Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όλεθρος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ επεκτείνει το μέτωπο στην Υεμένη – Κόλαση φωτιάς με πυραύλους από Houthi, σιγή ΗΠΑ

Όλεθρος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ επεκτείνει το μέτωπο στην Υεμένη – Κόλαση φωτιάς με πυραύλους από Houthi, σιγή ΗΠΑ
Η παραδοχή ήττας από τη Δύση και ο συντονισμός του άξονα της αντίστασης – Δεν θα σταματήσουμε να στηρίζουμε τη Γάζα
(upd) Το ισραηλινό χτύπημα σε στόχους των ανταρτών Houthi στην πόλη - λιμάνι Hodeidah στην Υεμένη, που άφησε πίσω του τρεις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, ήταν αντίποινα για μια επίθεση με drone στο Τελ Αβίβ από τους Houthi, οι οποίοι πιθανότατα στόχευαν στο αμερικανικό προξενείο που βρίσκεται δίπλα στην παραλία.
Αυτή η κίνηση αναμένεται να βάλει φωτιά στη Μέση Ανατολή καθώς ο Ισραήλ διευρύνει το μέτωπο ενώ οι ΗΠΑ φαίνεται να χάνουν το έλεγχο της κατάστασης μετά και την αποτυχία του ειρηνευτικού τους σχεδίου για τη Λωρίδα της Γάζας.
Το drone αστόχησε για περίπου 1.000 πόδια και αντ' αυτού χτύπησε μια πολυκατοικία, πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και στις μη στρατιωτικές υποδομές.
Η Υεμένη μπαίνει για τα καλά στη φωτιά της Μέσης Ανατολής και τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Hamas ενώ την ίδια ώρα οι ΗΠΑ δεν κάνουν τίποτα προφανώς σε μια αποδοχή της ήττας του από τις αποκαλούμενες Δυνάμεις τις Αντίστασης.
Σειρήνες ήχησαν από νωρίς το πρωί της Κυριακής 21/ 7 στην πόλη Eylat στο νότιο Ισραήλ με τους Houthi να ανακοινώνουν ότι στοχοθέτησαν την ισραηλινή πόλη με πολλαπλούς βαλλιστικούς πυραύλους που έκανε τους κατοίκους να αναζητούν προστασία σε καταφύγια..
Την ίδια ώρα την Κυριακή 21 Ιουλίου οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης (YAF) πραγματοποίησαν δύο επιχειρήσεις, η μία με στόχο μια κατεχόμενη από το Ισραήλ πόλη και η άλλη με στόχο ένα αμερικανικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αναλυτικά, η YAF πραγματοποίησε στρατιωτική επιχείρηση ανώτατης κίμακας εναντίον σημαντικών στόχων στο Umm al-Rashrash [Eilat] με έναν αριθμό βαλλιστικών πυραύλων, επιτυγχάνοντας με επιτυχία τους δεδηλωμένους στόχους της, ανακοίνωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος Τύπου των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης, Ταξίαρχος Yahya Saree.
Διευκρίνισε ότι το YAF στόχευσε επίσης το αμερικανικό πλοίο "Pumba" στην Ερυθρά Θάλασσα με έναν αριθμό βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, χτυπώντας το άμεσα.
Επιβεβαίωσε το πλήρες δικαίωμα της YAF να υπερασπιστεί τη χώρα έναντι της αμερικανο-βρετανικής επιθετικότητας, καθώς και κατά της ισραηλινής επιθετικότητας.
Επιπλέον, ο Saree υποσχέθηκε ότι μια απάντηση στην ισραηλινή επίθεση κατά της Υεμένης είναι αναπόφευκτη και θα είναι μαζική.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, από την επίθεση σκοτώθηκαν τρεις και τραυματίστηκαν άλλοι 87, πολλοί με σοβαρά εγκαύματα.
Ο Ταξίαρχος κατέληξε εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «οι επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης στην προηγουμένως καθορισμένη ναυτική επιχειρησιακή περιοχή εναντίον ισραηλινών, αμερικανικών και βρετανικών πλοίων ή εκείνων που κατευθύνονται σε λιμάνια στην κατεχόμενη Παλαιστίνη ή που έχουν να κάνουν με την ισραηλινή οντότητα, δεν θα σταματήσει μέχρι να σταματήσει η επίθεση στη Γάζα και να αρθεί η πολιορκία».
Νωρίτερα σήμερα, πηγή από την Υεμένη ενημέρωσε το δίκτυο Al Mayadeen ότι η ισραηλινή κατοχή αναμένεται να "ψευδίσει και να αποκρύψει" πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης.
Τόνισαν επίσης ότι οι Υεμενίτες είναι πολύ υπομονετικοί, επιβεβαιώνοντας ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις «θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και μήνες» εάν δεν σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα στη Γάζα.
Η ίδια πηγή τόνισε ότι ο συντονισμός μεταξύ της Υεμένης, της Αντίστασης στη Γάζα και του ευρύτερου Άξονα Αντίστασης είναι σε εξέλιξη και έχει φτάσει σε προχωρημένα επίπεδα.

Η Υεμένη είναι με τη Γάζα ανεξάρτητα από το κόστος

Ο Saree είπε, το Σάββατο (20/7), ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης επαναλαμβάνουν ότι η κατεχόμενη Yafa (Τελ Αβίβ) είναι μια ανασφαλής ζώνη και ότι αναμφίβολα έρχεται μια απάντηση στην ισραηλινή επίθεση σε αστικές εγκαταστάσεις στην παράκτια επαρχία της Υεμένης Hodeidah.
Ο Saree τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις «δεν θα διστάσουν» να χτυπήσουν ζωτικούς ισραηλινούς στόχους στην ισραηλινή οντότητα και ότι οι επιχειρήσεις για την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα δεν θα σταματήσουν ανεξάρτητα από τις συνέπειες.
Ο λαός της Υεμένης «προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο με αυτόν τον εχθρό [Ισραήλ] μέχρι να σταματήσει η επιθετικότητα στη Γάζα και να αρθεί η πολιορκία και να τελειώσουν τα εγκλήματα που διέπραξε ο ισραηλινός εχθρός εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα».
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-07-21_161412.png
Ανεβαίνει το θερμόμετρο

Οι Houthi δεν θα διστάσουν να επιτεθούν σε «ζωτικής σημασίας στόχους» στο Ισραήλ, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος του κινήματος μετά τις αεροπορικές επιδρομές.
«Η σιωνιστική οντότητα θα πληρώσει το τίμημα για τη στοχοθέτηση μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων και θα απαντήσουμε στην κλιμάκωση με κλιμάκωση», προειδοποίησε ο Μοχάμεντ αλ Μπουχαΐτι, μέλος του πολιτικού γραφείου των Houthi λέγοντας πως ήταν μια «βίαιη ισραηλινή επίθεση εναντίον της Υεμένης».
Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ χτυπά την Υεμένη, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Η επίθεση είχε στόχο ένα διυλιστήριο πετρελαίου, οδηγώντας σε μια τεράστια πυρκαγιά που μπορεί να δει κανείς χιλιόμετρα μακριά.
Ο ανταποκριτής του Al Mayadeen ανέφερε ότι οι επιδρομές στόχευαν τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Ras Kathib στο λιμάνι της Hodeidah, προκαλώντας ανάφλεξη στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου.
Το υπουργείο Υγείας της Υεμένης ανέφερε τρεις νεκρούς και 87 τραυματίες ως αποτέλεσμα της επίθεσης, επιβεβαιώνοντας ότι οι πολίτες υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα λόγω των πυρκαγιών.
Πλάνα έδειξαν τεράστιες πυρκαγιές να μαίνονται το βράδυ του Σαββάτου.
Η κυβέρνηση των Houthi στη Σαναά είπε ότι το Ισραήλ έπληξε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου κοντά στην ακτή, καθώς και έναν κοντινό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής.


Σαουδική Αραβία: Καλούμε σε  «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» - Ανησυχία για τις εξελίξεις 
 
H Σαουδική Αραβία καλεί σε «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στην Υεμένη
Tο υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις «με μεγάλη ανησυχία».
Κάλεσε «όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να απομακρύνουν την περιοχή και τον λαό της από τους κινδύνους του πολέμου»
Η ανακοίνωσή της καλεί επίσης τη «διεθνή κοινότητα και τα μέρη με επιρροή να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην περιοχή».

Συντονισμένη επίθεση


Πηγές από την Υεμένη ενημέρωσαν το Al Mayadeen ότι αυτές οι αεροπορικές επιδρομές από 25 μαχητικά F-35 ήταν αποτέλεσμα συντονισμού μεταξύ των δυνάμεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ
Τόνισαν ότι θα υπάρξει απάντηση στην επιθετικότητα.
Επιπλέον, μια ισραηλινή πλατφόρμα μέσων ενημέρωσης ανέφερε ότι Ιταλοί βοήθησαν το Ισραήλ με τον ανεφοδιασμό αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Υεμένης.
Μετά την ισραηλινή επίθεση, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της Υεμένης, Mohammad Abdul-Salam, επιβεβαίωσε ότι η πίεση στην Υεμένη να σταματήσει να υποστηρίζει τη Γάζα είναι «ένα όνειρο που δεν θα γίνει πραγματικότητα για τον ισραηλινό εχθρό».
«Η βάναυση ισραηλινή επιθετικότητα θα αυξήσει μόνο την αποφασιστικότητα και τη σταθερότητα της στάσης του λαού της Υεμένης και των γενναίων ενόπλων δυνάμεών του με κλιμακούμενο τρόπο».

Επιχείρηση Τεντωμένο χέρι

Σε ανακοίνωσή τους, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν: «Μετά από εννέα μήνες συνεχών εναέριων επιθέσεων από τους Houthi στην Υεμένη προς το Ισραήλ, τα μαχητικά αεροσκάφη της IAF [Ισραηλινής Αεροπορίας] πραγματοποίησαν εκτεταμένη επιχειρησιακή επίθεση σε απόσταση 1.800 χιλιομέτρων (1.118 μίλια) εναντίον στρατιωτικών στόχων τρομοκρατών Houthi» στην περιοχή του λιμανιού της Hodeida.
«Οι IDF είναι σε θέση να επιχειρήσουν οπουδήποτε χρειαστεί και θα χτυπήσουν οποιαδήποτε δύναμη θέτει σε κίνδυνο τους Ισραηλινούς», ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση του Σαββάτου είχε την κωδική ονομασία Τεντωμένο χέρι.
«Το αίμα Ισραηλινών πολιτών έχει τίμημα», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ μετά την επίθεση, λέγοντας ότι αυτή ήταν ένα μήνυμα, απειλώντας με αντίποινα κατά των Houthi.
«Αυτό έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα στον Λίβανο, τη Γάζα, την Υεμένη και άλλα μέρη – αν τολμήσουν να μας επιτεθούν, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο», δήλωσε.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ τόνισε στο τηλεοπτικό του μήνυμα ότι το λιμάνι της Υεμένης, που βομβαρδίστηκε από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, αποτελεί πύλη εισόδου για τα ιρανικά όπλα που λαμβάνουν οι αντάρτες.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-07-21_161618.png
Η επιτυχία του άξονα της αντίστασης

Με drones και πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, οι Houthi έχουν κάνει την Ερυθρά Θάλασσα σχεδόν αδιάβατη και μείωσαν την κυκλοφορία στη Διώρυγα του Σουέζ κατά 66% από το 2023
Τον Ιανουάριο, δύο Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στην Ερυθρά Θάλασσα σε μια επιδρομή για κατάσχεση ιρανικών όπλων που κατευθύνονταν προς τους Houthi.
Αντί για τιμωρία, ή επιβολή τιμής ή ενστάλαξη φόβου, οι ΗΠΑ και τα συμμαχικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα προσπάθησαν κυρίως να καταρρίψουν τα drones και τους πυραύλους. Σε λίγες μόνο περιπτώσεις οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αποκλείσουν τις τοποθεσίες εκτόξευσης και, μόλις την περασμένη εβδομάδα, τα ραντάρ των Ηouthi.
Με άλλα λόγια, δεν υπήρχε λόγος να σταματήσουν οι Houthi.
Δεν είναι σαν ο αμερικανικός στρατός να μην κατάλαβε τις επιθέσεις και τα διακυβεύματα.
Ο στρατηγός Erik Kurilla, ο διοικητής της USCENTCOM και τακτικός επισκέπτης στο Ισραήλ, ήταν εκεί λίγο πριν την επίθεση, συναντώντας ισραηλινούς στρατιωτικούς και αξιωματούχους πληροφοριών.
Αναφέρεται –αν και δεν επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητη πλευρά– ότι ο Kurilla απέστειλε επιστολή στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ L, χαρακτηρίζοντας την εκστρατεία κατά των Houthi αποτυχημένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατηγόρησε την απροθυμία των Αμερικανών αξιωματούχων να δεσμευτούν σε ευρύτερες επιχειρήσεις υπό τον φόβο των περιφερειακών
Κλιμακωση
Ο Kurilla δήλωσε περαιτέρω στην επιστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι εάν επιτρεπόταν να συνεχιστεί αυτό, τα μέλη των Αμερικανών στρατιωτικών θα πέθαιναν.
Φυσικά και έχει δίκιο. Ήταν σχεδόν αναπόφευκτο ότι ένας πύραυλος ή ένα drone των Ηouthi θα σκότωνε περισσότερους Αμερικανούς ναύτες ή θα βύθιζε ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο.
Ο Austin, ίσως μη έχοντας διαβάσει την αποστολή του Kurilla, έκανε μια δήλωση μετά την επίθεση:
Μίλησα με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant σήμερα… και εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου για τον Ισραηλινό πολίτη που σκοτώθηκε και άλλους τραυματίες στην επίθεση.
Ενώ η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο Υποκατάστημα της Πρεσβείας των ΗΠΑ, δεν υπάρχουν προς το παρόν αναφερόμενοι τραυματισμοί ή θάνατοι σε αμερικανικό προσωπικό. Επαναβεβαίωσα ότι η δέσμευσή μας για την ασφάλεια και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα παραμένει σιδερένια.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ Jack Lew είχε το ίδιο mandra .
«Σοκαρισμένος από την θρασύδειλη επίθεση με drone των Houthi στο Τελ Αβίβ σήμερα το πρωί.
Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στα μέλη της οικογένειας του ατόμου που έφυγε από τη ζωή. Είμαστε ευγνώμονες που το προσωπικό του Παραρτήματος της Πρεσβείας των ΗΠΑ είναι ασφαλές.»
Διαβάστε, «Δεν ήταν για εμάς. Δεν στόχευε σε εμάς. Δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα για αυτό.
Αν το Ισραήλ θέλει να κάνει κάτι, εντάξει.
Αλλά δεν συμμετέχουμε».

Η πολιτική κατευνασμού και ο αυξημένος ρόλος του Ιράν 

Το Ιράν αποκτά ιδιατερη στρατηγική ισχύ στη Μέση Ανατολή και την περιοχή του Περσικού Κόλπου - είναι εικοτολογία να πουμε εάν η κυβέρνηση Biden του έδωσε τη δυτνατότητα
Πρόθυμη να επιτεθεί στη Ρωσία μέσω Ουκρανών πληρεξουσίων, η κυβέρνηση δεν θα επιτεθεί στο Ιράν ή στους πληρεξούσιους του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των Houth, της Hezbollah ή της Hamas – και οι Αμερικανοί έχουν συμβουλεύσει το Ισραήλ να μην απαντήσει πέρα από ορισμένες παραμέτρους, τις οποίες καθορίζουν οι ΗΠΑ.
Σοφά, το Ισραήλ έχει καθορίσει τις δικές του παραμέτρους δράσης.
Αυτό είναι το δεύτερο μάθημα.
Σήμερα γίνεται πολύς λόγος για την «αναλογικότητα» στον πόλεμο, ένα επιχείρημα μονόδρομο που λέει ότι δεν πρέπει να κάνετε περισσότερα από όσα κάνει ο εχθρός σας. Είναι μια γελοία ιδέα, ειδικά στο δολοφονικό περιβάλλον της Μέσης Ανατολής.
Εάν ασκείτε την αναλογικότητα, εξασφαλίζετε μελλοντική αποτυχία.
Το Ισραήλ, πάλι, έχει καθορίσει τις δικές του παραμέτρους για τη δράση κατά του στρατού των Χούθι και φαίνεται να θέλει να πλήξει σκληρά τα ορμητήρια τους.
Οι ΗΠΑ – και εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου – δεν θέλουν σε καμία περίπτωση εξάπλωση του πεδίου της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και έχουν τον πραγματισμό να.. αφήσουν μόνο του το Ισραήλ στον … μεγαλοϊδεατισμό του και να μην επιτρέψουν να προκαλέσει μια ευρύτερη γεωπολιτική ανάφλεξη παράλληλα με τη γεγνοκτονία που διαπράττει στη Γάζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης