωτές λένε ότι το σύστημα ποσοστώσεων εισάγει διακρίσεις και ευνοεί τους υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος Awami League της Hasina.
Απαιτούν προσλήψεις με βάση την αξία, όταν περίπου 500.000 έως 600.000 άνθρωποι ανταγωνίζονται για 600 έως 700 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο

Η πρωθυπουργός Sheikh Hasina άφησε να εννοηθεί στις αρχές της εβδομάδας ότι το σύστημα στο οποίο αντιτίθενται οι διαδηλωτές θα καταργηθεί.

Το Ανώτατο Δικαστήριο συνεδριάζει σήμερα να λάβει απόφαση σχετικά με την κατάργηση ή μη των ποσοστώσεων αυτών.
Αλλά μετά την εντεινόμενη καταστολή των τελευταίων ημερών και την αύξηση του αριθμού των νεκρών, δεν είναι βέβαιο ότι μια ευνοϊκή απόφαση θα κατευνάσει την οργή του κόσμου.
Οι διαδηλώσεις -οι μεγαλύτερες από τότε που η Hasina επανεξελέγη για τέταρτη συνεχή θητεία φέτος- έχουν επίσης τροφοδοτηθεί από την υψηλή ανεργία μεταξύ των νέων, που αποτελούν σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού.

Ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για Μπανγκλαντές: Επαναπατρίζει διπλωμάτες, συνιστά αποφυγή ταξιδιών

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε στους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στο Μπανγκλαντές και ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τον επαναπατρισμό κάποιων διπλωματών και των οικογενειών τους από τη χώρα όπου έχουν ξεσπάσει βίαιες συγκρούσεις.
«Οι ταξιδιώτες δεν πρέπει να μεταβαίνουν στο Μπανγκλαντές λόγω των πολιτικών αναταραχών που είναι σε εξέλιξη στην (πρωτεύουσα) Ντάκα», ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναβαθμίζοντας την οδηγία «να αναθεωρήσουν το ταξίδι» τους που είχε εκδοθεί νωρίτερα χθες.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε την εθελούσια αποχώρηση μη απαραίτητων εργαζομένων της αμερικανικής κυβέρνησης και μελών των οικογενειών τους, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Με βάση την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, τουλάχιστον 133 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αυτή την εβδομάδα στο Μπανγκλαντές, όπου από τις αρχές Ιουλίου πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις με αίτημα να τερματιστεί σύστημα ποσοστώσεων στις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα. Σήμερα περίπου οι μισές από αυτές τις θέσεις προορίζονται για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης