Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουγγαρία απειλεί με κυρώσεις την Ουκρανία για το μπλόκο στη ρωσική Lukoil

Η Ουγγαρία απειλεί με κυρώσεις την Ουκρανία για το μπλόκο στη ρωσική Lukoil
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Σλοβάκο ηγέτη Robert Fico
Σχετικά Άρθρα
Με κυρώσεις απειλεί ευθέως την Ουκρανία ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Péter Szijjártó, στον απόηχο της απόφασης από πλευράς Κιέβου να σταματήσει τη διαμετακόμιση πετρελαίου από τη ρωσική εταιρεία Lukoil.
Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, απειλείται η ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας, καθώς δεν μπορεί να λάβει αρκετό πετρέλαιο χωρίς προμήθειες από τη Ρωσία.
«Αυτή η απόφαση θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας. Είναι περίεργο ότι μια χώρα που θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ θέτει σε κίνδυνο τον ενεργειακό εφοδιασμό δύο κρατών μελών της ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση του Κιέβου να σταματήσει τη διαμετακόμιση αποτελεί σαφή παραβίαση της σχετικής Συμφωνίας (Association Agreement) με την ΕΕ.
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, το επηρεαζόμενο κράτος μπορεί να κινήσει διαδικασία διαβούλευσης, κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εκπροσωπεί τα συμφέροντα του κράτους - μέλους της ΕΕ. Ωστόσο, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Ουκρανία, υπάρχει δυνατότητα έναρξης διαιτησίας και διεξαγωγής της διαδικασίας εντός 40 ημερών.
Την περασμένη εβδομάδα, έγινε γνωστό ότι η Ουκρανία διέκοψε τη διαμετακόμιση πετρελαίου από τη ρωσική εταιρεία Lukoil προς την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.
Οι πρώτες ουκρανικές κυρώσεις κατά της Lukoil επιβλήθηκαν το 2018. Ωστόσο, φέτος το Κίεβο αποφάσισε να τις αυστηροποιήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης