Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επισήμως τέλος από την προεδρική κούρσα των ΗΠΑ ο Biden - Η Kamala Harris θα διαχειριστεί την ήττα - Trump: Είναι απατεώνας

Επισήμως τέλος από την προεδρική κούρσα των ΗΠΑ  ο Biden - Η Kamala Harris θα διαχειριστεί την ήττα - Trump: Είναι απατεώνας
Ο Biden αποχωρεί από την προεδρική κούρσα του 2024 και «θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων του ως Προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας του, (201/2025)»
Σχετικά Άρθρα
(upd 6) Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden υπό το βάρος των ασφυκτικών πιέσεων που δέχονταν από πρωτοκλασάτα στελέχη των Δημοκρατικών και εν όψει της διαφαινόμενης ήττας στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2024 ανακοίνωσε την Κυριακή (21/7/2024) πως αποχωρεί από την προεδρική κούρσα.
Ο Biden αποχωρεί από την προεδρική κούρσα του 2024 και «θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων του ως Προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας του, (201/2025)».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη δήλωσή του αφήνει σαφέστατες αιχμές εναντίον ηγετικών στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς δηλώνει ότι δική του πρόθεση ήταν να διεκδικήσει εκ νέου στην προεδρία των ΗΠΑ.
«Και ενώ ήταν η δική μου πρόθεση να διεκδικήσω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας για μένα να παραιτηθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως Πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Biden.
Από την πλευρά τους οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν να παραιτηθεί άμεσα από την προεδρία των ΗΠΑ ο Biden, τον οποίο ο Trump χαρακτηρίζει απατεώνα και τον χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία της χώρας.

Πλήρης στήριξη Biden σε Kamala Harris

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Kamala Harris για το χρίσμα των Δημοκρατικών.
Μάλιστα λίγο μετά την ανακοίνωση της απόσυρσής της του από τις προεδρικές εκλογές η ομάδα του Biden εξέφρασε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την υποστήριξή της στη Harris.
«Η πρώτη μου απόφαση ως υποψήφιος για το κόμμα το 2020 ήταν να επιλέξω την Kamala Harris ως αντιπρόεδρό μου. Και ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα.
Σήμερα θέλω να προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου ώστε η Kamala να είναι η υποψήφια του κόμματός μας φέτος. Δημοκρατικοί - ήρθε η ώρα να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Trump.
Ας το κάνουμε», σημειώνει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Bill Clinton και Hillary Clinton στηρίζουν Kamala Harris

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Bill Clinton και η σύζυγός του, Hillary Clinton, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και υποψήφια πρόεδρος των Δημοκρατικών στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016,
δήλωσαν την Κυριακή 21 Ιουλίου με ανακοίνωσή τους ότι στηρίζουν την Kamala Harris για υποψήφια πρόεδρο των Δημοκρατικών στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Trump: O Biden είναι απατεώνας και μακράν ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ

Ο Donald Trump χαρακτήρισε τον Joe Biden ως τον «χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ», στην πρώτη του αντίδραση μετά την ανακοίνωσης παραίτησης από τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Μιλώντας στο CNN ο Trump χαρακτήρισε τον Biden «μακράν τον χειρότερο που είχαμε στην ιστορία της χώρας μας».
Το πιθανότερο πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Biden είναι η νυν αντιπρόεδρος Kamala, για την οποία ο Trump είπε πως θα την κερδίσει πιο εύκολα από ότι θα κέρδιζε τον Biden.
Στη συνέχεια με ανάρτησή του επιτίθεται και πάλι στον Biden λέγοντας πως «δεν ήταν ικανός να θέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος και σίγουρα δεν είναι ικανός να υπηρετήσει – και δεν ήταν ποτέ».
Ακόμη έκανε λόγο για «συνωμοσία του γιατρού του και των ΜΜΕ για να κρύψει τη σωματική και ψυχική του κατάσταση» και πρόσθεσε ότι «θα υποφέρουμε πολύ λόγω της προεδρίας του, αλλά θα επανορθώσουμε τη ζημιά που έχει κάνει πολύ γρήγορα».

Ο Biden άλλαξε ξαφνικά γνώμη για την υποψηφιότητά του - Αιφνιδίασε και τους συνεργάτες του

Ο Joe Biden μέχρι χθες βράδυ σχεδίαζε να παραμείνει στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του 2024, αλλά το απόγευμα της Κυριακής (21/7/2024) ενημέρωσε υψηλόβαθμους συνεργάτες του ότι αποσύρεται, δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος.
«Χθες βράδυ το μήνυμα ήταν προχωρήστε με τα πάντα, πρόσω ολοταχώς»
, δήλωσε η πηγή στο Reuters, που θέλησε να μην κατανομαστεί.
«Γύρω στις 1.45 μμ σήμερα (τοπική ώρα): ο πρόεδρος δήλωσε στα υψηλόβαθμα μέλη της ομάδας του ότι άλλαξε γνώμη».
Η απόφαση αιφνιδίασε πολλά μέλη του προσωπικού στον Λευκό Οίκο, με αρκετούς να εκφράζουν την έκπληξή τους που ο πρόεδρος έκανε την ανακοίνωση αυτή ενώ αναρρώνει από Covid στο σπίτι του στο Delaware.
Μερικές ώρες πριν από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση, η ομάδα που είναι υπεύθυνη για την εκστρατεία του Biden ανέφερε ότι δεν σχεδιάζει να αποσυρθεί.

Πικραμένος με Obama, οργισμένος με Pelosi

Έντονα πικραμένος από την ανοικτή αμφισβήτησή του από πρωτοκλασάτα στελέχη των Δημοκρατικών ήταν τα τελευταία 24ωρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Biden σύμφωνα με συνεργάτες του παρακολουθούσε με δυσαρέσκεια την «ενορχηστρωμένη επίθεση», όπως αποκαλεί τις συνεχόμενες εκκλήσεις των Δημοκρατικών να αποσυρθεί από την κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους New York Times ο Biden γνώριζε πως οι συνεχόμενες εκκλήσεις για παραίτηση από υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι καθοδηγούμενες.
Μάλιστα θεωρεί τη Nancy Pelosi, την πρώην πρόεδρο της Βουλής , τον κύριο υποκινητή, όμως εκφράζει την πικρία του και για τον Barack Obama, καθώς θεωρεί ότι λειτουργεί παρασκηνιακά.
Υπενθυμίζεται ότι Pelosi και Obama είχαν στηρίξει τον Biden στην εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, όμως πλέον δεν τους θεωρεί συμμάχους, αλλά ανθρώπους που επιδιώκουν την απόσυρσή του.
Η κρίση στις σχέσεις του Biden και τον ισχυρών ηγετών μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα ήταν πρωτόγνωρη καθώς προσπάθησαν να τον παροπλίσουν, άτομα που ήταν από τους πιο κρίσιμους συμμάχους του τα τελευταία 12 χρόνια.
Εξάλλου ο Obama ήταν αυτός που τον επέλεξε για αντιπρόεδρο, ενώ στη συνέχεια τον οδήγησε στον Λευκό Οίκο το 2020.
Η Pelosi από την άλλη, όπως και ο γερουσιαστής Chuck Schumer ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ήταν αυτοί που συνέβαλαν στην επιτυχία του νομοθετικού έργου του.
Στον αντίποδα υπέρ της παραμονής του Biden στην προεδρική κούρσα ήταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Bill Clinton και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Hillary Clinton.


Johnson (Βουλή Αντιπροσώπων): O Biden να παραιτηθεί αμέσως από την προεδρία των ΗΠΑ

Ο Joe Biden πρέπει να παραιτηθεί «αμέσως» δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Mike Johnson, μετά την ανακοίνωση του Δημοκρατικού προέδρου των ΗΠΑ ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του για μια νέα προεδρική θητεία.
«Αν ο Joe Biden δεν είναι ικανός να διεκδικήσει την προεδρία, δεν είναι ικανός να υπηρετήσει ως πρόεδρος.
Πρέπει να παραιτηθεί αμέσως», τόνισε ο Johnson με ανάρτηση στο X.
Στην ανακοίνωση τερματισμού της εκστρατείας του για επανεκλογή στις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Biden δήλωσε ότι θα παραμείνει πρόεδρος των ΗΠΑ μέχρι τη λήξη της θητείας του τον Ιανουάριο του 2025.

Η δήλωση  αποχώηρησης του Biden


Συμπολίτες μου Αμερικανοί,

Τα τελευταία τριάμισι χρόνια, έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο ως Έθνος.
Σήμερα, η Αμερική έχει την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο.
Κάναμε ιστορικές επενδύσεις στην ανοικοδόμηση του έθνους μας, στη μείωση του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τους ηλικιωμένους και στην επέκταση της προσιτής υγειονομικής περίθαλψης σε αριθμό ρεκόρ Αμερικανών.
Παρέχουμε την απαραίτητη περίθαλψη σε ένα εκατομμύριο βετεράνους που εκτέθηκαν σε τοξικές ουσίες. Ψηφίσαμε τον πρώτο νόμο για την ασφάλεια των όπλων εδώ και 30 χρόνια. Διορίσαμε την πρώτη Αφροαμερικανίδα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και περάσαμε τον πιο σημαντική νομοθεσία για το κλίμα στην ιστορία του κόσμου. Η Αμερική δεν ήταν ποτέ καλύτερη σε θέση να ηγηθεί από ό,τι σήμερα.
Ξέρω ότι τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς εσάς, τον αμερικανικό λαό. Μαζί, εμείς ξεπεράσουμε μια πανδημία που συμβαίνει μια φορά τον αιώνα και τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση. Προστατέψαμε και διαφυλάξαμε τη Δημοκρατία μας.
Και αναζωογονήσαμε και ενισχύσαμε τις συμμαχίες μας σε όλο τον κόσμο.
Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας.
Και ενώ ήταν η δική μου πρόθεση να διεκδικήσω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας για μένα να παραιτηθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως Πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου.
Θα μιλήσω στο Έθνος αργότερα αυτή την εβδομάδα με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την απόφασή μου.
Προς το παρόν, επιτρέψτε μου να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου σε όλους εκείνους που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να με δουν επανεκλεγώ.
Θέλω να ευχαριστήσω την αντιπρόεδρο Kamala Harris που ήταν ένας εξαιρετικός συνεργάτης σε όλες τις σε όλη αυτή τη δουλειά. Και επιτρέψτε μου να εκφράσω την εγκάρδια εκτίμησή μου στον αμερικανικό λαό για την πίστη και την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν.
Πιστεύω σήμερα αυτό που πάντα πίστευα: ότι δεν υπάρχει τίποτα που η Αμερική δεν μπορεί να κάνει - όταν το κάνουμε μαζί. Πρέπει απλώς να θυμόμαστε ότι είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

.epistoli.png

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για Kamala Harris


Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Kamala Harris ξεπερνά οριακά τον Biden, αλλά ότι είναι ισχυρότερη από άλλους επίδοξους υποψηφίους με κρίσιμα δημογραφικά στοιχεία, ιδιαίτερα από τους μαύρους ψηφοφόρους.

1_744.JPG



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης