Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαση στην Μέση Ανατολή: Πυραυλικό μπαράζ των Houthi κατά του Ισραήλ, αντίποινα για το χτύπημα στην Hodeidah

Κόλαση στην Μέση Ανατολή: Πυραυλικό μπαράζ των Houthi κατά του Ισραήλ, αντίποινα για το χτύπημα στην Hodeidah
Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην Μέση Ανατολή - Ο αξιωματούχος ορκίστηκε «τεράστια και σημαντική» απάντηση στην ισραηλινή επίθεση.
Σχετικά Άρθρα
Μετά το νυχτερινό αιματοκύλισμα της Λωρίδας της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις IDF, που ακολούθησε ισραηλινό χτύπημα σε στόχους των ανταρτών Houthi στην πόλη - λιμάνι Hodeidah στην Υεμένη, που άφησε πίσω του τρεις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, ξεκίνησαν μπαράζ αντίποινων οι Houthi όπως είχαν διαμηνύσει.
Σειρήνες ήχησαν από νωρίς το πρωί της Κυριακής 21/ 7 στην πόλη Eylat στο νότιο Ισραήλ με τους Houthi να ανακοινώνουν ότι στοχοθέτησαν την ισραηλινή πόλη με πολλαπλούς βαλλιστικούς πυραύλους που έκανε τους  κατοίκους να αναζητούν προστασία σε καταφύγια.
Η Eylat αποτελεί συχνό στόχο επιθέσεων από τους Houthi της Υεμένης.

Ο εκπρόσωπος των Houthi Yahia Saria δήλωσε ότι η οργάνωση εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους κατά «σημαντικών στόχων» στην Eylat.

«Η επιχείρηση πέτυχε τους στόχους της», ανέφερε ο ίδιος, με τη δήλωσή του να μεταδίδεται τηλεοπτικά, χωρίς ωστόσο να δίνει άλλες λεπτομέρειες.
Ο αξιωματούχος ορκίστηκε «τεράστια και σημαντική» απάντηση στην ισραηλινή επίθεση.
Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του υποστήριξε νωρίτερα ότι πύραυλος που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη αναχαιτίστηκε «επιτυχώς» από το σύστημα αεράμυνας Arrow-3, εκτός ισραηλινού εδάφους. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Arrow 3 κατέρριψε το βλήμα πριν αυτό περάσει σε ισραηλινό έδαφος.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε «επιτυχώς» πύραυλο εδάφους-εδάφους που πλησίαζε το Ισραήλ από την Υεμένη. Ανεβαίνει το θερμόμετρο

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή μετά και τις χθεσινές ισραηλινές επιδρομές στην πόλη-λιμάνι Hodeida στην Υεμένη, οι οποίες προκάλεσαν μια τεράστια πυρκαγιά, την επομένη της φονικής επίθεσης με drone στο Τελ Αβίβ που πραγματοποίησαν οι υεμενίτες αντάρτες, σε μια νέα κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή.
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από τις επιδρομές, με τους υεμενίτες αντάρτες να προειδοποιούν ότι το Ισραήλ θα «πληρώσει το τίμημα» για τις σημερινές επιθέσεις του, που σύμφωνα με τους ίδιους προκάλεσαν θύματα.
Οι Houthi δε θα διστάσουν να επιτεθούν σε «ζωτικής σημασίας στόχους» στο Ισραήλ, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος του κινήματος μετά τις αεροπορικές επιδρομές.
«Η σιωνιστική οντότητα θα πληρώσει το τίμημα για τη στοχοθέτηση μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων και θα απαντήσουμε στην κλιμάκωση με κλιμάκωση», προειδοποίησε ο Μοχάμεντ αλ Μπουχαΐτι, μέλος του πολιτικού γραφείου των Houthi λέγοντας πως ήταν μια «βίαιη ισραηλινή επίθεση εναντίον της Υεμένης».

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ χτυπά την Υεμένη, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Η επίθεση είχε στόχο ένα διυλιστήριο πετρελαίου, οδηγώντας σε μια τεράστια πυρκαγιά που μπορεί να δει κανείς χιλιόμετρα μακριά.
Ο ανταποκριτής του Al Mayadeen ανέφερε ότι οι επιδρομές στόχευαν τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Ras Kathib στο λιμάνι της Hodeidah, προκαλώντας ανάφλεξη στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου.
Το υπουργείο Υγείας της Υεμένης ανέφερε τρεις νεκρούς και 87 τραυματίες ως αποτέλεσμα της επίθεσης, επιβεβαιώνοντας ότι οι πολίτες υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα λόγω των πυρκαγιών.
Πλάνα έδειξαν τεράστιες πυρκαγιές να μαίνονται το βράδυ του Σαββάτου.
Η κυβέρνηση των Houthi στη Σαναά είπε ότι το Ισραήλ έπληξε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου κοντά στην ακτή, καθώς και έναν κοντινό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής.

Συντονισμένη επίθεση

Πηγές από την Υεμένη ενημέρωσαν το Al Mayadeen ότι αυτές οι αεροπορικές επιδρομές από 25 μαχητικά F-35 ήταν αποτέλεσμα συντονισμού μεταξύ των δυνάμεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ
Τόνισαν ότι θα υπάρξει απάντηση στην επιθετικότητα.
Επιπλέον, μια ισραηλινή πλατφόρμα μέσων ενημέρωσης ανέφερε ότι Ιταλοί βοήθησαν το Ισραήλ με τον ανεφοδιασμό αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Υεμένης.
Μετά την ισραηλινή επίθεση, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της Υεμένης, Mohammad Abdul-Salam, επιβεβαίωσε ότι η πίεση στην Υεμένη να σταματήσει να υποστηρίζει τη Γάζα είναι «ένα όνειρο που δεν θα γίνει πραγματικότητα για τον ισραηλινό εχθρό».
«Η βάναυση ισραηλινή επιθετικότητα θα αυξήσει μόνο την αποφασιστικότητα και τη σταθερότητα της στάσης του λαού της Υεμένης και των γενναίων ενόπλων δυνάμεών του με κλιμακούμενο τρόπο».

Σε ανακοίνωσή τους, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν: «Μετά από εννέα μήνες συνεχών εναέριων επιθέσεων από τους Houthi στην Υεμένη προς το Ισραήλ, τα μαχητικά αεροσκάφη της IAF [Ισραηλινής Αεροπορίας] πραγματοποίησαν εκτεταμένη επιχειρησιακή επίθεση σε απόσταση 1.800 χιλιομέτρων (1.118 μίλια) εναντίον στρατιωτικών στόχων τρομοκρατών Houthi» στην περιοχή του λιμανιού της Hodeida.
«Οι IDF είναι σε θέση να επιχειρήσουν οπουδήποτε χρειαστεί και θα χτυπήσουν οποιαδήποτε δύναμη θέτει σε κίνδυνο τους Ισραηλινούς», ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση του Σαββάτου είχε την κωδική ονομασία Outstretched Arm.
«Το αίμα Ισραηλινών πολιτών έχει τίμημα», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ μετά την επίθεση, λέγοντας ότι αυτή ήταν ένα μήνυμα, απειλώντας με αντίποινα κατά των Houthi.
«Αυτό έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα στον Λίβανο, τη Γάζα, την Υεμένη και άλλα μέρη – αν τολμήσουν να μας επιτεθούν, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο», δήλωσε.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ τόνισε στο τηλεοπτικό του μήνυμα ότι το λιμάνι της Υεμένης, που βομβαρδίστηκε από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, αποτελεί πύλη εισόδου για τα ιρανικά όπλα που λαμβάνουν οι αντάρτες.

Ο Netanyahu θα συναντηθεί με τον Joe Biden την Τρίτη 23/7

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden την Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το γραφείο του Netanyahu.
Ο Ισραηλινός ηγέτης θα ταξιδέψει για τις ΗΠΑ αύριο το πρωί, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης